×
اقتصادی
شناسه خبر : 313759
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 17:00
چرا دلار دوباره صعودی شد؟

چرا دلار دوباره صعودی شد؟

یک کارشناس اقتصادی با اشاره به روند رو به رشد قیمت دلار گفت: نرخ دلار تا حد زیادی به روابط بین‌المللی، سیستم‌های بانکی جهانی و تنش‌های سیاسی گره خورده است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: در پی نوسانات اخیر بازار ارز و عبور قیمت دلار از مرزهای جدید، پرسش‌های بسیاری در خصوص دلایل این افزایش، آن هم پس از یک دوره ثبات نسبی مطرح می‌شود که در این زمینه، مهدی بهنامه - عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد و کارشناس مسائل اقتصادی - در گفت‌وگو با ایسنا، به کالبد شکافی این موضوع پرداخته و معتقد است ترکیبی از عوامل «تکنیکال» و «بنیادی» (فاندامنتال) وضعیت فعلی را رقم زده است.

تلاقی عوامل تکنیکال و بنیادی در بازار

بهنامه با اشاره به ماهیت رفتاری متغیرهای مالی اظهار کرد: هر متغیر مالی، از جمله ارز و طلا، دو نوع رفتار دارد؛ یکی بحث تکنیکال و دیگری مباحث بنیادی. برای درک بهتر وضعیت دلار، می‌توان نگاهی به بازار جهانی طلا داشت. طلا همواره به عنوان یک «کالای امن» در زمان ناامنی‌های نظامی، سیاسی و اقتصادی شناخته می‌شود. در شرایط بحرانی، قاعدتاً قیمت طلا باید صعودی باشد، اما دیدیم که علی‌رغم تنش‌های شدید بین‌المللی، طلا گاهی حرکت چندانی نداشت یا حتی اصلاح قیمت را تجربه کرد. این موضوع نشان می‌دهد که گاهی تحلیل‌های تکنیکال بر عوامل بنیادی غالب می‌شوند.

این عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: در تحلیل تکنیکال، نقاطی به نام «قیمت‌های روانی» وجود دارد. وقتی قیمت به یک سطح مشخص (مثلاً ۵۰۰۰ دلار برای طلا یا مرزهای رند در بازار ارز) می‌رسد، حتی اگر عوامل بنیادی هم قوی باشند، بازار نیاز به استراحت و اصلاح دارد.

پایان دوره استراحت دلار

این کارشناس اقتصادی در تحلیل وضعیت بازار داخلی گفت: در خصوص دلار، شاهد بودیم که قیمت مدتی در محدوده ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار تومان تثبیت شده بود. در آن بازه، حتی با وجود شرایط جنگی، قیمت حرکت چندانی نکرد؛ چرا که بازار در حال استراحت و اصلاح تکنیکال بود.  اکنون با پایان آن دوره استراحت، قیمت دوباره مسیر صعودی خود را برای رسیدن به قله‌های جدید آغاز کرده است.

کاهش عرضه ارز؛ عامل اصلی فشار بر بازار

بهنامه با اشاره به سهم ۸۰ درصدی درآمدهای نفتی در تأمین ارز کشور، تصریح کرد: از منظر بنیادی، ما با دو چالش اساسی روبرو هستیم. نخست بحث «امنیت» است؛ در شرایط ناامنی اقتصادی و سیاسی، تقاضا برای خرید دلار و طلا به عنوان پناهگاه امن سرمایه افزایش می‌یابد. دوم و مهم‌تر، بحث «عرضه» است. با توجه به محدودیت‌ها و محاصره‌های موجود در خلیج‌فارس، صادرات نفت با مشکل مواجه شده و در نتیجه عرضه دلار در بازار کاهش یافته است. طبق قواعد اولیه اقتصاد، وقتی عرضه کم و تقاضا زیاد شود، افزایش قیمت اجتناب‌ناپذیر است.

آیا بانک مرکزی قادر به کنترل اوضاع است؟

او در پاسخ به سوالی درباره نقش سیاست‌گذار پولی در کنترل بازار، گفت: اگر بانک مرکزی یک نهاد مستقل بود، شاید می‌توانست روی کنترل تورم مانور بیشتری بدهد، هر چند بانک مرکزی می‌تواند با مدیریت حجم پول و گردش نقدینگی از رشد «انفجاری» قیمت‌ها جلوگیری کند، اما واقعیت این است که نرخ دلار تا حد زیادی به روابط بین‌المللی، سیستم‌های بانکی جهانی و تنش‌های سیاسی گره خورده که خارج از کنترل مستقیم بانک مرکزی است.

توزیع اسکناس‌های درشت؛ ابزاری برای تسهیل مبادلات یا پوششی برای پولشویی؟

این کارشناس اقتصادی در پایان درباره توزیع اسکناس‌های درشت و حواشی مربوط به آن اظهار کرد: وقتی تورم سالانه در سطوح بالایی مثل ۱۵۰ درصد یا بیشتر قرار دارد، ارزش اسکناس‌های کوچک به شدت افت می‌کند و برای مبادلات روزمره ساده هم نیاز به حجم زیادی از اسکناس است. بنابراین، چاپ اسکناس درشت از نظر فنی یک ضرورت ناشی از تورم است.

وی هشدار داد: استفاده گسترده از اسکناس در مبادلات بزرگ، خطر پولشویی و فرار مالیاتی را افزایش می‌دهد؛ چرا که برخلاف سیستم‌های دیجیتال، نقل و انتقال پول نقد قابل رصد دقیق نیست. در دنیای امروز که سیستم‌های پرداخت الکترونیک حرف اول را می‌زنند، نیاز مبرمی به حجم انبوه اسکناس درشت نیست، مگر اینکه پای مبادلاتی در میان باشد که تمایلی به ثبت و رصد آن‌ها (مانند قاچاق) وجود ندارد.

بهنامه در پایان صحبت‌های خود گفت: به طور کلی مشکل ما به فضای بین‌الملل و عوامل خارجی گره خورده‌اند.


اخبار مرتبط
نظرات

آخرین اخبار
کلاهبردار 480 میلیاردی در دام پلیس
تاکید آنکارا بر تمدید آتش‌بس میان ایران و آمریکا
جنوب لبنان زیر آتش صهیونیست‌ها
قیمت بنزین در آمریکا رکورد چهار ساله خود را زد
خلیج فارس، نمایشگاه مقاومت ملی و قدرت پاسخگویی ایران
فشار آمریکا بر دومین تولیدکننده بزرگ چین با توقف ارسال تراشه
اظهارات جدید گروسی درباره مکان ادعایی اورانیوم!
طلای بازی‌های ساحلی آسیایی به هندبال ایران رسید
اختلاف نظر مرتس و ترامپ در مورد جنگ علیه ایران
فوتبال ساحلی ایران بر بام آسیا ایستاد
فرودگاه آبادان برای پروازهای داخلی آماده شد
تیم مذاکره‌کننده اوباما الگویی مناسب برای توافق با ایران
رسانه‌‎های عبری خبر دادند: نتانیاهو به واشنگتن می‌رود
زرادخانه هسته‌ای کره شمالی چالشی برای دفاع آمریکا
پسکوف: خروج امارات به معنای پایان اتحاد اوپک‌پلاس نیست
اسپانیا از نشست‌های وزارتی گروه 20 کنار گذاشته شد
حق مسکن از فروردین ماه محاسبه خواهد شد
چرا دلار دوباره صعودی شد؟
تونل های نیایش و توحید و پل صدر امشب مسدود می شوند
پرداخت وام یک میلیارد تومانی به کسبه بازارچه جنت از هفته آینده
تصویب برق ارزان‌تر برای کشاورزان و حق مسکن 3 میلیونی برای کارگران
بیمه‌گذاران بین‌المللی: بیمه کشتی‌ها منوط به هماهنگی با ایران است
تورم اسفند 1404 به چند درصد رسید؟
اسرائیل سد راه «ناوگان الصمود» می شود
کم سن‌ترین و مسن‌ترین شهدای جنگ 40 روزه، چند ساله بودند؟
نورنما | میناب جان داد
کارمزد جدید جایگاه‌های سی‌‌ان‌جی ابلاغ شد + تصویر
ترکیه محدودیت‌های فضای دیجیتال برای کودکان را تشدید می‌کند
اعلام آمار جدید مجروحان اسرائیلی در جنگ لبنان
پاسخ هواشناسی به ادعای تأثیر رادارها بر بارش‌های اخیر
قیمت جدید شکر اعلام شد
آیا نشست جده آغاز تحول در دکترین امنیتی کشورهای عربی منطقه بود؟
محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در محورهای پرتردد اعلام شد
آسمان تهران نیمه‌ابری و همراه با باد و رگبار
«ساعت 25» با فصل سوم پس از هفت سال به تلویزیون بازگشت
خانواده سامسونگ سومین خانواده ثروتمند آسیا
پیام دبیرخانه شورای‌ عالی‌ امنیت‌ ملی به مناسبت چهلمین روز شهادت علی لاریجانی
افزایش پروازهای فرودگاه امام(ره) به 30 پرواز در روز
ترافیک سنگین در محورهای هراز و چالوس
ساکت‌ترین نقطه زمین کجاست؟
وزیر نفت: دنیا در مقابل ایران زانو زد
تولد 20 سالگی مترجم گوگل با یک قابلیت جدید
هشدار زرد هواشناسی در فارس
ممنوعیت تنظیم قولنامه برای املاک دارای سند سبز توسط مشاوران املاک
همه چیز درباره انتخاب پرچالش نخست وزیر جدید در عراق
تشدید تنش‌های منطقه‌ای توجه‌ها را از مسأله فلسطین منحرف کرده است
طاهری: بازیکنان خارجی استقلال 13 اردیبهشت به تهران برمی‌گردند
چرا معدن زغال سنگ طبس ریزش کرد؟
بازیگر «رقصنده با گرگ‌ها» به حبس ابد محکوم شد
آیا محاصره دائمی تنگه هرمز توسط آمریکا بخشی از یک طرح بسیار بزرگتر است؟