×
بین الملل
شناسه خبر : 311473
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/01/31 ساعت 08:41
آنکارا در تیررس سناریوی جدید بحران‌سازی تل‌آویو

نور نیوز تشدید تنشها میان ترکیه و رژیم صهیونیستی را بررسی می‌کند

آنکارا در تیررس سناریوی جدید بحران‌سازی تل‌آویو

تشدید تنش میان ترکیه و رژیم صهیونیستی در بستر تحولات پیچیده غرب آسیا، نشانه‌ای از تغییر معادلات امنیتی است؛ جایی که ناکامی‌های میدانی، رقابت انرژی، بحران‌سازی هدفمند و اختلافات در سوریه، زمینه‌ساز تقابل جدید و بازتعریف نظم منطقه‌ای شده‌اند.

نورنیوز-گروه بین‌الملل؛ غرب آسیا در شرایطی حساس ناشی از تجاوزگری و جنایات آمریکا و رژیم صهیونیستی و در مقابل، ایستادگی جریان مقاومت در حال تجربه تحولات جدید است. در این میان، اخبار و گزارش‌ها از تشدید تنش میان ترکیه و رژیم صهیونیستی حکایت دارد. مقامات ترکیه تصریح کرده‌اند که این رژیم پس از ایران، نمی‌تواند بدون دشمن زندگی کند و در پی معرفی ترکیه به‌عنوان دشمن جدید است. در سطحی کلان‌تر، این رژیم به‌عنوان تهدیدی برای امنیت کل منطقه معرفی شده است. در مقابل، مقامات صهیونیستی با ادبیاتی تند، به انتقاد از رئیس‌جمهور ترکیه پرداخته و اتهاماتی را مطرح کرده‌اند. همچنین ادعاهایی از سوی این رژیم درباره نقش ترکیه در تأثیرگذاری بر صنایع دفاعی ایتالیا و سوق دادن این کشور به تعلیق همکاری‌های نظامی با تل‌آویو مطرح شده است. از سوی دیگر، گزارش‌ها نشان می‌دهد بخشی از اهداف توافقات نظامی رژیم صهیونیستی با یونان و قبرس نیز اقدام علیه ترکیه بوده است. این مجموعه تحولات، بیانگر روندی فزاینده به سمت تقابل است.

سیاست پاندولی ترکیه و پیامدهای راهبردی

ترکیه به دلیل عضویت در ناتو و امید به بهره‌مندی از مزایای بیشتر از اتحادیه اروپا، همواره سیاستی پاندولی در قبال آمریکا و رژیم صهیونیستی در پیش گرفته است. این کشور از یک سو میزبان پایگاه‌های نظامی آمریکا و ناتو بوده و از سوی دیگر، با وجود مخالفت‌های گسترده داخلی، روابط چندلایه‌ای با رژیم صهیونیستی برقرار کرده است؛ به‌گونه‌ای که حتی پس از تحولات طوفان‌الاقصی نیز در برخی حوزه‌ها از جمله تأمین نیازهای غذایی و نظامی، تعاملات ادامه داشته است. این رویکرد دوگانه، ترکیه را میان اهداف جهانی، گرایش‌های دینی و مطالبات مردمی در وضعیتی پیچیده قرار داده است. هرچند این سیاست در کوتاه‌مدت منافعی به همراه داشته، اما در بلندمدت هزینه‌های سنگینی ایجاد کرده است. نقش ترکیه در سرنگونی نظام سوریه، در نهایت به افزایش حملات و نفوذ رژیم صهیونیستی در این کشور انجامیده و پیامدهای امنیتی متعددی برای آنکارا داشته است؛ تا جایی که دو طرف را به آستانه تقابل مستقیم نظامی نزدیک کرده است.

بحران‌سازی، رقابت انرژی و سناریوی تقابل

ماهیت رفتاری رژیم صهیونیستی نشان می‌دهد که بقای سیاسی آن با بحران‌سازی و امنیت‌زدایی از منطقه گره خورده است. از نسل‌کشی در غزه و اقدامات در کرانه باختری گرفته تا تحرکات در لبنان، سوریه و تجاوزات علیه عراق و ایران، همگی نشان‌دهنده این الگو هستند. این در حالی است که این رژیم در تحقق اهداف خود در غزه، لبنان، عراق، ایران و یمن با چالش‌هایی جدی مواجه شده و همزمان به دنبال تسلط کامل بر سوریه است. در چنین شرایطی، تعریف یک جنگ جدید با محوریت ترکیه، به‌عنوان ابزاری برای تداوم قدرت، دور از ذهن نیست. این سناریو زمانی تقویت می‌شود که تنش‌ها در سوریه افزایش یافته و رژیم صهیونیستی ترکیه را رقیبی مهم در حوزه منابع انرژی مدیترانه می‌داند. همچنین احتمال اقدام علیه امنیت داخلی ترکیه نیز مطرح است؛ چنانکه در ماه‌های اخیر، دستگاه‌های اطلاعاتی این کشور از بازداشت عناصر وابسته به موساد خبر داده‌اند. نکته مهم آن است که این رژیم حتی به بازیگران همراه خود نیز پایبند نیست و تجربه‌هایی مانند اسلو، کمپ دیوید، وادی عربه و وضعیت کنونی سوریه، بیانگر چنین رویکردی است. از این رو، احتمال تکرار چنین الگوهایی در قبال ترکیه نیز وجود دارد.

نقش آمریکا و ضرورت تغییر معادلات امنیتی

کشورهای منطقه و ترکیه سال‌ها بر روابط با آمریکا به‌عنوان تضمین‌کننده امنیت خود تکیه کرده‌اند، اما تحولات اخیر نشان داده که این رویکرد کارآمد نیست. تجربه جنگ رمضان نشان داد که برای آمریکا، هیچ اولویتی جز حمایت از رژیم صهیونیستی وجود ندارد، حتی اگر این امر به تضاد با منافع دیگر کشورها منجر شود. تأکید بر این موضوع که این رژیم متحدی مهم برای آمریکا محسوب می‌شود، نشان‌دهنده جهت‌گیری ثابت واشنگتن است. بر این اساس، در صورت بروز تقابل میان ترکیه و رژیم صهیونیستی، احتمال همراهی آمریکا با تل‌آویو بسیار بالا بوده و حتی همکاری علیه آنکارا نیز دور از انتظار نیست. در چنین شرایطی، ضرورت بازنگری در معادلات امنیتی منطقه بیش از پیش احساس می‌شود.
حرکت از وابستگی به امنیت خارجی به سمت امنیت بومی مبتنی بر همگرایی منطقه‌ای، می‌تواند زمینه‌ساز شکل‌گیری نظم جدیدی با ابعاد سیاسی، اقتصادی و امنیتی باشد. ظرفیت‌های موجود برای تثبیت امنیت و مقابله با تهدیدات خارجی نشان داده که امکان ایجاد چنین ساختاری وجود دارد. مدیریت هوشمندانه گذرگاه‌های راهبردی مانند تنگه هرمز و برگزاری مذاکرات منطقه‌ای با رویکردی فراگیر، نه صرفاً در چارچوب منافع ملی بلکه در سطح منطقه‌ای، می‌تواند به ایجاد ساختار دفاعی منسجم کمک کند. حمایت کشورهای منطقه از چنین رویکردهایی، می‌تواند به تقویت امنیت جمعی و کاهش نقش بازیگران مداخله‌گر منجر شود. در نهایت، کشورهایی مانند ترکیه و دولت‌های عربی با کنار گذاشتن اتکای صرف به آمریکا و گرایش به همکاری‌های منطقه‌ای، می‌توانند نقش مؤثری در تحقق امنیت پایدار ایفا کنند. تجربه‌ها نشان داده که مفاهیمی مانند صلح در چارچوب رویکردهای آمریکا و رژیم صهیونیستی، جایگاه واقعی نداشته و تنها تکیه بر قدرت و توان بومی می‌تواند امنیت را تضمین کند.
 


نظرات

آخرین اخبار
چرا با نوشیدن آب دچار نفخ می‌شویم؟
بهترین راه مقابله با گرمازدگی
چالش جدید انویدیا برای اوپن‌ای‌آی با عرضه مدل عظیم متن‌باز
هشدار درباره نقص‌های مادرزادی قلب کودکان
حفظ زیرساخت‌های اقیانوسی با چسب!
برچسب‌های پایشگر و نیاز بیماران مبتلا به پارکینسون
شناسایی نقطه جوش مولکول‌ها با هوش مصنوعی
کشف 181 قبضه سلاح غیرمجاز در خوزستان
آدان به استقلال برمی‌گردد؟
خروج ناگهانی سخنگوی ترامپ از کاخ سفید
هواپیمای سلطنتی امارات برای دومین روز به تهران آمد
واکنش اسپانیا به ادعای حاکمیتی مراکش
رئیس‌جمهورلهستان ادعای جنجالی درباره دریای بالتیک را رد کرد
نماینده کنگره خطاب به ترامپ: آمریکا را ضعیف و منزوی کردی
ترافیک نیمه‌سنگین در جاده چالوس؛ محدودیت تردد اعلام شد
آلودگی نفتی به 32 هزار مترمربع از سواحل قشم و هنگام رسید
قیمت جدید بنزین اعلام شد؛ عرضه بنزین 87 هزار و 200 تومانی از بامداد پنجشنبه
تنگه هرمز همچنان بسته است
حدود 5 میلیون زائر در روزهای اخیر به مشهد مشرف شده‌اند
العلیمی: دیگر هیچ اقدام حوثی‌ها بی‌پاسخ نمی‌ماند
حماس: با گسترده‌ترین ائتلاف ملی وارد انتخابات می‌شویم
سازمان ملل: تنها یک راه برای بازگشت ثبات به خاورمیانه وجود دارد
هشدار النجبا درباره طرح «انحصار سلاح» در عراق
نرخ باسوادی در ایران به 95.3 درصد رسید
بانوی اصفهانی حج عمره‌اش را به ساخت 168 کلاس درس بخشید
علت مرگ ماهیان بند الماس اردبیل اعلام شد
شب شهادت امام رضا(ع)؛ حرم رضوی غرق اشک و ماتم
هرمزگان، سرآمد مدیریت بحران در کشور
نورویدئو | وقتی گلوله ها خاموش شدند، اقتصاد هدف بعدی شد
شکستگی خط انتقال آب بجنورد مهار شد؛ آب پایدار ماند
مسکو: اوکراین تمایلی به پذیرش اتباع مجرم خود در روسیه ندارد
پیام تبریک سرلشکر صفوی به فرمانده جدید سپاه
وزیر دفاع پاکستان خواستار تقویت همکاری‌های دوجانبه با ایران شد
آغاز کاهش حضور نظامی ناتو در کوزوو
برنامه قطعی برق فارس فردا پنجشنبه 22 مرداد+ لینک
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 22 مرداد ماه اعلام شد+ جدول
واکنش دردناک مسی به درگذشت پدرش؛ «نمی‌دانم بدون تو چگونه ادامه دهم»
تهران در سوگ امام رضا(ع)؛ حرکت دسته‌های عزاداری به سمت بیت رهبر شهید
فشار تازه اروپا به ایران با اهرم حقوق بشر
صالحی: جنگ پایان راه نیست؛ مسیر «فتح اکبر» ادامه دارد
مخابره پیام «اس.او.اس» لینکن به آمریکایی‌ها!
پایان رزمایش مشترک ناوهای چین و اندونزی
توجه ویژه «رهبر شهید» به قرآن؛ روایتی از نزدیکان بیت
چرا مسابقات شطرنج کشور در خرم‌آباد لغو شد؟
جزئیات تشییع ایرج خواجه‌امیری اعلام شد
روسیه 2 شناور مرتبط با ارتش اوکراین را در اودسا هدف گرفت
جریمه سنگین برای حمل سوخت مازاد در دوغارون
آخرین وضعیت «چنگیز وثوقی» بازیگر پیشکسوت سینما
مزایده آمریکایی برای شرکت‌های نفت و گاز در خلیج مکزیک
جدول قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا پنجشنبه 22 مرداد به تفکیک شهرستان ها اعلام شد