×
اجتماعی
شناسه خبر : 313480
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/02/08 ساعت 13:21
تابستان زودرس و سدهای خالی؛ زنگ خطر آب به صدا درآمد

نورنیوز وضعیت ناپایدار آب کشور با وجود رشد بارش‌ها را بررسی می کند

تابستان زودرس و سدهای خالی؛ زنگ خطر آب به صدا درآمد

با وجود ثبت بارش‌های فراتر از میانگین در بسیاری از مناطق کشور و رشد قابل توجه ورودی آب به سدها، داده‌های رسمی نشان می‌دهد بحران آب همچنان پابرجاست. تداوم کسری بارش در استان‌های کلیدی، کاهش محسوس ذخایر سدهای راهبردی به‌ویژه در تهران و آغاز زودهنگام گرما، زنگ هشدار جدی برای تابستانی پرتنش در حوزه تأمین آب و مدیریت مصرف به صدا درآورده است.

نورنیوز- گروه اجتماعی :  تازه‌ترین آمارهای رسمی از وضعیت بارش‌ها و منابع آبی کشور، تصویری پیچیده و چندلایه از شرایط کنونی ایران ارائه می‌دهد؛ تصویری که در آن، افزایش قابل توجه بارندگی‌ها در سطح ملی، نتوانسته به‌طور کامل از شدت بحران کم‌آبی بکاهد. این وضعیت، بیش از هر چیز نشان‌دهنده آن است که مسئله آب در ایران، صرفاً به میزان بارش وابسته نیست، بلکه به مجموعه‌ای از عوامل ساختاری، اقلیمی و مدیریتی گره خورده است.

بر اساس داده‌های منتشرشده، میزان بارندگی کشور از ابتدای سال آبی جاری تا اوایل اردیبهشت به ۲۱۹ میلی‌متر رسیده است. این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته که حدود ۱۳۳ میلی‌متر ثبت شده بود، رشد ۶۴ درصدی را نشان می‌دهد و حتی اندکی بالاتر از میانگین بلندمدت قرار دارد. در نگاه نخست، این ارقام می‌تواند نشانه‌ای از بهبود وضعیت منابع آبی تلقی شود، اما بررسی دقیق‌تر داده‌ها، واقعیتی متفاوت را آشکار می‌کند.

واقعیت آن است که توزیع مکانی و زمانی بارش‌ها در کشور بسیار نامتوازن بوده است. در حالی که برخی استان‌ها، به‌ویژه در جنوب و غرب کشور، بارش‌هایی حتی بیش از دو برابر سال گذشته را تجربه کرده‌اند، استان‌های مهمی در مرکز کشور همچنان با کسری بارش مواجه‌اند. استان‌هایی مانند تهران، قم و مرکزی از جمله مناطقی هستند که علی‌رغم بهبود نسبی بارندگی نسبت به سال گذشته، همچنان فاصله قابل توجهی با میانگین بلندمدت دارند.

برای نمونه، استان تهران با ثبت حدود ۱۶۲ میلی‌متر بارش، هنوز نزدیک به ۳۰ درصد کمتر از میانگین بلندمدت بارندگی دریافت کرده است. این در حالی است که سال گذشته نیز یکی از خشک‌ترین سال‌های این استان در دهه‌های اخیر ثبت شده بود. بنابراین، حتی افزایش بارندگی در سال جاری نیز نتوانسته کمبود انباشته سال‌های گذشته را جبران کند.

دوگانه ترسالی و خشکسالی؛ تصویر نابرابر منابع آبی

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های وضعیت کنونی، شکل‌گیری نوعی دوگانگی در الگوی بارش کشور است. بر اساس گزارش‌های اقلیمی، در حالی که میانگین پهنه‌ای بارش کشور به سطح نرمال رسیده، حدود نیمی از کشور همچنان درگیر خشکسالی و کم‌بارشی است و نیم دیگر شرایطی نزدیک به نرمال یا حتی ترسالی را تجربه می‌کند.

این دوگانگی، پیامدهای مهمی برای مدیریت منابع آبی دارد. در مناطقی که بارش‌ها افزایش یافته، زیرساخت‌های ذخیره‌سازی و مدیریت آب در برخی موارد توان بهره‌برداری کامل از این بارندگی‌ها را نداشته‌اند. از سوی دیگر، در مناطق کم‌بارش، نیاز به منابع آبی همچنان بالا باقی مانده و فشار بر منابع محدود افزایش یافته است.

علاوه بر این، تغییر الگوی بارندگی نیز نقش مهمی در تداوم بحران دارد. بخش قابل توجهی از بارش‌های اخیر به‌صورت رگباری و در بازه‌های زمانی کوتاه رخ داده است؛ پدیده‌ای که موجب افزایش روان‌آب‌ها و کاهش فرصت نفوذ آب به سفره‌های زیرزمینی می‌شود. در نتیجه، حتی بارش‌های سنگین نیز لزوماً به افزایش پایدار منابع آبی منجر نمی‌شوند.

از سوی دیگر، افزایش دما و تبخیر نیز از عوامل مهم در کاهش اثرگذاری بارش‌هاست. با گرم‌تر شدن هوا، بخش قابل توجهی از آب باریده‌شده پیش از آنکه به ذخایر قابل استفاده تبدیل شود، تبخیر می‌شود. این مسئله به‌ویژه در مناطق خشک و نیمه‌خشک کشور اهمیت بیشتری دارد.

سدها عقب‌تر از بارش‌ها؛ چالش ذخایر در آستانه تابستان

در کنار وضعیت بارش‌ها، بررسی شرایط سدهای کشور نیز نشان‌دهنده تداوم نگرانی‌هاست. اگرچه میزان ورودی آب به سدها در سال جاری به بیش از ۳۰ میلیارد مترمکعب رسیده و نسبت به سال گذشته حدود ۶۰ درصد افزایش داشته، اما این افزایش در همه مناطق به بهبود وضعیت ذخایر منجر نشده است.

در سطح ملی، حجم آب موجود در مخازن سدها به حدود ۳۲.۵ میلیارد مترمکعب رسیده که نسبت به سال گذشته ۱۸ درصد افزایش نشان می‌دهد و اندکی بالاتر از متوسط ده‌ساله است. با این حال، این آمار میانگین، نمی‌تواند وضعیت بحرانی برخی مناطق را پنهان کند.

برای مثال، سدهای پنج‌گانه تأمین‌کننده آب تهران در یکی از بدترین وضعیت‌های خود در سال‌های اخیر قرار دارند. میزان پرشدگی این سدها تنها حدود ۱۴ درصد گزارش شده که پایین‌ترین سطح در آغاز فصل بهار از زمان بهره‌برداری آنهاست. حجم ذخایر این سدها نسبت به میانگین بلندمدت بیش از ۳۶۰ میلیون مترمکعب کاهش نشان می‌دهد و حتی در مقایسه با سال گذشته نیز افت قابل توجهی داشته است.

در برخی دیگر از سدهای مهم کشور نیز وضعیت مشابهی مشاهده می‌شود. در حالی که حجم ذخیره سد لار به حدود ۲۰ میلیون مترمکعب و تنها ۲ درصد ظرفیت آن رسیده است و این سد یکی از بحرانی‌ترین شرایط را تجربه می‌کند و ذخایر آن نسبت به میانگین بلندمدت کاهش شدیدی داشته است. سد ساوه در استان مرکزی نیز با حدود ۸ درصد پرشدگی، در وضعیت بسیار نامطلوبی قرار دارد. در شرق کشور، سد دوستی در خراسان رضوی نیز با کاهش چشمگیر ذخایر مواجه است و تنها حدود ۵ درصد از ظرفیت آن پر شده است.

این در حالی است که برخی سدها در مناطق دیگر، به‌ویژه در شمال غرب و جنوب کشور، شرایط مطلوب‌تری دارند و حتی به ظرفیت‌های بالایی از پرشدگی رسیده‌اند. این تفاوت‌ها، بار دیگر نشان‌دهنده نابرابری در توزیع منابع آبی است که مدیریت آن را دشوارتر می‌کند.

تابستان زودرس؛ تشدید فشار بر منابع محدود

هم‌زمان با این شرایط، پیش‌بینی‌های اقلیمی از آغاز زودهنگام فصل گرما در سال جاری حکایت دارد. افزایش دما می‌تواند مصرف آب را در بخش‌های مختلف، به‌ویژه در حوزه شرب و کشاورزی، به‌طور قابل توجهی افزایش دهد.

در چنین شرایطی، منابع آبی موجود ممکن است پاسخگوی تقاضای فزاینده نباشد و احتمال بروز تنش‌های آبی در برخی مناطق افزایش یابد. تجربه سال‌های گذشته نشان داده است که در صورت عدم مدیریت مناسب، این تنش‌ها می‌تواند به بروز محدودیت‌های مصرف، کاهش تولید در بخش کشاورزی و حتی نارضایتی‌های اجتماعی منجر شود.

از سوی دیگر، وابستگی برخی مناطق به منابع محدود سطحی، مانند سدها، باعث می‌شود که هرگونه کاهش در ذخایر این منابع، به‌سرعت بر زندگی روزمره مردم تأثیر بگذارد. در کلان‌شهرهایی مانند تهران، این مسئله از اهمیت بیشتری برخوردار است و مدیریت مصرف به یک ضرورت فوری تبدیل می‌شود.

مدیریت مصرف؛ حلقه مفقوده در معادله آب

در نهایت، آنچه از مجموع این داده‌ها برمی‌آید، این است که بحران آب در ایران صرفاً با افزایش بارش‌ها قابل حل نیست. حتی در سال‌هایی که بارندگی بهبود می‌یابد، عوامل دیگری مانند توزیع نامتوازن، تبخیر بالا، ضعف زیرساخت‌ها و الگوی مصرف نامناسب، می‌تواند مانع از بهبود واقعی وضعیت شود.

از این رو، مدیریت مصرف آب به‌عنوان یکی از مهم‌ترین راهکارهای عبور از این شرایط مطرح می‌شود. کاهش مصارف غیرضروری، بهبود بهره‌وری در بخش کشاورزی، استفاده از فناوری‌های نوین و اصلاح الگوی مصرف در بخش خانگی، از جمله اقداماتی است که می‌تواند نقش مؤثری در کاهش فشار بر منابع آبی داشته باشد.

همچنین، توسعه زیرساخت‌های ذخیره‌سازی و مدیریت منابع آب، از جمله افزایش ظرفیت سدها، بهبود شبکه‌های انتقال و کاهش هدررفت، می‌تواند به بهره‌برداری بهتر از بارش‌های موجود کمک کند.

در مجموع، شرایط کنونی منابع آبی کشور نشان می‌دهد که ایران در آستانه یک تابستان چالش‌برانگیز قرار دارد. اگرچه بارش‌های مناسب در ماه‌های اخیر تا حدی امیدها را افزایش داده، اما تداوم کسری بارش در برخی مناطق و وضعیت نامطلوب ذخایر سدها، ضرورت اتخاذ تدابیر جدی و فوری را بیش از پیش آشکار می‌کند. عبور موفق از این شرایط، نیازمند ترکیبی از مدیریت هوشمندانه، برنامه‌ریزی دقیق و همراهی عمومی است؛ مسیری که بدون آن، حتی پرباران‌ترین سال‌ها نیز نمی‌تواند تضمین‌کننده امنیت آبی کشور باشد.

 


نظرات

آخرین اخبار
دوقطبی‌سازی هرمز و هسته‌ای؛ طراحی جدید اتاق عملیات رسانه‌ای غرب
پس‌لرزه‌های اقتصادی جنگ ایران بازارهای آسیایی را لرزاند
منبع مطلع: خبر تعلیق غنی‌سازی ایران کاملاً کذب و ساختگی است
شهادت 5 پلیس و یک کودک در پی حمله رژیم صهیونیستی به غزه/ حماس: اسرائیل به دنبال آشوب است
شهادت محیط‌بان هدایت الله دیده‌بان تایید شد
امتحانات مدارس در کدام استان‌ها مجازی شد؟
انهدام 2 سکوی گنبد آهنین توسط حزب‌الله
تأکید عراقچی بر پیوند ناگسستنی تهران و بیروت در مذاکرات آتش‌بس
چگونه سابقه خود را به 30 روز کامل برسانیم؟ + آدرس سایت
از هوشمندسازی دولت تا تسهیلات 350 همتی ازدواج
فشار جریان‌های ملی لبنان بر دولت برای واکنش به تحریم‌های واشنگتن
دیپلماسی در سایه جنگ؛ تهران و واشنگتن در آستانه توافق یا رویارویی تازه؟
لفاظی روبیو علیه ایران در دهلی‌نو
ترامپ در معرض عقب‌نشینی تحقیرآمیز
پرویز قلیچ‌خانی درگذشت
نورنما | شهادت حضرت امام محمد باقر(ع) تسلیت باد
اعمال تحریم‌های جدید فرانسه علیه بن گویر
افزایش ساعت کاری میادین و بازارهای میوه و تره‌بار در تهران
دریادار سیاری: آماده خلق بیت‌المقدس‌های جدید هستیم
جنجال در لیگ یک؛ تیمی که نیامد و بازنده شد!
هشدار طوفان و گردوخاک در پایتخت
تمدید مهلت ثبت‌نام کنکور 1405 و آزمون پذیرش دانشجو معلم + لینک ثبت‌نام
جنگ علیه ایران، بازار مسکن آلمان را به زانو درآورد
رایزنی‌های فشرده در تهران؛ عاصم منیر با پزشکیان و قالیباف دیدار کرد
مدینه از زائران ایرانی خالی شد/ آغاز فصل جدید عملیات حج 1405
واکنش تند رسانه‌های بین‌المللی به تصویر خبرساز سفارت ایران از مغز ترامپ
ارتش: آماده مقابله قاطع و همه‌جانبه با هرگونه تعدی دشمنان هستیم
ثبت 419 مورد ابتلا به تب دنگی در کشور
تایید انتخاب فرمانده اولین پرواز سرنشین‌دار مریخ توسط اسپیس‌ایکس
طرح جدید برای یکپارچه‌سازی نظام تأمین اجتماعی کلید خورد
دانشگاه‌ها در مسیر بازگشت به آموزش حضوری
صدور کیفرخواست برای 9 متهم در پرونده امنیتی قزوین
همگرایی روسیه، چین و ایران در برابر فشارهای آمریکا
پیام ویژه رهبر انقلاب به مردم سیستان و بلوچستان
وزیر جهاد کشاورزی: دشمن در هدف‌گیری امنیت غذایی ایران ناکام ماند
عرضه گسترده مرغ منجمد برای تنظیم بازار آغاز شد
نخست‌وزیر پاکستان وارد هانگژو چین شد
تأمین کالاهای اساسی از مسیر کشورهای همسایه
جزئیات محدودیت ترافیکی در جاده چالوس از ساعت 16
53 سال حبس برای 2 زن متهم به همکاری با شبکه‌های معاند
قیمت لبنیات 20 درصد دیگر افزایش یافت
خرید سانتی متری مسکن در تهران کلید خورد
عبور 25 کشتی از تنگه هرمز با تأمین امنیت سپاه
پایگاه‌های میزبانِ دشمن، اهداف نظامی مشروع برای ایران هستند
وام ودیعه و خرید مسکن 1405 ابلاغ شد
آغاز نصب نیروگاه خورشیدی در 12 هزار مدرسه کشور
جزئیات آغاز اسکان دوباره دانشجویان در خوابگاه ها و امکان لغو حذف ترم
قیمت گوشت قرمز امروز 2 خرداد 1405 + جدول
پاداش 30 درصدی برای «خوش‌مصرف‌ها»
نوراینفو | کودکان و فضای مجازی