×
بین الملل
شناسه خبر : 311292
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/01/30 ساعت 12:12
تنگه هرمز سلاح استراتژیک بازدارنده و دائمی در دکترین امنیت ملی ایران

نیویورک تایمز:

تنگه هرمز سلاح استراتژیک بازدارنده و دائمی در دکترین امنیت ملی ایران

در بحبوحه تحولات منطقه‌ای نشریه آمریکایی اذعان می‌کند جمهوری اسلامی ایران حتی با هرگونه محدودیت در برنامه هسته‌ای خود با در کنترل داشتن تنگه هرمز یک عامل بازدارنده قطعی و قدرتمند دارد.

نورنیوز-گروه بین الملل: نیویورک تایمز نوشته است که برای جمهوری اسلامی ایران نه سلاح هسته‌ای بلکه قدرت ذاتی «موقعیت جغرافیایی ایران» به عنوان یک اهرم فشار غیرقابل انکار و یک بازدارنده موثر عمل می‌کند.

در شرایطی که آمریکا و رژیم صهیونیستی حمله نظامی متجاوزانه به ایران را به بهانه «بازدارندگی هسته‌ای» آغاز کردند، اکنون تحلیلگران نظامی و راهبردی غربی به این نتیجه رسیده‌اند که ایران «هم‌اکنون نیز بازدارندگی خود را از طریق تسلط بر تنگه هرمز محقق ساخته است»؛ آبراهه‌ای حیاتی که به تنهایی شاهراه عبور ۲۰ درصد از نفت خام جهان است.

جغرافیا؛ سلاحی که با بمب از بین نمی‌رود

روزنامه نیویورک تایمز در تحلیلی با استناد به اظهارات مقامات سابق اطلاعاتی رژیم صهیونیستی تاکید می‌کند هرگونه درگیری آتی بلافاصله با اهرم تنگه هرمز از سوی ایران مواجه خواهد شد. دنی سیترینوویچ، رئیس سابق بخش ایران در اطلاعات ارتش رژیم صهیونیستی به صراحت می‌گوید: «اکنون همه می‌دانند که در صورت بروز درگیری، بستن تنگه اولین گزینه در کتاب راهنمای ایران خواهد بود. شما نمی‌توانید بر جغرافیا غلبه کنید» .

این اعتراف در حالی صورت می‌گیرد که بر اساس این گزارش قدرت‌های غربی دریافته‌اند تخریب ساختارهای فیزیکی و ناوگان دریایی ایران لزوما به معنای سلب کنترل تهران بر این آبراه نیست. گزارش‌های میدانی و اطلاعاتی نشان می‌دهد به رغم حملات گسترده، ایران همچنان ابزارهای دقیق و ارزان‌قیمتی برای کنترل تنگه در اختیار دارد: پهپادهای انتحاری و موشک‌های کوتاه‌برد ساحلی.

 زرادخانه بازسازی شده؛ کابوس آمریکا در هرمز

جدیدترین ارزیابی‌های اطلاعاتی آمریکا که توسط نیویورک تایمز بازتاب یافته، نشان می‌دهد برآورد اولیه غرب از نابودی توان نظامی ایران نادرست بوده است. بر اساس این گزارش‌ پس از توقف درگیری‌ها، نیروهای مسلح ایران موفق شده‌اند بخش قابل توجهی از دارایی‌های راهبردی خود را بازیابی و حفظ کنند:

-پهپادها: حدود ۴۰ درصد از زرادخانه پیش از جنگ همچنان عملیاتی است.

-پرتابگرهای موشکی: با احیای بیش از ۱۰۰ سامانه مدفون در غارها و پناهگاه‌ها، این رقم به ۶۰ درصد وضعیت پیش از جنگ بازگشته است .

-ذخایر موشکی: تخمین زده می‌شود که با پایان عملیات بازیابی، ایران بتواند به ۷۰ درصد موجودی موشکی پیش از جنگ خود دست یابد .

این توانمندی‌های نظامی به همراه تهدید مین‌های دریایی پیشرفته، به اندازه‌ای بازدارنده بوده که عملا تردد کشتی‌های تجاری وابسته به متجاوزین و متحدانشان را فلج کرده که این مساله موجب شده قیمت حامل‌های انرژی و کود شیمیایی در بازارهای جهانی به شدت افزایش یابد . جیم کرین، کارشناس ارشد انرژی در مؤسسه بیکر دانشگاه رایس، تصریح کرد: «معلوم شد که تنگه هرمز تقریباً مانند یک بمب هسته‌ای عمل می‌کند؛ این یک برگ برنده قوی است که اقتصاد جهانی را گروگان می‌گیرد».

محاصره متقابل؛ اعتراف به ناکارآمدی انسداد دریایی

این گزارش به شکست راهبردی آمریکا در بازگشایی تنگه به روی کشتیرانی آزاد اشاره دارد. در حالی که «دونالد ترامپ» در شبکه‌های اجتماعی مدعی باز بودن تنگه شد اما آمریکا مدعی اعمال «محاصره دریایی علیه بنادر ایران» شده است؛ اقدامی که به اذعان تحلیلگران اقتصادی غرب، شمشیری دولبه است و اقتصاد جهانی را در لبه پرتگاه «رکود تورمی» قرار داده است.

واکنش کنایه‌آمیز یک پایگاه دیپلماتیک ایران به این اقدام آمریکا در شبکه ایکس جالب توجه بود: «تنگه هرمز شبکه اجتماعی نیست که اگر کسی شما را بلاک کرد، شما هم او را بلاک کنید».

 پیامدهای اقتصادی و دورنمای مذاکرات

اگرچه محاصره متقابل آمریکا خسارت مالی به تجارت دریایی ایران وارد کرده (حدود ۳۴۰ میلیون دلار در روز)، اما این هزینه در مقایسه با بحران انرژی در شرق آسیا و اروپا و افزایش ۱۸ درصدی بهای گاز در اروپا، اندک ارزیابی می‌شود . تحلیلگران اندیشکده «مطالعات جنگ» (ISW) نیز تأکید دارند که ایران در میز مذاکره، از اهرم تنگه هرمز برای کسب امتیازات حداکثری در موضوعاتی مانند رفع انسداد دارایی‌های بلوکه شده و تضمین توقف دائمی حملات استفاده می‌کند .

گزارش نیویورک تایمز و یافته‌های سایر منابع بین‌المللی به وضوح نشان می‌دهد که برخلاف محاسبات غلط آمریکایی-صهیونیستی، حمله به ایران نه تنها به کاهش نفوذ منطقه‌ای تهران منجر نشده، بلکه موقعیت تنگه هرمز را از یک معبر تجاری به یک سلاح استراتژیک بازدارنده و دائمی در دکترین امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تبدیل کرده است.


اخبار مرتبط
آلن ایر تنگه هرمز را سلاح آخرالزمانی ایران خواند
یکشنبه 1405/01/30 ساعت 16:35
آلن ایر تنگه هرمز را سلاح آخرالزمانی ایران خواند
در حالی که دولت دونالد ترامپ با ادعای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای وارد یک تجاوز نظامی شد، سخنگوی فارسی زبان سابق در وزارت خارجه آمریکا بر این باور است تحولات میدانی و راهبردی مربوط به تنگه هرمز ثابت کرده‌اند این تنگه در دستان جمهوری اسلامی ایران به مثابه یک سلاح آخرالزمانی اقتصادی و راهبردی بوده که معادلات جنگ را کاملا دگرگون کرده است.
رایزنی وزرای خارجه انگلیس و پاکستان درباره آتش‌بس و تنگه هرمز
یکشنبه 1405/01/30 ساعت 14:51
رایزنی وزرای خارجه انگلیس و پاکستان درباره آتش‌بس و تنگه هرمز
وزرای خارجه انگلیس و پاکستان در دیداری مشترک درباره اهمیت تمدید آتش‌بس و لزوم بازگشایی کامل مسیرهای کشتیرانی از طریق تنگه هرمز گفت‌وگو کردند.
هزینه پهپادهای ارزان ایرانی برای پنتاگون
یکشنبه 1405/01/30 ساعت 14:44
هزینه پهپادهای ارزان ایرانی برای پنتاگون
یکی از بزرگترین نکات جنگ با ایران این است که این کشور خود را به عنوان یک نیروی شگفت‌انگیز و توانمند مقابل آمریکا ثابت کرده است.
آمریکا از انسداد تنگه هرمز غافلگیر شد
یکشنبه 1405/01/30 ساعت 12:19
وال استریت ژورنال:
آمریکا از انسداد تنگه هرمز غافلگیر شد
روزنامه وال استریت ژورنال در گزارش مفصلی از پشت پرده نحوه مدیریت جنگ با ایران توسط رئیس جمهوری آمریکا، به تلاش وی برای تاثیرگذاری بر مقام های ایرانی از طریق انتشار مطالب هتاکانه و موهن اشاره کرد و نوشت که واشنگتن پیش بینی نمی کرد که ایران به این سادگی تنگه هرمز را ببندد.
آتلانتیک: تنگه هرمز محور توازن راهبردی و نقش‌آفرینی ایران در معادلات منطقه‌ای است
یکشنبه 1405/01/30 ساعت 04:24
آتلانتیک: تنگه هرمز محور توازن راهبردی و نقش‌آفرینی ایران در معادلات منطقه‌ای است
یک رسانه آمریکایی در گزارشی، با اشاره به اهمیت تنگه هرمز در اقتصاد جهانی، بر جایگاه اثرگذار ایران در معادلات امنیتی این گذرگاه تأکید کرده و آن را بخشی از واقعیت‌های توازن قدرت در منطقه دانسته است.
نظرات

آخرین اخبار
بازگشت تدریجی پروازها به آسمان ایران؛ کدام فرودگاه‌ها فعال شدند؟
نورنما | آقای مهربانی ها تولدتان مبارک
پرداخت ودیعه مسکن به مالکان منازل آسیب دیده کی آغاز می شود؟
زمان برگزاری کنکور اعلام شد
آمار جان ‌فدایان ایران به 31 میلیون نفر رسید
سایت آفریقایی گزارش داد: بالا رفتن احتمال حضور ایران در جام جهانی
صدور حکم حبس ابد برای 5 نفر در بحرین به اتهام همکاری با ایران
ابلاغ میزان افزایش دستمزد روزانه مبنای کسر حق‌بیمه از ابتدای سال 1405
مرهم کاپیتان بر تن سوخته هوادار کوچک؛ پیراهن عالیشاه به میناب رسید
نتانیاهو خطاب به ترامپ: آتش‌بس لبنان در آستانه فروپاشی است!
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید
مهلت ثبت‌نام بیمه بیکاری به 90 روز افزایش یافت
قتل عام در نیجریه؛ داعش مسئولیت حمله را به عهده گرفت
صادرات آرامکو ماه آینده متوقف می شود
سخنگوی ارتش: ارتش جنگ را تمام‌شده نمی‌داند/بانک اهدافمان بروز شده است
تنش بین اوکراین و رژیم اسرائیل بر سر «غلات دزدیده‌شده»
«میناب 168»؛ نام کاروان ایران در جام‌جهانی شد
خروج رسمی امارات از «اوپک» و «اوپک‌پلاس»
تداوم حملات پهپادی و بمباران اسرائیل به شهرک‌های جنوبی لبنان
شوک ژئوپلیتیک، نبض بازارهای جهانی را به لرزه انداخت
آغاز بلیت‌فروشی دیدارهای ایران در جام‌جهانی 2026؛ قیمت‌ها اعلام شد
رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، وارد ایران شد
تاکر کارلسون: ایران یکی از آزادترین کشورهای منطقه است
حمایت ویژه از کودکان کار در روزهای جنگ
تحلیل جفری ساکس از پیامدهای ادامه جنگ علیه ایران
هشدار اتحادیه اروپا درباره تبعات اختلال در کشتیرانی جهانی
محدودیت ال ان جی آمریکا در جایگزینی عرضه از دست رفته قطر
اثر معکوس سقف‌گذاری قیمت سوخت در آلمان
وزیر ارتباطات: اینترنت باکیفیت حق مردم است
بازار بورس چه زمانی بازگشایی می‌شود؟
ورود رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ از مرز آستارا به ایران
پاسخگویی سامانه 4030 به بیش از 214 هزار تماس مشاوره‌ای تا هفتم اردیبهشت 1405
دولت افزایش اعتبار کالابرگ را در دستور کار دارد
هند از ادامه مذاکرات با ایران و آمریکا درباره بندر چابهار خبر داد
بیانیه حماس درباره تخریب واحدهای مسکونی در قدس
تغییر قانون کارت زرد در دو مرحله
انرژی پاک چگونه به سلاح برتری اقتصادی کشورها بدل شد
قلعه‌نویی: ایران شاید ابرقدرت نباشد، اما ابرملت جهان است
نخست‌وزیر مکلف عراق اولویت‌های دولتش را اعلام کرد
ماجرای حشرات ریز چیتگر چیست؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 8 اردیبهشت 1405 +رشد 10 میلیون تومانی سکه
انهدام پایگاه جاسوسی در پایتخت
روند ابتلا به آنفلوآنزا در هفته پنجم سال کاهشی شد
تابستان زودرس و سدهای خالی؛ زنگ خطر آب به صدا درآمد
جنجال بزرگ در فوتبال ایتالیا؛ سقوط اینتر در راه است؟
چگونه با گوش دادن به موسیقی اضطراب را کنترل کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 8 اردبهشت 1405 / دلار 5 هزار تومان رشد کرد
چین: آمریکا عامل وضعیت کنونی تنگه هرمز است
سیل شدید در جنوب چین؛ تخلیه بیش از 200 نفر
گزارش هلال‌احمر: انجام 6003 عملیات در جنگ 40 روزه