×
بین الملل
شناسه خبر : 311292
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/01/30 ساعت 12:12
تنگه هرمز سلاح استراتژیک بازدارنده و دائمی در دکترین امنیت ملی ایران

نیویورک تایمز:

تنگه هرمز سلاح استراتژیک بازدارنده و دائمی در دکترین امنیت ملی ایران

در بحبوحه تحولات منطقه‌ای نشریه آمریکایی اذعان می‌کند جمهوری اسلامی ایران حتی با هرگونه محدودیت در برنامه هسته‌ای خود با در کنترل داشتن تنگه هرمز یک عامل بازدارنده قطعی و قدرتمند دارد.

نورنیوز-گروه بین الملل: نیویورک تایمز نوشته است که برای جمهوری اسلامی ایران نه سلاح هسته‌ای بلکه قدرت ذاتی «موقعیت جغرافیایی ایران» به عنوان یک اهرم فشار غیرقابل انکار و یک بازدارنده موثر عمل می‌کند.

در شرایطی که آمریکا و رژیم صهیونیستی حمله نظامی متجاوزانه به ایران را به بهانه «بازدارندگی هسته‌ای» آغاز کردند، اکنون تحلیلگران نظامی و راهبردی غربی به این نتیجه رسیده‌اند که ایران «هم‌اکنون نیز بازدارندگی خود را از طریق تسلط بر تنگه هرمز محقق ساخته است»؛ آبراهه‌ای حیاتی که به تنهایی شاهراه عبور ۲۰ درصد از نفت خام جهان است.

جغرافیا؛ سلاحی که با بمب از بین نمی‌رود

روزنامه نیویورک تایمز در تحلیلی با استناد به اظهارات مقامات سابق اطلاعاتی رژیم صهیونیستی تاکید می‌کند هرگونه درگیری آتی بلافاصله با اهرم تنگه هرمز از سوی ایران مواجه خواهد شد. دنی سیترینوویچ، رئیس سابق بخش ایران در اطلاعات ارتش رژیم صهیونیستی به صراحت می‌گوید: «اکنون همه می‌دانند که در صورت بروز درگیری، بستن تنگه اولین گزینه در کتاب راهنمای ایران خواهد بود. شما نمی‌توانید بر جغرافیا غلبه کنید» .

این اعتراف در حالی صورت می‌گیرد که بر اساس این گزارش قدرت‌های غربی دریافته‌اند تخریب ساختارهای فیزیکی و ناوگان دریایی ایران لزوما به معنای سلب کنترل تهران بر این آبراه نیست. گزارش‌های میدانی و اطلاعاتی نشان می‌دهد به رغم حملات گسترده، ایران همچنان ابزارهای دقیق و ارزان‌قیمتی برای کنترل تنگه در اختیار دارد: پهپادهای انتحاری و موشک‌های کوتاه‌برد ساحلی.

 زرادخانه بازسازی شده؛ کابوس آمریکا در هرمز

جدیدترین ارزیابی‌های اطلاعاتی آمریکا که توسط نیویورک تایمز بازتاب یافته، نشان می‌دهد برآورد اولیه غرب از نابودی توان نظامی ایران نادرست بوده است. بر اساس این گزارش‌ پس از توقف درگیری‌ها، نیروهای مسلح ایران موفق شده‌اند بخش قابل توجهی از دارایی‌های راهبردی خود را بازیابی و حفظ کنند:

-پهپادها: حدود ۴۰ درصد از زرادخانه پیش از جنگ همچنان عملیاتی است.

-پرتابگرهای موشکی: با احیای بیش از ۱۰۰ سامانه مدفون در غارها و پناهگاه‌ها، این رقم به ۶۰ درصد وضعیت پیش از جنگ بازگشته است .

-ذخایر موشکی: تخمین زده می‌شود که با پایان عملیات بازیابی، ایران بتواند به ۷۰ درصد موجودی موشکی پیش از جنگ خود دست یابد .

این توانمندی‌های نظامی به همراه تهدید مین‌های دریایی پیشرفته، به اندازه‌ای بازدارنده بوده که عملا تردد کشتی‌های تجاری وابسته به متجاوزین و متحدانشان را فلج کرده که این مساله موجب شده قیمت حامل‌های انرژی و کود شیمیایی در بازارهای جهانی به شدت افزایش یابد . جیم کرین، کارشناس ارشد انرژی در مؤسسه بیکر دانشگاه رایس، تصریح کرد: «معلوم شد که تنگه هرمز تقریباً مانند یک بمب هسته‌ای عمل می‌کند؛ این یک برگ برنده قوی است که اقتصاد جهانی را گروگان می‌گیرد».

محاصره متقابل؛ اعتراف به ناکارآمدی انسداد دریایی

این گزارش به شکست راهبردی آمریکا در بازگشایی تنگه به روی کشتیرانی آزاد اشاره دارد. در حالی که «دونالد ترامپ» در شبکه‌های اجتماعی مدعی باز بودن تنگه شد اما آمریکا مدعی اعمال «محاصره دریایی علیه بنادر ایران» شده است؛ اقدامی که به اذعان تحلیلگران اقتصادی غرب، شمشیری دولبه است و اقتصاد جهانی را در لبه پرتگاه «رکود تورمی» قرار داده است.

واکنش کنایه‌آمیز یک پایگاه دیپلماتیک ایران به این اقدام آمریکا در شبکه ایکس جالب توجه بود: «تنگه هرمز شبکه اجتماعی نیست که اگر کسی شما را بلاک کرد، شما هم او را بلاک کنید».

 پیامدهای اقتصادی و دورنمای مذاکرات

اگرچه محاصره متقابل آمریکا خسارت مالی به تجارت دریایی ایران وارد کرده (حدود ۳۴۰ میلیون دلار در روز)، اما این هزینه در مقایسه با بحران انرژی در شرق آسیا و اروپا و افزایش ۱۸ درصدی بهای گاز در اروپا، اندک ارزیابی می‌شود . تحلیلگران اندیشکده «مطالعات جنگ» (ISW) نیز تأکید دارند که ایران در میز مذاکره، از اهرم تنگه هرمز برای کسب امتیازات حداکثری در موضوعاتی مانند رفع انسداد دارایی‌های بلوکه شده و تضمین توقف دائمی حملات استفاده می‌کند .

گزارش نیویورک تایمز و یافته‌های سایر منابع بین‌المللی به وضوح نشان می‌دهد که برخلاف محاسبات غلط آمریکایی-صهیونیستی، حمله به ایران نه تنها به کاهش نفوذ منطقه‌ای تهران منجر نشده، بلکه موقعیت تنگه هرمز را از یک معبر تجاری به یک سلاح استراتژیک بازدارنده و دائمی در دکترین امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تبدیل کرده است.


اخبار مرتبط
آلن ایر تنگه هرمز را سلاح آخرالزمانی ایران خواند
یکشنبه 1405/01/30 ساعت 16:35
آلن ایر تنگه هرمز را سلاح آخرالزمانی ایران خواند
در حالی که دولت دونالد ترامپ با ادعای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای وارد یک تجاوز نظامی شد، سخنگوی فارسی زبان سابق در وزارت خارجه آمریکا بر این باور است تحولات میدانی و راهبردی مربوط به تنگه هرمز ثابت کرده‌اند این تنگه در دستان جمهوری اسلامی ایران به مثابه یک سلاح آخرالزمانی اقتصادی و راهبردی بوده که معادلات جنگ را کاملا دگرگون کرده است.
رایزنی وزرای خارجه انگلیس و پاکستان درباره آتش‌بس و تنگه هرمز
یکشنبه 1405/01/30 ساعت 14:51
رایزنی وزرای خارجه انگلیس و پاکستان درباره آتش‌بس و تنگه هرمز
وزرای خارجه انگلیس و پاکستان در دیداری مشترک درباره اهمیت تمدید آتش‌بس و لزوم بازگشایی کامل مسیرهای کشتیرانی از طریق تنگه هرمز گفت‌وگو کردند.
هزینه پهپادهای ارزان ایرانی برای پنتاگون
یکشنبه 1405/01/30 ساعت 14:44
هزینه پهپادهای ارزان ایرانی برای پنتاگون
یکی از بزرگترین نکات جنگ با ایران این است که این کشور خود را به عنوان یک نیروی شگفت‌انگیز و توانمند مقابل آمریکا ثابت کرده است.
آمریکا از انسداد تنگه هرمز غافلگیر شد
یکشنبه 1405/01/30 ساعت 12:19
وال استریت ژورنال:
آمریکا از انسداد تنگه هرمز غافلگیر شد
روزنامه وال استریت ژورنال در گزارش مفصلی از پشت پرده نحوه مدیریت جنگ با ایران توسط رئیس جمهوری آمریکا، به تلاش وی برای تاثیرگذاری بر مقام های ایرانی از طریق انتشار مطالب هتاکانه و موهن اشاره کرد و نوشت که واشنگتن پیش بینی نمی کرد که ایران به این سادگی تنگه هرمز را ببندد.
آتلانتیک: تنگه هرمز محور توازن راهبردی و نقش‌آفرینی ایران در معادلات منطقه‌ای است
یکشنبه 1405/01/30 ساعت 04:24
آتلانتیک: تنگه هرمز محور توازن راهبردی و نقش‌آفرینی ایران در معادلات منطقه‌ای است
یک رسانه آمریکایی در گزارشی، با اشاره به اهمیت تنگه هرمز در اقتصاد جهانی، بر جایگاه اثرگذار ایران در معادلات امنیتی این گذرگاه تأکید کرده و آن را بخشی از واقعیت‌های توازن قدرت در منطقه دانسته است.
نظرات

آخرین اخبار
مجلس، مصادیق جرم «نسل‌کشی» و مجازات آن را تعیین کرد
ترامپ در پی راه گریز از تنگه هرمز
مدافع سابق پرسپولیس سر از پاختاکور درآورد
نورنما | جذاب ترین پلانک تاریخ...!
تاریخ جدید واریز معوقات بازنشستگان تأمین اجتماعی مشخص شد
اتوبوس و متروی مشهد برای زائران حرم رضوی رایگان شد
حمله موشکی و پهپادی انصارالله به نیروهای همسو با عربستان
افزایش پایداری برق مسجدسلیمان
نیکزاد: دشمن باید به نظم جدید منطقه تن دهد
بازگشت دوباره هومن و جناب‌خان با چاشنی هیجان و تازگی
هشدار سطح قرمز به دنبال افزایش دما در خوزستان
کشف 184 سکه تقلبی در خراسان‌شمالی
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 19 مرداد 1405 /امامی ارزان شد، ربع‌سکه بالا رفت + جدول
دومین خرید بزرگ تیم ترکیه‌ای و تجدید دیدار با صلاح
فرمانده نیروی زمینی سپاه به محسن رضایی تبریک گفت
کشف 12 مزرعه غیرمجاز رمزارز در اهواز
ادعای مقام پنتاگون: از آسیا خارج نمی‌شویم
اعتراف عجیب در پرونده قتل زن تهرانی؛ پای شوهر و وعده 500 میلیون تومان در میان بود
رضایی در شعام؛ یک جابه‌جایی یا آغاز یک بازآرایی راهبردی؟
رمان «زیبا صدایم کن» در چین و ژاپن منتشر می‌شود
چین اهرم اقتصادی را علیه ژاپن کشید؛ تنگستن در مرکز جنگ زنجیره تأمین
گام عملی دولت برای ساماندهی نیروهای شرکتی
فرقانی: روزنامه‌نگاری با بحران اشتغال و بی‌اعتمادی روبه‌روست
قیمت دلار امروز دوشنبه 19 مرداد 1405 / دلار عقب نشست
آخرین جزییات از تغییر مزایای کارگران از شهریورماه
بیستمین دوره آزمون زبان انگلیسی دانشگاه شهید بهشتی آغاز می‌شود
صدور کیفرخواست 6 کارمند گرمساری در پرونده اختلاس میلیاردی و رشوه
بشکه نفت امروز با 84 دلار رکورد زد
سینمای ایران در مسیر عدالت فرهنگی؛ صدور 180 پروانه فیلمسازی
23 بازیکن در لیست تیم فوتبال جوانان برای نبرد آسیایی
گنجینه اسلحه در خانه عتیقه فروش به دست پلیس افتاد
101 مدیر مدرسه به‌خاطر دریافت پول، پرونده‌دار شدند
جراحی ستون فقرات مادر باردار با سلامت کامل مادر و جنین به سرانجام رسید
پزشکیان امسال به نیویورک می رود؟
20 هزار قربانی در یک سال؛ زنگ خطر تصادفات جاده‌ای
خورشیدگرفتگی کامل پس از 2 سال؛ زمان دقیق خورشیدگرفتگی اعلام شد
نگرانی از افزایش اقتدارگرایی ترامپ در ایالات متحده
پیام تبریک فرمانده کل ارتش به دکتر محسن رضایی
تبریک فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیا به محسن رضایی
شناسایی عامل 306 مورد کلاهبرداری از درون زندان
پیش‌بینی بازار مسکن؛ افزایش اسمی قیمت‌ها در کنار رکود تورمی
انجام عملیات انهدام مهمات باقی‌مانده از تجاوزات دشمن در شهرستان پاکدشت
گسترش زیرساخت‌های ورزشی در مدارس
پیش بینی قیمت طلا و سکه دوشنبه 19 مرداد 1405؛ در سایه افت دلار
تظاهرات یونانی‌ها علیه همکاری با رژیم صهیونیستی
آخرین وضعیت سلامت چنگیز وثوقی
توافق مکه؛ پایان دوران اتکای انحصاری کشورهای خلیج فارس به آمریکا؟
فریب ادعای جلوگیری از فریز شدن کیف پول را نخورید؛ ترفند جدید کلاهبرداران رمزارز
خودآموزی جنایت از شبکه‌های اجتماعی
جزییات افزایش اعتبار کالابرگ بزودی اعلام می‌شود+ فیلم