×
سیاسی
شناسه خبر : 309647
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/01/23 ساعت 19:23
آیا می‌توان تابعیت ایرانی را از وطن‌فروشان سلب کرد؟

یک حقوقدان پاسخ می دهد؛

آیا می‌توان تابعیت ایرانی را از وطن‌فروشان سلب کرد؟

یک حقوقدان با تشریح ابعاد اصل 41 قانون اساسی اعلام کرد دولت می‌تواند تابعیت ایرانی افرادی را که پس از کسب تابعیت خارجی با رفتار خصمانه علیه ایران فعالیت می‌کنند، سلب کند. همکاری با دولت‌های متخاصم نشانه کنار گذاشتن تابعیت ایرانی است.

نورنیوز- گروه سیاسی: مهدی توکلی، وکیل پایه‌یک دادگستری با اشاره به مبانی قانونی سلب تابعیت در ایران گفت بر اساس اصل ۴۱ قانون اساسی، دو حالت برای سلب تابعیت اتباع ایرانی پیش‌بینی شده است: نخست زمانی که فرد شخصاً درخواست ترک تابعیت می‌کند و دوم هنگامی که تبعه ایران تابعیت کشور دیگری را به دست می‌آورد.

توکلی توضیح داد که اصل ۴۱ قانون اساسی به‌عنوان «بالاترین سند حقوقی کشور» اختیار سلب تابعیت را در وضعیتی که فرد ایرانی تابعیت کشور خارجی می‌گیرد، به دولت داده است.

او تأکید کرد این اختیار به‌معنای الزام دولت برای سلب تابعیت از تمام ایرانیانی که به دلایل مختلف تحصیلی، مهاجرتی، اقتصادی یا ازدواج تابعیت مضاعف کسب کرده‌اند، نیست. بسیاری از ایرانیان با وجود داشتن تابعیت دوم، همچنان به کشور رفت‌وآمد دارند و خدمات مختلفی ارائه می‌کنند و ضرورتی برای اعمال این اصل نسبت به آنان وجود ندارد.

این وکیل دادگستری در ادامه افزود: اصل ۴۱ به دولت اجازه داده است در مورد ایرانیانی که تابعیت خارجی گرفته‌اند و در عین حال با رفتار مخاصمه‌آمیز یا خصمانه و با حمایت از کشورهایی که در وضعیت مخاصمه با ایران قرار دارند عملاً نشان می‌دهند که خود را ایرانی نمی‌دانند، اقدام به سلب تابعیت کند. اجرای این اصل درباره این دسته نه‌تنها موجه، بلکه ضروری است و باید از دولت خواست که در اجرای دقیق آن جدی باشد.

توکلی با اشاره به نمونه‌هایی از این افراد توضیح داد: در میان کسانی که پیش‌تر تابعیت ایرانی داشته‌اند، برخی پس از کسب تابعیت خارجی، رفتاری خصمانه در پیش می‌گیرند؛ از جمله همکاری با دولت‌های متخاصم، از جمله رژیم صهیونیستی یا دولت آمریکا که طبق قانون تشدید مجازات جاسوسی، دولت متخاصم شناخته می‌شود. این افراد با عملکرد خود نشان می‌دهند که تابعیت غالبشان ایرانی نیست و بنابراین هیچ توجیهی برای عدم اجرای اصل ۴۱ نسبت به آنان باقی نمی‌ماند.

این حقوقدان برای روشن شدن موضوع مثالی آورد: برخی افراد که سابقاً تابعیت ایرانی داشته‌اند، امروز در نیروی هوایی آمریکا مشارکت دارند و در عملیات بمباران و موشک‌باران علیه ایران نقش ایفا می‌کنند. روشن است که چنین فردی تابعیت اصلی خود را آمریکایی می‌داند و نمی‌توان گفت سلب تابعیت ایرانی از او مجاز نیست.

وی همچنین به برخی افراد دارای تابعیت ناشی از خون اشاره کرد که پدران ایرانی داشته‌اند اما امروز در ارتش رژیم صهیونیستی حضور دارند و علیه ایران می‌جنگند. این افراد را نمی‌توان همچنان ایرانی تلقی کرد و قانون اساسی به‌صراحت امکان سلب تابعیت از آنان را فراهم کرده است.

این وکیل دادگستری در پایان به نکته‌ای در متن اصل ۴۱ اشاره کرد که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد؛ در این اصل از حرف عطف «یا» استفاده شده است؛ یعنی دو حالت مستقل برای سلب تابعیت وجود دارد: یا فرد خود درخواست ترک تابعیت می‌کند، یا به تابعیت کشور دیگری در می‌آید. بنابراین، در حالت دوم نیازی به درخواست شخص نیست. اگر فرد تابعیت خارجی گرفته و با رفتار خود نشان می‌دهد که همان تابعیت ثانویه را تابعیت غالب می‌داند و با کشورهای متخاصم همکاری می‌کند، موضوع کاملاً منطبق با شرایط اجرای این اصل است.


نظرات

آخرین اخبار
دبیرکل سازمان ملل پس از 17 سال وارد سوریه شد
چرا ترامپ بدنبال تغییر زمین جنگ است؟
شکستن رکورد صادرات تراکتور ایران در شرایط جنگ تحمیلی
توصیه‌های مهم وزارت خارجه به زائران اربعین
تداوم نقض آتش‌بس رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان
حیرت رسانه انگلیسی از دقت و قدرت تخریبی حملات ایران
جزئیات نرخ کرایه مسیرهای اربعین از مرزهای ایران تا شهرهای عراق
آمادگی شبکه دارویی کشور برای اربعین افزایش می‌یابد
قیمت گوشت قرمز امروز 3 مرداد + جدول قیمت ها
رشد 25 درصدی تردد زائران اربعین از مرز خسروی
جنایت مسلحانه در ارومیه؛ راننده پیکان‌وانت هدف گلوله قرار گرفت
هشدار مقاومت عراق درباره محاصره یمن
شینا انصاری: مقابله با گرد و غبار نیازمند تبدیل شدن به اولویت ملی است
قیمت طلای جهانی امروز شنبه 3 مرداد 1405
علت درگذشت ستاره سینمای ایران چه بود؟/محل خاکسپاری اکبر عبدی مشخص شد
پاسخ بقایی به ادعاهای نگرانی حقوق بشری اروپا
آمریکا دارایی‌های عراق را هدف قرار داده است
رسانه ملی و حق مردم برای شنیدن صدای رئیس‌جمهوری
انتخاب 10 دانشگاه در مسیر اجرای رشته‌های راهبردی
جدول قطعی برق کرمانشاه شنبه 3 مرداد 1405
سناریوی پنهان آمریکا در اقلیم کردستان
حماس به کدام سو می‌رود؟
کدام کابل‌های اینترنت جهانی از باب المندب می‌گذرد؟
عصر جنگ‌های سریع آمریکایی به پایان رسید
تجاوز نظامی عربستان به یمن/شهرهای جیزان و ینیع عربستان زیر آتش حملات موشکی و پهپادی یمن
قیمت خودرو امروز 3 مرداد 1405 + جدول قیمت ها
رئیس قوه قضاییه درگذشت اکبر عبدی را تسلیت گفت
فیش حقوقی تیر ماه بازنشستگان تامین اجتماعی بارگذاری شد + لینک
ترافیک سنگین در ورودی‌های تهران و محور هراز؛ برخی محورها مسدود
مهران همچنان انتخاب اول زائران؛ ثبت‌نام اربعین از 1.7 میلیون نفر گذشت
طرح ضربتی پلیس برای برخورد با تردد موتورسواران در خطوط ویژه
ثبت رکورد جدید تردد مسافران از مرز رازی
افشاگری بورل از اختلاف ترامپ و نتانیاهو؛رئیس‌جمهور آمریکا از سرسختی اسرائیل خسته شده است
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 3 مرداد+ وضعیت استان ها
عبور از چشم در مقابل چشم
قدرت؛ تنها قانون مستقر در عرصه بین‌المللی
پیروز قربانی سرمربی آلومینیوم شد
پیش بینی شوکه‌کننده ایلان ماسک از سال 2036؛ هوش مصنوعی از انسان عبور می‌کند
وضعیت اضطراری در فرانسه و اسپانیا؛ بزرگ‌ترین آتش‌سوزی جنگلی در قلب اروپا
عراقچی در دیدار وزیر خارجه روسیه: اجازه سوءاستفاده آمریکا از تنگه هرمز را نمی‌دهیم
چرا با وجود ورزش منظم وزن کم نمی‌کنیم؟
ایران: هدف قرار دادن عامدانه دو شناور ایرانی از سوی آمریکا جنایت جنگی است
انفجار مهیب در قلب انگلیس/ اعلام وضعیت فوق‌العاده و تخلیه ساکنان
تنبیه متجاوز ادامه دارد؛ انفجارهای شدید در ناوگان پنجم آمریکا در بحرین
نخستین دستورکار صحن مجلس پس از جنگ تحمیلی سوم منتشر شد
تأکید اردن و عمان بر ضرورت دستیابی به آتش‌بس جامع در منطقه
لفاظی‌های جدید رئیس‌جمهور آمریکا علیه ایران
پزشکیان: نام استاد اکبر عبدی در زمره ارکان ماندگار فرهنگ و هنر ایران ثبت می‌شود
اعتراف رسمی عربستان به هدف قرار گرفتن کشتی خود در دریای سرخ
عکس های منتخب جهان؛ 24 جولای 2026