×
اجتماعی
شناسه خبر : 312560
تاریخ انتشار : جمعه 1405/02/04 ساعت 21:40
کاهش 70درصدی مصرف انرژی هوش مصنوعی، شاهکار دانشمند ایرانی

کاهش 70درصدی مصرف انرژی هوش مصنوعی، شاهکار دانشمند ایرانی

تراشه‌ طراحی‌شده توسط دکتر «بابک باخیت» که با الهام از مغز ساخته شده است، می‌تواند مصرف انرژی هوش مصنوعی را کاهش دهد و ماشین‌ها را هوشمندتر و سازگارتر کند.

نورنیوز- گروه اجتماعی: دانشمندان نوع جدیدی از دستگاه نانوالکترونیکی را ساخته‌اند که می‌تواند میزان مصرف انرژی سیستم‌های هوش مصنوعی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. این نوآوری با کپی کردن نحوه پردازش اطلاعات توسط مغز انسان کار می‌کند و جایگزینی کارآمدتر را برای سخت‌افزارهای هوش مصنوعی پرمصرف امروزی ارائه می‌دهد.

به نقل از ساینس‌دیلی، این گروه پژوهشی به رهبری «دانشگاه کمبریج»(University of Cambridge)، نسخه اصلاح‌شده‌ای از اکسید هافنیوم را توسعه داده‌اند که به عنوان یک ممریستور بسیار پایدار و کم‌انرژی عمل می‌کند؛ قطعه‌ای که برای شبیه‌سازی نحوه اتصال و ارتباط نورون‌ها در مغز طراحی شده است.

چرا سیستم‌های هوش مصنوعی کنونی این قدر انرژی مصرف می‌کنند؟

هوش مصنوعی مدرن به تراشه‌های رایانه‌ای سنتی متکی است که دائماً داده‌ها را بین حافظه و واحدهای پردازش جابه‌جا می‌کنند. این انتقال رفت‌وبرگشتی به مقادیر زیادی برق نیاز دارد و با افزایش استفاده از هوش مصنوعی در صنایع گوناگون، تقاضا برای آن همچنان روبه‌افزایش است.

محاسبات نورومورفیک، رویکرد متفاوتی را ارائه می‌دهند. آنها به جای جداسازی حافظه و پردازش، هر دو را در یک مکان ترکیب می‌کنند که مشابه نحوه عملکرد مغز است. این روش می‌تواند مصرف انرژی را تا ۷۰ درصد کاهش دهد و در عین حال به سیستم‌ها امکان دهد تا به طور طبیعی‌تری یاد بگیرند و سازگار شوند.

دکتر «بابک باخیت»(Babak Bakhit)، پژوهشگر ارشد این پروژه از دانشکده علوم مواد و متالورژی کمبریج گفت: مصرف انرژی یکی از چالش‌های کلیدی در سخت‌افزارهای هوش مصنوعی کنونی است. برای پرداختن به این موضوع، به دستگاه‌هایی با جریان بسیار کم، پایداری عالی، یکنواختی برجسته در چرخه‌ها و دستگاه‌های سوئیچینگ و قابلیت سوئیچ بین حالت‌های متمایز نیاز دارید.

بیشتر ممریستورهای موجود با تشکیل رشته‌های رسانای ریز درون مواد اکسید فلزی کار می‌کنند. این رشته‌ها تمایل به رفتار غیرقابل پیش‌بینی دارند و اغلب نیازمند ولتاژهای بالا هستند که کاربرد آنها را برای محاسبات در مقیاس بزرگ محدود می‌کنند.

پژوهشگران دانشگاه کمبریج مسیر متفاوتی را در پیش گرفتند. آنها یک لایه نازک مبتنی بر هافنیوم را مهندسی کردند که حالت‌ها را از طریق مکانیسم کنترل‌شده‌تری تغییر می‌دهد. پژوهشگران با افزودن استرانسیوم و تیتانیوم و با استفاده از یک فرآیند رشد دو مرحله‌ای، دروازه‌های الکترونیکی کوچکی موسوم به اتصالات p-n را در رابط‌های بین لایه‌ها ایجاد کردند.

این دستگاه به جای تکیه بر تشکیل و شکستن رشته‌ها، مقاومت خود را با تنظیم سد انرژی در این رابط‌ها تغییر می‌دهد. این امر امکان جابه‌جایی روان‌تر و قابل اطمینان‌تری را فراهم می‌کند.

آزمایش‌ها نشان دادند که این دستگاه‌های جدید با جریان‌های تقریباً یک میلیون برابر کمتر از برخی ممریستورهای مبتنی بر اکسید معمولی کار می‌کنند. همچنین، آنها می‌توانند به صدها سطح رسانایی پایدار دست یابند که برای محاسبات آنالوگ درون حافظه ضروری است.

در بررسی‌های آزمایشگاهی، این دستگاه‌ها در طول ده‌ها هزار چرخه‌ پایدار ماندند و حالت‌های برنامه‌ریزی‌شده‌ خود را برای حدود یک روز حفظ کردند. همچنین، آنها رفتارهای یادگیری بیولوژیکی کلیدی از جمله انعطاف‌پذیری وابسته به زمان‌بندی اسپایک را نشان دادند. این فرآیند به نورون‌ها امکان می‌دهد تا اتصالات خود را براساس زمان‌بندی تقویت یا تضعیف کنند.

با وجود نتایج امیدوارکننده هنوز موانعی وجود دارند که باید بر آنها غلبه شود. فرآیند تولید کنونی به دمای حدود ۷۰۰ درجه سلسیوس نیاز دارد؛ بالاتر از آنچه که ساخت نیمه‌رساناهای استاندارد معمولاً اجازه می‌دهد. اگر این مشکل حل شود، این فناوری می‌تواند در سیستم‌های کاربردی در مقیاس تراشه ادغام شود.

این پژوهش در مجله «Science Advances» به چاپ رسید.


ایسنا
اخبار مرتبط
مدل جدیدی از دیپ‌سیک با تمرکز بر کدنویسی معرفی شد
شنبه 1405/02/05 ساعت 18:35
مدل جدیدی از دیپ‌سیک با تمرکز بر کدنویسی معرفی شد
استارتاپ هوش مصنوعی چینی دیپ‌سیک مدل جدید خود را عرضه کرد که پیشرفت قابل توجهی به نسبت مدل قبلی خود دارد.
شبکه اجتماعی که ورود انسان ها به آن ممنوع است
جمعه 1405/02/04 ساعت 22:31
شبکه اجتماعی که ورود انسان ها به آن ممنوع است
یک شبکه اجتماعی علمی جدید با نام Agent4Science راه‌اندازی شده که در آن تنها عامل‌های مبتنی بر هوش مصنوعی می‌توانند مقالات پژوهشی را منتشر کرده و درباره آن‌ها به بحث بپردازند.
چرا نباید از هوش مصنوعی مشورت پزشکی بگیریم؟
چهارشنبه 1405/02/02 ساعت 08:48
چرا نباید از هوش مصنوعی مشورت پزشکی بگیریم؟
نتایج یک مطالعه نشان می‌دهد هوش مصنوعی در حدود نیمی از موارد، توصیه‌های نامناسب یا مشکل‌ساز درباره سلامت ارائه می‌کند و کارشناسان تأکید دارند تصمیم‌های پزشکی باید بر پایه نظر پزشک متخصص اتخاذ شود.
عقب‌ماندگی آمریکایی ها در تولید سلاح مبتنی بر هوش‌ مصنوعی
دوشنبه 1405/01/24 ساعت 17:14
عقب‌ماندگی آمریکایی ها در تولید سلاح مبتنی بر هوش‌ مصنوعی
در حالی که چین و روسیه و دیگران رقابت خود را بر سر سلاح‌ها و سیستم‌های نظامی مبتنی بر هوش مصنوعی افزایش داده‌اند، مقامات دفاعی آمریکا اذعان کرده‌اند که در این مسیر عقب افتاده‌اند.
نگرانی انگلیس از سوء استفاده از مدل جدید هوش مصنوعی
دوشنبه 1405/01/24 ساعت 01:05
نگرانی انگلیس از سوء استفاده از مدل جدید هوش مصنوعی
نهادهای مالی انگلیس شامل بانک مرکزی، نهاد ناظر مالی و وزارت خزانه‌داری این کشور، در حال برگزاری نشست‌های فوری با مرکز ملی امنیت سایبری هستند تا خطرات احتمالی ناشی از جدیدترین مدل هوش مصنوعی شرکت آنتروپیک را ارزیابی کنند.
نظرات

آخرین اخبار
جدول پخش فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون
مابه‌التفاوت افزایش حقوق بازنشستگان چه زمانی پرداخت می شود؟
ایروانی: شورای امنیت نباید در برابر تهدیدهای مکرر ترامپ بی‌تفاوت بماند
واکنش تند لهستان به رفتار صهیونیست‌ها با فعالان بین‌المللی
ادمه رایزنی‌های مصر با عربستان و قطر برای مهار تنش
7 مزایای حیاتی زایمان طبیعی برای مادر و نوزاد
کاهش 70 درصدی پیوند اعضا پس از جنگ؛ 27 هزار بیمار چشم‌انتظار هستند
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت + جدول
تنگه هرمز؛ ابعاد حقوقی ترتیبات جدید در پرتو تجاوز و تغییر بنیادین اوضاع
فرمانده ارتش پاکستان امروز وارد تهران می شود ؛ ادامه رایزینی ها با ایران
با سنگر‌های استیجاری سنتکام چه باید کرد؟
صدور کیفرخواست آمریکا علیه رائول کاسترو
از حمله مرگبار شامپانزه‌ها تا سکوی قهرمانی؛ روایت یک قهرمان کشتی
فهرست نهایی مصر برای جام جهانی اعلام شد؛ صلاح در اندیشه درخشش مقابل ایران
عقب‌نشینی دولت ترامپ؛ تحریم‌های گزارشگر ویژه سازمان ملل لغو شد
شرایط سنی برای شرکت در کنکور دانشجو معلمان اعلام شد
سامانه فراموشی
استون‌ویلا فاتح لیگ اروپا شد
جنگ و تاب‌آوری انرژی
سناتور دموکرات: جنگ ترامپ علیه ایران بالاترین درجه شکست است
هلاکت دو تروریست مسلح در پاسخ قاطع پلیس
انقاتد شدید اتحادیه اروپا از یورش به ناوگان صمود
انتقاد شدید سناتور آمریکایی از رفتار «نفرت‌انگیز» بن‌گویر با فعالان ناوگان صمود
فرانسه؛ پایتخت حقوق بشر یا پناهگاه رسوایی‌های خاموش؟
نماینده دموکرات: اقدامات دولت ترامپ برای آزادی ملت‌ها نیست
استرالیا و نیوزیلند سفرای اسرائیل را احضار کردند
اجرای حکم اعدام دو عضو هسته تروریستی تجزیه‌طلب + جزئیات اعترافات
ترکیه حمله اسرائیل به ناوگان «صمود» را به شدت محکوم کرد
برنامه مسابقات ورزشی امروز 31 اردیبهشت 1405 + جدول پخش
هاآرتص: رفتار بن‌گویر با فعالان ناوگان «صمود» رسوایی آشکار است
تلاش واشنگتن برای حذف نامزدی نماینده فلسطین در مجمع عمومی
لاوروف: روسیه و چین از هرج و مرج در دنیای چندقطبی جلوگیری می‌کنند
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت+ وضعیت استان ها
خبر خوب برای والدین: راهی برای کاهش خطر اوتیسم و بیش‌فعالی پیدا شد!
4 نشانه پنهان فراموشی که از آن‌ها بی‌خبرید!
حقیقتِ پشت پرده روغن‌های سویا و آفتابگردان در ابتلا به سرطان
تولد جوجه‌ها در پوسته سه‌بعدی؛ گامی برای بازگشت پرندگان منقرض شده
ناله ارواح از دل کیهان/ چرا صدای سیاره زحل ترسناک است؟
راهکارهایی برای تعیین مرزهای منصفانه در خانه
کوبا: ادعای واشنگتن کذب است
مصدومیت روزبه چشمی در تمرین پرفشار تیم ملی
عارف :وظیفه ملی ما ادامه مسیر خدمت صادقانه و حفظ وفاق است
بیش از 160 نفتکش در خلیج فارس گرفتار شده‌اند
پزشکیان: به تسلیم واداشتن ایران از طریق زور توهمی بیش نیست
هشدار سایبری گروه «حنظله» به آمریکا و رژیم صهیونیستی
افزایش شمار شهدای حملات اسرائیل به لبنان به 14 نفر
اردوغان در گفتگو با ترامپ: تمدید آتش‌بس تحولی مثبت است
ضربات سنگین حزب‌الله به تجهیزات و نیروهای ارتش اسرائیل در جنوب لبنان
خط و نشان نخست‌وزیر جدید عراق برای برهم‌زنندگان امنیت منطقه
تنش در تماس تلفنی ترامپ و نتانیاهو بر سر توافق احتمالی با ایران