×
سیاسی
شناسه خبر : 314591
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/02/13 ساعت 09:29
اداره دولت جنگ و سرمایه‌داری ایرانی

کیومرث اشتریان:

اداره دولت جنگ و سرمایه‌داری ایرانی

تفویض اختیار به سرمایه‌داری ایرانی برای پشتیبانی از مقاومت ملی در زمان محاصره دریایی ایران یک ضرورت است. این به معنی تفویض اختیارات لازم تنظیم‌گری خدمات عمومی در تأمین کالاهای اساسی به سرمایه‌داری ایرانی و پذیرش صلاحیت‌های تخصصی و تجربی آنان در اداره امور عمومی است.

نورنیوز-گروه سیاسی:  سرمایه‌داری ایرانی می‌تواند بخش مهمی از بار قوه مجریه را بر عهده بگیرد و این مستلزم آزادی سرمایه و نقش «سرمایه» در استانداردسازی کالا و خدمات و تولید و تجارت است. وظیفه دولت بازتوزیع ثروت در راستای عدالت اجتماعی است و نه جایگزین‌شدن با تجربه و تخصص بخش خصوصی در تجارت و تولید. این یک تئوری برای اداره قوه مجریه در ایران است. درک و گفتمانی‌سازی چنین رویکردی در حکمرانی از مهم‌ترین ظرایف در اداره دولت است.

اداره قوه مجریه در زمان جنگ نیازمند تجدیدنظر در سازوکارهای اداری است که می‌توان از آن به «حقوق اداری جنگ» نام برد. سبک اداره قوه مجریه در زمان جنگ نیازمند تفویض اختیارات عمودی و افقی است. دولت پزشکیان در روندی آشکار به دولتی پشتیبانی‌کننده از خدمات عمومی و به دولتی غیرسیاسی تبدیل شده است. بنا بر طبیعت جنگ، «تصمیم حکومتی»، کمتر سیاسی و بیشتر نظامی-سیاسی است.

اینک جنگ وارد دوره جدیدی شده و نقش «دولت پشتیبان» را مهم‌تر کرده است. فارغ از هر قضاوتی درباره غیرسیاسی‌شدن دولت پزشکیان، دولت باید بتواند با سرعت و کفایت به تأمین منابع حیاتی برای پشتیبانی از مقاومت در جنگ اقدام کند. این مستلزم تحلیل و بازاندیشی مستمر در نحوه مدیریت اجرائی کشور است. چارچوب منعطف برای اداره امور مستلزم انعطاف و چابکی لازم برای تفویض اختیار سلسله‌مراتبی و در عین حال افقی به‌صورت هم‌زمان و گزینشی است. الگوی مدیریت موفق نظامی مبنی بر جنگ موزاییکی می‌تواند برای اداره قوه مجریه هم مفید باشد. یعنی اداره کشور در زمان جنگ نیازمند: 

 -کوتاه‌شدن فرایندهای اداری

- تفویض اختیارات عمودی‌

- کاهش نقش کارگروه‌ها در فرایند تصمیم‌گیری‌

- تحدید یا تعطیلی تصمیم‌گیری شورایی‌

- تفویض اختیارات عمودی در افق جغرافیایی

- تفویض اختیارات تنظیم‌گری به بخش خصوصی‌

- تمرکززدایی از تصمیم‌گیری‌

- تسامح قضائی در رسیدگی به پیامدهای ناخواسته تصمیم‌گیری و... است.

تفویض اختیارات یکی از مهم‌ترین موضوعات حقوق اداری جنگ است که دو بُعد اساسی دارد: نخست، از قانون‌گذار به قوه مجریه و دوم، از مجریه به تنظیم‌گری بخش خصوصی. تفویض اختیار و تمرکززدایی در مقابل تمرکزگرایی مطرح می‌شود، اما در زمان جنگ و به‌ویژه با توجه به محاصره دریایی ایران توسط آمریکا، یک تنش نظری ایجاد می‌کند که فهم عمیق آن برای قوه مجریه بسیار ضروری است.

به بیان دیگر، در حالی که تفویض اختیار به قوه مجریه و قدرت‌یابی قوه مجریه مهم می‌شود، در عین حال باید قوه مجریه بتواند اختیارات وسیعی به بخش خصوصی و به معنای دقیق کلمه «سرمایه‌داری ایرانی» واگذار کند. دولت باید از سرمایه‌داری توده‌ای اجتناب کند و سرمایه‌داران بزرگ ملی را برای بازرگانی و تولید به خدمت بگیرد. متأسفانه تصور و درک دیوان‌سالاری ایرانی از خصوصی‌سازی نوعی توده‌ای‌گرایی است که بیش از پیش ناکارآمدی بخش عمومی را دامن می‌زند. در بسیاری از حوزه‌های گوناگون بخش عمومی در ایران (از‌جمله در سرمایه‌داری مولد غیررانتی) اجمالا سه طبقه بالا، متوسط و پایین از فعالان اقتصادی وجود دارند. تصویر اجمالی و مثالی این‌چنین است: طبقه بالای سرمایه‌داری مولد که «شمار اندکی» هستند، بیش از 70 درصد قدرت تولید و تجارت را دارند. طبقه دوم  20 درصد قدرت و امکانات تولید و تجارت را دارند، اما شمار آنان بیشتر است؛ مثلا 20 هزار سرمایه‌دار متوسط. طبقه سوم 10 درصد قدرت تولید و تجارت را دارند؛ مثلا 50 هزار سرمایه‌دار خُرد. دیوان‌سالاری ایرانی (اعم از قوه مقننه و مجریه) به ‌دلیل تعداد انبوه این دومی و سومی امتیازاتی برای آنان قائل می‌شود که غیرمولد است. این امتیازات به ناکارآمدی بخش خصوصی و هدررفت منابع در قالب امتیازات گوناگون رانتی منجر می‌شود. 

در چنین وضعیتی نقش واسطه‌های مالی غیرمولد افزون می‌شود. منظور ما از سرمایه‌داری ایرانی پذیرش همین سلسله‌مراتب قدرت در تنظیم‌گری و در راستای بهبود استانداردسازی تولید و تجارت است. دولت باید این زمینه را فراهم کند که طبقه بالا به اندازه قدرت خود در تنظیم‌گری بخش خصوصی در حوزه‌های مختلف از تولید و تجارت نقش داشته باشد نه اینکه برای آنان مانع‌تراشی کند و اسباب رانت‌های گوناگون را فراهم کند. وضعیت به‌گونه‌ای‌ است که سرمایه به اندازه استحقاق خود نقش کافی در تنظیم‌گری آزاد بخش عمومی ندارد. همه سخن در تفویض همین اختیار از دولت به بخش خصوصی (و مشخصا سرمایه‌داری ایرانی است) این به معنای سرمایه‌داری افسارگسیخته نیست. دولت می‌تواند مالیات خود را از این بخش بگیرد و در یک سیاست بازتوزیعی عدالت اجتماعی را تقویت کند. همه سخن در استحقاق سرمایه و سرمایه‌داری ایرانی در تنظیم‌گری و استانداردسازی خدمات عمومی است.

 


شرق
نظرات

آخرین اخبار
چند دقیقه آفتاب گرفتن در روز مفید است؟ | فواید و خطرات نور خورشید
هوش مصنوعی پزشک نیست؛ هشدار سازمان غذا و دارو درباره خطاهای دارویی
هشدار سازمان غذا و دارو؛ 8 کرم آبرسان و مرطوب‌کننده غیرمجاز اعلام شد
راز مغزهای مقاوم در 90 سالگی؛ ژن‌ها چه نقشی در زوال عقل دارند؟
اثربخشی بیشتر داروها با فناوری نانویی
ضرورت توجه به علائم هشداردهنده آب سیاه مادرزادی
کاهش شدید تردد در تنگه هرمز؛ مسیر حیاتی نفت همچنان محدود است
روش جدید اندازه‌گیری کلسترول بدون نیاز به آزمایش خون
هشدار زرد دریایی مازندران؛ شنا و فعالیت‌های دریایی در خزر ممنوع
جزئیات حمله موشکی سنگین یمن به بندر المخاء
استقلال خوزستان صفر - آلومینیوم اراک 2؛ شروع رویایی پیروز قربانی
ابومحمد جولانی، بمب ساعتی یا متحد ناخواسته اسرائیل است؟
برنامه قطعی برق کرمان شنبه 24 مرداد + لینک
خروج نیروهای خارجی؛ شرط تحویل سلاح گروه‌های مقاومت عراق
جدول لیگ برتر فوتبال بعد از هفته اول / استقلال بالاتر از تراکتور و سپاهان
صالحی: قدردانی شیخ نعیم قاسم از نقش ایران، نشان‌دهنده هماهنگی دیپلماسی و مقاومت است
تبریک انصارالله یمن به مناسبت بیستمین سالگرد پیروزی جنگ 33 روزه
پزشکیان: دختران وزنه‌بردار ایران یک «اولین» ارزشمند را به نام خود ثبت کردند
گل‌گهر 1 - نساجی صفر؛ شروع شیرین رحمتی در سیرجان
حضور فعال ایران در نشست مجازی وزرای ورزش بریکس 2026
سپاهان 2 - چادرملو صفر؛ استارت سه‌امتیازی طلایی‌پوشان در لیگ+ فیلم خلاصه بازی
درآوردن موفقیت‌آمیز سوزن از روده کودک 10 ساله در رشت
افشای پیوند ترامپ و علوم غریبه!
استقلال 4 - 0 مس شهر بابک/ شروع طوفانی و صدرنشینی آبی ها در لیگ برتر+ فیلم خلاصه بازی
خیبر 1 - فجرسپاسی 1؛ فرار خرم‌آبادی‌ها از شکست
تراکتور 2 - پیکان صفر؛ شروع کم‌نقص با درخشش مغانلو + فیلم گل های تراکتور
فرانسه خواستار توقف اشغالگری و پیگرد شهرک‌نشینان متجاوز صهیونیستی شد
حمله موشکی یمن به مواضع مزدوران عربستان در بندر المخا + فیلم
درخشش بنیامین فرجی در مسابقات جوانان؛ شکست قاطع نماینده فرانسه
جدول قطعی برق کرمانشاه فردا شنبه 24 مرداد ماه اعلام شد
یک خبر مهم برای پیشکسوتان پرسپولیس
عکس های برتر سال 2026 با موضوع اقیانوس ها
جزئیات سفر کوشنر و ملادنوف به اسرائیل و مصر درباره غزه
ضربه‌ پلیس به قاچاق دارو؛ دستگیری 2 راننده متهم
عملیات خنثی‌سازی مهمات در کنارک
قالیباف: بین امام شهید و رهبر معظم انقلاب هیچ فرقی نیست؛ حکم، حکم ولایت است
«نه» حزب‌الله به دیکته‌های اسرائیلی مورد پذیرش دولت لبنان
خلاصه و نتیجه بازی استقلال و مس شهر بابک امروز جمعه 23 مرداد در رقابت های لیگ برتر ایران
پرواز قشم به تهران، مشهد و اصفهان چه زمانی برقرار می‌شود؟
تحول در مدیریت ترافیک تهران؛ از رفع تأخیر جرائم تا ساماندهی موتورسیکلت‌ها
خلاصه و نتیجه بازی تراکتور و پیکان امروز جمعه 23 مرداد در لیگ برتر ایران+ فیلم
پخش زنده بازی استقلال و مس شهر بابک امروز جمعه 23 مرداد در رقابت های لیگ برتر ایران
نتانیاهو در آستانه انتخابات؛ «بی‌بی» باید کنار برود!
ترکیب استقلال مقابل مس شهر بابک اعلام شد؛ بازگشت آبی‌ها به شهر قدس پس از 168 روز
وزیر خارجه طالبان: نیازی به مذاکره با مخالفان سیاسی و مسلح نیست
نقشه ترامپ برای تعلیق ممنوعیت ساخت سالن رقص در کاخ سفید
آخرین وضعیت آلودگی نفتی در سواحل قشم
بسته‌های پیشنهادی جدید دولت برای تامین مسکن کم درآمدها
جنبش نجباء: اجازه شعله‌ور شدن درگیری داخلی در عراق را نمی‌دهیم
اقامه دعوی دانشجویان فلسطینی علیه دانشگاه کلمبیا