×
سیاسی
شناسه خبر : 312892
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/02/06 ساعت 09:20
«نشست تهران»؛ دیپلماسی جهانی تنگه هرمز

کیومرث اشتریان:

«نشست تهران»؛ دیپلماسی جهانی تنگه هرمز

تحقق عملیاتی «حاکمیت ملی ایران بر تنگه هرمز» نیازمند آغاز یک دیپلماسی مداوم منطقه‌ای و بین‌المللی است تا براساس ملاحظات سیاسی و اقتصادی جهانی تحکیم یابد. اهمیت «دیپلماسی مدیریتی» از بازکردن و بستن تنگه بیشتر است.

نورنیوز-گروه سیاسی: در میانه جنگ می‌توان نطفه‌های نظم و مدیریت تنگه هرمز را با برگزاری نشستی بین‌المللی در تهران (و سپس در پکن یا عمان یا بروکسل) با حضور دولت‌های ذی‌نفع و نیز بخش خصوصی بین‌المللی آغاز کرد. این، آغازی بر یک فرایند ادامه‌دار دیپلماتیک است.

فرانسه در پی آن است که برای بازکردن تنگه هرمز نظر کشورهای مختلف را برای تشکیل یک اجماع جهانی جلب کند؛ درحالی‌که این ابتکار باید از سوی ایران آغاز شود. «نشست تهران» مناسب‌ترین ابزار ایران برای گفت‌وگو با جامعه بین‌المللی و جلب مشارکت درخصوص «ضرورت‌های اعمال سیاست‌های امنیتی-تأمینی» توسط کشورهای ساحلی تنگه است. این گفت‌وگوها می‌تواند به شناسایی ظرفیت‌های گوناگون منجر شود و تا دستیابی به یک رژیم تأمینی-امنیتی پایدار ادامه داشته باشد. با این ابتکار، عملا کشورهایی که بیشترین آسیب را از بسته‌ماندن تنگه می‌بینند به مشارکت دعوت خواهند شد. شکل‌گیری یک اجماع بین‌المللی می‌تواند نقش آمریکا و اسرائیل را نیز محدود کند.

اگرچه اینک این آمریکاست که انرژی و تغذیه جهانی را گروگان گرفته، اما این دیپلماسی می‌تواند ارتباط وثیقی با محاصره آمریکا نداشته باشد و مستقل از آن مورد توجه ایران قرار بگیرد. آمریکا با محاصره خلیج فارس در پی ایجاد اختلال در اقتصاد چین و گرسنگی‌دادن به جهان است. از ابتدای این جنگ نیز گفته بودیم که این جنگ را باید در افق رقابت استراتژیک آمریکا-چین تحلیل کرد؛ اما اینک افق آن گسترده‌تر شده و آمریکا عملا به «جنگ گرسنگی» با کل جهان و به‌ویژه آسیا برخاسته است؛ چون خود را از آسیب‌های محتمل برای «اقتصاد تغذیه» برکنار می‌بیند.

اگر دیپلماسی جهانی ایران در تنگه هرمز با چنین نشست‌هایی آغاز شود، می‌تواند به درک متقابل جهان از ضرورت‌های مدیریت تنگه در زمان جنگ و صلح کمک کند. یک هدف مهم دیگر ایران می‌تواند این باشد که در عرصه بین‌الملل نشان دهد تنگه هرمز دیگر به ابزاری استراتژیک برای ایران تبدیل شده است و این ابزار نامتقارن، دستاورد بزرگ ایران در زمینه امنیتی است. از این پس تنگه هرمز با اقدامات تأمینی ایران با مشارکت ذی‌نفعان جهانی می‌تواند «امنیت تأمینی پایدار و مشارکتی» ایجاد کند. ظرفیت‌ها و تدابیر عملیاتی و سرمایه‌محور و همچنین زمینه‌های حقوقی می‌تواند از دل چنین نشست‌هایی برآید. پیش از این گفته‌ایم که اولا، «رژیم عبور ترانزیتی» که در کنوانسیون دریایی ذکر شده‌، در یک فرایند 

مذاکره‌ای-‌معاملاتی تبدیل به «معاهده» شده است و ثانیا، ایران براساس حق حاکمیت ملی، خود را از آن مستثنا کرده است و ثالثا، مخالفت ایران با رژیم ترانزیتی، دیرینه، صریح و مداوم بوده است. همین سیاست را باید در نشست‌های بین‌المللی ادامه داد تا موضع ایران به‌خوبی در عرصه جهانی درک شده و توسعه یابد و در مواجهه با منافع دیگر کشورها تنقیح شود. اظهارنظرهای برخی از مدیران بین‌المللی در حوزه دریایی نشان‌دهنده وجود زمینه‌های مناسبی برای دریافت سخن ایران است. برخی به‌صراحت می‌گویند باید به ایران به‌عنوان یک کشور مهم ساحلی سهم داده شود.

این سهم می‌تواند در قامت سپردن «اختیار ویژه خدمات تأمینی» به ایران باشد. عمان هم اگر بخواهد می‌تواند سیاست خود را پی بگیرد یا با ایران همراه باشد‌. در این راه پرفراز‌و‌نشیب دیپلماتیک، اعتماد‌به‌نفس شناختی-تفسیری برای حقوق‌دانان، سیاست‌گذاران و دیپلمات‌های ایرانی یک ضرورت انکارناپذیر است؛ چراکه تفسیر و توسعه مفاهیم براساس منافع ایران مهم است. تأکید و تکرار می‌کنم که حقوق بین‌الملل یک امر متصلب نیست و تابع قدرت هنجاری است. «هنجار» بیش از هر چیز مبتنی بر پراتیک نظامی-‌تجاری است. رژیم عبور ترانزیتی مورد اشاره در کنوانسیون حقوق دریاها، یک عرف از پیش موجود را تصدیق، تنسیق و تدوین نکرده است؛ یعنی از هنجار به قاعده تبدیل نشده است. با تفصیل بیشتری این موضع را در مقاله «سیاست ایران در تنگه هرمز مبتنی بر حقوق  امنیتی-تأمینی» نوشته‌ام که تصدیع نمی‌دهم.

برخی می‌گویند ایران کارت تنگه را بیش از ظرفیت و بیش از حد بازی (overplay) کرده است. در شگفتم از اغراق این سخن؛ ایران هنوز در ابتدای این راه پر‌فراز‌و‌نشیب تاریخی است. دیپلماسی ایران به معنای آن نیست که ایران باید دست از ابزار خود بردارد و چنین تصور شود که سیاست محاصره آمریکا به‌دلیل این بوده که ایران از ابزار تنگه هرمز بیش از حد بهره برده است. از قضا این آمریکاست که با محاصره خلیج فارس سوءمصرف ابزاری کرده و امنیت غذایی جهان را گروگان گرفته است. هر کشوری کارت بازی خود را دارد. ایران نباید به‌دلیل سوءمصرف آمریکا، ابزار خود را رها کند. به این می‌ماند که شما در جنگ از ابزار موشکی برای زدن اهداف نظامی استفاده کنید در واکنش به شما طرف مقابل از موشک برای اهداف غیرنظامی استفاده کند؛ این بدان معنا نیست که شما ابزار خود را رها کنید. در هر صورت فقدان یک دیپلماسی جهان‌روا می‌تواند به کلی ما را از دستاوردهای استراتژیک تنگه هرمز محروم کند، ازاین‌رو ضروری است که وزارت خارجه، انرژی بسیار زیادی را از حیث حقوقی و سیاسی برای این مهم صرف کند و بخش قدرتمند مجزایی را در درون وزارتخانه به آن اختصاص دهد.


شرق
نظرات

آخرین اخبار
حادثه در جنوب شرقی بندری عمان
ادعای ارتش صهیونیستی درباره هدف قرار دادن نیروهای حزب‌الله
واکنش حماس به بیانیه واشنگتن و اعراب
شکاف عمیق در ساختار امنیتی صهیونیست‌ها
مازندران در انتظار سامانه بارشی جدید؛ شنا در دریای خزر ممنوع
بازی‌های امشب جام جهانی 2026؛ ساعت بازی آلمان، هلند و ژاپن
واکنش صریح ایتالیا :ما در جنگ ایران مشارکت نداشتیم
جادوی تاکتیکی در خدمت آلمان/پایان طلسم 10 ساله ژرمن ها با ناگلزمان
پشت‌پرده تغییرات نظامی رژیم صهیونیستی در جبهه لبنان؛ تخلیه یا جابه‌جایی؟
پاسخ تأمین اجتماعی به ابهامات متناسب‌سازی بازنشستگان+ نحوه اعتراض
ستاره 80 میلیون یورویی که با دعای مادرش می‌جنگد؛ راز شماره 6 اکوادور چیست؟
روسیه: توافق ایران و آمریکا باید در شورای امنیت تصویب شود
ایران 0 - 3 آمریکا ؛شاگردان پیاتزا حریف قدرت سوم جهان نشدند
نورویدئو | وقتی جنگ نتیجه نداد؛ ترامپ در جست‌و‌جوی پیروزی روی کاغذ
فردا دیدار سرنوشت‌ساز پرسپولیس و چادرملو برای سهمیه آسیا
چراغ سبز اعراب به تفاهم ایران و آمریکا؛ جزئیات بیانیه راهبردی شورای همکاری
حسرت 100 ساله برای 127 کشور؛ کدام تیم‌ها هرگز به جام جهانی نرسیده‌اند؟
پزشکیان: کشور امام حسینی نباید جایگاه فقر، گرسنگی و تبعیض باشد
رونمایی از هفتمین نخست وزیر انگلیس
ایتالیا خبر در اختیار گذاشتن پایگاه برای حمله به ایران را تکذیب کرد
گزارش تصویری| عزاداری عاشورای حسینی در سراسر کشور
مستند تاریخچه انستیتو پاستور ؛ روایت یک قرن بالندگی
آماده باش حشد الشعبی و نیروهای امنیتی درپی انفجار انبار مهمات
بیانیه حماس علیه طرح کوچ اجباری
تنش در نزدیکی تنگه هرمز / نفتکش‌ها تغییر مسیر دادند
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت هفدهم
عراقچی: ایران آماده کمک به مردم زلزله زده ونزوئلا است
اعترافی که تکذیب شد؛ یا تکذیبی که اعتراف بود؟
تداوم هماهنگی‌های تهران و مسقط با محوریت تنگه هرمز
خروج عراق از اوپک؛ از شایعه تا واقعیت
ابراز همدردی پزشکیان و اعلام آمادگی برای کمک به زلزله‌زدگان ونزوئلا
محورهای راهبردی گفت‌وگوی عربستان و آمریکا در منامه
ادعای جنجالی جی‌دی ونس: توافق برای ایجاد کانال نظامی مستقیم میان ایران و آمریکا
وعده رفع اختلال بانکی محقق نشد؛ تداوم مشکلات در همراه‌بانک‌ها
رایزنی وزرای خارجه ایران و ایتالیا
عملیات فرانسه علیه «ناوگان سایه» روسیه با توقیف نفتکش
هشدار عاشورایی انصارالله به حضور اسرائیل در باب‌المندب
خودرو بخریم یا دست نگه داریم؟ / تحلیل سیگنال‌های جدید بازار و آینده قیمت‌ها
افشاگری وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از جنگ اقتصادی علیه ایران
نوراینفو | عواملی که خطر گرمازدگی را افزایش می دهد
درخشش سینماگران ایرانی در فهرست جدید آکادمی اسکار
خط‌ و نشان تازه وزیر خارجه آمریکا در بحرین
پایان 16 سال انتظار در ظهر عاشورا
چالش عجیب اخلاقی در گروه D جام جهانی
چرا بازیکنان جام جهانی جوراب‌های خود را سوراخ می‌کنند؟
واکنش عجیب فیفا به حاشیه نمادهای رنگین‌کمانی در بازی ایران و مصر
آیا شعار علیه آمریکا و آتش‌زدن پرچم ممنوع شده است؟
واکنش قالیباف به ادعای خرید محصولات کشاورزی آمریکا توسط ایران
164 کشته و هزار زخمی در زلزله 7ریشتری کاراکاس؛ هشدار سونامی در کارائیب
ترافیک سنگین در محور چالوس و مرزن‌آباد؛ آغاز موج بازگشت مسافران از عصر امروز