×
بین الملل
شناسه خبر : 311693
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/02/01 ساعت 08:26
چه چیزی اعتماد به چتر امنیتی واشنگتن را تضعیف کرده است؟

نور نیوز بررسی می کند،

چه چیزی اعتماد به چتر امنیتی واشنگتن را تضعیف کرده است؟

اظهارات مقامات کانادا و امارات، گزارش‌های رسانه‌ای درباره تغییرات ارزی و آمارهای کاهش رضایت داخلی در آمریکا، همگی نشان می‌دهد الگوی روابط سنتی با واشنگتن در حال بازتعریف است و همزمان نشانه‌هایی از تغییر موازنه‌های ژئوپلیتیکی و شکل‌گیری نظم جدید در حال ظهور است.

نورنیوز گروه بین الملل: مارک کارنی، نخست‌وزیر کانادا، اعلام کرده است که «روابط نزدیک این کشور با آمریکا که زمانی یک مزیت محسوب می‌شد، اکنون به یک نقطه ضعف تبدیل شده و باید اصلاح شود». این بیان، بیانگر تغییر نگاه در سطح عالی سیاسی یکی از متحدان اصلی واشنگتن است. در امارات متحده عربی نیز، عبدالله خالق عبدالله، مشاور پیشین رئیس این کشور، گفته است که «پایگاه‌های آمریکا به باری برای امارات تبدیل شده‌اند و زمان بررسی تعطیلی آن‌ها رسیده است». این اظهارنظر، بیانگر طرح مجدد نقش و هزینه حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس است. همچنین «وال استریت ژورنال» گزارش داده است که امارات متحده عربی به واشنگتن اطلاع داده در صورت عدم دسترسی به ذخایر کافی دلار، ممکن است بخشی از نفت خود را با ارزهای دیگر از جمله یوان چین معامله کند. این موضوع به معنای ورود تدریجی عنصر ارزهای جایگزین در تجارت انرژی است.

فشارهای اقتصادی، دلار و شاخص‌های داخلی آمریکا

بر اساس نظرسنجی‌های منتشرشده، میزان رضایت از عملکرد رئیس‌جمهور آمریکا به ۳۷ درصد رسیده است. همچنین تنها ۳۲ درصد از شهروندان آمریکایی از مدیریت تورم و هزینه‌های زندگی رضایت دارند و حدود نیمی از مردم اعلام کرده‌اند که به‌شدت از وضعیت اقتصادی ناراضی هستند. این ارقام نشان‌دهنده افزایش فشارهای معیشتی و کاهش اعتماد عمومی به سیاست‌های اقتصادی دولت است؛ موضوعی که در بسیاری از نظام‌های سیاسی می‌تواند بر ظرفیت سیاست خارجی اثرگذار باشد. در کنار این داده‌ها، موضوع وابستگی به دلار نیز در روابط اقتصادی برخی کشورها مورد بازنگری قرار گرفته است. استفاده احتمالی از ارزهایی مانند یوان در مبادلات نفتی، نشانه‌ای از تلاش برای کاهش تمرکز بر دلار در تجارت بین‌الملل است.

اولویت‌های سیاست خارجی آمریکا و تنش‌های ادراکی

در بخش سیاست خارجی، در متن به تمرکز آمریکا بر حمایت از رژیم صهیونیستی اشاره شده است. دونالد ترامپ اعلام کرده است که «اسرائیل بهترین دوست برای اوست» و حتی مخالفت افکار عمومی آمریکا با برخی سیاست‌ها را بی‌اهمیت دانسته است. در مقابل، کامالا هریس گفته است که ترامپ «به خاطر اسرائیل آمریکا را وارد جنگی بی‌حاصل و ویرانگر کرده است». همچنین آوی دیختر، وزیر کشاورزی رژیم صهیونیستی، در گفت‌وگو با رادیوی عبری‌زبان «ریشت بیت» اظهار داشته است که «اسرائیل ایالات متحده آمریکا را به جنگ با ایران کشانده است». این اظهارات، چه در سطح رسمی و چه رسانه‌ای، بیانگر افزایش بحث درباره میزان استقلال تصمیم‌گیری آمریکا در سیاست خارجی و نسبت آن با متحدان منطقه‌ای است.

بازتاب‌های ژئوپلیتیکی و تغییر الگوهای وابستگی

مجموعه تحولات یادشده نشان می‌دهد برخی کشورها در حال بازنگری در الگوی وابستگی امنیتی و اقتصادی خود هستند. طرح موضوعاتی مانند بررسی تعطیلی پایگاه‌های نظامی، تغییر در ارزهای مورد استفاده در تجارت انرژی و انتقاد از هزینه‌های همکاری با آمریکا، نشانه‌هایی از این بازنگری است. در سطح منطقه‌ای، برخی کشورها به سمت تنوع‌بخشی در روابط سیاسی و اقتصادی حرکت کرده‌اند تا از تمرکز وابستگی به یک قدرت واحد فاصله بگیرند. این روند بیشتر در قالب افزایش گزینه‌های همکاری و کاهش ریسک‌های سیاسی و امنیتی قابل مشاهده است. همچنین مدیریت تنگه هرمز به‌عنوان یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های انرژی جهان، در این چارچوب به‌عنوان اهرمی اثرگذار در موازنه‌های ژئوپلیتیکی مطرح شده است. از این منظر، حضور و کنشگری ایران در این آبراه راهبردی، بخشی از رقابت قدرت‌ها بر سر امنیت انرژی و مسیرهای تجاری تلقی می‌شود که می‌تواند بر رفتار سایر بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای اثرگذار باشد.
 


نظرات

آخرین اخبار
تهران؛ رکورددار قصور پزشکی
کاخ سفید: ترامپ خواهان توافق با ایران است، اما پاسخ به حملات ادامه دارد
هشدار مقام ارشد امنیتی درباره هرگونه حمله احتمالی آمریکا و اسرائیل
الزامات خاطره‌سازی برای مغز
هشدار دبیر شورای امنیت ملی درباره پیامدهای ادامه محاصره دریایی آمریکا
هلاکت و دستگیری عاملان شهادت سه مأمور فراجا در شادگان
علائم افشای سرّ درون
الجزیره؛ تنگه هرمز مهم‌ترین اهرم راهبردی ایران
کنفدراسیون فوتبال آسیا در کنار یوفا و کونکاکاف مقابل طرح فیفا ایستاد
تشییع باشکوه شهدای فراجا در شادگان؛ شهیدان مهدوی‌کیا و سیاه‌نژاد
نشست تخصصی ایران و چین؛ تأکید بر اجرای سند 25 ساله و تقویت همکاری‌های اقتصادی
زمان پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران خودرو اعلام شد+جدول
کامالا هریس؛ جنگ ترامپ با ایران بدون چشم‌انداز پایانی
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا شنبه 10 مرداد+ جدول
قطر از پذیرش نقشه راه توسط حماس استقبال کرد
گوترش: چنگ باید در تمامی جبهه‌‎ها متوقف شود
واکنش جوزف عون به تجاوزات رژیم صهیونیستی
دستور آماده‌باش کامل به حشد الشعبی
فولاد، استقلال را در دیدار دوستانه شکست داد
هشدار زلنسکی درباره تشدید حملات روسیه در دریای سیاه
برنامه قطعی برق تهران فردا شنبه 10 مرداد
جزئیات برنامه راه‌آهن برای اربعین؛ افزایش ظرفیت، امنیت و خدمات به زائران
لینک ساعت قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد فردا شنبه 10 مرداد
اظهارات جدید نخست وزیر پاکستان درباره صلح غزه
چرا حقوق بازنشستگان دولت کاهش یافت؟
مرگ تلخ بازیکن مراکشی در مسیر مهاجرت به اسپانیا؛ فاطن العزیزی جان باخت
یمن، چگونه عربستان را در بن‌بست تاریخی قرار داد؟
کایا کالاس: راستی‌آزمایی پایبندی حماس به توافق غزه چالش اصلی است
استراتژی تعلیق اسپانیا از سوی ایتالیا کلید خورد
قتل هولناک مرد 70 ساله تهرانی به دست همسر دوم و پسرش
خشم ترامپ از روش مذاکره ایرانی‌ها
تشییع باشکوه پیکر شهید مدافع امنیت در زابل
برخورد جدی با آفرودسواری غیرمجاز در عرصه‌های طبیعی کردستان
هشدار صریح العامری به عربستان
اظهارات تازه وزیر خزانه‌داری آمریکا درباره تحریم‌ها و دارایی‌های ایران
بیانیه ارتش کویت درباره حمله پهپادی به زیرساخت‌های حیاتی
تسهیل واردات خودرو در قشم
ترامپ ادعای نقش ایران در حمله سایبری آمریکا را زیر سؤال برد
سریال دیده‌نشده «ماه عسل» با بازی زنده‌یاد اکبر عبدی
تهدید به تعلیق اسپانیا از منطقه شنگن
محور کندوان یک‌طرفه شد+جزئیات
گفت‌وگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و هند چه نکاتی داشت؟
انفجارهای مهیب در کویت
آمار جدید تردد زائران اربعین از مرز باشماق
اذعان «مارین ترافیک» به تغییر الگوی تردد از تنگه هرمز
تغییر موازنه حمله و دفاع به نفع توان موشکی ایران
افزایش آمار قربانیان مهاجرت غیرقانونی به اسپانیا
اظهارات تازه ترامپ درباره ایران همزمان با تنش‌های منطقه‌ای
عاقبت ناگوار بی‌توجهی به تابلوی «شنا ممنوع»
«روایت خون» در سوگواره اربعین؛ روایتی از پیوند هویت ایرانی و فرهنگ عاشورا