×
اقتصادی
شناسه خبر : 310835
تاریخ انتشار : جمعه 1405/01/28 ساعت 09:37
بازارها تا کجا در برابر تنش های ترامپ تاب آوری دارند؟

نورنیوز تأثیر سیاست های ترامپ بر اقتصاد جهانی را بررسی می‌کند،

بازارها تا کجا در برابر تنش های ترامپ تاب آوری دارند؟

سیاست‌های اقتصادی و ژئوپلیتیکی دونالد ترامپ با تشدید تنش‌ها، اختلال در تجارت و جهش قیمت انرژی، اقتصاد جهانی را وارد دوره‌ای از نوسان، نااطمینانی و بازآرایی ساختاری کرده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۶ در یکی از پیچیده‌ترین دوره‌های خود قرار دارد؛ دوره‌ای که در آن سیاست‌های ایالات متحده به رهبری دونالد ترامپ، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین محرک‌های تغییر، مسیر بازارها و جریان سرمایه را تحت تأثیر قرار داده است. ترکیب سیاست‌های تهاجمی در حوزه ژئوپلیتیک، رویکردهای حمایتی در تجارت و فشار بر زنجیره‌های تأمین، ساختار اقتصاد بین‌الملل را با تغییرات عمیق مواجه کرده است.
بر اساس برآوردهای ، رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۶ در محدوده ۳ درصد قرار دارد؛ رقمی که نسبت به میانگین بلندمدت پایین‌تر بوده و نشان‌دهنده کاهش شتاب فعالیت‌های اقتصادی است. در سناریوهای پرریسک، این رشد حتی می‌تواند به محدوده ۲ تا ۲.۵ درصد کاهش یابد؛ موضوعی که به‌وضوح اثر تنش‌های ژئوپلیتیکی و اختلالات تجاری را منعکس می‌کند.
یکی از مهم‌ترین محرک‌های این وضعیت، افزایش ریسک ژئوپلیتیکی است. سیاست‌های خارجی ترامپ، به‌ویژه در خاورمیانه و در مواجهه با ایران، باعث تشدید تنش‌ها و افزایش نااطمینانی در بازارهای جهانی شده است. در همین چارچوب، درگیری‌های نظامی میان آمریکا و ایران و اختلال در عبور و مرور دریایی، به‌صورت مقطعی به محدودیت در تردد از تنگه هرمز انجامیده است؛ گذرگاهی راهبردی که حدود ۲۰ درصد تجارت جهانی نفت از آن عبور می‌کند. این اختلالات، شوک‌های فوری به بازار انرژی وارد کرده و قیمت نفت را در مقاطعی از سال ۲۰۲۶ به بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه رسانده است.
افزایش قیمت انرژی، به‌عنوان یکی از عوامل اصلی تورم، موجب شده نرخ تورم جهانی در سطوح بالاتری تثبیت شود. برآوردها نشان می‌دهد شوک‌های انرژی می‌توانند تا حدود ۰.۵ تا ۰.۸ واحد درصد به تورم جهانی اضافه کنند. این مسئله بانک‌های مرکزی را در موقعیتی دشوار قرار داده است؛ چرا که همزمان باید با تورم مقابله کرده و از رکود اقتصادی جلوگیری کنند.
در حوزه تجارت جهانی، سیاست‌های حمایتی و تعرفه‌ای دولت ترامپ باعث کاهش کارایی زنجیره‌های تأمین شده است. داده‌های نشان می‌دهد بازار جهانی کالاها در سال ۲۰۲۶ با رفتاری ناهمگون مواجه است. در حالی که قیمت انرژی و فلزات گران‌بها مانند طلا به‌دلیل افزایش ریسک ژئوپلیتیکی روندی صعودی داشته، برخی کالاهای صنعتی و کشاورزی به‌دلیل کاهش تقاضای جهانی و محدودیت‌های تجاری با افت نسبی روبه‌رو شده‌اند. این دوگانگی، نشانه‌ای از اختلال در جریان تجارت جهانی و بازآرایی الگوهای عرضه و تقاضا است.
بازارهای مالی نیز به‌شدت به این تحولات واکنش نشان داده‌اند. افزایش نااطمینانی باعث شده سرمایه‌گذاران به سمت دارایی‌های امن حرکت کنند. طلا در چنین شرایطی با افزایش تقاضا مواجه شده و جایگاه خود را به‌عنوان پناهگاه امن تثبیت کرده است. از سوی دیگر، دلار آمریکا همچنان به‌عنوان ارز مرجع جهانی نقش مهمی ایفا می‌کند و در دوره‌های بحران تقویت می‌شود، هرچند این روند با نوسانات بیشتری همراه شده است.

در مقابل، بازارهای نوظهور و دارایی‌های پرریسک با فشار مضاعفی روبه‌رو شده‌اند. افزایش هزینه‌های تأمین مالی، خروج سرمایه و حساسیت بالا به اخبار سیاسی، این بازارها را در معرض نوسانات شدید قرار داده است. همچنین، کشورهایی که وابستگی بالایی به واردات انرژی دارند، بیش از سایرین از افزایش قیمت‌ها آسیب دیده‌اند.
در بخش انرژی، چشم‌انداز عرضه و تقاضا نیز شکننده است. تقاضای جهانی نفت همچنان در حال رشد است و پیش‌بینی می‌شود روزانه صدها هزار بشکه افزایش یابد، در حالی که هرگونه تنش جدید می‌تواند عرضه را مختل کند. این عدم تعادل بالقوه، بازار انرژی را در وضعیت ناپایدار نگه داشته است.
در سطح منطقه‌ای، اثرات این تحولات به‌طور متفاوتی توزیع شده است. اقتصادهای آسیایی با کاهش رشد مواجه شده‌اند و برخی کشورهای خاورمیانه نیز به‌دلیل تنش‌های سیاسی و نوسانات انرژی، عملکردی ضعیف‌تر از انتظار داشته‌اند. این روند نشان می‌دهد که تأثیر سیاست‌های کلان، به‌صورت نامتوازن در مناطق مختلف جهان منعکس می‌شود.
در مجموع، اقتصاد جهانی در دوره‌ای قرار گرفته که بیش از هر زمان دیگری به سیاست وابسته شده است. تصمیمات سیاسی، به‌ویژه در ایالات متحده، به‌سرعت به بازارها منتقل می‌شود و واکنش‌های زنجیره‌ای ایجاد می‌کند. افزایش ریسک ژئوپلیتیکی، رشد نوسانات، تقویت دارایی‌های امن و کاهش شتاب رشد اقتصادی، مهم‌ترین ویژگی‌های این دوره هستند؛ دوره‌ای که می‌توان آن را عصر «عدم قطعیت ساختاری» در اقتصاد جهانی نامید.


نظرات

آخرین اخبار
هریس: ترامپ تحت تأثیر نتانیاهو وارد جنگ با ایران شد
سخنگوی مطبوعاتی معاون ترامپ از سمت خود استعفا کرد
حزب‌الله: اجازه ایجاد خط زرد یا منطقه حائل را نمی‌دهیم
تظاهرات هزاران نفری در تل‌آویو علیه کابینه نتانیاهو
ترکیه خواستار تمدید قرارداد واردات گاز از ایران شد
ما در این جنگ برنده میدان هستیم ؛ ترامپ خود درخواست آتش‌بس داد
بقائی: خطابه‌های حقوق بین‌المللی اروپا با رفتار آن‌ها سازگار نیست
آزمایش موشک بالستیک جدید توسط کره شمالی
رئال سوسیداد قهرمان جام حذفی اسپانیا شد
انجام بیش از 2 هزار عملیات توسط حزب‌الله در 45 روز
آتلانتیک: تنگه هرمز محور توازن راهبردی و نقش‌آفرینی ایران در معادلات منطقه‌ای است
سپاه: فرمانده و فرماندهی نیروی هوافضای سپاه در ایکس صفحه‌ای ندارند
اعتراف به تعداد تلفات اسرائیل در جنگ با لبنان
الجزیره: ترامپ به دنبال راه فرار آبرومندانه از جنگ با ایران
پخش سریال کلینیک رویا از شبکه سه+ جزئیات و اسامی بازیگران
آسیب به بیش از 80 تأسیسات انرژی در غرب آسیا
اعزام زائران به سرزمین وحی بزودی
تداوم نظارت سخت‌گیرانه در تنگه هرمز؛ حتی با چین
سودهای میلیون دلاری که برخی به جیب زدند!
ارائه تقویم جدید انتخابات پس از دو ماه
یمن آماده‌ مقابله با هرگونه تهدید
مردم سوئد علیه رژیم صهیونیستی تظاهرات برپا کردند
5 شرط دبیرکل حزب الله لبنان برای ترسیم مسیر پس از آتش‌بس
احتمال شنیده شدن انفجار در بوشهر
رسانه عبری خبر آماده شدن ایران برای حمله به اسرائیل را تایید کرد
تعویق جلسه چارچوب هماهنگی برای انتخاب نامزد نخست‌وزیری عراق
قالیباف: تنگه هرمز در کنترل جمهوری اسلامی ایران است
اعلام وضعیت اضطراری توسط هواپیمای آمریکایی
دبیرکل حزب الله لبنان: میدان نبرد فصل الخطاب است / از حمایت ایران قدردانیم
69 مزدور آمریکایی- صهیونی در مازندران دستگیر شدند
ناررضایتی آمریکایی‌ها از عملکرد ترامپ در جنگ علیه ایران
نیروی دریایی سپاه: تنگه هرمز از عصر امروز مسدود شد
آتش‌بس در لبنان دوباره نقض شد
حمله سپاه به محل اختفای اشرار گروهک تروریستی دموکرات
انتخابات میان دوره‌ای شوراها، مجلس و خبرگان رهبری به تعویق افتاد
واکنش 10 کشور عربی و اسلامی به تعیین سفیر رژیم صهیونیستی در سومالی‌لند
تمرینات استقلال تعطیل شد
چند واحد مسکونی در تل‌آویو تخریب شد؟
احضار سفیر ایران در هند
آن سوی جنگ 4
اخذ مجوز تاسیس شعبه دانشگاه تهران در عراق
ادامه درخواست‌ها در اروپا برای لغو توافق با رژیم اسرائیل
تمدید انتخاب محل در آزمون دستیاری فوق تخصصی پزشکی
ایران: سازمان همکاری شانگهای می‌تواند نقش برجسته‌ای در ایجاد صلح داشته باشد
واکنش حزب‌الله عراق به تعیین جایزه برای ردیابی رهبران مقاومت
75 نماینده انگلیس پای کار طرح تحریم رژیم صهیونیستی
سرمربی الوحده امارات معرفی شد
ادامه فشار پیامدهای جنگ ایران بر کسب‌وکارهای اسپانیا
قهرمانی زودهنگام بایرن مونیخ در بوندسلیگا
پاپ: علاقه ای به بحث با ترامپ ندارم