×
اجتماعی
شناسه خبر : 313628
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 08:47
ضربه‌های تکراری به سر چه بلایی بر مغز می‌آورد؟

ضربه‌های تکراری به سر چه بلایی بر مغز می‌آورد؟

پژوهشگران می‌گویند ضربه‌های تکرارشونده به سر در ورزشکاران و نیروهای نظامی می‌تواند در بلندمدت باعث اختلال حافظه، تغییرات خلق‌وخو و بیماری مغزی «آنسفالوپاتی تروماتیک مزمن» شود.

نورنیوز-گروه اجتماعی: این مشکلات می‌تواند شامل اختلال در حافظه، تغییرات خلق‌وخوی و حتی مشکل در هماهنگی و حرکت باشد که در برخی موارد با بیماری‌های ویرانگر و سختی مانند «آنسفالوپاتی تروماتیک مزمن» (CTE) همراه شود. بسیاری از ورزشکاران نیز عاقبت غم‌انگیزی داشته‌اند که با پیامدهای این نوع آسیب‌ها مرتبط شده است.

دانشمندان می‌دانند که ضربه‌های مکرر مغزی می‌توانند خطرناک باشند، اما هنوز در تلاش‌ هستند تا دریابند که دقیقا چرا چنین اتفاقی رخ می‌دهد. اکنون پژوهشگران دانشگاه پزشکی کارولینای جنوبی، سرنخ‌های تازه‌ای یافتند. طبق نتایج این پژوهش، سیستم ایمنی ممکن است نقش مهمی در آسیب‌های طولانی‌مدت مغز ناشی از ضربه‌های مکرر داشته باشد.

این گروه پژوهشی به سرپرستی استیون تاملینسون و سیلویا گوجلیرتا روی بخشی از سیستم ایمنی به نام «سیستم کمپلمان» (Complement system) تمرکز کرد. این سیستم شامل بیش از ۵۰ پروتئین است که به مبارزه با عفونت‌ها کمک می‌کنند و با ایجاد التهاب، بدن را در برابر آسیب‌ها واکنش‌پذیرتر می‌سازند. التهاب در واقع پاسخ طبیعی به آسیب است، اما مقدار زیاد آن به‌خصوص در مغز می‌تواند مضر باشد.

هدف پژوهشگران، درک این موضوع بود که چگونه سیستم ایمنی می‌تواند بعد از ضربه‌های خفیف اما تکرارشونده به سر، بر مغز تاثیر بگذارد. نتایج تحقیقات پیشین روی آسیب‌های شدید مغزی یا سکته‌ها متمرکز بود و کمتر به نوع ضربه‌هایی پرداخته بودند که ورزشکاران اغلب تجربه می‌کنند.

گروه پژوهشی برای پاسخ به این سوال، مدل آزمایشگاهی جدیدی طراحی کرد که ضربه‌های مکرر را تا حد زیادی شبیه‌سازی می‌کرد. این کار، گام مهمی در این موضوع محسوب می‌شود، زیرا تا قبل از این، کسی نقش «سیستم کمپلمان» را در چنین آسیب‌های خفیف و تکرارشونده بررسی نکرده بود.

همچنین آنان دارویی را آزمایش کردند که «سیستم کمپلمان» را مسدود می‌کند و التهاب را کاهش می‌دهد. نتایج این آزمایش، امیدوارکننده بود؛ با استفاده از دارو، سلول‌های ایمنی مغز که میکروگلیا نام دارند، کمتر تهاجمی شدند. میکروگلیا به‌طور معمول کمک می‌کند بافت‌های آسیب‌دیده پاک‌سازی شوند، اما اگر بیش از حد فعال شود ممکن است به جای اتکا به حذف فقط موارد آسیب‌دیده، حذف ارتباطات سالم در مغز را آغاز کند، اتفاقی که می‌تواند به مشکلات تفکر و حافظه منجر شود.

با درمان دارویی، میزان آسیب کاهش یافت، سلول‌های مغزی و سیناپس‌ها بهتر حفظ شدند، التهاب کاهش یافت و در نهایت آزمودنی‌ها مشکلات حافظه کمتری نشان دادند.

این یافته‌ها مهم هستند زیرا نشان می‌دهند، التهاب ناشی از سیستم ایمنی، یکی از عوامل کلیدی است که می‌تواند به آسیب‌های طولانی‌مدت مغز بعد از ضربه‌های مکرر منجر شود.

در حال حاضر، درمان افرادی که دچار آسیب مغزی ناشی از ضربه (TBI) می‌شوند، بیشتر بر کنترل علائم متمرکز است. در واقع، هنوز دارویی وجود ندارد که بتواند آسیب ایجادشده را متوقف یا برطرف کند. البته داروهایی نیز تحت بررسی هستند، بنابراین شاید بتوان آن‌ها را زودتر از آنچه تصور می‌شود، برای درمان ضربه‌های مغزی استفاده کرد.

اکنون گروه پژوهشی در حال بررسی تاثیرات بلندمدت‌تر است تا مشخص شود آیا این رویکرد می‌تواند از بروز بیماری‌های عصب‌تخریب‌کننده در آینده پیشگیری کند یا خیر.

این نتایج با افزایش نگرانی‌ها درباره ضربه‌های مغزی در ورزش و همچنین در محیط‌های نظامی، امید تازه‌ای ایجاد می‌کند. این پژوهش به مسیری احتمالی برای محافظت از مغز اشاره دارد که هدف گرفتن سیستم ایمنی است.

سایت نوریج گزارش کرد، اگر این نتایج موفقیت‌آمیز باشد، می‌تواند به تولید درمان‌های جدیدی منجر شود که به ورزشکاران، نیروهای خدماتی و سایر افرادی که در معرض ضربه‌های مکرر به سر هستند کمک کند.

نتایج این پژوهش در نشریه Signal Transduction and Targeted Therapy منتشر شده است.


نظرات

آخرین اخبار
دروغ مذاکراتی ترامپ برای کاهش قیمت نفت
آمریکا تحریم‌های جدید علیه حزب‌الله اعمال کرد
پزشکیان: با همکاری کشورهای مسئولیت‌پذیر، تلاش‌های مخرب برخی بازیگران ناکام می‌مانَد
الشرع: سوریه میدان اجرای توطئه‌های خارجی نخواهد شد
وزیر علوم: فناوری روز، ستون فقرات قدرت دفاعی و توسعه اقتصادی کشور است
ثبت‌نام خودرو چانگان آغاز می‌شود+ شرایط
ایران دوباره در مسیر رشد علمی قرار گرفت
جزئیات آتش‌سوزی انبار نفت ری؛ 3 نفر مصدوم شدند
اصلاح قانون استفاده از سلاح محیط‌بانان چه زمانی نهایی می‌شود؟
تقدیر دادگستری البرز از اطلاعات سپاه برای شناسایی و بازداشت جاسوس رژیم صهیونیستی
عکس های منتخب جام جهانی 2026 - روز نوزدهم
تقدیر سخنگوی دولت از نقش نیروی دریایی ارتش
راز اصرار ترامپ بر مذاکرات قطر چیست؟
ریزش قیمت طلا و سکه در بازار؛ همه قطعات وارد مدار نزولی شدند
بورس 3 روز نخست هفته آینده تعطیل شد
جلسه ویژه دولت و قوه قضائیه؛ از مقابله با گرانی تا تشدید نظارت بر داروخانه‌ها
حجت الاسلام زارع فومنی درگذشت
استاندار: البرز شنبه و یکشنبه تعطیل نیست
هشدار حزب‌الله؛ «هیچ‌کس حق چشم‌پوشی از خاک لبنان را ندارد»
ادعای تازه واشنگتن درباره فروش نفت ایران
شوک به بوکس ایران؛ اعزام تیم‌های جوانان و امید در هاله‌ای از ابهام
پیام عارف درباره مراسم تشییع؛ «ایران مقتدر تمام‌قد به میدان خواهد آمد»
وزیر خارجه چین خواستار حفظ روند مذاکرات بین آمریکا و ایران شد
پوشش بیمه‌ای ویژه مراسم بدرقه رهبر شهید
رئیس سازمان اداری و استخدامی: پاسخگویی بانک‌ها به کمتر از 2 دقیقه رسید
مشهد آماده وداع؛ محل برگزاری مراسم رهبر شهید مشخص شد
ترافیک نیمه‌سنگین در جاده‌های شمال و ورودی‌های تهران
ناامن‌سازی؛ جبهه تازه جنگ علیه ایران
درخواست فوری صنعت شوینده برای جلوگیری از گرانی محصولات
پاداش حضور ایران در جام جهانی چقدر بود؟
نوراینفو | مسیرهای اصلی مراسم تشییع رهبر شهید در تهران
پیکر فرزاد جمشیدی فردا در قطعه هنرمندان به خاک سپرده می‌شود
استاندار خوزستان: ورود 36 قلم کالای همراه مسافر مجاز است
بدرقه آقای شهید ایران از تهران تا کربلا؛ حضور سران ادیان و مذاهب بیش از 90 کشور
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت بیست و دوم
هزار دلار؛ عددی که واشنگتن دوست ندارد دیده شود
«برای پدر»؛ نخستین هدیه شاعران به امام شهید رونمایی شد
از وضعیت مدارس دولتی و غیردولتی راضی نیستم
آتلانتیک: فساد در دولت ترامپ به یک «روال عادی» تبدیل شده است
خدائیان: 1998 همت به بیت‌المال بازگشت
آماده‌سازی 72 هزار جای پارک خودرو برای زائران مراسم بدرقه رهبر شهید
فاجعه سایبری در ژاپن؛ اطلاعات 14 میلیون کاربر لو رفت
هشدار وزارت صمت؛ محدودیت 85 درصدی برق، تولید را زمین‌گیر می‌کند
پزشکیان: قوانین مبارزه با اعتیاد باید اصلاح شود
آغاز ثبت‌نام زائران اربعین در سامانه «سماح»
نورنما | بیهوشی و تصادف راننده اتوبوس بخاطر گرمای شدید در فرانسه
محرم نویدکیا یک فصل دیگر در سپاهان ماند
بقایی: پیگیری حقوقی علیه دبیرکل ناتو و دولت‌های همدست برای تجاوز به ایران آغاز می‌شود
دارنده مدال برنز المپیک و نقره جهان درگذشت
بازیکن خارجی استقلال به نوبهار ازبکستان پیوست