×
بین الملل
شناسه خبر : 313299
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/02/07 ساعت 21:20
تاکید گوترش بر بازگشایی تنگه هرمز؛ بیش از 20 هزار دریانورد سرگردانند

تاکید گوترش بر بازگشایی تنگه هرمز؛ بیش از 20 هزار دریانورد سرگردانند

دبیرکل سازمان ملل با هشدار درباره پیامدهای جنگ علیه ایران و تاکید بر اینکه «تنگه هرمز یکی از مهمترین گلوگاه‌های دریایی جهان است»، خواستار بازگشایی آن و خواستار حل و فصل مسالمت آمیز اختلاف، خویشتن‌داری، گفت‌‍وگو و اعتماد سازی شد.

نورنیوز- گروه بین الملل: دبیرکل سازمان ملل امروز (دوشنبه) به وقت محلی در نشست شورای امنیت گفت: از اوایل ماه مارس(اسفندماه)، اختلال در کشتیرانی از طریق تنگه هرمز، امنیت انرژی جهانی، تامین غذا و تجارت را تحت تاثیر قرار داده است.

گوترش تصریح کرد: تنگه هرمز یکی از مهمترین گلوگاه‌های دریایی جهان است. این تنگه تقریبا یک پنجم تجارت جهانی نفت، یک پنجم گاز طبیعی مایع جهانی و تقریبا یک سوم کودهای شیمیایی بین‌المللی از این مسیر عبور می کند.

وی با تاکید بر اینکه عبور ایمن و بدون مانع یک ضرورت اقتصادی و بشردوستانه است، گفت: شوک اقتصادی ناشی از این وضعیت فوری بوده و همه جهان بهای آن را می‌پردازند.

دبیرکل سازمان ملل به نوسانات شدید در بازارهای انرژی و کالا و افزایش چشمگیر هزینه‌های حمل‌ونقل و بیمه اشاره کرد و افزود: این شدیدترین اختلال در زنجیره‌های تأمین از زمان همه‌گیری کووید-۱۹ و جنگ اوکراین است.

ارشدترین مقام سازمان ملل تصریح کرد: این فشارها به‌ طور زنجیره‌ای به کمبود سوخت، قفسه‌های خالی و سفره‌های خالی منجر می‌شود.

وی هشدار داد: هزینه انسانی این بحران رو به افزایش است.تاخیرها و افزایش هزینه‌ها، روند ارسال کمک‌های حیاتی به مردمی را که فرصت انتظار ندارند، کند کرده است.

گوترش با بیان اینکه این بحران هم‌زمان با فصول حساس کشت‌وکار رخ داده است، بار دیگر هشدار داد: تداوم این اختلال می‌تواند به بروز یک بحران جهانی غذا منجر شود و میلیون‌ها نفر، به‌ویژه در آفریقا و جنوب آسیا، را به سوی گرسنگی و فقر سوق دهد.

وی تاکید کرد: بیشترین بار این وضعیت بر دوش کشورهای کمترتوسعه‌یافته و کشورهای جزیره‌ای در حال توسعه سنگینی می‌کند؛ کشورهایی که بیشترین وابستگی را به واردات دریایی دارند و کمترین توان را برای جذب شوکی دارند که نقشی در ایجاد آن نداشته‌اند.

دبیرکل سازمان ملل در عین حال تاکید کرد: پشت ارقام مربوط به محموله‌ها و افزایش قیمت‌ها، مردم هستند. بیش از ۲۰ هزار دریانورد همچنان در دریا سرگردان مانده‌اند. بیش از ۲ هزار کشتی تجاری در شبکه‌ای از خطرات و محدودیت‌های ناوبری گرفتار شده‌اند.

گوترش اظهار داشت: این زنان و مردان طرف هیچ درگیری‌ای نیستند. آنها کارگران غیرنظامی هستند که زنجیره تامین جهانی را برقرار نگه می‌دارند و ایمنی، رفاه و حقوق آنها باید در همه زمان‌ها و در تمامی آب‌ها تضمین شود.

دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد: از کشورهای عضو می‌خواهم از چارچوب تخلیه اضطراری تهیه‌شده توسط سازمان بین‌المللی دریانوردی حمایت کنند.

وی بر ارائه «طرحی هماهنگ برای تضمین جابه‌جایی ایمن، ارائه کمک و حفاظت از خدمه آسیب‌دیده، در چارچوب کامل حقوق بین‌الملل» تصریح کرد و گفت: منع تهدید یا استفاده از زور در منشور به طور کامل در دریا اعمال می‌شود. حقوق و آزادی‌های ناوبری از طریق تنگه هرمز باید رعایت شود،همانطور که در قطعنامه ۲۸۱۷ این شورا تأیید شده است و این اصول باید به طور کامل و بدون تاخیر رعایت شوند.

این مقام بین‌المللی البته هیچ اشاره‌ای نکرد که چرا سازمان ملل نتوانسته مانع از تجاوز آمریکا و اسرائیل به ایران شود یا حتی آن را محکوم و متجاوزان را پاسخگو کند.

دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد: من از طرفین درخواست می‌کنم تنگه (هرمز) را باز کنید. اجازه دهید کشتی‌ها بدون عوارض و تبعیض عبور کنند، تجارت جهانی از سرگرفته شود و اقتصاد جهانی نفس بکشد.

گوترش با بیان اینکه «این مقطع نیازمند خویشتن‌داری، گفت‌وگو و اعتمادسازی است»، گفت: راه پیش‌رو، حل‌وفصل مسالمت‌آمیز اختلافات با بهره‌گیری از مواد ۳۳ و ۳۴ فصل ششم منشور ملل متحد است.

وی یادآور شد: نمایندگان ویژه و فرستادگان من با شرکای ملی و منطقه‌ای همکاری نزدیکی دارند تا به حل اختلافات کمک کنند. ابتکار دریای سیاه نشان داد که حتی در میانه درگیری نیز، همکاری عملی می‌تواند یک گذرگاه مسدود را بازگشایی کرده و جریان کشتی‌ها و کالاهای حیاتی را حفظ کند.

دبیرکل سازمان ملل ادامه داد: سازمان ملل متحد می‌تواند به شکل‌گیری ابتکاری مشابه دریای سیاه، مبتنی بر رضایت طرف‌ها از طریق گردهم‌آوری، هماهنگی و اجرای ترتیبات میان طرفین کمک کند و این امر در صورت وجود اراده سیاسی، امکان‌پذیر است.

گوترش در بخش دیگری از سخنانش در شورای امنیت هشدار داد: دزدی دریایی، سرقت مسلحانه در دریا و اقدامات تروریستی علیه کشتیرانی و زیرساخت‌های حیاتی دریایی همچنان صلح و امنیت بین‌المللی را تهدید می‌کنند.

دبیرکل سازمان ملل گفت: تنش‌های ژئوپلیتیکی به عرصه دریاها سرایت کرده اند و کشتیرانی تجاری به ابزاری برای اعمال فشار تبدیل شده است و حقوق و آزادی‌های ناوبری ـ که از اصول بنیادین حقوق دریاها به‌شمار می‌روند ـ در حال تضعیف هستند و هیچ کشوری به‌تنهایی قادر به مقابله با این چالش‌ها نیست.

این مقام ارشد سازمان ملل افزود: تهدیدهای امنیت دریایی همه بنادر، همه سواحل و همه کشورها ـ حتی کشورهای محصور در خشکی ـ را دربر می‌گیرد و این تهدیدها مستلزم پاسخ‌های جمعی هستند.

وی هشدار داد: با این حال، جنگ و تعمیق شکاف‌ها، نظام امنیت جمعی را متزلزل کرده‌اند. اعتماد در حال فرسایش است. حقوق بین‌الملل به‌ طور آشکار نقض می‌شود و نهادهایی که برای حفظ صلح ایجاد شده‌اند، در بنیان خود مورد آزمون قرار گرفته‌اند.


نظرات

آخرین اخبار
خسارت چند میلیارد دلاری به پایگاه‌های آمریکا
ایران مسیر جدید برای صادرات نفت تعیین کرد
پرش نفت برنت از مرز 112 دلار؛ واکنش سریع بازار به تحولات جدید
وضع عوارض روی تنگه‌ها یکی پس از دیگری از باب‌المندب تا مالاکا
بازگشت تدریجی پروازها به آسمان ایران؛ کدام فرودگاه‌ها فعال شدند؟
نورنما | آقای مهربانی ها تولدتان مبارک
پرداخت ودیعه مسکن به مالکان منازل آسیب دیده کی آغاز می شود؟
زمان برگزاری کنکور اعلام شد
آمار جان ‌فدایان ایران به 31 میلیون نفر رسید
سایت آفریقایی گزارش داد: بالا رفتن احتمال حضور ایران در جام جهانی
صدور حکم حبس ابد برای 5 نفر در بحرین به اتهام همکاری با ایران
ابلاغ میزان افزایش دستمزد روزانه مبنای کسر حق‌بیمه از ابتدای سال 1405
مرهم کاپیتان بر تن سوخته هوادار کوچک؛ پیراهن عالیشاه به میناب رسید
نتانیاهو خطاب به ترامپ: آتش‌بس لبنان در آستانه فروپاشی است!
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید
مهلت ثبت‌نام بیمه بیکاری به 90 روز افزایش یافت
قتل عام در نیجریه؛ داعش مسئولیت حمله را به عهده گرفت
صادرات آرامکو ماه آینده متوقف می شود
سخنگوی ارتش: ارتش جنگ را تمام‌شده نمی‌داند/بانک اهدافمان بروز شده است
تنش بین اوکراین و رژیم اسرائیل بر سر «غلات دزدیده‌شده»
«میناب 168»؛ نام کاروان ایران در جام‌جهانی شد
خروج رسمی امارات از «اوپک» و «اوپک‌پلاس»
تداوم حملات پهپادی و بمباران اسرائیل به شهرک‌های جنوبی لبنان
شوک ژئوپلیتیک، نبض بازارهای جهانی را به لرزه انداخت
آغاز بلیت‌فروشی دیدارهای ایران در جام‌جهانی 2026؛ قیمت‌ها اعلام شد
رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، وارد ایران شد
تاکر کارلسون: ایران یکی از آزادترین کشورهای منطقه است
حمایت ویژه از کودکان کار در روزهای جنگ
تحلیل جفری ساکس از پیامدهای ادامه جنگ علیه ایران
هشدار اتحادیه اروپا درباره تبعات اختلال در کشتیرانی جهانی
محدودیت ال ان جی آمریکا در جایگزینی عرضه از دست رفته قطر
اثر معکوس سقف‌گذاری قیمت سوخت در آلمان
وزیر ارتباطات: اینترنت باکیفیت حق مردم است
بازار بورس چه زمانی بازگشایی می‌شود؟
ورود رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ از مرز آستارا به ایران
پاسخگویی سامانه 4030 به بیش از 214 هزار تماس مشاوره‌ای تا هفتم اردیبهشت 1405
دولت افزایش اعتبار کالابرگ را در دستور کار دارد
هند از ادامه مذاکرات با ایران و آمریکا درباره بندر چابهار خبر داد
بیانیه حماس درباره تخریب واحدهای مسکونی در قدس
تغییر قانون کارت زرد در دو مرحله
انرژی پاک چگونه به سلاح برتری اقتصادی کشورها بدل شد
قلعه‌نویی: ایران شاید ابرقدرت نباشد، اما ابرملت جهان است
نخست‌وزیر مکلف عراق اولویت‌های دولتش را اعلام کرد
ماجرای حشرات ریز چیتگر چیست؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 8 اردیبهشت 1405 +رشد 10 میلیون تومانی سکه
انهدام پایگاه جاسوسی در پایتخت
روند ابتلا به آنفلوآنزا در هفته پنجم سال کاهشی شد
تابستان زودرس و سدهای خالی؛ زنگ خطر آب به صدا درآمد
جنجال بزرگ در فوتبال ایتالیا؛ سقوط اینتر در راه است؟
چگونه با گوش دادن به موسیقی اضطراب را کنترل کنیم؟