×
اقتصادی
شناسه خبر : 313493
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/02/08 ساعت 16:55
وزیر ارتباطات: اینترنت باکیفیت حق مردم است

وزیر ارتباطات: اینترنت باکیفیت حق مردم است

وزیر ارتباطات با رد مفهوم «اینترنت طبقاتی» اعلام کرد دسترسی آزاد و باکیفیت به اینترنت از حقوق شهروندی مردم است و اقدامات موقت یا محدودکننده صرفاً در شرایط اضطراری انجام می‌شود و باید به وضعیت عادی بازگردند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، سید ستار هاشمی - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در یادداشتی اظهار کرده است:

"سیاستگذاری در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات باید مبتنی بر واقعیت‌های پیچیده این حوزه باشد نه گرفتار دوگانه‌هایی ساده‌سازی‌شده و فرسایشی. در تحلیل و بررسی دقیق و آسیب‌شناسانه سیاستگذاری در این حوزه ملاحظه می‌شود که بعضا این فرآیند در دام دوگانه‌هایی از جنس «باز یا بسته»، «داخلی یا خارجی»، «استقلال یا تعامل» گرفتار آمده است.

امروز اما به گواه شواهد متعدد نادرستی و ناکارآمدی این دوگانه‌ها اثبات شده و تجربه زیسته کشور در این مدت به‌ وضوح نشان داده است که این قبیل صورت‌بندی‌ها نه تنها پاسخگوی نیازهای امروز نیست، بلکه خود به بخشی از مسئله تبدیل شده است. راهبردی که از ابتدای دولت چهاردهم مورد توجه و تاکید وزارت ارتباطات بوده و در سطوح مختلف نیز پیگیری و عملیاتی شده بر یک اصل روشن استوار است: «نه انزوای دیجیتال و نه وابستگی مطلق، بلکه توسعه هوشمندانه و متوازن.» این گزاره، یک شعار نیست؛ بلکه محصول مرور نظام‌مند فرآیندهای گذشته و جمع‌بندی مجموعه‌ای از تجربه‌های آموزنده است.  

در یک سال گذشته که کشور ما با جنگ و تنش‌هایی کم‌سابقه مواجه شد، محدودیت و قطعی ناگزیر اینترنت در سه مقطع، برای همه ما چه در دولت و چه در جامعه یک آزمون جدی بود. این تجربه‌ها نشان داد که انزوای دیجیتال، صرفا به معنای کاهش دسترسی نیست؛ بلکه مستقیما بر پیکره اقتصاد دیجیتال، تاب‌آوری کسب‌وکارها، جریان یادگیری و حتی اعتماد عمومی اثر می‌گذارد. پرواضح است که کوچک شدن بازار، کاهش انگیزه سرمایه‌گذاری و فاصله گرفتن از زنجیره جهانی دانش و فناوری، از جمله پیامدهایی است که نمی‌توان نسبت به آن بی‌تفاوت بود.

در عین حال، تجارب جهانی و واقعیت‌های داخلی به ما نشان داده است که اتکای مطلق به زیرساخت‌ها و پلتفرم‌های خارجی نیز راه‌حل پایداری نیست. در شرایطی که جنگ‌های سایبری، تحریم‌های فناورانه و رقابت‌های ژئوپلیتیکی به بخشی از واقعیت روزمره جهان تبدیل شده فقدان ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های بومی می‌تواند کشور را در معرض آسیب‌های جدی قرار بدهد؛ آسیب‌هایی که جبران آنها به سادگی میسر نخواهد شد. بر این اساس، راه درست و مسیر پیش‌رو، نه انتخاب یکی از این دو سر طیف، بلکه طراحی یک الگوی متوازن است؛ الگویی که در آن، توسعه زیرساخت‌های داخلی با جدیت دنبال شود و در عین حال، تعامل فعال و هدفمند با جهان نیز حفظ و تقویت شود. این همان نقطه‌ای است که «استقلال» و «تعامل» نه در تقابل، بلکه در تکمیل یکدیگر تعریف می‌شوند.  

در این چارچوب، وزارت ارتباطات خود را متعهد می‌داند که همزمان دو هدف را دنبال کند:

 ۱- تقویت زیرساخت‌های ملی و افزایش تاب‌آوری شبکه.

۲- ارتقای کیفیت و پایداری خدمات برای مردم و فراهم کردن زمینه دسترسی عادلانه و بدون تبعیض به اینترنت.  

بر همین اساس، بارها تأکید کرده‌ام که اینترنت باکیفیت، حق مردم است و هرگونه دسته‌بندی و تفکیک دسترسی ازجمله آنچه تحت عنوان اینترنت طبقاتی یا لیست‌های خاص مطرح می‌شود در این چارچوب موضوعیتی ندارد. طبعا در مواردی که به هر دلیلی در عمل برنامه‌ها و اقداماتی متفاوت با این رویکرد اجرا شده، جنبه موقت و اضطراری داشته و با تثبیت شرایط اجتماعی و امنیتی باید به تدریج به مسیر درست خود بازگردد. شکل‌گیری انواع دسترسی‌های متفاوت از مسیرهای رسمی تا غیررسمی، نشان‌دهنده آن است که هرگونه محدودیت، می‌تواند به ایجاد شکاف‌های جدید و ناعادلانه منجر شود.  

بر این اساس اهتمام و اولویت‌ جدی خانواده پرافتخار ارتباطات و فناوری اطلاعات که مجاهدات یکایک مدیران، متخصصان و کارشناسانش در جنگ رمضان افتخار آفرید و نقش شایسته‌اش در خدمت به ایران عزیز بیش از گذشته برای اهل علم و فن نمایان گشت، کاهش این شکاف‌ها و حرکت به سمت یک تجربه یکپارچه و عادلانه برای همه کاربران است.

در این مسیر البته نباید از یک واقعیت مهم غافل شد؛ حکمرانی در حوزه ارتباطات، امری چندلایه و فرابخشی است. تصمیم‌گیری در بسیاری از حوزه‌ها، در سطحی فراتر از یک وزارتخانه انجام می‌شود و نیازمند هماهنگی و اجماع در سطوح مختلف حاکمیتی است. با این حال، وزارت ارتباطات خود را موظف می‌داند به عنوان متولی توسعه زیرساخت و ارائه خدمات، دیدگاه‌های کارشناسی و مبتنی بر علم و تجربه را با صراحت بیان کند و برای تحقق مسیر متوازن، از همه ظرفیت‌های قانونی و اجرایی خود بهره بگیرد.

نگاهی به روندهای جهانی نیز مؤید همین رویکرد است. کشورهای مختلف در حال سرمایه‌گذاری گسترده در زیرساخت‌های بومی، توسعه پلتفرم‌های داخلی و حضور فعال در عرصه‌های نوینی مانند ارتباطات ماهواره‌ای هستند، اما در عین حال، هیچ ‌یک مسیر انسداد کامل یا واگذاری مطلق را انتخاب نکرده‌اند. این تجربه‌ها نشان می‌دهد که موفقیت در اقتصاد دیجیتال در گروی ایجاد توازن میان «حفظ دارایی‌های راهبردی» و «بهره‌گیری از فرصت‌های جهانی» است. آنچه امروز بیش از هر زمان دیگری به آن نیاز داریم، عبور از دوگانه‌های کاذب و هزینه‌ساز و حرکت به سمت تصمیم‌گیری‌های مبتنی بر داده، تجربه و نگاه آینده‌نگر است.

اقتصاد دیجیتال، دیگر یک بخش حاشیه‌ای نیست؛ به یکی از پیشران‌های اصلی رشد اقتصادی، اشتغال و رفاه اجتماعی تبدیل شده و هرگونه سیاستگذاری در این حوزه، آثار مستقیم و گسترده‌ای بر زندگی مردم دارد. وزارت ارتباطات، این مسیر را نه به عنوان یک انتخاب مقطعی، بلکه به عنوان یک راهبرد قطعی دنبال خواهد کرد.  مسیر توازن، شاید پیچیده‌تر از انتخاب‌های ساده و دوگانه باشد، اما تنها مسیری است که می‌تواند همزمان استقلال، پایداری و بهره‌مندی از فرصت‌های جهانی را برای کشور تضمین کند."


اخبار مرتبط
وزارت ارتباطات: «اینترنت پرو» طرح ما نبود
جمعه 1405/02/11 ساعت 11:50
وزارت ارتباطات: «اینترنت پرو» طرح ما نبود
محمدحافظ حکمی، مشاور وزیر ارتباطات، اعلام کرد طرح «اینترنت پرو» نه از سوی وزارت ارتباطات ارائه شده و نه مجوز آن توسط این وزارتخانه صادر شده است. او گفت مجوز موجود فقط برای پایداری خدمات کسب‌وکارها در شرایط بحران بوده و تخلفات اخیر در حال بررسی است.
جنگ و آزادی‌های مشروع
چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 08:47
کامبیز نوروزی:
جنگ و آزادی‌های مشروع
اصل معروف نهم قانون اساسی، آزادی‌های مشروع مردم را غیرقابل تعطیل می‌داند. در فراز پایانی این اصل به صراحت مقرر شده است «هیچ‌کس نمی‌تواند به نام حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور آزادی‌های مشروع را حتی با وضع قوانین و مقررات سلب کند».
با عادی‌شدن شرایط، وضعیت اینترنت قطعاً تغییر خواهد کرد
سه‌شنبه 1405/02/08 ساعت 11:32
سخنگوی دولت:
با عادی‌شدن شرایط، وضعیت اینترنت قطعاً تغییر خواهد کرد
سخنگوی دولت اعلام کرد اینترنت پرو بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی و برای حفظ ارتباط کسب‌وکارها در شرایط بحران ایجاد شده و با عادی شدن وضعیت، تغییرات در دسترسی اینترنت اعمال خواهد شد.
نظرات

آخرین اخبار
پاسخ گسترده ایران به تجاوز آمریکا؛ موشک‌های ایرانی آسمان منطقه را شکافتند
نورنما | تصاویر هوایی از قبل و بعد سیل نپال
پایان هژمونی آمریکا؛ چرا جهان آرزوی شکست واشنگتن در برابر ایران را دارد؟
مخالفت قاطع مجلس با افزایش 100 درصدی تعرفه واردات خودرو
ادعای ترامپ درباره تنگه هرمز «مضحک» است؛ ایران کنترل را در دست دارد
خشم ترامپ از واکنش ایران به تجاوزهای آمریکا
عارف: جنگ اقتصادی دشمن را با «فرماندهی واحد» خنثی می‌کنیم
پیام تبریک سرلشکر وحیدی به مناسبت روز پدافند هوایی: آسمان ایران نفوذناپذیر است
هراس در سفارت آمریکا؛ هشدار امنیتی فوری به شهروندان آمریکایی در خاورمیانه
تهدید متقابل وزیر خارجه اسرائیل علیه بریتانیا؛ بالا گرفتن تنش‌ها
آژانس اتمی مدعی عدم دسترسی به سایت‌های هسته‌ای ایران شد
شمس آذر 0 - تراکتور 0؛ ترمز تراکتور کشیده شد
چرخش برلین به سمت الجزایر برای پایان دادن به وابستگی گازی
پهپاد «وتر»؛ شکارچی با سرعت 260 کیلومتری روسیه از راه رسید
فراتر از سخت‌افزار؛ ضربه به توان پردازشی و هوش مصنوعی ارتش آمریکا در بحرین
پاسخ صریح عراقچی به بدعهدی آمریکا: توپ در زمین واشنگتن است
فروپاشی اقتصاد ایران، واقعیت یا جنگ روانی؟
بررسی تعطیلی کنسولگری روسیه در بن؛ آیا روابط آلمان و روسیه قطع می‌شود؟
آیا تونس به سمت انقلاب جدید می‌رود؟
پزشکیان در گفتگو با گوترش: آمریکا ناقض قوانین بین‌المللی است
پوتین در بیشکک: ترکیه شریک ممتاز روسیه است
گزارش تصویری | دومین روز سفر رئیس جمهور به قرقیزستان
قیمت نجومی بلیت دربی؛ هواداران تا 7 میلیون تومان می‌پردازند
قانون ملی هوش مصنوعی ایران نهایی شد؛ تولد «سازمان ملی هوش مصنوعی»
حماس: آمریکا و کشورهای میانجی برای توقف نقض توافق آتش‌بس اقدام کنند
تبعات جنگ ایران برای بریتانیا؛ هزینه بدهی انگلیس رکورد زد
امنیت میراث جهانی؛ توقف فعالیت معدن در حریم تخت‌جمشید
تله‌گذاری مرگبار اشغالگران؛ شکار شهروندان سوری با نقاب امدادرسانی
انگلیس اسرائیل را تحریم کرد؛ لندن علیه شهرک‌سازی صهیونیست‌ها
پنتاگون در چالش مدیریتی؛ اختلاف هگست و دریسکول به کجا ختم می‌شود؟
توقیف محموله سنگین مهمات جنگی؛ 181 قبضه سلاح غیرمجاز کشف شد
واکنش سازمان سنجش به توقف TOEFL و GRE برای ایرانی‌ها
تمدید مهلت انتخاب رشته کارشناسی ارشد 1405
چرخش راهبردی اردوغان در بیشکک؛ تاکید بر نظم جهانی چندقطبی
آخرین جزئیات از تحولات جنگ ایران و آمریکا 10 شهریور ؛ از ادعای ترامپ تا توقیف نفتکش سعودی
امامعلی رحمان: بحران‌های منطقه و ایران باید از راه دیپلماتیک حل شوند
قیمت طلا و سکه امروز سه‌شنبه 10 شهریور 1405؛ سکه به مرز 222 میلیون تومان رسید
بازار خودرو منفجر شد؛ رکوردشکنی تارا با 515 میلیون تومان گرانی
خاموشی‌ها چه زمانی تمام می‌شوند؟ پاسخ مدیرعامل توانیر
غزه در آتش؛ نقض دوباره آتش‌بس با حملات گسترده ارتش رژیم صهیونیستی
علت اصلی افزایش قیمت حج اعلام شد
هشدار السیسی درباره خاورمیانه؛ جنگ نباید گسترده‌تر شود
تعلیق امتیاز منفی اعتبارسنجی مشتریان 4 بانک
تورم انرژی، موتور محرک گرانی در اروپا
رونق دیپلماسی علمی ایران؛ رشد چشمگیر همکاری‌های بین‌المللی
قیمت نقره امروز سه شنبه 10 شهریور 1405/ افت 6200 تومانی قیمت‌ها+جدول قیمت ها
انهدام انبار شیرآلات قاچاق در جنوب تهران با ارزش 40 میلیارد تومان
قالیباف: کنترل کامل تنگه هرمز در دست نیروهای مسلح ماست
بحران بدهی مصر؛ پیشنهاد جنجالی تسویه با درآمد کانال سوئز
دیوان عدالت اداری: خودروسازان مجاز به تغییر قراردادهای قبلی نیستند