×
اجتماعی
شناسه خبر : 313628
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 08:47
ضربه‌های تکراری به سر چه بلایی بر مغز می‌آورد؟

ضربه‌های تکراری به سر چه بلایی بر مغز می‌آورد؟

پژوهشگران می‌گویند ضربه‌های تکرارشونده به سر در ورزشکاران و نیروهای نظامی می‌تواند در بلندمدت باعث اختلال حافظه، تغییرات خلق‌وخو و بیماری مغزی «آنسفالوپاتی تروماتیک مزمن» شود.

نورنیوز-گروه اجتماعی: این مشکلات می‌تواند شامل اختلال در حافظه، تغییرات خلق‌وخوی و حتی مشکل در هماهنگی و حرکت باشد که در برخی موارد با بیماری‌های ویرانگر و سختی مانند «آنسفالوپاتی تروماتیک مزمن» (CTE) همراه شود. بسیاری از ورزشکاران نیز عاقبت غم‌انگیزی داشته‌اند که با پیامدهای این نوع آسیب‌ها مرتبط شده است.

دانشمندان می‌دانند که ضربه‌های مکرر مغزی می‌توانند خطرناک باشند، اما هنوز در تلاش‌ هستند تا دریابند که دقیقا چرا چنین اتفاقی رخ می‌دهد. اکنون پژوهشگران دانشگاه پزشکی کارولینای جنوبی، سرنخ‌های تازه‌ای یافتند. طبق نتایج این پژوهش، سیستم ایمنی ممکن است نقش مهمی در آسیب‌های طولانی‌مدت مغز ناشی از ضربه‌های مکرر داشته باشد.

این گروه پژوهشی به سرپرستی استیون تاملینسون و سیلویا گوجلیرتا روی بخشی از سیستم ایمنی به نام «سیستم کمپلمان» (Complement system) تمرکز کرد. این سیستم شامل بیش از ۵۰ پروتئین است که به مبارزه با عفونت‌ها کمک می‌کنند و با ایجاد التهاب، بدن را در برابر آسیب‌ها واکنش‌پذیرتر می‌سازند. التهاب در واقع پاسخ طبیعی به آسیب است، اما مقدار زیاد آن به‌خصوص در مغز می‌تواند مضر باشد.

هدف پژوهشگران، درک این موضوع بود که چگونه سیستم ایمنی می‌تواند بعد از ضربه‌های خفیف اما تکرارشونده به سر، بر مغز تاثیر بگذارد. نتایج تحقیقات پیشین روی آسیب‌های شدید مغزی یا سکته‌ها متمرکز بود و کمتر به نوع ضربه‌هایی پرداخته بودند که ورزشکاران اغلب تجربه می‌کنند.

گروه پژوهشی برای پاسخ به این سوال، مدل آزمایشگاهی جدیدی طراحی کرد که ضربه‌های مکرر را تا حد زیادی شبیه‌سازی می‌کرد. این کار، گام مهمی در این موضوع محسوب می‌شود، زیرا تا قبل از این، کسی نقش «سیستم کمپلمان» را در چنین آسیب‌های خفیف و تکرارشونده بررسی نکرده بود.

همچنین آنان دارویی را آزمایش کردند که «سیستم کمپلمان» را مسدود می‌کند و التهاب را کاهش می‌دهد. نتایج این آزمایش، امیدوارکننده بود؛ با استفاده از دارو، سلول‌های ایمنی مغز که میکروگلیا نام دارند، کمتر تهاجمی شدند. میکروگلیا به‌طور معمول کمک می‌کند بافت‌های آسیب‌دیده پاک‌سازی شوند، اما اگر بیش از حد فعال شود ممکن است به جای اتکا به حذف فقط موارد آسیب‌دیده، حذف ارتباطات سالم در مغز را آغاز کند، اتفاقی که می‌تواند به مشکلات تفکر و حافظه منجر شود.

با درمان دارویی، میزان آسیب کاهش یافت، سلول‌های مغزی و سیناپس‌ها بهتر حفظ شدند، التهاب کاهش یافت و در نهایت آزمودنی‌ها مشکلات حافظه کمتری نشان دادند.

این یافته‌ها مهم هستند زیرا نشان می‌دهند، التهاب ناشی از سیستم ایمنی، یکی از عوامل کلیدی است که می‌تواند به آسیب‌های طولانی‌مدت مغز بعد از ضربه‌های مکرر منجر شود.

در حال حاضر، درمان افرادی که دچار آسیب مغزی ناشی از ضربه (TBI) می‌شوند، بیشتر بر کنترل علائم متمرکز است. در واقع، هنوز دارویی وجود ندارد که بتواند آسیب ایجادشده را متوقف یا برطرف کند. البته داروهایی نیز تحت بررسی هستند، بنابراین شاید بتوان آن‌ها را زودتر از آنچه تصور می‌شود، برای درمان ضربه‌های مغزی استفاده کرد.

اکنون گروه پژوهشی در حال بررسی تاثیرات بلندمدت‌تر است تا مشخص شود آیا این رویکرد می‌تواند از بروز بیماری‌های عصب‌تخریب‌کننده در آینده پیشگیری کند یا خیر.

این نتایج با افزایش نگرانی‌ها درباره ضربه‌های مغزی در ورزش و همچنین در محیط‌های نظامی، امید تازه‌ای ایجاد می‌کند. این پژوهش به مسیری احتمالی برای محافظت از مغز اشاره دارد که هدف گرفتن سیستم ایمنی است.

سایت نوریج گزارش کرد، اگر این نتایج موفقیت‌آمیز باشد، می‌تواند به تولید درمان‌های جدیدی منجر شود که به ورزشکاران، نیروهای خدماتی و سایر افرادی که در معرض ضربه‌های مکرر به سر هستند کمک کند.

نتایج این پژوهش در نشریه Signal Transduction and Targeted Therapy منتشر شده است.


نظرات

آخرین اخبار
خدائیان: 1998 همت به بیت‌المال بازگشت
آماده‌سازی 72 هزار جای پارک خودرو برای زائران مراسم بدرقه رهبر شهید
فاجعه سایبری در ژاپن؛ اطلاعات 14 میلیون کاربر لو رفت
هشدار وزارت صمت؛ محدودیت 85 درصدی برق، تولید را زمین‌گیر می‌کند
پزشکیان: قوانین مبارزه با اعتیاد باید اصلاح شود
آغاز ثبت‌نام زائران اربعین در سامانه «سماح»
نورنما | بیهوشی و تصادف راننده اتوبوس بخاطر گرمای شدید در فرانسه
محرم نویدکیا یک فصل دیگر در سپاهان ماند
بقایی: پیگیری حقوقی علیه دبیرکل ناتو و دولت‌های همدست برای تجاوز به ایران آغاز می‌شود
دارنده مدال برنز المپیک و نقره جهان درگذشت
بازیکن خارجی استقلال به نوبهار ازبکستان پیوست
قیمت نقره امروز سه شنبه 9 تیر 1405
بنکداران: قیمت کالاهای اساسی در بازار به ثبات رسید
معاون اجرایی رئیس‌جمهور: تفاهم ایران و آمریکا در «شعام» با رأی مثبت اعضا تصویب شد
بانک مرکزی ادعای هک بانک‌ها را تکذیب کرد
آمادگی 110 هزار نیروی هلال احمر برای پوشش مراسم تشییع رهبر شهید
تکرار سریال آتش‌سوزی در فارس و خوزستان
اطلاعیه قرارگاه برگزاری آیین وداع و تشییع قائد عظیم الشان شهید امت
اهدای اعضای جوان دشتستانی جان سه بیمار را نجات داد
نخست‌وزیر عراق: اجازه استفاده از خاک عراق برای حمله به همسایگان را نمی‌دهیم
شرکت ملی نفت ایران عضو اصلی بورس انرژی شد
گریم روزبه حصاری در سریال «رویای نیمه‌شب» رونمایی شد
قطر: انتقال دارایی مسدودی ایران با توافق طرفین انجام خواهد شد
معاون اول رئیس‌جمهور: بودجه دانشگاه تهران واقعاً شوخی است
وزیر ارشاد: نهاد دین از دیپلماسی عقلانی همراه با اقتدار حمایت می‌کند
دانیال اسماعیلی‌فر سرخپوش ماند
قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 9 تیر 1405
نورنما | سفید پوشی سبلان در نخستین روز های تابستان
فرمانده نیروی زمینی ارتش: یگان‌های واکنش سریع در مرزها مستقر شدند
سی‌ان‌ان: ویتکاف راهی دوحه برای گفت‌وگو با ایران شد/ قطر: ویتکاف و کوشنر در دوحه هستند
هشدار نارنجی هواشناسی تهران؛ خطر سیلاب، تگرگ و توفان در راه است
توطئه برای جدا کردن جبهه لبنان از ایران در نطفه خفه شده است
شورش زندانیان در کارولینای شمالی آمریکا
راز سرقت عجیب /گاوصندوق 1.5 تنی چگونه بی‌صدا ناپدید شد؟
جزئیات ثبت‌نام اربعین 1405 برای اتباع خارجی اعلام شد
مرز سومار آماده تردد زائر اربعین
اجرای پروژه «مسیر ترامپ» در قفقاز چشم‌انداز روشنی ندارد
تصویب افزایش کرایه سرویس مدارس در تهران
تاریخ آزمون انتخاب سردفتر اسناد رسمی نوبت سال 1404 اعلام شد
ثبت‌نام در سماح برای زائران اربعین الزامی شد+ جزئیات دریافت ارز
تهاتر ریال و افغانی رسمی می‌شود
فهرست جدید واردات کولبری و ملوانی شامل چه کالاهایی است؟
پاداش استمرار خدمت فرهنگیان 1404 واریز شد
عاشورا؛ پرچم جاودان ولایت
اختصاص اعتبار جدید برای رفع تنش آبی تهران و 3 استان دیگر
قیمت طلا و سکه امروز سه‌شنبه 9 تیر 140؛ افت طلا در سایه اخبار سیاسی
راز قتل تلخ آرتین کوچولو در دست نوشته پدرو مادر فاش شد
حضور مقامات بیش از 30 کشور و سران ادیان 90 کشور
بورس به مسیر سبز خود بازگشت
جزئیات قتل هولناک در تویسرکان؛ برادران قاتل به جنایت اعتراف کردند