×
اجتماعی
شناسه خبر : 309800
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/01/24 ساعت 11:14
چرا استرس افراد را به سمت قرص‌های خواب می‌کشاند؟

چرا استرس افراد را به سمت قرص‌های خواب می‌کشاند؟

به گفته متخصصان، اضطراب و تحریک‌پذیری سیستم عصبی در دوره‌های استرس منجر به اختلال خواب می‌شود و بخشی از افراد با استفاده خودسرانه از قرص خواب به دنبال آرامش فوری می‌روند که می‌تواند زیان‌آور باشد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، لیلا رازقیان جهرمی با اشاره به افزایش مصرف خودسرانه قرص‌های خواب‌آور در شرایط استرس زا اظهار کرد: در زمان فشار روانی شدید، سیستم عصبی سمپاتیک فعال شده و مغز در حالت آماده‌باش قرار می‌گیرد، این وضعیت با افزایش هوشیاری، اضطراب و نشخوار فکری همراه است و همین فرآیند، شروع و تداوم خواب را دشوار می‌کند.

وی گفت: بسیاری از افراد برای فرار سریع از این وضعیت ناخوشایند، بدون مشورت با پزشک به قرص‌های خواب‌آور پناه می‌برند، در حالی که از عوارض جدی این تصمیم آگاه نیستند، معمولاً مصرف این داروها با تصور «فقط برای مدت کوتاه استفاده می‌کنم» آغاز می‌شود، اما در عمل، این شروع می‌تواند مقدمه وابستگی باشد.

خطرات کوتاه‌مدت مصرف خودسرانه

به گفته این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، مصرف نادرست قرص‌های خواب‌آور در کوتاه‌مدت می‌تواند با خواب‌آلودگی روزانه، کاهش تمرکز، اختلال در رانندگی، ضعف حافظه، کند شدن زمان واکنش، سرگیجه و عدم تعادل همراه باشد و خطر سقوط و حوادث را به‌ویژه در سالمندان افزایش دهد.

رازقیان ادامه داد: مشکلات گوارشی مانند تهوع و یبوست نیز از جمله پیامدهای رایج هستند، در برخی افراد، این داروها می‌توانند واکنش متناقض ایجاد کنند و به جای آرام‌سازی موجب تحریک‌پذیری، پرخاشگری یا حتی توهم شوند.

خطرات بلندمدت و احتمال وابستگی

وی توضیح داد: مصرف طولانی‌مدت این داروها می‌تواند منجر به تحمل دارویی، وابستگی جسمی و روانی، تشدید افسردگی و اضطراب، اختلالات شناختی و تقویت مشکلات تنفسی مانند بدتر شدن آپنه خواب شود.

این روانپزشک تأکید کرد: بنزودیازپین‌ها مانند آلپرازولام، دیازپام و لورازپام و همچنین داروهای شبه‌بنزودیازپینی مثل زولپیدم و زوپیکلون بیشترین پتانسیل ایجاد وابستگی و سوءمصرف را دارند.

وی درباره پدیده «بی‌خوابی برگشتی» توضیح داد: وقتی فرد مدت طولانی از قرص خواب استفاده می‌کند، مغز و سیستم عصبی به حضور دارو عادت می‌کنند، این داروها معمولاً فعالیت سیستم عصبی مرکزی را سرکوب می‌کنند و نوعی خواب مصنوعی ایجاد می‌شود، با قطع ناگهانی یا کاهش دز، فعالیت سیستم عصبی که مدت‌ها مهار شده بود، به‌طور ناگهانی بالا می‌رود و فرد دچار بی‌خوابی شدیدتر از حالت اولیه می‌شود.

رازقیان افزود: این بی‌خوابی برگشتی معمولاً با علائمی مانند بی‌قراری شدید، اضطراب، بیدار شدن‌های مکرر در شب، کابوس یا خواب سبک همراه است، همین تجربه ناخوشایند باعث می‌شود فرد دوباره به سمت مصرف قرص برود و وارد چرخه وابستگی شود.

به گفته وی، اگر قطع دارو تحت نظر پزشک و به‌صورت تدریجی انجام شود، شدت بی‌خوابی برگشتی کمتر شده و علائم قابل کنترل‌تر می‌شوند.

خطرات مصرف قرص همزمان با الکل یا داروهای دیگر

رازقیان مصرف قرص‌های خواب‌آور همراه با الکل یا داروهای آرام‌بخش دیگر را خطرناک و حتی مرگ‌آور دانست و گفت: هم الکل و هم این داروها سیستم عصبی مرکزی را سرکوب می‌کنند، مصرف همزمان آنها می‌تواند به سرکوب شدید تنفسی، افت سطح هوشیاری، کما و مرگ منجر شود؛ همچنین مصرف این داروها همراه با مسکن‌های اپیوئیدی، برخی آنتی‌هیستامین‌ها و داروهای ضدافسردگی نیز خطرناک است.

این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: پزشکان بر اساس تشخیص دقیق و شرایط فرد، نیاز به مصرف داروی خواب‌آور را تعیین می‌کنند. مصرف خودسرانه در هر شرایطی می‌تواند به آسیب جدی منجر شود.

وی افزود: قطع این داروها نیز باید حتماً تحت نظر متخصص انجام شود، زیرا ممکن است قطع ناگهانی عوارض شدید یا حتی خطرناک ایجاد کند.


اخبار مرتبط
خواب بهتر با کمک تغذیه و مکمل‌های مناسب
یکشنبه 1405/02/13 ساعت 08:41
خواب بهتر با کمک تغذیه و مکمل‌های مناسب
کارشناسان خواب و تغذیه می‌گویند برخی مکمل‌های غذایی، به‌ویژه منیزیم، می‌توانند به بهبود کیفیت خواب و کاهش خستگی پس از بیداری کمک کنند.
چرا سالمندان صبح‌ها خیلی زود بیدار می‌شوند؟
پنج‌شنبه 1405/02/10 ساعت 08:50
چرا سالمندان صبح‌ها خیلی زود بیدار می‌شوند؟
شاید برای شما هم این سوال مطرح شده باشد که چرا سالمندان صبح ها خیلی زود بیدار می شوند؟ تحقیقات نشان می دهد با افزایش سن، الگوی خواب بسیاری از افراد تغییر می‌کند؛ به‌گونه‌ای که زودتر می‌خوابند و صبح‌ها سریع‌تر بیدار می‌شوند. این پدیده حاصل تغییرات زیستی، کاهش حساسیت به نور و افت کیفیت دریافت نور در چشم است.
نشانه‌های هشداردهنده استرس کودکان در روزهای جنگ
یکشنبه 1405/01/23 ساعت 13:24
نشانه‌های هشداردهنده استرس کودکان در روزهای جنگ
کودکان در جنگ نه از صدای بمب که از نبود پیش‌بینی‌پذیری و خاموشی عاطفی والدین آسیب می‌بینند. یک روانشناس توضیح می‌دهد که چرا «والد کافی و حاضر» مهم‌ترین پناهگاه امن کودک در روزهای بمباران است و نشانه‌های هشداردهنده اختلال استرس پس از سانحه را کدام رفتارهای به ظاهر ساده لوحانه می‌توانند فریاد بزنند.
4 اصل مهمی که باید برای مقابله با استرس در مواقع بحران رعایت کنیم
چهارشنبه 1404/12/27 ساعت 17:03
4 اصل مهمی که باید برای مقابله با استرس در مواقع بحران رعایت کنیم
تاب آوری روانی یکی از مهم ترین مولفه ها در زمان بحران است و به افراد کمک می کند تا بهتر با شرایط استرس زا کنار بیایند.
نظرات

آخرین اخبار
تکمیل حلقه مفقوده کریدور شمال-جنوب در گرو اقدام روسیه
انفجارهای مهیب کی‌یف را لرزاند؛ مردم به ایستگاههای مترو پناه بردند
چشم‌انداز تجارت 10میلیارد دلاری میان ایران و پاکستان
کارشکنی تازه آمریکا در مسیر دیپلماسی؛ تحریم‌های موازی خزانه‌داری همزمان با ادعای تفاهم
موج محکومیت حملات آمریکا و عربستان به عراق؛ از تهران تا صنعا و بغداد
واردات ربات‌های انسان‌نمای چینی به آمریکا ممنوع شد
سنتکام چگونه دکترین حقوق دریاها را در تنگه هرمز زیر پا گذاشت؟
آماده‌باش کامل در اوکراین؛ زلنسکی از حمله قریب‌الوقوع مسکو خبر داد
5 راهکار تناسب اندام به جای دراز و نشست
ترور ناجوانمردانه مأمور حافظ امنیت در ایرانشهر؛ عملیات تعقیب آغاز شد
کارنامه نیمه اول، دستورکار نیمه دوم
گفت‌وگوی وزیر خارجه مصر و فرستاده ویژه آمریکا درباره تحولات منطقه
شهادت 4 پاسدار مأمور تأمین امنیت اربعین در حمله به عراق
واکنش سفارت ایران در غنا به پیام ترامپ
سپاه: بستن یک حساب کاربری، هرگز نمی‌تواند صدای حق را خاموش سازد
یادی از  خالق خاطرات شیرین سینمای ایران تهران،/چهارشنبه/ مجلس ترحیم زنده یاد اکبر عبدی
آیت‌الله نورمفیدی: تهمت به مسئولان از مرز اخلاق و قانون گذشته است
گزارش تصویری | مراسم یادبود مرحوم اکبر عبدی در مسجد جامع شهرک غرب
دستگیری عاملان شهادت 2 بسیجی در مشهد
شعله‌ها در هورالعظیم فروکش کردند
بررسی ابعاد حمله جنایتکارانه اوکراین به کشتی آنا در دیدار دیپلمات‌های ایران و روسیه
سخنگوی شورای نگهبان: هر اقدامی که ما را مشغول خود کند، به نفع دشمن است
امدادرسانی به 187 نفر در مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان
50 تن مواد پتروشیمی احتکاری در ساری کشف شد
تحریم‌های تازه آمریکا علیه ایران
حادثه آسانسور در کرج جان یک نفر را گرفت
تکذیب حمله به کشتی باربری در سواحل فریدونکنار
انفجارهای شدید سلیمانیه عراق را لرزاند
سرپرست وزارت دفاع: خون شهدای اقتدار، توان بازدارندگی ایران را استوارتر از گذشته خواهد کرد
مخالفت بوئینک با تولید موشک‌های پاتریوت در اوکراین
برنامه امتحانات نهایی برگزارنشده پایه دوازدهم 4 استان جنوبی منتشر شد
پیشنهاد تشکیل بلوک نظامی بریکس
تنها نقشه راه؛حفظ امنیت ملی
رایزنی وزرای خارجه قطر و آلمان درباره کاهش تنش‌ها در منطقه
عارف: هیچ بهانه‌ای برای کم‌کاری در توسعه روابط با آفریقا پذیرفته نیست
ادعای دوباره آمریکا در خصوص تنگه هرمز
حمله پهپادی به تاسیسات گازی آمریکا
فرمانده کل ارتش: بر عهد خود با ملت ایستاده‌ایم؛ دفاع از ایران تا آخرین نفس ادامه دارد
منطقه در لبه انفجار!
گزارش «سی‌ان‌ان» از دیدار ونس و نتانیاهو
سفر معنادار کویتی‌ها به پاکستان
نقش مخرب اوکراین در تسلیح گروه‌های مافیایی اروپا
بازی «بی بی» و زلنسکی در دفن گراهام
حسرت بزرگ لواندوفسکی از رد قرارداد میلیون یوریویی
رویارویی روسیه با 30 هزار تحریم
کانادا خشونت‌های صهیونیست‌ها در کرانه باختری را محکوم کرد
مراسم یادبود اکبر عبدی؛ از اشک هنرمندان تا عصبانیت از سلفی‌بگیران + تصاویر
فعالیت تمامی مدارس به صورت حضوری خواهد بود
هدایت پیکان به الهامی سپرده شد
هلاکت عامل تروریستی در شهرستان بوکان