×
اقتصادی
شناسه خبر : 309561
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/01/23 ساعت 13:30
کاهش نقدینگی عامل افت قیمت طلا

کاهش نقدینگی عامل افت قیمت طلا

عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون طلا و جواهر اعلام کرد کاهش نقدینگی مهم‌ترین عامل افت قیمت طلاست و در صورت بازگشت معاملات به روال عادی، امکان افزایش قابل‌توجه قیمت طلا در بازار وجود خواهد داشت.

نورنیوز-گروه اقتصادی: محمد کشتی آرای –  عضو هیئت رئیسه کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران – در تشریح تحولات بازار طلا در بازارهای بین‌المللی و داخلی از زمان حمله آمریکایی- صهیونی به ایران و آغاز جنگ رمضان گفت: تغییرات و نوساناتی که در بازارهای بین‌المللی طلا و همچنین بازارهای داخلی رخ داد، برخلاف فرمول‌ها و تجربیاتی بوده که تا امروز رخ داده و با بسیاری از پیش بینی‌ها و مولفه‌هایی که در تحلیل‌ها و بررسی‌ها وجود داشت در تضاد و تناقض بود و همانطور که بسیاری از مولفه‌ها در جنگ اخیر با جنگ‌های پیشین تفاوت داشت، مولفه‌های اقتصادی که بر بازارهای مالی جهانی اثرگذار بودند، نیز متفاوت بود.

وی افزود: به عبارتی برخی از فرمول‌های قبلی موثر بر اقتصاد در جنگ اخیر اثرگذار نبودند و این بار مولفه‌های جدید نقش خود را ایفا کردند. برای مثال حتی بسیاری از تحلیلگران در ایران که تجربه جنگ هشت ساله را داشتند، برخلاف تصورات قبلی شاهد تحولات و مولفه‌های جدید اثرگذار بر بازارهای مالی به ویژه بازار طلا بودند.

رئیس پیشین اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا و جواهر نقره و سنگهای قیمتی ایران خاطرنشان کرد: با وجود اینکه در حال حاضر در آتش بس دو هفته‌ای قرار داریم، اما این جنگ نه تنها یک جنگ منطقه‌ای نبود؛ بلکه جنگی است که اثراتی کاملا جهانی داشت و در تمام مسائل اقتصادی و روزمره همه مردم جهان اثرگذار بود به طوریکه قیمت اونس طلای جهانی از زمان آغاز جنگ و حمله آمریکا به ایران، حدود ۸۰۰ دلار کاهش داشت، اما چشم انداز آن بستگی به روند مذاکرات آتش بس دارد.

وی تصریح کرد: از مسائلی که در جنگ اخیر بر بازار طلا اثر گذار بود، مربوط به مسئله نفت و قیمت انرژی در سطح جهانی بود، حتی حمله و تجاوز آمریکا به ایران، اثرات سنگینی بر اقتصاد ایالات متحده و حتی اروپا بر جای گذاشت که باعث شد اتفاقات بعدی از جمله کاهش قیمت طلا در سطح جهانی و ریزش اونس جهانی طلا، رقم بخورد.

عضو هیئت رئیسه کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران افزود: حتی برخی پیش بینی‌های جهانی حاکی از آن بود که با احتمال وقوع جنگ، نه تنها نفت گران خواهد شد، بلکه طلا هم گران خواهد شد؛ اما امروز شاهد بودیم که بخش قابل توجهی از تحلیل‌ها، محقق نشد و در ایران و بازار داخلی نیز مولفه‌های جدیدی امروز اثرگذار بودند که باعث شد روند بازار به دور از پیش بینی‌ها باشد.

کشتی آرای گفت: معمولا و براساس تجربه جهانی و داخلی، زمانیکه بحران جنگی رخ می‌دهد، ارزش پول کشورها کاهش پیدا می‌کند و در طرف مقابل طلا و ارز گران می‌شود، اما در اتفاق اخیر شاهد آن بودیم که خلاف آن صورت گرفت و نه تنها شاهد افزایش قیمت طلا و ارز نبودیم، بلکه با ریزش در قیمت طلا و همچنین ارز در بازار آزاد نیز روبرو بودیم.

وی در رابطه با عوامل و مولفه‌های اثرگذار بر بازار داخلی طلا در جنگ اخیر گفت: ‌آنچه رخ داد این بود که تداوم جنگ با شب عید و آغاز سال نو در ایران مصادف شد و برخلاف اینکه در شب عید و پایان هر سال، بازار کشور پررونق می‌شود اما به علت شرایط جنگی، تعطیلی یا فعالیت حداقلی بانک‌ها، داد و ستد تجاری و سرمایه گذاری به خاطر جنگ با کاهش روبرو شد و همین کاهش داد و ستد منجر به حباب منفی در بازار طلا در داخل کشور شد.

این کارشناس صنعت طلا افزود: این درحالی است که در روزهای پایانی سال شمسی، قیمت اونس جهانی طلا در محدوده بالاتر از کانال ۵۰۰۰ دلار بود؛ اما با آغاز هفته دوم فروردین ماه، قیمت طلای جهانی برای هر اونس به ۴۴۰۰ دلار رسید که نسبت به شب عید حدود ۵۰۰ دلار کاهش را نشان می‌دهد.

کشتی آرای تصریح کرد: در طرف دیگر کاهش تقاضا برای خرید ارز یکی دیگر از عوامل بود، چراکه معمولا در پایان هر سال ما شاهد افزایش تقاضا و افزایش قیمت ارز به علت سفرهای نوروزی خارجی بودیم و هر ساله به علت سفرهای خارجی در ایام نوروز هم تقاضا برای ارز افزایش چشمگیری پیدا می‌کند و قیمت نیز ارز افزایشی می‌شود؛ اما به علت وقوع جنگ این تقاضا در بازار داخلی کشور ایجاد نشد که در نتیجه آن نرخ ارز نیز در بازار آزاد با کاهش روبرو بود.

وی ادامه داد: در ادامه روند جنگ، اتفاق دیگری که رخ داد و برخلاف تصورات و پیش بینی‌های اقتصادی بود؛ این است که به علت دفاع خوب و خارج از انتظار ایران در برابر تهاجم و حمله به کشور، ثبات در قیمت‌ها رخ دهد و نه تنها در این جنگ کمبودی رخ نداد بلکه کالاها به وفور در کشور وجود داشت و مواد غذایی در سراسر کشور به میزان نیاز مردم فراهم شد که همین عامل به حفظ ارزش پول ملی منجر شد و در طرف مقابل اما داد و ستد سرمایه‌ای مانند داد و ستد در بازار طلا متوقف شد و یا در حالت حداقلی قرار گرفت که منجر به حباب منفی در بازار طلا شد و این حباب منفی قیمت طلا و سکه را با کاهش روبرو ساخت.

عضو هیئت رئیسه کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران درباره احتمال افزایشی شدن قیمت طلا در چشم انداز آینده و تلاش برای رسیدن نرخ طلا به نرخ تورم گفت: به نظر نمی‌رسد که شاهد افزایش چشمگیری در بازار طلا در داخل کشور باشیم؛ چراکه شواهد حاکی از کاهش نقدینگی است و این کاهش نقدینگی در صورت تداوم از جهش قیمت طلا جلوگیری می‌کند؛ اما اگر داد و ستدها به حالت اولیه باز گردد و جریان و گردش نقدینگی و سرمایه افزایش پیدا کند، می‌توانیم انتظار افزایش قابل توجه قیمت طلا در بازار را داشته باشیم.

کشتی آرای در پایان تاکید کرد: بنابراین نقدینگی یکی دیگر از عواملی است که بر چشم انداز قیمت طلا در آینده اثرگذار خواهد بود و در صورت افزایش جریان نقدینگی می‌توانیم انتظار بازگشت قمیت طلا به نرخ واقعی آن را داشته باشیم اما امروز قیمت طلا و سکه واقعی نیست و حباب منفی دارد و از قیمت طلا در داخل کشور نسبت به قیمت جهانی عقب است.


نظرات

آخرین اخبار
دانشمندان آلمانی راهی برای مقابله با پیری کشف کردند
پرواز هواپیماهای شناسایی آمریکایی بر فراز مناطقی در غرب عراق
روسیه برای افزایش صادرات غلات به ایران اعلام آمادگی کرد
فهرست مراکز اسکان زائران در مدارس و مراکز آموزشی شهرستان‌های تهران
درخواست سازمان‌های مردم نهاد نیویورک برای محاکمه بن گویر
خانواده رهبر شهید در حرم امام رضا(ع) دفن می شوند؟
تعطیلی رسمی در بغداد به مناسبت مراسم تشییع پیکر مطهر رهبر انقلاب
ربوده شدن نظامی صهیونیست در بئرالسبع
دستور وزیر کشور برای تداوم فعالیت شهرداران و دهیاران ابلاغ شد
تساوی استرالیا و مصر در وقت قانونی؛ /بازی در وقت اضافه
فیبا درباره پیروزی ایران مقابل اردن چه نوشت؟
فشار نمایندگان انگلیس برای تحریم نتانیاهو و وزیر دادگستری اسرائیل
پزشکیان: همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه باید شتاب بگیرد
سرمربی مستعفی کره جنوبی پنهانی از کشور خارج شد!
احتمال تغییر ساعت مسابقه انگلیس و مکزیک
5 هزار خانواده تهرانی به پویش «هر خانه یک موکب» پیوستند
مدودف: روسیه در سوگ رهبر شهید کنار ملت ایران است
ترافیک سنگین در جاده کندوان؛ تردد همچنان دوطرفه است
دفتر نتانیاهو: دیدار با ترامپ در دستور کار است
حریق جزئی در چهلستون اصفهان بدون خسارت مهار شد
پاسخ قالیباف به گزافه‌گویی ترامپ علیه مردم ایران
عراقچی میزبان نماینده ویژه نامیبیا در تهران شد
نکات مهم برای زائران و عزاداران آیین وداع رهبر شهید
راه اندازی بانک خون در مراکز درمانی مستقر در مصلی
عراقچی: رهبر شهید انقلاب همواره ایران را عزیز، سربلند و باصلابت می‌خواستند
پیام سخنگوی وزارت امور خارجه در فراق آقای شهید ایران
نقشه زائرشهرهای تهران برای اسکان زائران در مراسم امام شهید
پیش‌بینی 14 زائرسرای بزرگ در مبادی اصلی ورود به تهران
تهدید آمریکا علیه کشورها درباره مراسم ادای احترام به امام شهید
واکنش اندیشمند الجزایری به شهادت نوه امام شهید اسلام
پوستج‌اوغلو سرمربی النصر شد
قضاوت دیدار بزرگ جام جهانی به فغانی رسید
دیدار وزیر خارجه قزاقستان با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران
پزشکیان با سران کدام کشورهای حاضر در تهران دیدار کرد؟
تأکید تهران و اسلام‌آباد بر گسترش همکاری‌های دفاعی
تمام ظرفیت‌های امدادی کشور در آماده‌باش مراسم وداع
اختلاف برلین و واشنگتن بر سر هزینه‌های دفاعی ناتو
هشدار شدید یمن به عربستان؛ پاسخ قاطع در راه است
انهدام تیم تروریستی در تفتان؛ 2 تروریست کشته شدند
پزشکیان: تدبیر اقلیم کردستان توطئه‌ها در مرزهای غربی ما را خنثی کرد
فرمانده ارتش پاکستان با عراقچی دیدار کرد
شایعه درگذشت عطاالله مهاجرانی تکذیب شد
پرواز تهران–صنعا پس از 10 سال انجام شد
توسعه همکاری‌های اقتصادی و ترانزیتی ایران و ازبکستان باید شتاب بگیرد
دعوت ولایتی از مردم و جبهه مقاومت برای حضور در تشییع و وداع رهبر شهید
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت بیست و پنجم
اسرائیل ترور مقامات ایرانی را تکذیب کرد
رسانه صهیونیستی: قدرت نظامی مصر اسرائیل را نگران کرده است
قیمت طلا و سکه امروز 12 تیر 1405
پیکر شهید مصباح‌الهدی باقری‌کنی تشییع شد