×
بین الملل
شناسه خبر : 312451
تاریخ انتشار : جمعه 1405/02/04 ساعت 15:28
اتحادیه اروپا خواستار باز شدن تنگه هرمز شد

اتحادیه اروپا خواستار باز شدن تنگه هرمز شد

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حاشیه اجلاس شورای اروپا در قبرس با اشاره به تحولات خاورمیانه و مذاکرات جاری درباره پرونده هسته‌ای ایران، مدعی شد در صورت نبود کارشناسان هسته‌ای در مذاکرات، توافق احتمالی می‌تواند از برجام ضعیف‌تر باشد. وی همچنین بر باز بودن تنگه هرمز تأکید کرد.

نورنیوز-گروه بین الملل:کایا کالاس که برای شرکت در اجلاس دو روزه شورای اروپا به قبرس سفر کرده است، امروز (جمعه) در جمع خبرنگاران گفت: جنگ‌ها در خاورمیانه بدون تردید بر همه ما تأثیر می‌گذارد و این پرسش مطرح است که برای دستیابی به صلح و ثبات در منطقه چه اقدامات بیشتری می‌توان انجام داد.

وی در ادامه مواضع غیرسازنده اروپا مدعی شد که دامنه موضوعات مورد مذاکره در اسلام‌آباد محدود است و شامل مسائل مورد نگرانی این قاره نمی‌شود.

مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادعا کرد: اگر مذاکرات تنها درباره موضوع هسته‌ای باشد و هیچ کارشناس هسته‌ای پای میز مذاکره حضور نداشته باشد، در نهایت به توافقی ضعیف‌تر از برجام خواهیم رسید.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که اروپا پس از خروج یکجانبه ایالات متحده از برجام، حتی در حفظ همان توافق نیز ناتوان ماند و در نهایت با فعال‌سازی سازوکار پس‌گشت، آخرین ضربه را به یکی از مهم‌ترین ابتکارهای چندجانبه دیپلماسی هسته‌ای وارد کرد.

کالاس همچنین بدون اشاره به تجاوزگری ایالات متحده و رژیم صهیونیستی به‌عنوان ریشه ناامنی و اختلال در تنگه هرمز درخواست اروپا برای بازگشایی این آبراه مهم بین‌المللی را تکرار کرد.

وی مدعی شد که در نشست قبرس، «همه بر این موضوع تأکید داشتند که آزادی کشتیرانی قابل مذاکره نیست؛ بنابراین تنگه هرمز باید بدون هیچ‌گونه عوارض باز باشد و باید برای تحقق این امر تلاش کنیم.»

این ادعاها در حالی مطرح می‌شود که جمهوری اسلامی ایران بارها موضع حقوقی خود را درباره تنگه هرمز و آنچه از سوی برخی طرف‌ها «عوارض» نامیده می‌شود، تشریح کرده است. ایران عضو کنوانسیون ۱۹۸۲ حقوق دریاها نیست و از این منظر، تعهدات ناشی از این سند از جمله رژیم «عبور ترانزیتی» را نسبت به خود لازم‌الاجرا نمی‌داند.

تهران در زمان امضای این کنوانسیون نیز با صدور بیانیه تفسیری تأکید کرده است که مفاد آن تنها برای دولت‌های عضو الزام‌آور است و جمهوری اسلامی ایران خود را متعهد به پذیرش برخی ترتیبات مندرج در این سند، از جمله عبور ترانزیتی، نمی‌داند.

بر همین اساس، رویکرد حقوقی ایران در قبال تنگه‌ها مبتنی بر مفهوم «عبور بی‌ضرر» است که ریشه در کنوانسیون ۱۹۵۸ ژنو دارد و ایران نیز از جمله اعضای آن به شمار می‌رود. در چارچوب عبور بی‌ضرر، کشتی‌ها مجاز به عبور از آب‌های سرزمینی هستند، مشروط بر آنکه این عبور امنیت، نظم و منافع دولت ساحلی را به خطر نیندازد. در صورت نقض این شرایط، دولت ساحلی می‌تواند اقدامات لازم را برای جلوگیری از آن اتخاذ کند و جمهوری اسلامی ایران تأکید دارد که اقداماتش در تنگه هرمز نیز در همین چارچوب تعریف می‌شود.

از منظر ایران، هزینه‌هایی که در قالب طرح‌های پیشنهادی برای مدیریت تنگه هرمز مطرح شده، نه به‌عنوان عوارض صرف عبور، بلکه در قبال خدماتی مانند تأمین ایمنی و امنیت دریانوردی، نظارت زیست‌محیطی و در صورت نیاز ارائه خدمات امداد و نجات تعریف می‌شود.

بر این اساس، آنچه در مواضع اخیر اتحادیه اروپا و برخی کشورهای غربی به‌عنوان نقض حقوق بین‌الملل مطرح می‌شود، ناشی از نادیده گرفتن این ملاحظات حقوقی و ارائه تفسیری یک‌سویه از قواعد حاکم بر تنگه‌های بین‌المللی است.

اسماعیل بقایی پیش‌تر تصریح کرده است: «اتحادیه اروپا نمی‌تواند تنها به دلیل نگرانی از قیمت سوخت، ایران را شماتت کند، در حالی که می‌داند عامل و بانی این وضعیت آمریکا بوده است.»

وی افزود: «انتظار ما از اتحادیه اروپا این است که بر اساس واقعیت‌ها موضع‌گیری کند، نه در راستای خشنودسازی آمریکا.»


نظرات

آخرین اخبار
سایه واشنگتن بر ادعای پهپادی بارزانی سنگینی می‌کند
نورویدئو | پشت پرده منامه؛ وقتی تفاهم تهران و واشنگتن به تهدید هرمز گره خورد
خبر مهم درباره پاداش پایان خدمت بازنشستگان + جزئیات
پیش بینی بورس فردا چهارشنبه 28 مرداد
حداقل و حداکثر حقوق بازنشستگان صندوق کشوری چقدر است؟+ جدول پرداختی
جزئیات برنامه جدید ایمنی ساختمان‌های بلندمرتبه تهران
ترامپ در تله هرمز؛ جنگی برای بمب اتم یا نفت ارزان؟
بسکتبال نوجوانان ایران به پلی‌آف کاپ آسیا صعود کرد
پلاک موقت خودروهای خارجی تا چند سال قابل تمدید است؟
واکنش غریب‌آبادی به ادعای مالکیت آمریکا بر تنگه هرمز
پادشاه اردن: کلید صلح خاورمیانه در حل مسئله فلسطین است
نورنما | خورشید گرفتگی از فضا
کشف 3400 لیتر گازوئیل قاچاق در آب‌های سیریک
نشست محرمانه منامه؛ گزارش وال‌استریت ژورنال، هدف جلسه را در گزارش نورنیوز تأیید کرد
پرونده جاسوسی چینی‌ها در کره‌جنوبی؛ ضعف‌های امنیتی سئول آشکار شد
جزئیات طرح جدید ساماندهی اتباع؛ بیش از 200 هزار نفر طرد شدند
پیشنهاد نامگذاری فرودگاه مهرآباد به نام رهبر شهید
حریفان استقلال و تراکتور در قرعه کشی لیگ نخبگان آسیا مشخص شدند
جانشین سپاه: مردم عامل اصلی پیروزی در جنگ‌ها بودند
جزئیات دستگیری یک جاسوس در تهران
برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین وجود ندارد
تأکید پزشکیان بر مدیریت جهادی برای حل چالش‌های کشور
بی‌بی در برزخ انتخابات و دخالت‌های ترامپ!
نتایج نهایی آزمون دکتری 1405 اعلام شد
عراقچی درباره «التماس مذاکره» چه گفت؟
کشف 15 میلیارد تومان وجه نقد قاچاق در خراسان جنوبی
انتقاد از بی‌توجهی مسئولان به اجرای قانون مناسب‌سازی
راهکارهای پلیس برای ناکام گذاشتن سارقان منزل
شاخ‌های اینستاگرامی روی صحنه تئاتر!
پیکر جوان 35 ساله پس از 5 روز جست‌وجو در زاینده‌رود پیدا شد
بیراهه‌های یک طرح نابهنگام
منظومه سمفونیک «ابر و آتش» به یاد اسرای شهید دفاع مقدس منتشر شد
دعوت به حضور در آیین‌های اربعین رهبر شهید؛ با تو در عهدیم تا صبح ظهور
امنیت اجاره ای ترک برداشت، متحدان آمریکا راه خروج را یافتند
جدول قیمت سیب زمینی، پیاز و انواع میوه و تره بار امروز سه شنبه 27 مرداد
سپاه با اتمام مهلت تفاهم، محاصره خلیج فارس را می‌شکند؟
وزیر آموزش و پرورش: تعطیلی مدارس نباید به یک رویه تبدیل شود
ادارات بوشهر چهارشنبه تعطیل شدند
هشدار ایران به کشتی‌های شبح؛ بازی پنهان، پاسخ آشکار دارد
قطعی برق خراسان شمالی امروز سه شنبه 27 مرداد + جدول
سونامی گازوئیل از هرمز تا جنوب‌شرق آسیا
قیمت جهانی طلا امروز سه شنبه 27 مرداد
پرسپولیس در یک پرونده حقوقی برنده شد
اضطراب قبل از کنکور طبیعی است یا نگران‌کننده؟
هشدار جدی پلیس درباره پلاک مخدوشی
فشار جفریز بر ترامپ برای توقف خشونت در کرانه باختری
پیوند سلاح مقاومت و حاکمیت ملی عراق
واکنش حسین‌زاده به حمله به دفتر بارزانی؛ ایران و اقلیم کردستان یکی هستند
خزانه طلایی بریکس؛ نقشه تازه روسیه برای استقلال مالی
رکورد صادرات غیرنفتی در سال 1405