×
سیاسی
شناسه خبر : 313403
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/02/08 ساعت 09:13
آیا مذاکرات فایده دارد؟

عباس عبدی:

آیا مذاکرات فایده دارد؟

یادداشت‌هایم درباره جنگ را با دفاع از اصل مذاکره آغاز می‌کنم. چرا این مساله مهم است؟ چون با یک مغلطه رایج علیه آن مواجهیم که عده‌ای با استناد به آن در صدد نفی مذاکره هستند. آنان می‌گویند که ایالات متحده دنبال مذاکره نیست و در صدد اتلاف وقت یا خریدن فرصت است.

نورنیوز- گروه سیاسی: تجربه مذاکرات بهار سال گذشته (پیش از جنگ ۱۲ روزه) و مذاکرات پیش از جنگ رمضان نیز نشانه درستی این ادعا است. در تایید این ادعا حتی شواهدی را از مذاکرات اخیر هم ارایه می‌دهند. هر سه مورد یا حداقل دو مورد اول کاملا درست است، ولی این نافی فایده‌مند بودن مذاکرات نیست. اتفاقا در هر دو مورد قبلی برنده اصلی مذاکرات ایران بوده است، هر چند گفت‌وگوها در عمل به نتیجه‌ای نرسید و جنگ شد؟ چرا این ادعا می‌شود؟ فرض کنیم که بهار سال گذشته پیشنهاد امریکا درباره مذاکره را نمی‌پذیرفتیم و انجام نمی‌شد. چه دستاورد مثبتی برای ایران حاصل می‌شد؟ هیچ.  به معنای دقیق هیچ. هیچ کمکی هم به افزایش آمادگی رزمی ایران نمی‌کرد، چون مسیر آن مستقل از مذاکرات بود. هیچ نفع اقتصادی برای ایران نداشت،  فقط قدری هزینه رفت و آمد مذاکره‌کنندگان را کم می‌کرد.  در مقابل نتایج رد کردن پیشنهاد گفت‌وگو،  همگی منفی بود. ترامپ می‌گفت ایران نمی‌خواهد مذاکره کند، لذا برای حمله اسراییل و امریکا مشروعیت‌تراشی می‌کرد. دنیا هم مخالفت با مذاکره را نمی‌پذیرد. از همه بدتر اینکه در داخل اختلاف می‌افتاد و به‌طور قطع افراد زیادی معتقد می‌شدند که اگر مذاکره می‌کردیم، چنین و چنان می‌شد و در نهایت جنگ را محصول مخالفت ایران با مذاکره می‌دانستند. پذیرش مذاکره نتایج کاملا معکوسی داشت. همه پذیرفتند که ایران می‌خواهد حل کند، هم در داخل کشور و هم در سطح جهانی چنین برداشتی مشهود بود. به ویژه آثار آن در داخل بسیار گسترده و عمیق بود. یکی از مهم‌ترین دلایل واکنش مناسب مردم در جنگ ۱۲ روزه، همین بود  که ایران وارد مذاکرات شده بود و حتی تاریخ دور بعدی مذاکرات هم تعیین شده بود، ولی بدون هیچ اعلان قبلی و برخلاف اصول متعارف جنگی و در میانه مذاکرات به ایران حمله کردند. شاید رهبری نظام نیز متوجه این نکته بودند که متفاوت از نظرات پیشین خود، اجازه مذاکرات را دادند.  

جالب اینکه حتی پیش از جنگ اخیر نیز این اجازه صادر شد، به‌رغم آنکه تجربه مذاکرات پیش از جنگ ۱۲ روزه نیز وجود داشت. چرا؟ برای اینکه آن مذاکرات که معلوم شد از طرف امریکا صوری بوده، در نهایت به سود ایران شد. چرا امریکا چنین سیاستی را پیش می‌برد؟ آیا متوجه تبعات منفی این کار نیستند؟ آنان هم محدودیت‌های خود را دارند. در واقع بدون پیشنهاد مذاکره و مستقیما حمله کردن، در جهان محکوم است. آنان هم نیاز دارند که بگویند ما پیشنهاد مذاکره دادیم، طرف مقابل نپذیرفت یا پذیرفت ولی به توافق مورد نظر ما نرسید. بنابراین هر دو طرف در برابر اصل مذاکره، مجبورند کوتاه بیایند، هر چند ممکن است یکی یا هر دو طرف با آن صوری و شکلی برخورد کنند و هدف‌شان جنگ باشد. عجیب اینکه در دوره جلیلی ایران بود که مذاکرات نمایشی و صوری دور دنیا را انجام می‌داد و طرف مقابل هم آن را رد نمی‌کرد و مخالفان امروز مذاکره آن زمان از آن مذاکرات بی‌فایده و نمایشی دفاع می‌کردند. جالب است که علی‌رغم دو تجربه قبلی، باز هم در این دور، ایران مذاکره را پذیرفت و جالب‌تر اینکه هم سطح آن را بالاتر برد و هم مستقیم انجام داد. شاید از ابتدا هم می‌دانستند به نتیجه نمی‌رسند. پس نفی مذاکره هیچ نتیجه‌ای ندارد جز اینکه خود را در موضع ضعیف‌تر قرار می‌دهید. طبعا مذاکره نباید مانع آمادگی‌های دیگر شود، بلکه برعکس باید آنها را تقویت کند.


اعتماد
نظرات

آخرین اخبار
هوای تهران در وضعیت قابل قبول قرار گرفت
قیمت تیرآهن امروز 8 اردیبهشت 1405 + جدول
جهش 17‌هزاردرصدی سکه در یک دهه؛ رشد 192 میلیون تومانی تا پایان 1404
بحران در پدافند هوایی اوکراین؛ پاتریوت‌ها تمام شدند؟
جنگ امنیت غذایی و محیط‌زیست را به خطر می‌اندازد
نوراینفو | با کودکی که غذای جدید نمی خورد، چه باید کرد ؟
نوراینفو | چگونه اخبار جعلی را شناسایی کنیم؟
تداوم رگبارهای بهاری و احتمال سیلاب در آذربایجان‌غربی تا پایان هفته
عملکرد خیره‌کننده هوش مصنوعی در آزمون پزشکی توکیو
قیمت طلای جهانی امروز سه شنبه 8 اردیبهشت 1405
قیمت گوشت قرمز امروز 8 اردیبهشت 1405 + جدول
3 سناریو تعیین کننده نبرد ایران و آمریکا ؛ چرا همه گزینه‌ها علیه اسرائیل عمل می‌کند؟
نورنما | بازدید روزنامه‌نگار آمریکایی از محل سقوط جنگنده های آمریکایی
نخست‌وزیر مالت انتخابات پارلمانی را یک سال زودتر برگزار می‌کند
اژه‌ای: از بازگشت ایرانیان خارج از کشور استقبال می‌کنیم
افزایش اعتبار کالابرگ در انتظار تصویب دولت
شکار بزرگ الاهلی ناکام ماند؛ رئال پیشنهاد نجومی را رد کرد
متّحد، جان‌های شیران خداست!
آلودگی شدید هوا در مشهد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز سه شنبه 8 اردیبهشت + جدول
آیا مذاکرات فایده دارد؟
تولید 5 آنزیم استراتژیک ایرانی برای تشخیص سریع کرونا، سرطان و بیماری‌های ژنتیکی
عنایت‌الله آتشی در گذشت
سیاست ارزی در دوره بازسازی
سیاست نامه | واقعیت استعفای قالیباف چه بود؟
مذاکرات و بحران در جنوب جهانی
نماینده سابق کنگره: جنگ ترامپ با ایران به کشاورزی آمریکا ضربه زد
برخورد مرگبار دو قطار در اندونزی؛ 14 کشته و 84 زخمی+ فیلم
توافق«چارچوب هماهنگی» بر سر انتخاب الزیدی برای نخست‌وزیری عراق/ جوان ترین نخست وزیر کیست؟
رونق چک‌پول‌های درشت ؛ رد پای قاچاق سوخت و معاملات پنهان
چه کسی از رشد بی‌سابقه هزینه‌های نظامی سود می‌برد؟
ترافیک سنگین در ورودی‌های تهران ؛ هشدار بارندگی در جاده‌های شمالی
برنامه مسابقات ورزشی امروز 8 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
از انفجار خیالی تا توقف نمایشی؛ بازی خطرناک یک خطای محاسباتی
وضعیت آب و هوا امروز سه شنبه 8 اردیبهشت +وضعیت استان ها
ارتقای معیشت اعضای هیأت علمی عامل تداوم مسیر تولید علم است
شکست ترامپ از حسین وفایی
تهران از چین درخواست کمک نظامی نکرده است
دریانوردان و کشتی‌ها نباید به قربانیان جانبی هیچ منازعه ژئوپلیتیکی تبدیل شوند
پر کردن ذخایر گاز اتحادیه اروپا دشوار خواهد بود
نیویورک تایمز: ترامپ بدترین رئیس جمهور تاریخ آمریکا است
توسعه زیرساخت‌های سلامت روان در مناطق آسیب‌دیده از جنگ
ترکیب چند منبع خون بند ناف، روشی نو برای درمان سرطان‌ خون
پیام عراقچی پس از سفر به روسیه؛ تعامل ما با مسکو در عالی‌ترین سطح ادامه دارد
پیام عراقچی به مناسبت چهلمین روز شهادت لاریجانی؛ فقدان او غیبت یک پشتوانه فکری و ملی است
بسته شدن تنگه هرمز پیامدهای سنگین‌ در معیشت انگلیسی ها دارد
اذعان آمریکا به ناتوانی به دفاع در برابر موشک‌های پیشرفته
چربی‌های سالم و ناسالم در رژیم غذایی
وزیر امور خارجه اتریش: برای برنامه هسته‌ای ایران تنها راه‌حل دیپلماتیک وجود دارد
نشریه آتلانتیک: نگرانی جی دی ونس برای کاهش چشمگیر ذخایر موشکی آمریکا