×
اجتماعی
شناسه خبر : 310322
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/01/26 ساعت 10:17
خودشفقت‌ورزی؛ مهارت ضروری برای عبور از تنش‌های زندگی

خودشفقت‌ورزی؛ مهارت ضروری برای عبور از تنش‌های زندگی

یک روانشناس اجتماعی با اشاره به افزایش فشارهای روانی در جامعه امروز گفت خودشفقت‌ورزی مهارتی کلیدی است که می‌تواند کیفیت زندگی و تاب‌آوری روانی را به‌طور قابل‌توجهی تقویت کند.

نورنیوز-گروه اجتماعی: فاطمه شفیع‌خانی  ضمن اشاره به افزایش فشارهای روانی در جامعه امروز، اظهار کرد: انسان‌ها در طول تاریخ همیشه با رنج و دشواری روبرو بوده‌اند اما شدت و تنوع چالش‌های دوران معاصر، بیش از هر زمان دیگری اهمیت خودشفقت‌ورزی را روشن می‌کند، ما نیاز داریم یاد بگیریم چگونه در کنار تمام مسوولیت‌ها، کمی هم همراه و مراقب خودمان باشیم.

وی در تعریف شفقت‌ورزی به خود، افزود: شفقت یعنی حساس بودن به رنج خودمان و دیگران با آرزویی عمیق برای کاهش آن، این تعریف اگرچه ساده به نظر می‌رسد، اما در عمل می‌تواند شیوه مواجهه ما با مشکلات را دگرگون کند.

این روان‌شناس با بیان اینکه خودشفقت‌ورزی فقط یک مفهوم روان‌شناختی نیست، بلکه مهارتی آموختنی است که سه مولفه اساسی آن را توضیح می‌دهد.

وی ادامه داد: نخستین مولفه آن، مهربانی با خود است، خیلی از ما وقتی دچار خطا یا ناکامی می‌شویم، با خودمان بی‌رحم‌تر از هر فرد دیگری برخورد می‌کنیم، در حالی که اگر همان موقع یک دوست در همان وضعیت بود، با لحنی کاملا مهربانانه با او صحبت می‌کردیم و خودشفقت‌ورزی یعنی همین مهربانی را به خودمان هم تعمیم دهیم.

شفیع‌خانی بیان کرد: مهربانی با خود تنها در سطح جملات مثبت نیست بلکه نوع نگاه ما به خطاها و ضعف‌ها را نیز تغییر می‌دهد، وقتی حامی خودمان باشیم، در سختی‌ها کنار خود می‌ایستیم، نیازهایمان را انکار نمی‌کنیم و می‌پذیریم که انسان بودن یعنی خطاپذیری و همین پذیرش به‌جای تضعیف، ما را قوی‌تر می‌کند.

این روانشناس بیان کرد: مولفه دوم حس اشتراک انسانی است؛ احساسی که یکی از نادیده‌گرفته‌ترین منابع آرامش در زندگی به شمار می‌آید، گاهی افراد تصور می‌کنند فقط خودشان این‌گونه ناراحت، مضطرب یا درمانده‌اند، این حس تنهایی عاطفی، رنج را چند برابر می‌کند، در حالی که اگر هر فرد دیگری در شرایط ما قرار می‌گرفت، احتمالا مشابه همین احساسات را تجربه می‌کرد.

وی افزود: مطالعات متعدد روان‌شناسی نشان می‌دهد که انسان‌ها بسیار بیش از آنچه گمان می‌کنند در تجربه‌های هیجانی به یکدیگر شبیه‌اند، وقتی می‌فهمیم رنج ما یک تجربه جهانی انسانی است، احساس انزوا کم می‌شود و تحمل‌پذیری‌مان نسبت به دشواری‌ها بالا می‌رود.

شفیع‌خانی سومین مولفه را حضور آگاهانه در لحظه دانست و ادامه داد: ذهن انسان به طور طبیعی تمایل دارد یا در گذشته غرق شود یا به آینده‌ای پر از فرضیات نگران‌کننده پرتاب شود، بخشی از رنج ما نه از خود واقعیت، بلکه از رفت‌وآمدهای بی‌وقفه ذهن در زمان ناشی می‌شود، حضور آگاهانه یعنی برگرداندن خود به اکنون، بدون قضاوت و با پذیرش آنچه وجود دارد.

به گفته این روان‌شناس، حضور آگاهانه در لحظه به هیچ عنوان به معنای بی‌خیالی یا بی‌برنامگی نیست؛ بلکه تلاشی است برای اینکه انسان از واکنش‌های شتابزده و ناخودآگاه فاصله بگیرد، تمرین‌های کوچک مثل تمرکز یک یا دو دقیقه‌ای روی تنفس، اگر مداوم انجام شوند، کمک می‌کنند ذهن آرام‌تر شود و فرد در لحظه تصمیم‌های آگاهانه‌تر و سالم‌تری بگیرد.

وی در ادامه به نقش خودشفقت‌ورزی در بهبود سلامت روان اشاره کرد و یادآور شد: این مهارت نه تنها میزان اضطراب و افسردگی را کاهش می‌دهد، بلکه تاب‌آوری فرد را نیز تقویت می‌کند، وقتی خودشفقت‌ورز هستیم در بحران‌ها کمتر احساس درماندگی می‌کنیم، چون به جای سرزنش خود، تلاش می‌کنیم بفهمیم دقیقا چه چیزی نیاز داریم و چگونه می‌توانیم شرایط را بهبود دهیم.

شفیع‌خانی اضافه کرد: خودشفقت‌ورزی به معنای نادیده گرفتن مشکل یا تسلیم شدن در برابر سختی‌ها نیست، برعکس، این مهارت جرات مواجهه با رنج را ایجاد می‌کند، کسی که با خودش مهربان است، راحت‌تر کمک می‌گیرد، کمتر احساس شرم می‌کند و احتمالا سریع‌تر بهبود پیدا می‌کند.

این روان‌شناس خاطرنشان کرد: یادگیری خودشفقت‌ورزی یک مسیر تدریجی است و مانند هر مهارت دیگری نیاز به تمرین دارد، با چند قدم ساده می‌توان شروع کرد؛ از یک گفت‌وگوی مهربانانه با خود، تا یادآوری اینکه رنج ما بخشی از تجربه مشترک انسانی است و چند دقیقه حضور آگاهانه در لحظه، همین تمرین‌های کوچک به مرور اثرات بزرگ و ماندگاری بر سلامت روان ما می‌گذارند.


نظرات

آخرین اخبار
نورنما | قاتل همیشه به محل جرم و جنایتش برمی گرده
مصرف مکمل ویتامین D3 چه زمانی توصیه می‌شود؟
تاکید پکن و مسکو بر تقویت هماهنگی‌های راهبردی
هوای گیلان گرم می شود
رئیس‌جمهور: هیچ قدرتی توان تحمیل اراده بر ملت ایران را ندارد
شهادت 5 فلسطینی در اردوگاه «الشاطی» غزه
آربلوا: رئال هرگز تسلیم نمی‌شود
ذخیره آب سد کرج به 48 میلیون مترمکعب رسید
نارضایتی سناتورهای جمهوری‌خواه از لفاظی‌های ترامپ
موج جدید حملات موشکی مقاومت اسلامی به شمال اراضی اشغالی
5 حضور پیاپی و جایگاه سومین مربی مُسن تاریخ
تصاویر ماهواره‌ای از وارد شدن خسارت به جنگنده‌ها و بالگردهای آمریکایی در اصفهان
رافینیا: داور از پیروزی و صعود بارسلونا ترسیده بود
قیمت طلای جهانی امروز چهارشنبه 26 فروردین 1405
جهش ژئو‌اکونومیک ایران در اتصال بازارهای آسیای پیرامونی
پذیرش دانشجویان ایرانی اخراج‌شده از آمریکا در دانشگاه‌های هم‌تراز داخلی
خودشفقت‌ورزی؛ مهارت ضروری برای عبور از تنش‌های زندگی
آغاز مذاکرات با لبنان تاکتیکی برای خرید زمان
ملت ایران
پرداخت وام ودیعه مسکن به خسارت‌دیدگان جنگ در اولویت شبکه بانکی
منافع ملی و حق مسلم
رایزنی‌های منطقه‌ای شهباز شریف درباره تحولات خاورمیانه
حماس: اسرائیل به دنبال ایجاد ناامنی و هرج و مرج در غزه است
درهم‌آمیختگی استراتژی و روانشناسی سیاسی
استاندار تهران: 700 مسجد پایتخت برای مدیریت بحران تجهیز شدند
جاده چالوس دوطرفه شد؛ ترافیک نیمه سنگین در هراز
پایداری کیفیت هوای پاک در تهران
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز26 فروردین 1405+ جدول
رقم وام ازدواج در سال 1405 ثابت ماند؛ منابع 37 درصد افزایش یافت
برنامه مسابقات ورزشی امروزچهارشنبه 26 فرودین 1405 +جدول
اقتصاد نگار | صنعتی که با فرمان جنگ ، چپ شد
حمایت ملی از قالیباف در مسیر اجرای یک نقش تاریخی
ترافیک سنگین در آزادراه تهران–کرج–قزوین
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 26 فروردین 1405 + وضعیت استان‌ها
ترافیک در محورهای شمالی روان است/ ترافیک سنگین در برخی ورودی‌های تهران
لاوروف:غنی‌سازی اورانیوم حق مسلم ایران است
خیزش دانشجویان آمریکایی برای پاکسازی افراد منتسب به پرونده اپستین
مقام سازمان ملل متحد: 14 میلیون سودانی آواره شده‌اند
شهادت 4 عضو یک خانواده در جنوب لبنان
ادعای ترامپ: پایان جنگ نزدیک است
بحران جهانی سوخت و تراکتورهایی که تردد را مختل کردند
زلزله سیاسی در اروپا؛ متحدان ترامپ یکی‌یکی می‌ریزند
مقام سابق پنتاگون: فشار جنگ ایران به خود ترامپ بازگشته است
پیامدهای تجاوز آمریکا به ایران بر مزارع انگلیس در یک تحقیق دانشگاهی
نفت ایران گران ترین برند اوپک پس از نفت کویت شد
بیانیه 10 کشور برای پایان جنگ در لبنان
624 نقطه در تهران طی جنگ اخیر مورد هدف دشمن قرار گرفت
آمریکا بالاخره سقوط پهپاد پیشرفته در خلیج فارس را تایید کرد
استقبال حماس از اقدام ایتالیا برای تعلیق توافق همکاری با رژیم صهیونیستی
مهدیه اسفندیاری:شهادت رهبر و مردم عزیزمان را تسلیت می‌گویم