×
اجتماعی
شناسه خبر : 313133
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/02/07 ساعت 08:39
چرا استرس و بحران ذائقه غذایی را تغییر می‌دهند؟

چرا استرس و بحران ذائقه غذایی را تغییر می‌دهند؟

یک متخصص تغذیه با تشریح اثر استرس و بحران‌ها بر اشتها و انتخاب‌های غذایی هشدار داد تغییرات ذائقه در شرایط جنگی و بحرانی می‌تواند خطر سوءتغذیه و ضعف سیستم ایمنی را افزایش دهد.

 نورنیوز-گروه اجتماعی: تنش‌های شدید و بحران‌های جمعی، پیش از آنکه سفره‌ها را از نظر حجم و تنوع تهدید کنند، الگوی خوردن و ذائقه غذایی را هدف می‌گیرند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در زمان استرس، مغز با فعال‌کردن سیستم بقا، اشتها، هورمون‌های گرسنگی و سیری و حتی احساس طعم را تغییر و افراد را به سمت مصرف بیشتر غذاهای شیرین، چرب و شور سوق می‌دهد و این از نظر متخصصان تغذیه پاسخی فیزیولوژیک از سوی مغز برای مقابله با تهدید به شمار می‌رود.

هم‌زمان،آنان هشدار می‌دهند که در بحران‌هایی مانند جنگ، بلایای طبیعی و همه‌گیری‌ها، تغذیه به موضوعی فراتر از تأمین کالری به عامل اصلی تاب‌آوری جسمی و روانی تبدیل می‌شود، عاملی که بی‌توجهی به آن می‌تواند خطر سوءتغذیه، تضعیف سیستم ایمنی و تشدید بیماری‌های مزمن را به‌طور چشمگیری افزایش دهد.

بر همین اساس، آنان معتقدند بدغذایی یا پرخوری در دوران فشار روانی، ضعف اراده نیست، بلکه واکنش زیستی بدن برای بقاست و در چنین شرایطی، مغز با استفاده از قند و چربی به‌عنوان آرام‌بخش موقت، مسیرهای پاداش را فعال کرده و هورمون‌های مرتبط با اشتها دستخوش تغییر می‌شوند.

افزایش هورمون گرسنگی (گرلین)، کاهش هورمون سیری (لپتین)، ترشح کورتیزول و تمایل بدن به سوخت‌های سریع، همگی از دلایل این تغییرات هستند و از سوی دیگر، میکروبیوتای روده نیز در اثر استرس تغییر می‌کند و سیگنال ولع به مغز می‌فرستد.

متخصصان تغذیه توضیح می‌دهند در این دوره‌ها، تمایل به غذاهای نرم و کرمی به دلیل ایجاد حس امنیت افزایش یافته و حساسیت چشایی به طعم‌های تند، شور و ظریف کاهش پیدا می‌کند و مجموعه‌ای از تغییرات که می‌تواند الگوی تغذیه را به‌طور کامل دگرگون کند در بدن اتفاق می‌افتد.

بحران‌ها خطر سوءتغذیه و بیماری را افزایش می‌دهد

متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هشدار داد: در شرایط بحران‌هایی مانند جنگ، بلایای طبیعی و همه‌گیری‌ها، امنیت غذایی و الگوی تغذیه‌ای افراد به‌شدت تحت تأثیر قرار می‌گیرد و شواهد علمی و گزارش‌های نهادهای بین‌المللی نشان می‌دهد حتی دوره‌های کوتاه‌مدت کمبود یا دسترسی محدود به غذا می‌تواند به تغییرات متابولیک، تضعیف سیستم ایمنی، افزایش خطر عفونت‌ها و تشدید بیماری‌های مزمن ،سوءتغذیه، تضعیف سیستم ایمنی و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌ها منجر شود.

فرناز شهدادیان در گفت‌وگو یی افزود: در چنین شرایطی تغذیه تنها به‌عنوان تأمین‌کننده انرژی مطرح نیست، بلکه یکی از ارکان اصلی حفظ سلامت، افزایش تاب‌آوری جسمی و روانی و کاهش پیامدهای منفی بحران‌ها به شمار می‌رود.

وی اضافه کرد: استرس‌های فیزیولوژیک و روانی ناشی از بحران می‌تواند نیازهای تغذیه‌ای بدن را تغییر دهد و اهمیت دریافت کافی درشت‌مغذی‌ها و ریزمغذی‌ها را دوچندان کند.

تغذیه؛، عامل مهم در افزایش تاب‌آوری در بحران

شهدادیان با اشاره به راهنماهای علمی مبتنی بر شواهد توضیح داد: اتخاذ راهبردهای تغذیه‌ای ساده، قابل اجرا و مقرون‌به‌صرفه می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در پیشگیری از سوءتغذیه، حفظ عملکرد سیستم ایمنی و مدیریت بهینه منابع غذایی محدود داشته باشد.

وی گفت: در شرایط استرس، بدن با تغییرات متابولیک مواجه می‌شود که می‌تواند نیاز به انرژی، پروتئین و برخی ریزمغذی‌ها مانند ویتامین‌های C و D، آهن و روی را افزایش دهد، همچنین نیاز بدن به دریافت مایعات در چنین شرایطی بیشتر می‌شود و کم‌آبی می‌تواند سلامت عمومی را تحت تأثیر قرار دهد.

این متخصص تغذیه یکی از چالش‌های مهم در بحران‌ها را بروز الگوهای نادرست تغذیه‌ای دانست و گفت: مصرف بیش از حد غذاهای پرکالری و کم‌ارزش غذایی مانند تنقلات و قندهای ساده، حذف برخی گروه‌های غذایی، دریافت ناکافی آب و نگهداری نامناسب مواد غذایی از جمله اشتباهات رایج در چنین شرایطی است.

وی تأکید کرد: در مدیریت منابع غذایی، اولویت‌بندی اهمیت زیادی دارد، به‌گونه‌ای که تأمین آب سالم در اولویت نخست قرار دارد، سپس منابع انرژی مانند غلات، منابع پروتئینی، چربی‌های سالم و در نهایت منابع تأمین‌کننده ویتامین‌ها و مواد معدنی باید مورد توجه قرار گیرد.

شهدادیان استفاده از مواد غذایی ماندگار، مغذی و مقرون‌ به‌ صرفه را در شرایط بحران ضروری دانست و افزود: حبوبات خشک، غلات، کنسروهای استاندارد، مغزها و روغن‌های گیاهی از جمله مواد غذایی مناسب در چنین شرایطی هستند.

وی گفت: برخی مواد غذایی مانند عدس، تخم‌مرغ و غلات به دلیل ترکیب مناسب انرژی و مواد مغذی می‌توانند نقش مهمی در تأمین نیازهای بدن داشته باشند.

این متخصص تغذیه درباره مصرف کنسروها نیز توضیح داد: در صورت رعایت اصول بهداشتی از جمله توجه به تاریخ مصرف، سلامت بسته‌بندی و میزان نمک، کنسروها می‌توانند بخشی از رژیم غذایی مناسب در شرایط بحران باشند.

شهدادیان با اشاره به افزایش هزینه مواد غذایی در بحران‌ها گفت: استفاده از منابع پروتئینی اقتصادی مانند حبوبات، تخم‌مرغ، سویا و لبنیات ساده و ترکیب مواد غذایی مانند غلات و حبوبات همراه با مصرف سبزیجات خشک یا کنسروی می‌تواند بخشی از نیاز بدن به ویتامین‌ها و مواد معدنی را تأمین کند.

وی درباره مصرف مکمل‌ها نیز هشدار داد و افزود: مکمل‌های ویتامینی باید تنها در صورت وجود کمبود و با توصیه متخصصان سلامت مصرف شوند و مصرف خودسرانه آن‌ها ممکن است با خطراتی همراه باشد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تأمین آب آشامیدنی سالم را یکی از مهم‌ترین اولویت‌ها در بحران‌ها دانست و گفت: در صورت نبود دسترسی به آب سالم می‌توان از روش‌هایی مانند جوشاندن آب، استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده یا فیلترهای مناسب برای ایمن‌سازی آن استفاده کرد.

وی همچنین توصیه کرد: از مصرف نوشیدنی‌های قندی، نوشیدنی‌های کافئین‌دار بیش از حد و الکل خودداری شود، زیرا این نوشیدنی‌ها می‌توانند باعث تشدید کم‌آبی و اختلال در وضعیت متابولیک بدن شوند.

استرس و ترس، واکنش‌هایی طبیعی است که در دوره‌هایی از زندگی همه افراد رخ می‌دهد، این روزها که در شرایط بحرانی و جنگ قرار داریم، استرس در افراد بیشتر دیده می‌شود و اگربا نشانه‌هایی در بدن مانند لکنت و قطع شدن گفتار، تعریق زیاد، تغییر در بینایی، احساس سوزش در بدن، تشنج‌های ذهنی یا جسمانی، بی‌خوابی یا خواب‌آلودگی، اضطراب بالا ، پرخوری و … ظاهر شود، این علائم به ما نشان می‌دهد که تحت فشار استرس یا ترس هستیم.

روان شناسان راه‌های کنترل استرس و ترس را شامل کنترل رسانه، ارتباط با عزیزان، نظم در سبک زندگی، تکنیک‌های آرام‌سازی، کاهش استرس در کودکان، تکنیک‌های تنفسی و معنوی می‌دانند اما متخصصان تغذیه براین باورند که بدغذایی در روزهای تنش، نه ضعف اراده بلکه فرمان مغز برای بقا در شرایط تهدید است و منجر به بیماری‌های مزمن می‌شود.

کاهش تدریجی نمک و شکر (۱۰٪ در هفته)، نوشیدن آب و ۱۰ دقیقه مکث پیش از پاسخ به ولع، تنفس عمیق قبل از شروع همچنین جویدن آهسته ادویه‌های گرم مثل (دارچین و زنجبیل) برای ضربه سیستم پاداش جایگزینی تنقلات با پروتئین و میوه در دسترس آجیل خام و سبزیجات تازه جهت جبران منیزیم تخلیه‌شده ، پیاده‌روی و خواب کافی را از راهکارهای بازگشت به تعادل می‌دانند.


اخبار مرتبط
راه‌های طلایی تولید دوپامین بدون نیاز به گوشی و فضای مجازی
یکشنبه 1405/02/20 ساعت 19:08
راه‌های طلایی تولید دوپامین بدون نیاز به گوشی و فضای مجازی
دوپامین، یکی از مهم‌ترین انتقال‌دهنده‌های عصبی مغز، نقش اساسی در ایجاد انگیزه و احساس لذت دارد؛ اما برخلاف تصور رایج، افزایش آن تنها به اسکرول شبکه‌های اجتماعی محدود نیست و فعالیت‌های ساده‌ای مانند ورزش، مطالعه، آشپزی یا حتی مرتب کردن میز کار می‌تواند بدون وابستگی به گوشی، سطح دوپامین و حال خوب را بالا ببرد.
هشدار متخصص تغذیه درباره گرایش به غذاهای پرکالری و ارزان
یکشنبه 1405/01/30 ساعت 13:40
هشدار متخصص تغذیه درباره گرایش به غذاهای پرکالری و ارزان
یک متخصص تغذیه با اشاره به فشارهای معیشتی گفت الگوی مصرف غذایی به سمت غذاهای ارزان، حجیم و پرکالری تغییر کرده که می‌تواند به کمبود ریزمغذی‌ها و کاهش کیفیت تغذیه منجر شود.
مهمترین توصیه‌های تغذیه‌ای برای سلامت قلب
شنبه 1405/01/15 ساعت 11:35
مهمترین توصیه‌های تغذیه‌ای برای سلامت قلب
مسئول واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی البرز، گفت: برخورداری از یک رژیم غذایی متعادل و پرهیز از مصرف زیاد شیرینی و تنقلات شور و مصرف منظم داروها می‌تواند به حفظ سلامت قلب کمک کند.
نظرات

آخرین اخبار
کوبا: ادعای واشنگتن کذب است
مصدومیت روزبه چشمی در تمرین پرفشار تیم ملی
عارف :وظیفه ملی ما ادامه مسیر خدمت صادقانه و حفظ وفاق است
بیش از 160 نفتکش در خلیج فارس گرفتار شده‌اند
پزشکیان: به تسلیم واداشتن ایران از طریق زور توهمی بیش نیست
هشدار سایبری گروه «حنظله» به آمریکا و رژیم صهیونیستی
افزایش شمار شهدای حملات اسرائیل به لبنان به 14 نفر
اردوغان در گفتگو با ترامپ: تمدید آتش‌بس تحولی مثبت است
ضربات سنگین حزب‌الله به تجهیزات و نیروهای ارتش اسرائیل در جنوب لبنان
خط و نشان نخست‌وزیر جدید عراق برای برهم‌زنندگان امنیت منطقه
تنش در تماس تلفنی ترامپ و نتانیاهو بر سر توافق احتمالی با ایران
رونمایی از دومین حریف تدارکاتی ایران
شوک سه میلیاردی به داماش
گفت‌وگوی تلفنی رهبر شهید با همسر شهید رئیسی منتشر شد
سنتکام مدعی شد: نفتکش مرتبط با ایران را توقیف کردیم
اعتراف مقام پیشین پنتاگون: ایران دست بالا را در منطقه دارد
عکس های منتخب ایران ؛ چهاشنبه 30 اردیبهشت 1405
سینماگران جهان در سوگ فرشتگان میناب
آمریکایی‌ها متن جدیدی به ایران ارسال کرده‌اند
خداحافظ آسیا، سلام اروپا/ سامورایی‌ها از قاره کهن دل می کنند؟
جزئیات تمرین 90 دقیقه‌ای تیم امید/ از دوهای کوتاه تا اجرای مدل‌های ترکیبی
شهادت مامور پلیس در حمله مسلحانه اشرار در سراوان
برتری قاطع استقلال در دربی بسکتبالی مقابل نفت
افشای جزئیات مذاکرات ایران و آمریکا در پاکستان از زبان بقایی
رهبر چین احتمالا هفته آینده به دیدار کیم جونگ اون می‌رود
خداحافظی وزارت کار با «ذوب‌آهن»/ مادر فولاد ایران زیر چتر یک بانک رفت
معمای خلبانان نامرئی آمریکا و سانسور سیستماتیک در رسانه‌های غربی
واردات مواد پتروشیمی به کولبران و ملوانان سپرده شد
شهیدی که متاعی بالاتر از جانش را فدای انقلاب کرد
العربیه: توافق ایران و آمریکا تا ساعاتی دیگر نهایی می‌شود؟
سقوط هواپیمای نظامی در پاکستان/علت حادثه چه بود؟
روسیه: ادعای خروج ایران از NPT بی‌اساس است
فرانسه خواستار احضار سفیر اسرائیل شد
بانکها به کمک آزادی زندانیان جرایم غیرعمد می آیند
ادعاهای عجیب ترامپ درباره ایران و ونزوئلا!
پیام بنت به نتانیاهو: کار تمام شد!
افشای رویترز از توافق هسته‌ای پنهانی واشنگتن و ریاض
واکنش وزیر خارجه عربستان به تصمیم ترامپ + جزئیات پیام بن‌فرحان
پرویز خرسند، رفیق دیرین شریعتی درگذشت + پیام تسلیت وزیر ارشاد
شوک مثبت به لاجوردی‌پوشان رشت/ داماش گیلان صاحب مالک جدید شد
زلزله در تیم امنیت ملی ترامپ/ عروس «کندی» هم استعفا داد!
علت گرانی مرغ چیست؟
انفجار خودرو در قلب مالی نیویورک/وحشت در نزدیکی مجسمه وال‌استریت
آمار فروش نمایشگاه مجازی کتاب تهران 1405 + لینک خرید
دولت اسپانیا از خاویر باردم حمایت کرد
جراحی موفقیت‌آمیز هافبک بارسلونا/ فرمین لوپس جام جهانی 2026 را از دست داد
سیره شهید رئیسی سرمایه‌ای عظیم برای تحقق «ایران قوی» است
مانیفست سیاسی شرق علیه نظم غربی
چرا دیدار ترامپ و شی‌جین‌پینگ شکست خورد؟
کنکور ارشد وزارت بهداشت به تعویق افتاد + تاریخ جدید