×
اقتصادی
شناسه خبر : 312966
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/02/06 ساعت 15:02
یک بار دیگر محاصره اقتصادی؛ یک بار دیگر اقتصاد مقاومتی

نورنیوز از لزوم توجه به همیاری اجتماعی برای بهبود اقتصاد گزارش می‌دهد

یک بار دیگر محاصره اقتصادی؛ یک بار دیگر اقتصاد مقاومتی

در اقتصادهای تحت فشار، قدرت واقعی نه فقط در منابع، بلکه در رفتار جامعه نهفته است. هر میزان که این رفتار به سمت عقلانیت، همکاری و مسئولیت‌پذیری حرکت کند، ظرفیت کشور برای عبور از بحران‌ها افزایش می‌یابد. و این همان نقطه‌ای است که اقتصاد مقاومتی از یک مفهوم نظری، به یک واقعیت اجتماعی تبدیل می‌شود.

نورنیوز- گروه اقتصادی: هرچند کشور پس از یک تنش نظامی 40 روزه، به‌طور نسبی از حالت جنگ مستقیم فاصله گرفته اما فضای عمومی خصوصاً وضعیت اقتصادی، همچنان در وضعیت «فشار پایدار» قرار دارد. در چنین وضعیت بغرنج و خطیری، مسئله اصلی صرفاً مدیریت بحران‌های مقطعی نیست، بلکه تنظیم یک الگوی پایدار برای تاب‌آوری ملی ضرورت می‌یابد. درست است که تدارک راهکارهای دقیق اقتصادی در چنین مدیریتی اهمیت زیادی دارد اما ترویج روحیه همیاری ملی و تشویق سیاست تعاون و ملاحظه‌گری مردم در حق یکدیگر می‌تواند به عبور آسان‌‎تر از این گردنه کمک کند. واقعیت این است که اقتصاد ایران در سال‌های اخیر تحت تأثیر مجموعه‌ای از عوامل بیرونی و درونی، از جمله تداوم تحریم‌ها، محدودیت‌های مالی و بانکی، فشارهای تجاری و نیز پیامدهای مستقیم و غیرمستقیم درگیری‌های منطقه‌ای، وارد مرحله‌ای از ناپایداری انتظارات شده است؛ مرحله‌ای که در آن، بیش از خود متغیرهای اقتصادی، «احساس نااطمینانی» رفتارهای اقتصادی را شکل می‌دهد.
در چنین شرایطی، یکی از مهم‌ترین چالش‌ها، کنترل چرخه‌های هیجانی در مصرف، قیمت‌گذاری و انتظارات تورمی است. تجربه اقتصادهای تحت فشار نشان داده است که در وضعیت‌های مشابه، اگر الگوی مصرف و رفتار اجتماعی به سمت عقلانیت جمعی حرکت نکند، حتی سیاست‌های اصلاحی دولت‌ها نیز با تأخیر اثرگذار خواهند شد. به همین دلیل، موضوعی مانند مدیریت مصرف انرژی، که اخیراً نیز از سوی رئیس‌جمهور مسعود پزشکیان مورد تأکید قرار گرفته، صرفاً یک توصیه اجرایی نیست، بلکه بخشی از یک راهبرد کلان برای کاهش فشار بر زیرساخت‌ها و کنترل ناترازی‌های مزمن است.
در واقع، انرژی در اقتصاد ایران تنها یک کالای مصرفی نیست؛ یک متغیر راهبردی است. الگوی مصرف در این حوزه مستقیماً بر بودجه عمومی، ظرفیت سرمایه‌گذاری، تراز صادراتی و حتی کیفیت خدمات عمومی اثر می‌گذارد. در شرایطی که کشور با محدودیت منابع و هم‌زمان افزایش نیازهای زیرساختی مواجه است، اصلاح الگوی مصرف فقط یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت ساختاری است. این اصلاح البته صرفاً با سیاست‌های قیمتی یا اداری ممکن نیست، بلکه نیازمند یک تغییر فرهنگی در سطح جامعه است؛ تغییری که از «مصرف بی‌محابا» به سمت «مصرف مسئولانه» حرکت کند. ظبعاً دامنه این اصلاح فقط به موضوع انرژی محدود نمی‌شود بلکه باید شامل تمام حوزه ها و موضوعات شود.
در کنار این بعد اقتصادی، یک بُعد مهم‌تر نیز وجود دارد و آن «تاب‌آوری اجتماعی» است. اقتصاد مقاومتی در معنای دقیق خود، صرفاً به معنای کاهش وابستگی خارجی نیست، بلکه به معنای افزایش ظرفیت جامعه برای تحمل شوک‌ها و عبور کم‌هزینه از بحران‌هاست. این همان نقطه‌ای است که همیاری اجتماعی و حس مسئولیت جمعی اهمیت پیدا می‌کند. در شرایطی که فشارهای اقتصادی افزایش می‌یابد، اگر شکاف‌های اجتماعی تشدید شود، هزینه‌های بحران چند برابر خواهد شد. در مقابل، اگر جامعه بتواند نوعی همبستگی درونی و ملاحظه متقابل نسبت به وضعیت یکدیگر ایجاد کند، بخشی از فشارهای اقتصادی از طریق سازوکارهای غیررسمی اما مؤثر اجتماعی تعدیل می‌شود.
از این منظر، تأکیدات اخیر رهبر انقلاب بر مفاهیمی مانند انسجام، همیاری اجتماعی و تقویت بنیان‌های اقتصاد داخلی، در واقع ناظر به همین منطق کلان است. رهبر انقلاب در پیام‌های خود، از جمله در پیام نوروزی خود، بارها بر این نکته تأکید کرده‌اند که عبور از شرایط پیچیده کنونی، بیش از آنکه صرفاً به سیاست خارجی وابسته باشد، به «استحکام درونی اقتصاد و جامعه» مرتبط است. این استحکام نیز بدون مشارکت مردم در اصلاح الگوهای مصرف و تقویت روحیه همکاری اجتماعی قابل تحقق نیست.
در سوی دیگر، نمی‌توان نقش محیط بیرونی را در شکل‌گیری این وضعیت نادیده گرفت. فشارهای اقتصادی خارجی، محدودیت‌های تجاری، و تلاش برای ایجاد اختلال در مسیر توسعه کشور، همگی بخشی از واقعیتی هستند که اقتصاد ایران با آن مواجه است. در چنین شرایطی، برخی تحلیلگران از تغییر راهبردی رقبا از «فشار نظامی مستقیم» به سمت «فرسایش اقتصادی» سخن می‌گویند؛ راهبردی که هدف آن نه الزاماً فروپاشی سریع، بلکه ایجاد وضعیت تعلیق و فرسایش تدریجی ظرفیت‌های اقتصادی و اجتماعی است.
در این میان، نکته کلیدی این است که هدف چنین فشارهایی، تنها دولت یا ساختار اقتصادی نیست، بلکه جامعه به‌عنوان یک کل مورد هدف قرار می‌گیرد. ایجاد نارضایتی فراگیر، تشدید انتظارات منفی، و بی‌ثبات کردن افق آینده، ابزارهایی هستند که در این نوع راهبردها به کار گرفته می‌شوند. دقیقاً به همین دلیل است که مدیریت روانی جامعه، کنترل انتظارات و تقویت امید اقتصادی، به اندازه سیاست‌های مالی و پولی اهمیت پیدا می‌کند.
در این چارچوب، اقتصاد مقاومتی را باید نه یک شعار، بلکه یک معماری حکمرانی اقتصادی دانست؛ معماری‌ای که سه ستون اصلی دارد: نخست، کاهش آسیب‌پذیری در برابر شوک‌های بیرونی؛ دوم، افزایش کارایی در مصرف منابع داخلی؛ و سوم، تقویت سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی. بدون این سه مؤلفه، هیچ سیاست اقتصادی پایداری قابل تحقق نیست.
از سوی دیگر، نقش دولت در این میان، صرفاً تنظیم‌گر نیست، بلکه تسهیل‌گر یک تغییر رفتاری در سطح جامعه است. به این معنا که سیاست‌گذاری اقتصادی باید هم‌زمان با اصلاح ساختارها، به سمت تقویت مشارکت عمومی و ایجاد انگیزه برای رفتارهای مسئولانه حرکت کند. در غیر این صورت، شکاف میان سیاست و واقعیت اجتماعی افزایش خواهد یافت. نکته مهم دیگر، مسئله عدالت در توزیع فشارهای اقتصادی است. اگر جامعه احساس کند که بار اصلاحات به‌صورت نابرابر توزیع می‌شود، حتی بهترین سیاست‌های اقتصادی نیز با مقاومت اجتماعی مواجه خواهند شد. بنابراین، همیاری اجتماعی تنها زمانی پایدار می‌ماند که با عدالت ادراک‌شده همراه باشد.
  وضعیت کنونی اقتصاد ایران را باید در یک تصویر بزرگ‌تر دید: کشوری که در یک محیط پرتنش منطقه‌ای و جهانی، تلاش می‌کند هم‌زمان ثبات داخلی خود را حفظ کند و مسیر توسعه را متوقف نکند. در چنین شرایطی، مدیریت مصرف، تقویت تاب‌آوری اجتماعی، و بازتعریف الگوهای همیاری ملی، نه اقدامات حاشیه‌ای، بلکه عناصر اصلی بقا و پیشرفت محسوب می‌شوند. جمع‌بندی این واقعیت ساده اما مهم است: در اقتصادهای تحت فشار، قدرت واقعی نه فقط در منابع، بلکه در رفتار جامعه نهفته است. هر میزان که این رفتار به سمت عقلانیت، همکاری و مسئولیت‌پذیری حرکت کند، ظرفیت کشور برای عبور از بحران‌ها افزایش می‌یابد. و این همان نقطه‌ای است که اقتصاد مقاومتی از یک مفهوم نظری، به یک واقعیت اجتماعی تبدیل می‌شود.


نورنیوز
اخبار مرتبط
جنگاوران ویدئویی
پنج‌شنبه 1405/04/11 ساعت 09:40
سیدمصطفی هاشمی‌طبا:
جنگاوران ویدئویی
در فاصله اعلام آتش‌بس در تجاوز نیروهای آمریکایی-صهیونی به کشورمان و تفاهم‌نامه پایان جنگ در نشستی از مدیران کشور، یکی از مدیران سابق که همفکری نزدیکی با به‌اصطلاح تندروها و جنگ‌آوران خیالی دارد، مدت طولانی راجع به بازسازی تأسیسات تخریب‌شده در تجاوز و چگونگی تأمین سرمایه برای این امر صحبت می‌کرد.
جنگ 60 روزه و ماهیت نبرد راهبردها
دوشنبه 1405/02/07 ساعت 08:52
محمد ایمانی:
جنگ 60 روزه و ماهیت نبرد راهبردها
رشد و بلوغ یک انسان، بیش از آنکه با افزایش توان جسمی سنجیده شود، ناظر به تشخیص، قدرت روحی و تحمل مسئولیت است. اینکه در مقابل چالش‌ها، تاب‌آوری داشته باشد. جا نزند و خود را نبازد، بلکه از تهدید‌ها، فرصت بسازد. جامعه رشد یافته نیز از همین جنس است. یعنی قبل از هر مؤلفه دیگری، واجد مهارت تاب‌آوری و قدرت پیش‌روندگی در تندباد بحران‌هاست.
حکومت ایران از مواضع اصلی خود عقب‌ نشینی نمی کند
یکشنبه 1405/02/06 ساعت 18:30
مقام پیشین رژیم صهیونیستی:
حکومت ایران از مواضع اصلی خود عقب‌ نشینی نمی کند
رئیس سابق میز ایران در سازمان اطلاعات رژیم صهیونیستی اذعان کرد: انگار جنگ اخیر با ایران این را روشن نکرد: حکومت قرار نیست از مواضع اصلی خود عقب‌ نشینی کند و اساسا خواسته‌ های آمریکا را به عنوان فراخوانی برای تسلیم خود می‌ داند.
ترسیم نقشه راه برای اجرای اقتصاد مقاومتی
یکشنبه 1405/01/02 ساعت 15:02
تشکیل کارگروه تحقق شعار سال 1405 در دولت
ترسیم نقشه راه برای اجرای اقتصاد مقاومتی
کارگروه تحقق شعار سال 1405 با محوریت «اقتصاد مقاومتی در سایه وحدت ملی و امنیت ملی» به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور و با حضور نمایندگان دستگاه‌های اقتصادی و برخی دستگاه‌های اجرایی تشکیل و نقشه راه اقتصاد مقاومتی در دولت چهاردهم تدوین می شود.
تاکید وزیر اقتصاد بر تقویت بنیان‌های اقتصاد مقاومتی در سال 1405
شنبه 1405/01/01 ساعت 08:43
تاکید وزیر اقتصاد بر تقویت بنیان‌های اقتصاد مقاومتی در سال 1405
وزیر اقتصاد در پیام نوروزی 1405 بر تقویت اقتصاد مقاومتی و وحدت ملی تأکید کرد.
نظرات

آخرین اخبار
پاکستان: گفت‌وگو و دیپلماسی وسیله‌ای برای تضمین صلح و ثبات در منطقه است
عراقچی: امنیت پایدار خاورمیانه نباید از بیرون منطقه دیکته شود
عربستان میانجی کابل و اسلام‌آباد می‌شود؟ استقبال طالبان از نقش ریاض
تلاش آمریکا برای به تله انداختن کره جنوبی
خبر مهم برای گندمکاران؛ پرداخت 100 هزار میلیارد تومان مطالبات در هفته آینده
دشمن چرا شمخانی را هدف قرار داد؟ روایت سرپرست وزارت دفاع از یک طراحی قدیمی
واکنش کره شمالی به قطعنامه آژانس هسته‌ای؛ قدرت هسته‌ای ما برگشت‌ناپذیر است
پایان بورس امروز شنبه 28 شهریور 1405؛ 6 هزار میلیارد تومان پول از سهام خارج شد
استرداد مالیات جهش کرد؛ رشد 120 درصدی بازپرداخت به مودیان
برنامه جدید دانشگاه امیرکبیر برای جذب دانشجویان خارجی؛ پذیرش آسان‌تر می‌شود
رکورد تاریخی گازوئیل؛ بازار جهانی سوخت زیر فشار کمبود عرضه
متروباس‌های برقی 26 متری در راه تهران؛ بازسازی 738 اتوبوس فرسوده
آخرین قیمت طلا و سکه امروز شنبه 28 شهریور 1405؛سکه 4 میلیون تومان گران شد + جدول طلا و سکه
نورنما | از شهریار تا تریبون وزارت خارجه!
دفاع رهبر شیعیان بحرین از یمنی‌ها درپی ادعای حمله به مکه
آخرین قیمت دلار امروز شنبه 28 شهریور 1405؛ دلار به 228 هزار تومان رسید
ثبت‌نام جدید عتبات از امروز 28 شهریور؛ قیمت سفر کربلا اعلام شد
جزئیات مخالفت مصر و سوریه با پیشنهاد عربستان
ترافیک سنگین در آزادراه قزوین ـ کرج و محور شهریار ـ تهران
کدام فیلم‌های ایرانی به شیکاگو راه یافتند؟
قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 28 شهریور؛ قیمت تمامی وزن‌ها
پیش‌بینی هوای آذربایجان غربی؛ باران تا دوشنبه ادامه دارد
پشت پرده گرانی گوشت چیست؟ روایت رئیس شورای تأمین دام
واشنگتن‌پست: جنگ ایران فقط نفت را هدف نگرفته؛ بحران به چند بازار جهانی رسید
یوروویژن زیر سایه تحریم اسرائیل؛ ایرلند رسماً کناره‌گیری کرد
ازتبلیغات گوبلزی تا تروث‌سوشال؛ چرا رسانه‌های آمریکا مقابل گلوله جادویی ترامپ ایستاده‌اند؟
رایزنی تلفنی عراقچی و وزیر امور خارجه پاکستان درباره تحولات منطقه
پاسخ هری کین به یامال درباره توپ طلا
واکنش معاون سیاسی وزیر و سخنگوی وزارت کشور به ترورهای اخیر در جنوب شرق کشور
ناوگان اورژانس اجتماعی تقویت می‌شود؛ افزودن 105 آمبولانس تا پایان امسال
آغاز پرداخت حقوق بازنشستگان؛ واریز طی سه روز
هشدار به کوهنوردان سراسر کشور؛ در این مناطق توقف نکنید
علت اصلی آشوب در بازارهای جهانی انرژی از دید وزیر دارایی ایرلند
رئیس جمهور بلاروس: ایرانیان هرگز در برابر کسی زانو نزده‌اند
فرناندو تورس از مربیان محبوبش پرده برداشت؛ کلوپ، گواردیولا و انریکه در فهرست
وزیر اقتصاد در پی اصلاح ساختار بانک‌ها دولتی
انتشار تصاویر نیروهای امنیتی اسرائیل؛ انجام هک گسترده توسط حنظله
«جوزپه گاریبالدی»، در جاکارتا پهلو گرفت
جزییات برگزاری آزمون استخدامی سازمان ثبت اسناد اعلام شد
حساسیت یامال روی بازی‌های رئال!
آیت الله شبیری زنجانی در بیمارستان بستری شد
تلاش صنعاء برای احیای بندر المخا
اطلاعیه بسیج ساوه درباره صدای تیراندازی و انفجار
سانسور تلفات نظامیان آمریکایی از سوی پنتاگون
دریافتی معلمان از مهر تغییر می‌کند؛ جزئیات پرداخت حقوق جدید
آمریکا با قرارداد تسلیحاتی 2.7 میلیارد دلاری برای اوکراین موافقت کرد
توافق استعماری بر سر گرینلند؛ پایگاه‌های آمریکا در قطب شمال گسترش می‌یابد
دکترین جدید ایــــــران
افزایش همزمان کرونا و آنفلوآنزا در ایران؛ موج بعدی چه زمانی می‌رسد؟
بارش کشور عادی شد؛ تهران و قم بیش از 35 درصد عقب ماندند