×
اجتماعی
شناسه خبر : 310774
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1405/01/27 ساعت 23:38
سیاه‌چاله‌ای که قدرت 10000 خورشید را دارد

سیاه‌چاله‌ای که قدرت 10000 خورشید را دارد

انرژی جت‌های رقصان یک سیاه‌چاله معروف برای اولین بار اندازه‌گیری شد و مشخص شد که قدرت 10000 خورشید را دارد.

نورنیوز- گروه اجتماعی: ستاره‌شناسان مدت‌هاست که برای اندازه‌گیری سرعت و قدرت سیاه‌چاله «Cygnus X-1»، یک سیاه‌چاله ستاره‌ای معروف که تقریباً ۷۲۰۰ سال نوری از ما فاصله دارد، تلاش می‌کنند.

این سیاه‌چاله به وضوح یک هیولا بود، اما داده‌هایی برای اثبات حجم کار واقعی آن همچنان مبهم باقی مانده بود.

اکنون به لطف یک شبکه جهانی تلسکوپ‌های رادیویی و کمی رصد باد کیهانی، یک تیم به رهبری دانشگاه کرتین(Curtin) سرانجام سرعت فواره‌ها یا جت‌های عظیم آن را تخمین زده است.

این مطالعه به طرز شگفت‌آوری نشان می‌دهد که این جت‌ها مواد را با سرعت ۱۵۰ هزار کیلومتر در ثانیه به فضا پرتاب می‌کنند که نصف سرعت نور است.

برای درک بهتر انرژی، توان خروجی این پرتوهای دوقلو معادل سوختن همزمان ۱۰ هزار خورشید است.

تکنیک فواره رقصان

سیاه‌چاله «Cygnus X-1» یک سیستم دوتایی پرتو ایکس با جرم بالا و اولین جرم آسمانی است که به طور گسترده به عنوان یک سیاه‌چاله تایید شده است.

این سیستم شامل یک سیاه‌چاله با جرم ستاره‌ای حدود ۲۱ برابر جرم خورشید است که در مداری تنگ با یک ستاره ابرغول عظیم قفل شده است.

همانطور که گرانش سیاه‌چاله مواد را از همدم خود جدا می‌کند، گاز یک قرص برافزایشی درخشان تشکیل می‌دهد که پرتوهای ایکس شدید ساطع می‌کند و جت‌های نسبیتی را که با سرعت‌های بسیار زیاد حرکت می‌کنند، تغذیه می‌کند.

این سیستم که موضوع یک شرط‌بندی دوستانه بین «استیون هاوکینگ» و «کیپ تورن» بوده است، همچنان یک آزمایشگاه طبیعی برای مطالعه فیزیک خشن گرانش و تکامل کهکشانی است.

با این حال، اندازه‌گیری چیزی که هزاران سال نوری از ما فاصله دارد، اصلا ساده نیست. برای انجام این کار، دکتر استیو پرابو(Steve Prabu)، نویسنده اصلی این مطالعه و تیمش به یک «تلسکوپ به اندازه زمین» روی آوردند که مجموعه‌ای از دیش‌های متصل به هم است که فواصل وسیعی را پوشش می‌دهند.

این تلسکوپ امکان ثبت مجموعه‌ای از تصاویر را فراهم کرد که نشان می‌داد فواره‌ها در حال حرکت هستند. با حرکت سیاهچاله در مدار خود، این بادها به فواره‌های آن برخورد می‌کنند و آنها را هل می‌دهند و خم می‌کنند.

در نهایت، قدرت فواره‌ها با اندازه‌گیری میزان انحراف آنها ناشی از باد ستاره مجاور تعیین شد.

تثبیت جهان

ستاره‌شناسان و فیزیکدانان عمدتاً شبیه‌سازی‌های کامپیوتری عظیمی را برای درک چگونگی رشد جهان می‌سازند.

این مدل‌ها بر یک فرض خاص متکی هستند؛ اینکه 10 درصد از انرژی آزاد شده توسط ماده‌ای که در حال سقوط به سیاه‌چاله است، به صورت فواره منتشر می‌شود. تا به حال، قانون 10 درصد عمدتاً یک حدس آگاهانه بود.

پروفسور جیمز میلر-جونز(James Miller-Jones)، یکی از نویسندگان این مقاله گفت: اکنون می‌توانیم از این اندازه‌گیری برای تثبیت درک خود از جت‌ها استفاده کنیم، چه از سیاه‌چاله‌هایی با جرم ۱۰ برابر یا ۱۰ میلیون برابر خورشید باشند.

چه یک سیاه‌چاله 10 برابر خورشید جرم داشته باشد و چه 10 میلیون برابر، به نظر می‌رسد فیزیک آن یکسان است. داده‌ها تأیید کردند که راندمان ۱۰ درصدی مورد استفاده در شبیه‌سازی‌ها به طرز چشمگیری دقیق است.

جت‌های سیاه‌چاله معماران کیهان هستند. جت‌ها انرژی را به گاز بین ستاره‌ها پمپ می‌کنند و از تشکیل سریع ستاره‌های جدید جلوگیری می‌کنند و در نتیجه رشد کل کهکشان‌ها را تنظیم می‌کنند.

با آرایه کیلومتر مربعی(SKA) که در حال حاضر در غرب استرالیا در حال ساخت است، ستاره‌شناسان به زودی قادر خواهند بود میلیون‌ها نمونه از این جت‌ها را در سراسر نقاط دوردست فضا ببینند.

متخصصان اکنون به لطف «جت‌های رقصان» سیاه‌چاله «Cygnus X-1» خط‌کش کاملی برای اندازه‌گیری آنها دارند.

این پیشرفت، امکان مقایسه مستقیم خروجی جت با انرژی پرتو ایکس فوری آزاد شده توسط ماده‌ای که به درون سیاه‌چاله سقوط می‌کند را فراهم می‌کند و تصویر بسیار دقیق‌تری از نحوه عملکرد این موتورهای کیهانی ارائه می‌دهد.

این یافته‌ها در مجله Nature Astronomy منتشر شده‌اند.


ایسنا
اخبار مرتبط
معمای 80 ساله خورشید؛ چرا تاج خورشید میلیون‌ها درجه داغ‌تر از سطح آن است؟
چهارشنبه 1405/03/13 ساعت 12:30
معمای 80 ساله خورشید؛ چرا تاج خورشید میلیون‌ها درجه داغ‌تر از سطح آن است؟
در حالی که دمای سطح خورشید حدود 5500 درجه سانتی‌گراد است، دمای تاج آن به بیش از یک تا دو میلیون درجه می‌رسد؛ پدیده‌ای شگفت‌انگیز که نزدیک به 80 سال ذهن دانشمندان را به خود مشغول کرده و هنوز پاسخی قطعی برای آن پیدا نشده است.
عکس «تلسکوپ فضایی هابل» از یک کهکشان آبی درخشان
چهارشنبه 1404/09/19 ساعت 03:00
عکس «تلسکوپ فضایی هابل» از یک کهکشان آبی درخشان
ستاره‌شناسان عکس جدیدی را از یک جرم فشرده و درخشان منتشر کرده‌اند که توسط تلسکوپ فضایی هابل گرفته شده است.
کشف یک گاز مولکولی نامرئی در کهکشان راه شیری
یکشنبه 1404/08/04 ساعت 01:00
کشف یک گاز مولکولی نامرئی در کهکشان راه شیری
یک گروه بین‌المللی از ستاره‌شناسان اولین نقشه‌های بزرگ‌مقیاس را از یک شکل مرموز ماده در یکی از فعال‌ترین مناطق تشکیل ستاره‌ کهکشان راه شیری موسوم به «سیگنوس ایکس»(Cygnus X) ایجاد کرده‌اند. آنها یافته‌های خود را با استفاده از «تلسکوپ گرین بنک»(Green Bank Telescope) به دست آورده‌اند.
صعود دشوار کهکشانی‌ها به نیمه‌نهایی جام باشگاه‌های جهان با نتیجه 3-2 + خلاصه بازی
شنبه 1404/04/14 ساعت 23:22
رئال مادرید3-2دورتموند
صعود دشوار کهکشانی‌ها به نیمه‌نهایی جام باشگاه‌های جهان با نتیجه 3-2 + خلاصه بازی
تیم فوتبال رئال مادرید در دیداری مهیج و پرتنش برابر بوروسیا دورتموند، موفق شد با نتیجه 3 بر 2 پیروز شود و به مرحله نیمه‌نهایی جام جهانی باشگاه‌ها راه یابد. این بازی، بازسازی فینال لیگ قهرمانان اروپا در سال 2024 بود که این بار در ورزشگاه مت‌لایف آمریکا برگزار شد.
نظرات

آخرین اخبار
لوپوس چیست و چگونه می‌توان آن را زودتر تشخیص داد؟
مصرف قند با بی‌خوابی چه رابطه ای دارد؟
پشت پرده خطرناک آمپول‌های لاغری
چرا همیشه «آخر ماه» پول کم می‌آوریم؟
کشف نوعی سلول ایمنی «انتحاری» در کرم‌های پلاناریا
رئیس‌جمهور بولیوی وضعیت اضطراری اعلام کرد
اردوغان: آنها که قوی نیستند جایگاهی در میز مذاکره ندارند
هلند به باشگاه 100تایی‌های جام جهانی پیوست
عکس های منتخب جام جهانی 2026 - روز نهم
ناتوانی ارتش اسرائیل در ورود به ارتفاعات نبطیه
دستور عارف برای بسیج همگانی در مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب
بدرقه تیم ملی فوتبال به لس‌آنجلس با حضور تاج
دستگیری 17 نفر از مزدوران شبکه خرابکاری آمریکایی-صهیونیستی در ایلام
توقف ناگهانی قلب جادویی؛ فرناندو گاگو در اتاق عمل
واشنگتن تسلیم شد
تیراندازی در آمریکا 13 مجروح بر جای گذاشت
مالکی: تفاهمنامه آسیب دیده؛ ادامه مذاکرات به رفتار آمریکا بستگی دارد
کشف دستکند زیرزمینی باستانی در الیگودرز+ جزئیات
اولین تجربه بازیگری شروین؛ آیا «بُن سای» جادوی جدید او خواهد بود؟
توفان لاله‌های نارنجی در هیوستون و انتقام از سوئد
حملات هوایی اسرائیل به اردوگاه البریج در غزه/شهادت تصویربردار شبکه الجزیره
مخبر: اگر توافق روی کاغذ بماند، جریان انرژی خاورمیانه متوقف می‌شود
شاپور رحیمی؛ اسطوره موسیقی در ICU بستری شد
اظهارات مهدی محمد نبی درباره تبعیض‌های فیفا علیه ایران
پاسخ عضو کمیته رسانه‌ای مذاکرات به ادعاهای اخیر نبویان+ اطلاعیه صدا و سیما
حماس: توافق ملی پیش از انتخابات شورا، حیاتی است
نبطیه لبنان زیر آتش سنگین/ دستور نتانیاهو و کاتس برای توقف حملات به لبنان!
نورنما | آتش سوزی مهیب معبد چوبی 124 ساله در اوبیهیرو ژاپن
نرخ جدید خرید مرغ مازاد تصویب شد
رونالدینیو در 46 سالگی به مستطیل سبز بازگشت
قدردانی رئیس‌جمهور از نقش سازنده اسلام آباد در روند دیپلماتیک منجر به توافق پایان جنگ
بلیت پخش سینمایی بازی ایران و بلژیک چقدر فروخت؟
قلعه‌نویی: تیم ملی ایران برای تاریخ‌سازی مقابل بلژیک آماده است
امکان استعلام ممنوع‌الخروجی قضایی فراهم شد
کالاهای لبنانی دوباره به بازارهای عربستان سرازیر شدند
انتقاد ایران از محدودیت استرالیا علیه پزشکان منتقد رژیم صهیونیستی
شفاف سازی ایران خودرو درباره قیمت جدید محصولات+ نامه
ادعای جدید سنتکام درباره تنگه هرمز
الجزیره: ایران در حال اعمال فشار حداکثری علیه ترامپ است
ادعای ترامپ : می توانم جلوی حمله اسرائیل به لبنان را بگیرم
مشکل منیرالحدادی برای ماندن در استقلال حل شد
نشست سران قوا در نهاد ریاست‌جمهوری برگزار شد
ترامپ : اگر من نبودم اسرائیل وجود نداشت
اعتراف رابرت مالی به شکست آمریکا در جنگ با ایران
ممنوعیت عزاداری حسینی در بحرین برای چهارمین روز متوالی
اعتراف ترامپ به ناکامی در جنگ: با ادامه بمباران تنگه هرمز باز نمی‌شد
جرمی دوکو به بازی با ایران نمی‌رسد؟
ترامپ : بزرگ ترین پل ایران را هدف قرار دادیم تا به جلسه مذاکره باز گردند
ایتالیا در مراسم روز استقلال آمریکا شرکت نمی کند!
کنایه ترامپ به نتانیاهو با انتشار یک مقاله