×
سیاسی
شناسه خبر : 314635
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/02/13 ساعت 12:42
سه‌گانه باخت واشنگتن؛ کدام گزینه برای آمریکا کم‌هزینه‌تر است؟

نورنیوز گزینه های آمریکا برای خروج از بحران خود ساخته در خلیج فارس را بررسی می کند؛

سه‌گانه باخت واشنگتن؛ کدام گزینه برای آمریکا کم‌هزینه‌تر است؟

آمریکا برای نخستین‌بار در برابر سه گزینه «جنگ، مذاکره و تداوم محاصره» قرار گرفته که هیچ‌کدام مطلوب نیست. در این میان، "جنگ محاصره‌ها "به صحنه‌ای تبدیل شده که با تغییر جهت فشارهای جهانی و برجسته شدن نقش تنگه هرمز، کفه ترازو را به نفع ایران سنگین‌تر کرده است.

نورنیوز-گروه سیاسی:در میان سه‌گانه «جنگ، مذاکره و جنگِ محاصره‌ها»، آنچه امروز بیش از هر گزینه دیگری با واقعیت‌های صحنه هم‌خوانی دارد، تداوم الگوی سوم است؛ نوعی تقابل فرسایشی که در آن، ابزارهای اقتصادی، دریایی و سیاسی جایگزین برخورد مستقیم نظامی می‌شوند. با این حال، نکته مهم‌تر این است که برای نخستین‌بار، ایالات متحده در موقعیتی قرار گرفته که باید از میان «سه گزینه بد» یکی را انتخاب کند؛ گزینه‌هایی که هیچ‌کدام، با توجه به ظرفیت‌ها و مواضع ایران، مطلوبیت راهبردی برای واشنگتن ندارند.
گزینه نخست، بازگشت به جنگ مستقیم است؛ مسیری که برای دونالد ترامپ نه‌تنها از نظر سیاسی پرهزینه است، بلکه نیازمند تعریف جدیدی از «ضرورت» و «امکان پیروزی» خواهد بود. در شرایطی که افکار عمومی جهانی و فضای سیاسی آمریکا نسبت به تبعات جنگ حساس‌تر شده و هزینه‌های اقتصادی آن به‌سرعت در بازارهای مختلف بویژه حوزه انرژی منعکس می‌شود، توجیه یک درگیری جدید، کار ساده‌ای نیست. از سوی دیگر، توانمندی‌های بازدارنده ایران، به‌ویژه پس از ناکامی آمریکا و رژیم صهیونیستی در جنگ ۴۰ روزه ، ریسک این گزینه را به‌شدت افزایش داده است.
گزینه دوم، حرکت به سمت مذاکره است؛ اما نه از موضع برابر، بلکه در چارچوب همان فشارهای قبلی. این گزینه نیز با چالش‌های جدی مواجه است. پاسخ ۱۴ بندی ایران به پیشنهاد آمریکا نشان می‌دهد تهران به‌دنبال تغییر بنیادین چارچوب مذاکرات است: از آتش‌بس موقت به پایان کامل جنگ، همراه با تضمین‌های امنیتی، رفع تحریم‌ها، پایان محاصره دریایی و حتی پرداخت غرامت. چنین چارچوبی، عملاً به معنای عقب‌نشینی آمریکا از سیاست فشار حداکثری است؛ چیزی که پذیرش آن برای واشنگتن آسان نیست.
اما گزینه سوم، یعنی ادامه وضعیت موجود یا همان «جنگ محاصره‌ها»، اگرچه در ظاهر کم‌هزینه‌تر به نظر می‌رسد، اما در عمل، به‌تدریج در حال تبدیل شدن به یک تله راهبردی برای آمریکا است. در این مدل، عامل تعیین‌کننده نه قدرت ضربه، بلکه «تاب‌آوری» است. هر طرفی که بتواند فشارهای طولانی‌مدت را بهتر مدیریت کند، دست برتر را خواهد داشت. از این منظر، اگر ایران بتواند ظرفیت‌های راهبردی خود به‌ویژه در ارتباط با تنگه هرمز را به‌درستی حفظ و فعال کند، این سناریو می‌تواند به نفع تهران تمام شود.
در واقع، حتی اگر واشنگتن گزینه سوم را انتخاب کند، باز هم با یک مشکل اساسی مواجه است: تغییر جهت فشارهای جهانی. نشانه‌های این تغییر، به‌ویژه در مواضع اخیر به‌وضوح قابل مشاهده است. نماینده چین در سازمان ملل صراحتاً اعلام کرده که محاصره آمریکا علیه ایران باید برداشته شود و ریشه بحران، در حملات «ناروا» آمریکا و متحدانش به ایران نهفته است. این موضع‌گیری، فراتر از یک اظهار نظر دیپلماتیک، نشان‌دهنده شکل‌گیری یک روایت جایگزین در سطح بین‌المللی است؛ روایتی که آمریکا را به‌عنوان عامل بی‌ثباتی معرفی می‌کند.
چین همچنین از جایگاه یک مصلح بی طرف بین المللی با تأکید بر لزوم بازگشایی تنگه هرمز و توقف جنگ، از مذاکرات تحت نظارت پاکستان حمایت کرده و نسبت به تداوم رویکرد نظامی هشدار داده است. این در حالی است که پکن، تحریم کشتی‌های حامل نفت ایران را «غیرقانونی و غیرقابل اجرا» دانسته و به‌طور رسمی با محدودیت‌های تجاری واشنگتن اعتراض کرده است. وزارت بازرگانی چین نیز این اقدامات را نقض صریح قوانین بین‌المللی توصیف کرده و مخالفت خود با تحریم‌های یک‌جانبه را تکرار کرده است.
اهمیت این تحولات زمانی بیشتر می‌شود که بدانیم موضوع تنگه هرمز، به یکی از محورهای اصلی گفت‌وگوی رهبران واشنگتن و پکن در سفر چند روز آینده ترامپ به چین تبدیل شده است. این یعنی آنچه پیش‌تر یک اهرم منطقه‌ای تلقی می‌شد، اکنون به یک مسئله جهانی با ابعاد ژئوپلیتیکی گسترده مبدل شده است. در چنین شرایطی، هرگونه اختلال در این گذرگاه حیاتی، نه‌تنها بازار انرژی، بلکه کل اقتصاد جهانی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و همین مسئله، فشارها بر آمریکا را افزایش می‌دهد.
در این چارچوب، جنگ محاصره‌ها دیگر صرفاً یک ابزار تاکتیکی نیست، بلکه به یک «راهبرد زمان‌محور» تبدیل شده است. ایران در این میدان، با تکیه بر موقعیت ژئوپلیتیکی و توانمندی‌های خود، می‌تواند هزینه‌های این تقابل را برای طرف مقابل افزایش دهد، بدون آنکه وارد یک جنگ تمام‌عیار شود.
در مقابل، آمریکا با هر انتخابی که انجام دهد، با نوعی بن‌بست مواجه است: جنگ، پرهزینه و پرریسک؛ مذاکره، مستلزم عقب‌نشینی؛ و ادامه وضع موجود، همراه با فرسایش تدریجی و افزایش فشارهای جهانی.
به بیان دیگر، معادله فعلی نه‌تنها یک رقابت میان دو بازیگر، بلکه آزمونی برای سنجش ظرفیت‌های تحمل و مدیریت بحران است. در چنین معادله‌ای، برتری الزاماً به معنای پیروزی قاطع نیست، بلکه به معنای توانایی شکل‌دهی به روندها و تحمیل هزینه به طرف مقابل است. از این منظر، به نظر می‌رسد در جنگ محاصره‌ها، دست برتر حداقل در مقطع فعلی در اختیار ایران قرار گرفته است؛ وضعیتی که اگر با مدیریت هوشمندانه همراه شود، می‌تواند به یک مزیت پایدار تبدیل گردد.
 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
آخرین خبر از نقل و انتقالات پرسپولیس امروز سه شنبه 27 مرداد
برنامه قطعی برق کرمانشاه امروز سه شنبه 27 مرداد + جدول
برنامه قطعی برق تهران امروز سه شنبه 27 مرداد+لینک
آیا قهوه واقعاً به هضم غذا کمک می‌کند
آیا کوتاه‌کردن، واقعاً رشد مو را تسریع می‌کند
چرا مردان از اتاق مشاوره فرار می‌کنند؟
هشدار درباره یک فرآورده دارویی غیرمجاز در بازار
حق انتخاب میزبان آسیایی از استقلال گرفته شد
ادعای کوشنر: ترامپ نمی‌خواهد برای توافق با ایران عجله کند
تقابل روایت‌ها میان دهلی‌نو و اسلام‌آباد؛ جنگ 4 روزه تمام نشده است؟
دادستانی تهران: فعالیت برنامه «آزاد» بدون مجوز رسمی است
شومر: سوءتفاهم‌نامه ترامپ با ایران یک شکست مطلق در سیاست خارجی است
عراقچی: ایران و عمان مسیر تردد ایمن کشتی‌ها از هرمز را نهایی می‌کنند
پزشکیان: صبر، همبستگی و امید کلید ایستادگی ایران در برابر فشارهای خارجی است
هشدار هواشناسی: تداوم 48 ساعته گرمای غیرمعمول در سراسر کشور
بازداشت یک عضو ارشد جنبش النجباء در استان ذی‌قار عراق
واقعی یا یک نمایش؛ فشار کوشنر بر نتانیاهو برای اجرای طرح آتش‌بس 15 ماده‌ای غزه
جنایات غزه سیستماتیک است و جهان را تحت تأثیر قرار داده است
حمله سایبری به شبکه دولتی آلمان؛ ارتباط چند وزارتخانه قطع شد
افشای شرایط اسفبار ملوانان ناو آبراهام لینکلن توسط سناتور دموکرات
ادعای وزیر انرژی آمریکا درباره اسکورت کشتی‌ها در تنگه هرمز
صلح و امنیت منطقه‌ای و وضعیت تنگه هرمز ، محور دیدار غریب‌آبادی و همتای چینی
سفارت روسیه: لندن در حال تشدید عمدی تنش‌ها با مسکو است
آخرین گزارش‌ها از تحولات سیاسی و امنیتی در منطقه
چند خودرو در حریق پارکینگ خودرو‌های توقیفی نیشابور سوخت؟
واکنش منبع ایرانی به ادعای حمله پهپادی به دفتر بارزانی در اربیل
تراستی‌ها، نفت و یک سؤال بزرگ از دولت
شی جین‌پینگ و ترامپ در کاخ سفید دیدار می‌کنند
برنامه قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا سه شنبه 27 مرداد + جدول
تاکید عراقچی بر هوشیاری برابر توطئه‌هایی که می‌تواند به روابط ایران و عراق آسیب بزند
جزییات آتش سوزی گسترده در گرگان+ فیلم
ترامپ: خیلی راحت با عمان تعامل کردیم/ در آستانه توافق با ایران نیستیم
یمن و استراتژی «وحدت میدان‌ها»؛ رصد دقیق تحولات ایران
هتریک برنز نمایندگان ایران در براتیسلاوا
بازی دوگانه تجزیه‌طلبان با امنیت سیستان و بلوچستان
غیرنظامیان در جنوب لبنان بیشترین هزینه تجاوزات اسرائیل را می‌پردازند
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا سه شنبه 27 مرداد + جدول
سخنگوی وزارت خارجه: حمله پهپادی به دفتر رئیس اقلیم کردستان عراق بسیار مشکوک است
عراقچی: آزادگان پرچم سربلندی ایران را در دورترین و سخت‌ترین میدان‌ها برافراشته نگاه داشتند
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا سه شنبه 27 مرداد
اطلاعیه سازمان حفظ نباتات برای صادرکنندگان پسته
سفر عمره از اواخر شهریور آغاز می‌شود
بازی استقلال _ نساجی؛ بدون هواداران زن برگزار می شود+جزییات
لاوروف: اظهارات ژاپن درباره جزایر کوریل از حد نزاکت خارج شده است
برنامه قطعی برق تهران فردا سه شنبه 27 مرداد+ لینک
یمن: اجرای معادله «محاصره در برابر محاصره» علیه عربستان آغاز شد
ادعای مقام پاکستانی درباره تداوم مذاکرات بر سر بازگشایی تنگه هرمز و پایان درگیری‌ها
سناتور مورفی: ایران بدون هیچ امتیازی پول‌های مسدودشده را به‌دست می‌آورد
دیدار همتی با نخست‌وزیر عراق
عکس های منتخب ایران: دوشنبه 26 مرداد 1405