×
بین الملل
شناسه خبر : 312690
تاریخ انتشار : شنبه 1405/02/05 ساعت 14:12
مرشایمر: ایرانیان هرگز در برابر فشار نظامی تسلیم نخواهند شد

مرشایمر: ایرانیان هرگز در برابر فشار نظامی تسلیم نخواهند شد

استاد دانشگاه شیکاگو با تأکید بر ملی‌گرایی عمیق ایرانیان گفت آمریکا راهبردی برای پیروزی ندارد و پایان بحران تنها از مسیر توافق مذاکره‌شده ممکن است.

 نورنیوز-گروه بین الملل: «جان مرشایمر» استاد علوم سیاسی دانشگاه شیکاگو با اشاره به روند جنگ میان آمریکا و ایران، تأکید کرد که پایان این بحران به‌احتمال زیاد تنها از مسیر یک توافق مذاکره‌شده امکان‌پذیر است، هرچند رسیدن به چنین توافقی بسیار دشوار خواهد بود.

وی در ابتدای این گفت‌وگو که با «پیرس مورگان» مجری برجسته انگلیسی انجام شد، با اشاره به وضعیت میدانی گفت که در حال حاضر حتی آتش‌بس پایداری نیز وجود ندارد و شرایط به‌گونه‌ای پیش رفته که تنش‌ها بار دیگر افزایش یافته است. به اذعان او، تصمیم آمریکا برای ادامه محاصره تنگه هرمز باعث شد ایران نیز واکنش نشان داده و مسیر را مجدداً ببندد؛ موضوعی که به درگیری‌های متقابل از جمله توقیف کشتی‌ها منجر شده و مذاکرات را متوقف کرده است.

پیچیدگی مذاکرات و اختلافات گسترده

مرشایمر با تأکید بر فاصله زیاد مواضع دو طرف، خاطرنشان کرد که حتی در صورت بازگشت به میز مذاکره، دستیابی به توافق بسیار پیچیده خواهد بود. او توضیح داد که مسئله هسته‌ای تنها یکی از موضوعات مورد اختلاف است و مسائل متعددی از جمله تحریم‌ها، پرداخت خسارت، کنترل تنگه هرمز، روابط ایران با جنبش‌های مقاومت و همچنین حضور نظامی آمریکا در منطقه نیز در دستور کار قرار دارد.

وی در ادامه به اهداف اعلامی آمریکا در آغاز جنگ اشاره کرد و گفت واشنگتن در ابتدا به دنبال تغییر حاکمیت در ایران بود، اما اکنون تمرکز خود را بر جلوگیری از توسعه برنامه هسته‌ای گذاشته است. تحلیلگر آمریکایی اذعان دارد که تحقق این هدف نیز برای واشنگتن ممکن نیست، زیرا ایران بعید است از توان غنی‌سازی خود صرف‌نظر کند.

محاسبات غلط آمریکا و بن‌بست راهبردی

این استاد دانشگاه همچنین با اشاره به ارزیابی نادرست آمریکا و رژیم صهیونیستی از شرایط جنگ، تصریح کرد که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا و «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی تصور می‌کردند می‌توانند با یک حمله سریع و قاطع به پیروزی برسند، اما این محاسبه اشتباه بود.

او افزود: «آنها فکر می‌کردند با یک عملیات شوک و وحشت می‌توانند حاکمیت ایران را ساقط کنند و حتی نیازی به نگرانی درباره تنگه هرمز نخواهد بود، اما این اتفاق رخ نداد.»

مرشایمر در ادامه تأکید کرد که حتی برخی مقامات ارشد آمریکایی از جمله افرادی در سطوح تصمیم‌گیری نسبت به موفقیت این راهبرد تردید داشتند، اما در نهایت تصمیم به ورود به جنگ اتخاذ شد؛ جنگی که به اذعان او «فاجعه‌بار» بوده است.

وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو به پیامدهای اقتصادی جنگ اشاره کرد و گفت بسته شدن تنگه هرمز می‌تواند تبعات سنگینی برای اقتصاد جهانی داشته باشد. به گفته او، افزایش قیمت انرژی و اختلال در صادرات نفت و کالاهای اساسی می‌تواند اقتصاد بین‌المللی را با بحران جدی مواجه کند و حتی برخی تحلیلگران از خطر رکودی مشابه دهه ۱۹۳۰ سخن می‌گویند.

«ایرانی‌ها تا مغز استخوان ملی‌گرا هستند»

این تحلیلگر آمریکایی تصریح کرد که همین نگرانی‌ها باعث شده رئیس‌جمهور آمریکا به دنبال کاهش تنش و تمدید آتش‌بس باشد، چرا که هرگونه حمله مجدد به ایران می‌تواند به بسته شدن کامل مسیرهای حیاتی انرژی منجر شود.

مرشایمر با اشاره به توانایی‌های نظامی ایران گفت تهران همچنان از ظرفیت بالایی برای حمله برخوردار است و می‌تواند زیرساخت‌های حیاتی کشورهای منطقه را هدف قرار دهد؛ موضوعی که می‌تواند پیامدهای بسیار گسترده‌ای داشته باشد.

وی در جمع‌بندی اظهارات خود تأکید کرد: «ایرانی‌ها تا مغز استخوان ملی‌گرا هستند و ایالات متحده و اسرائیل را تهدیدی وجودی می‌دانند؛ بنابراین تا آخرین نفر خواهند جنگید و هرگز تسلیم نمی‌شوند.»

او در پایان با بیان اینکه آمریکا هیچ راهبردی برای پیروزی در این جنگ ندارد، تصریح کرد که ادامه مسیر نظامی نه‌تنها به نتیجه نخواهد رسید، بلکه هزینه‌های بیشتری به همراه خواهد داشت و بهترین گزینه، پایان سریع درگیری از طریق راه‌حل‌های دیپلماتیک است.


نظرات

آخرین اخبار
5 خطای رایج در تربیت نوجوان؛ از بدبینی تا مدیریت نادرست مرزها
کشف محموله سلاح جنگی درسیستان و بلوچستان؛ 2 متهم دستگیر شدند
آزادی 978 زندانی جرایم غیرعمد در تهران
پیش‌بینی یک ابررایانه از شانس قهرمانی جام جهانی
نخستین پرواز شرکت روسی به امارات پس از توقف سه ماهه
شورش حریدی‌ها در سرزمین‌های اشغالی
بن‌گویر: زمان «نه» گفتن به ترامپ فرا رسیده است
برنامه دولت برای مهار تورم چیست ؟
آکسیوس: ترامپ از ترس ایران، نتانیاهو را در حمله به لبنان مهار کرد
نیروی دریایی سپاه ، یک کشتی با مالکیت آمریکایی - صهیونی را هدف قرار داد+فیلم
شینباوم: راست افراطی آمریکا در امور مکزیک دخالت می‌کند
بلومبرگ: هشدار مقامات روسی درباره هزینه‌های سنگین جنگ اوکراین
هشدار تند سفارت ایران در وین به آمریکا: به ماجراجویی پایان دهید
انتشار اثر جدیدی از محسن چاوشی + صدا
بررسی منصفانه هر موضوع ملّی، بدون حضور مسئولان ذی‌ربط ناقص می‌مانَد
تماس‌های فشرده ترامپ؛ حمله به ضاحیه فعلاً متوقف شد
سردار قاآنی: شرارت جدید صهیونیست‌ها باب‌المندب را مثل تنگه هرمز خواهد کرد
برخورد قطار با عابران در سوادکوه شمالی؛ یک کشته و یک مصدوم
لاپید: اسرائیل زیر قیمومیت آمریکاست؛ ترامپ حمله به بیروت را متوقف کرد
اختلاف نتانیاهو و احزاب حریدی بر سر زمان انتخابات کنست ادامه دارد
رایزنی رئیس اطلاعات ترکیه با حماس درباره مرحله دوم آتش‌بس غزه
جوان‌ترین‌های تاریخ تیم ملی در جام جهانی کدامند؟
ادعای ترامپ درباره توقف حملات متقابل اسرائیل و حزب الله
اظهارات متناقض ترامپ درباره تنگه هرمز، نفت و مذاکرات با ایران
سامانه گنبد آهنین هدف حمله حزب الله قرار گرفت
میرور: 3 ماه رجزخوانی آمریکا با یک اعتراف ترامپ فرو ریخت
پایان دوره ووچیچ در صربستان؛ رئیس‌جمهور فعلی از رقابت 2027 کنار می‌رود
حضور سفیر ترکیه در کمپ تیم‌های ملی کشتی
شهادت 2 نیروی سپاه قم در انفجار پرتابه‌های باقی‌مانده از جنگ
روسیه: نباید جنگ در خلیج فارس شعله‌ور شود
کشته شدن نظامی انگلیسی در حادثه آموزشی در شمال عراق
وزیر آموزش‌وپرورش خبر داد : احتمال آغاز امتحان نهایی از نیمه تیر
گزارش فرمانده نیروی قدس در مجلس از عملیات‌های موفق محور مقاومت
ولایتی: ایران و جبهه مقاومت تا پایان در کنار مردم لبنان می‌مانند
حضور مشاور و دستیار رهبری در دفتر حزب الله لبنان در تهران
عکس های منتخب جهان، 1 ژوئن 2026
چین در کانون تغییرات بازار نفت ایران
بیانیه وزارت خارجه ایران درباره نقض آتش‌بس توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی
عراق پروازهای خود به بیروت را به دلیل شرایط امنیتی متوقف کرد
آمریکا در مسیر بستن کامل راه صادرات تراشه به چین
گفت‌وگوی تهران و دوحه
رایزنی تلفنی عراقچی با مقامات ارشد پاکستان درباره آتش‌بس
چرخش بزرگ در سیاست مهاجرتی اتحادیه اروپا
پیش بینی قیمت دلار سه شنبه 12 خرداد 1405
ترامپ: درباره ایران سکوت می‌کنم!
پیش بینی قیمت طلا و سکه سه شنبه 12 خرداد 1405
رسانه‌های اسرائیلی: حمله به ضاحیه به تعویق افتاد
ستاره‌ها سفیران بهزیستی می‌شوند
آغاز مأموریت نماینده جدید سازمان ملل در ایران با دیدار وزیر خارجه
عصر سلطه‌گری آمریکا رو به پایان است