×
بین الملل
شناسه خبر : 312914
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/02/06 ساعت 11:34
آسیا تایمز: آسه‌آن در مسیر کاهش وابستگی دفاعی به آمریکا

آسیا تایمز: آسه‌آن در مسیر کاهش وابستگی دفاعی به آمریکا

آسیا تایمز گزارش داد همزمان با پیامدهای جنگ علیه ایران، کشورهای جنوب شرق آسیا با حفظ بی‌طرفی، روند کاهش وابستگی دفاعی به آمریکا و تنوع‌بخشی به شرکای راهبردی را سرعت بخشیده‌اند.

نورنیوز-گروه بین الملل: به گزارش از آسیا تایمز، کشورهای جنوب شرق آسیا در واکنش به حمله آمریکا و اسرائیل به ایران، ضمن اتخاذ سیاست عدم مداخله، تلاش‌های خود را برای کاهش وابستگی دفاعی‌شان به واشنگتن شتاب می‌بخشند.

آسیا تایمز با بیان این مقدمه نوشت: در این میان، توافق دفاعی اخیر ایالات متحده و اندونزی که پس از آن اختلافاتی میان وزارت دفاع و وزارت امور خارجه اندونزی بر سر اعطای مجوز پرواز بر فراز «تنگه مالاکا» به آمریکا ایجاد شد و منجر به توقف دسترسی گردید، به وضوح این تنش را نشان می‌دهد.

رویکرد سیاست خارجی «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا، که غیرقابل پیش‌بینی و معامله‌گرانه است، شکاف میان ایالات متحده و بسیاری از پایتخت‌های جنوب شرق آسیا را افزایش داده و به کاهش اعتماد و همسویی انجامیده است.

همچنین کاهش تعامل آمریکا با اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا موسوم به «آسه‌آن» به‌عنوان نشانه‌ای از کاهش نقش‌آفرینی این کشور در منطقه مطرح شده است.

از «چرخش به آسیا» تا افول نفوذ آمریکا

این گزارش می‌افزاید: اگرچه پیش‌تر نیز از کاهش نفوذ ایالات متحده در منطقه سخن گفته می‌شد، اما دولت‌های پیشین این کشور توانسته بودند با ابتکارهایی مانند «چرخش به آسیا» در دوران «باراک اوباما»، رئیس‌جمهور اسبق آمریکا، و راهبرد هند-اقیانوس آرام در دولت‌های بعدی، حضور خود را تقویت کنند.

با این حال، در حال حاضر به نظر می‌رسد نفوذ آمریکا به طرز چشمگیرتری در حال کاهش است. یکی از نشانه‌های کلیدی و قابل مشاهده، نبود حمایت صریح متحدان و شرکا در طول بحران جاری خاورمیانه است. حتی کشورهای دوست‌ دیرینه نیز انتقاداتی را نسبت به جنگ آمریکا علیه ایران ابراز کرده‌اند.

در همین راستا، «ویویان بالاکریشنان»، وزیر امور خارجه سنگاپور، در اواخر ماه مارس (اوایل فروردین) اظهار داشت: از آغاز درگیری‌ها متعجب شدم. فکر نمی‌کردم ضروری باشد. مفید هم نمی‌دانم. حتی اکنون نیز درباره قانونی بودن آن تردید وجود دارد.

موسسه «ISEAS-Yusof Ishak Institute» طی نظرسنجی اعلام کرد که ۵۲ درصد پاسخ‌دهندگان در جنوب شرق آسیا اکنون تمایل به همسویی با چین دارند، در حالی که ۴۸ درصد آمریکا را ترجیح می‌دهند.

این نظرسنجی نشان می‌دهد در کشورهایی مانند اندونزی (۸۰ درصد)، مالزی (۶۸ درصد) و سنگاپور (۶۶ درصد)، تمایل به چین بیشتر است، در حالی که در فیلیپین تنها ۲۳ درصد چنین دیدگاهی دارند.

در این گزارش دو عامل اصلی برای این تغییر ذکر شده است؛ نخست، تأثیر مستقیم بحران و اختلال در «تنگه هرمز» بر اقتصاد کشورهای آسه‌آن که به‌طور قابل‌توجهی به واردات نفت خاورمیانه وابسته هستند. بر اساس داده‌های «مرکز انرژی آسه‌آن» (ASEAN Centre for Energy)، سال گذشته میلادی ۵۶ درصد از واردات نفت خام این منطقه از خاورمیانه تأمین شده و شوک انرژی ناشی از این بحران، آثار خود را بر بازارهای منطقه‌ای نشان داده است.

عامل دوم، کاهش سریع اعتماد به آمریکا عنوان شده است؛ موضوعی که ناشی از برداشت‌ها درباره غیرقابل پیش‌بینی بودن سیاست‌های واشنگتن، از اعمال تعرفه‌های تجاری تا کاهش تمرکز بر منطقه هند-اقیانوس آرام است.

حرکت به‌سوی خوداتکایی و تنوع‌بخشی به شرکا

در ادامه این گزارش آمده است که در شرایطی که منابع و توجه آمریکا میان چندین بحران جهانی تقسیم شده، کشورهای منطقه به سمت تقویت خوداتکایی و بازتنظیم روابط راهبردی خود حرکت کرده‌اند. با این حال، این روند به معنای همسویی کامل با چین نیست؛ بلکه کشورهای جنوب شرق آسیا به‌دنبال تنوع‌بخشی به شرکای خود و حفظ انعطاف‌پذیری هستند.

در این چارچوب، کشورهایی مانند ژاپن، استرالیا، هند، ترکیه، بریتانیا و اتحادیه اروپا به‌عنوان شرکای بالقوه مورد توجه قرار گرفته‌اند.

در پایان این گزارش تأکید شده است که جنگ ایران، اگرچه چالش‌هایی برای منطقه ایجاد کرده، اما می‌تواند فرصتی برای کشورهای آسه‌آن باشد تا با کاهش اختلافات داخلی، رویکردی منسجم‌تر اتخاذ کرده و تاب‌آوری خود را در برابر شوک‌های خارجی افزایش دهند.


نظرات

آخرین اخبار
نوراینفو | 6 کار اشتباه بلافاصله بعد از خوردن غذا
سناتور روس: تجربه ونزوئلا، محاسبات آمریکا درباره ایران را گمراه کرد
افشاگری جدید درباره ضعف امنیتی در ضیافت کاخ سفید
رشد بودجه شیر مدارس در سال 1405 به بیش از 10 همت رسید
شاخص کیفیت هوای پایتخت امروز روی عدد 68؛ وضعیت «قابل‌قبول»
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز دوشنبه 7 اردیبهشت 1405+ جدول
آغاز برداشت گندم در 6 استان؛ پیش‌بینی تولید 13.5 میلیون تن
قیمت تیرآهن 7 اردیبهشت 1405 اعلام شد + جدول
قیمت طلای جهانی امروز دوشنبه 7 اردیبهشت 1405 / حبس طلا در بن‌بست مذاکرات
چرایی ورود خطرناک لندن به بازی امنیتی جدید؟
تأخیر کوتاه در پاسخ هوش مصنوعی، آن را باهوش‌تر جلوه می‌دهد
ترکیب استرس و الکل، آسیبی ماندگار برای مغز
هشدار هواشناسی: دریا در سواحل هرمزگان مواج می‌شود
نماینده پارلمان لبنان: اعلام آتش‌بس به‌تنهایی کافی نیست
دانشمندان پشم را به ماده‌ای نو برای ترمیم استخوان تبدیل کردند
وزیر راه: ایمنی، شرط بنیادین پایداری نظام حمل‌ونقل است
دوفوریتی | موج بیکاری های ناشی از جنگ را چگونه مهار کنیم؟
جنگ 60 روزه و ماهیت نبرد راهبردها
روانشناسی سیاسی نتانیاهو
چرا استرس و بحران ذائقه غذایی را تغییر می‌دهند؟
سریال سو قصد های ناکام
دستور اژه‌ای برای بررسی واگذاری «خط‌های سفید» و اینترنت پرو
گزارش راهور از جاده‌ها؛ بارش باران در 6 استان و انسداد چند محور
برنامه مسابقات ورزشی امروز 7 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
روز خونین در چاد، 42 کشته در درگیری جوامع محلی
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 7 اردیبهشت +وضعیت استان ها
آکسیوس مدعی شد : ایران طرح جدیدی برای مذاکرات ارائه کرد
یمن: شکست اسرائیل در فلسطین به معنای ناکامی طرح‌هایش در منطقه است
مقام سابق پنتاگون: آمریکا تا سال‌ها هزینه جنگ با ایران را خواهد پرداخت
مقام روس: تجربه ونزوئلا، دلیل گمراهی آمریکا درقبال ایران بود
نماینده آمریکایی: جنگ ترامپ علیه ایران یک فاجعه تمام‌عیار بوده است
شلیک موشک از لبنان، مراسم مذهبی «مرون» در اسرائیل را لغو کرد
روایت عراقچی از دستور کار مذاکرات: با مقامات پاکستان و عمان مشورت خوبی داشتیم
توقیف یک کشتی باری در آب‌های سومالی
عراقچی برای دیدار با پوتین وارد سن‌پترزبورگ شد
آخرین وضعیت ایستگاه‌های جدید سنجش آلودگی هوای تهران
رکورد جهانی ماراتن در رقابت های لندن شکسته شد
پرداخت 65 درصد از بدهی‌های دارو
بنت و لاپید برای کنار زدن نتانیاهو متحد شدند
کدام مواد غذایی نباید در فریزر باشند؟
افشاگری هارتص از ربودن کودکان در غزه
مجروح شدن چند صهیونیست در پی تیراندازی از سوی نیروهای مقاومت فلسطین
گروهک‌های مسلح وابسته، به دنبال ایجاد ناامنی علیه غیرنظامیان در غزه است
حمله حزب الله لبنان به تجمع نظامیان صهیونیست
عراقچی: همسایگان ما اولویت ما هستند
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تساوی میلان و یوونتوس در بازی حساس
سخنان نتانیاهو درباره حملات شدید به لبنان بیشتر جنبه «نمایش قدرت» دارد
«دریچه آتش بس یازمینه جنگ»
قدردانی سفیر ایران از دولت و مردم پاکستان برای میزبانی مذاکرات با آمریکا