×
سیاسی
شناسه خبر : 314383
تاریخ انتشار : شنبه 1405/02/12 ساعت 13:21
دیپلماسی زیر سایه تهدید؛ آیا جنگ جدید در راه است؟

نورنیوز از آخرین تحولات سیاسی و امنیتی میان آمریکا و ایران گزارش می دهد؛

دیپلماسی زیر سایه تهدید؛ آیا جنگ جدید در راه است؟

افزایش تهدیدهای نظامی دونالد ترامپ علیه ایران در کنار جهش قیمت نفت، منطقه را وارد مرحله‌ای از ابهام کرده است؛ جایی که هم نشانه‌های آمادگی برای درگیری دیده می‌شود و هم تلاش برای مهار آن از مسیر دیپلماسی. آینده، بیش از هر زمان، به تصمیم‌های کوتاه‌مدت وابسته شده است.

نورنیوز-گروه سیاسی: هم‌زمان با بالا گرفتن لحن تهدیدآمیز از سوی دونالد ترامپ رئس جمهور آمریکا علیه ایران و نوسان تند قیمت نفت، فضای منطقه وارد دوره‌ای مبهم و پرریسک شده است؛ دوره‌ای که نه می‌توان آن را پیش‌درآمد قطعی جنگ دانست و نه نشانه‌ای روشن از بازگشت به ثبات. آنچه بیش از هر چیز به چشم می‌آید، هم‌زمانی افزایش تنش‌ها با فعال شدن مسیرهای دیپلماتیک است. این وضعیت نشان می‌دهد بازیگران اصلی هنوز تصمیم نهایی خود را نگرفته‌اند و بیشتر در حال آزمودن گزینه‌ها و سنجش هزینه‌ها هستند.
مواضع ترامپ را باید در همین چارچوب فهمید. او از یک طرف با ادعاهایی تند، تلاش می‌کند ایران را ضعیف و آسیب‌پذیر نشان دهد و فضای روانی را به نفع گزینه نظامی تغییر دهد. از طرف دیگر، همچنان از ادامه مذاکرات سخن می‌گوید و حتی به امکان توافق اشاره می‌کند. این دوگانگی، بیشتر از آنکه نشانه قدرت باشد، بیانگر تردید در تصمیم‌گیری است. نگرانی از بالا رفتن هزینه‌های جنگ، احتمال گسترش درگیری و اثرات اقتصادی آن، از جمله عواملی است که باعث شده واشنگتن با احتیاط حرکت کند.
در مقابل، ایران تلاش کرده مسیر متفاوتی را پیش ببرد. تحرکات دیپلماتیک اخیر، به‌ویژه از سوی سیدعباس عراقچی وزیر امورخارجه ، نشان می‌دهد تهران هم‌زمان به دنبال کاهش تنش و حفظ آمادگی دفاعی است. تماس با کشورهای منطقه و رایزنی‌های فشرده، حاکی از آن است که ایران می‌خواهد از ظرفیت همسایگان برای کنترل بحران استفاده کند و مانع از شکل‌گیری اجماع علیه خود شود. در عین حال، تأکید بر آمادگی نیروهای مسلح، این پیام را منتقل می‌کند که گزینه نظامی برای طرف مقابل بدون هزینه نخواهد بود.
در این میان، نقش برخی بازیگران خارجی نیز پررنگ شده است. کشورهایی مانند پاکستان و چین به‌صراحت از کاهش تنش و بازگشت به مذاکره حمایت کرده‌اند. نگرانی اصلی این کشورها، تبعات یک درگیری جدید در خلیج فارس است؛ به‌ویژه اینکه هرگونه اختلال در تنگه هرمز می‌تواند بازار جهانی انرژی را دچار شوک کند. افزایش قیمت نفت در همین روزها، نشانه‌ای از حساسیت بالای بازار به تحولات منطقه است.
در سطح میدانی نیز نشانه‌هایی از افزایش آمادگی دیده می‌شود؛ از تحرکات نظامی گرفته تا جابه‌جایی تجهیزات. با این حال، چنین اقداماتی الزاماً به معنای نزدیک بودن جنگ نیست. در بسیاری از موارد، این تحرکات بیشتر برای فشار آوردن به طرف مقابل و تغییر محاسبات او انجام می‌شود تا مقدمه یک درگیری مستقیم.
در این میان، به نظر می‌رسد اسرائیل تمایل بیشتری به تشدید بحران دارد و تلاش می‌کند آمریکا را به سمت اقدام نظامی سوق دهد. اما همین موضوع با تردیدهایی در داخل آمریکا روبه‌رو است. تصمیم برای ورود به یک جنگ جدید، به‌ویژه در شرایط فعلی، برای واشنگتن ساده نیست و با ریسک‌های جدی همراه است.
در سوی دیگر، ایران بر این باور است که اگر درگیری‌ای رخ دهد، احتمالاً کوتاه و محدود طراحی خواهد شد. به همین دلیل، تمرکز اصلی بر ایجاد غافلگیری و برهم زدن محاسبات اولیه طرف مقابل است. این رویکرد، با هدف بالا بردن هزینه هرگونه حمله احتمالی دنبال می‌شود.
در داخل کشور نیز شرایط اهمیت ویژه‌ای دارد. یکی از سناریوهای محتمل، افزایش فشار خارجی هم‌زمان با ایجاد ناآرامی‌های داخلی است. در چنین وضعیتی، میزان انسجام سیاسی و اجتماعی می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در عبور از بحران داشته باشد. هرچه شکاف‌های داخلی کمتر باشد، قدرت چانه‌زنی و بازدارندگی نیز بیشتر خواهد شد.
در مجموع، شرایط فعلی را می‌توان یک مقطع حساس و کوتاه‌مدت دانست؛ دوره‌ای که در آن همه گزینه‌ها هنوز روی میز است. نه نشانه قطعی از جنگ دیده می‌شود و نه اطمینانی از تداوم مسیر دیپلماسی. در چنین فضایی، نوع رفتار و پیام‌هایی که از سوی بازیگران مختلف ارسال می‌شود، می‌تواند مسیر تحولات را مشخص کند. آینده نزدیک، بیش از هر چیز به این بستگی دارد که آیا این تنش‌ها به سمت مهار حرکت می‌کند یا وارد مرحله‌ای جدی‌تر خواهد شد.

 


اخبار مرتبط
آمریکا باید فوراً از  درگیری با ایران خارج شود
شنبه 1405/02/12 ساعت 17:16
روزنامه داون پاکستان؛
آمریکا باید فوراً از درگیری با ایران خارج شود
روزنامه داون پاکستان در یادداشتی می‌نویسد: ترامپ گفته است که می‌خواهد ایران را نجات دهد اما باید بداند که ایرانی‌ها می‌توانند خود را نجات دهند در عوض، ایالات متحده باید فوراً از این درگیری خارج شود.
رایزنی وزرای امور خارجه ایران و جمهوری کره درباره پایان جنگ
شنبه 1405/02/12 ساعت 16:29
رایزنی وزرای امور خارجه ایران و جمهوری کره درباره پایان جنگ
عراقچی و چوهیون درباره روابط تهران-سئول و ابتکارات دیپلماتیک برای پایان جنگ تحمیلی علیه ایران گفت‌وگو کردند.
انتقاد تند کنگره از جنگ پرهزینه ترامپ علیه ایران
شنبه 1405/02/12 ساعت 12:49
انتقاد تند کنگره از جنگ پرهزینه ترامپ علیه ایران
در نخستین حضور وزیر دفاع آمریکا پس از آغاز جنگ با ایران، دموکرات‌ها با طرح پرسش‌هایی درباره هزینه‌ها، تلفات و نبود مجوز کنگره، دولت ترامپ را به گمراه‌سازی متهم کردند.
دور زدن کنگره بر سر جنگ علیه ایران؛ ادعای ترامپ درمورد پایان درگیری به بهانه آتش‌بس
شنبه 1405/02/12 ساعت 07:21
دور زدن کنگره بر سر جنگ علیه ایران؛ ادعای ترامپ درمورد پایان درگیری به بهانه آتش‌بس
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در نامه‌ای که روز جمعه به وقت محلی به کنگره ارسال کرد، با توسل به آتش بس شکننده، مدعی شد با وجود آنکه نیروهای نظامی آمریکا همچنان در منطقه حضور دارند، درگیری‌ها با ایران «پایان یافته است».
نام ترامپ 38 هزار بار در پرونده اپستین تکرار شده است
شنبه 1405/02/12 ساعت 07:16
نام ترامپ 38 هزار بار در پرونده اپستین تکرار شده است
نماینده دموکرات کنگره آمریکا در واکنشی شدید به اظهارات رئیس جمهور این کشور درباره خود و شهروندان سومالیایی‌تبار ساکن آمریکا اعلام کرد که دونالد ترامپ جنایتکاری است که به خاطر تجاوز پاسخگو شده است.
نظرات

آخرین اخبار
کشف راه های جدید برای کند کردن پارکینسون
سلولز باکتریایی جایگزینی طبیعی برای پلاستیک
افزایش هزینه استقراض در بازارهای مالی دولت انگلیس
سیل تاکسی روباتیک وایمو را در آتلانتا با خود برد
ناسا به ساختار نسل‌های آینده ستارگان نزدیک شد
وعده ترامپ برای پایان سریع «موضوع ایران» و سقوط قیمت نفت
ایران اتهام حمله پهپادی به نیروگاه هسته ای امارات را رد کرد
ترامپ در مراسم ازدواج پسرش شرکت نمی‌کند
رایزنی جدید فدراسیون فوتبال با AFC درباره معرفی نمایندگان ایران
رویترز: یک تیم مذاکره‌کننده قطری در تهران حضور دارد + علت سفر
دومین پیروزی استقلال با غلبه بر نفت جهرم
تهران حلقه پیوند دیپلماسی همسایگی و همکاری‌های اقتصادی با پاکستان است
مقاومت تنها ضامن حفظ موجودیت لبنان است
پس‌انداز خانوارهای انگلیسی صفر شد
نحوه برگزاری امتحانات و ثبت نمرات هفتم تا دهمی‌های پایتخت اعلام شد
سقوط نرخ فعالیت اقتصادی در منطقه یورو
داوید آلابا از رئال مادرید خداحافظی می کند؟
پشت پرده استعفایی دیگر در دولت ترامپ
ورود نخستین صندوق پروژه نیروگاه خورشیدی به بورس انرژی
تمرینات تیم ملی فوتبال با سه لژیونر برگزار شد
فرانسه قطعنامه ماموریت تنگه هرمز را به شورای امنیت می برد
نخستین اظهارنظر پیاتزا بعد از ورود به تهران چه بود؟
هشدار فرانسه درباره عواقب گزینه نظامی آمریکا علیه تنگه هرمز
تسلط ایران بر گلوگاه اینترنت منطقه و تعیین «مجوز عبور»
چرا رهبران جمهوری‌خواه از رأی‌گیری برای ادامه جنگ با ایران خودداری کردند؟
قزاقستان میزبان مسابقات جهانی کشتی بزرگسالان شد
ایران دهها جنگنده و پهپاد آمریکایی را در جنگ اخیر سرنگون کرد
ویزای تمام اعضای تیم فوتبال ایران در جام جهانی 2026 صادر می‌شود
مدیر اطلاعات ملی آمریکا استعفا داد
ادعاهای تکراری ترامپ: ایران مشتاق رسیدن به توافق است
تل‌آویو در تله صمود؛ شکست بزرگ بدون جنگ مستقیم
کاروان پاراوزنه‌برداری یک طلا و یک برنز گرفت
عاصم منیر وارد تهران شد
واکنش سفارت ایران به آلمان در پی اتهام‌زنی بی‌اساس
معمای پرکاری پاکستان!
هند موشک بالستیک کوتاه‌برد آزمایش کرد
تاثیر مثبت جام جهانی بر تولید ناخالص داخلی کانادا
تجمع اعتراضی هزاران نفر از مردم کوبا مقابل سفارت آمریکا
انتقاد پوتین از وضعیت فساد در رژیم کی‌یف
گنبد آهنین و نفربر ارتش اسرائیل زیر حملات حزب الله
اعتراض صدراعظم آلمان به خشونت صهیونیست ها در کرانه باختری
تیم ملی آمریکا مقصد بعدی گواردیولا است؟
اضافه کاری کارکنان بعد از ساعت 13 ممنوع!
یمن: تجاوز جدید با پاسخ قاطع روبرو خواهد شد
تحریم‌های ضدایرانی به هرمز کشیده شد
بقائی: تجاوز آمریکا «غیرضروری» نبود بلکه «مجرمانه» بود
رهبران 7 کشور غربی شهرک سازی در کرانه باختری را محکوم کردند
روبیو ادعا کرد: همه دوست داریم شاهد توافق با ایران باشیم
امتحانات خردادماه در گلستان غیرحضوری شد
پاکستان و آمریکا در اتصال ریلی با هم همکاری می کنند