×
اجتماعی
شناسه خبر : 309508
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/01/23 ساعت 09:58
افزایش 79.5 درصدی اهدای خون زنان در جنگ رمضان

افزایش 79.5 درصدی اهدای خون زنان در جنگ رمضان

آمار انتقال خون نشان می‌دهد اهدای خون زنان و اهداکنندگان بار اولی در 40 روز اخیر افزایش چشمگیری داشته و این همدلی موجب بهبود ذخایر خونی کشور شده است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: دکتر بابک یکتاپرست در گفت‌وگویی درباره آخرین وضعیت ذخایر خون در کشور اظهار کرد: وضعیت ذخایر خونی «مطلوب» است و برخی استان‌ها نیز شرایط بهتری نسبت به وضعیت مطلوب دارند. براساس وضعیت کنونی ذخایر خونی، مشکل خاص و اورژانسی نداریم اما در نظر داشت که نیاز به خون و فرآورده‌های خونی همیشگی است و به یک بازه زمانی خاص محدود نمی‌شود و همواره وجود دارد. 

عمر محدود فرآورده‌های خونی

او با بیان اینکه عمر فرآورده‌های خونی محدود است، تصریح کرد: پلاکت، یک فرآورده‌ خونی با عمر محدود است  که فقط ۳ روز قابلیت نگهداری دارد. بنابراین بازهم با توجه به محدودیت نگهداری فرآورده‌های خونی می‌بایست گفت، نیاز به خون، همیشگی است و به یک بازه زمانی یا روز خاص محدود نمی‌شود. همچنین نباید از نیاز افراد مبتلا به سرطان غافل شد.

برنامه‌های سازمان انتقال خون برای افزایش اهدای خون زنان

معاون اجتماعی سازمان انتقال خون با بیان اینکه چند هدف خاص برای سال جاری در نظر گرفته‌ایم، توضیح داد: افزایش اهدای خون زنان، یکی از برنامه‌های هدفمند سازمان انتقال خون در سال جاری است. ضریب سلامت خون زنان بالاتر است؛ چرا که رفتارهای پرخطر کمتری دارند. البته اهمیت نقش زنان در اهدای خون فقط به ضریب سلامت خون محدود نمی‌شود؛ چرا که نقش مهمی در خانواده‌ها دارند و می‌توانند در زمینه فرهنگسازی موثر باشند. زنان می‌توانند باورهای خود را به تمام اعضای خانواده به ویژه نسل بعد منتقل کنند؛ بنابراین می‌توانند در زمینه فرهنگسازی اهدای خون بسیار کمک‌ کنند. 

یکتاپرست با بیان اینکه زنان فقط ۵ درصد اهداکنندگان خون را تشکیل می‌دهند، گفت: این درحالیست که زنان، بخش قابل‌توجهی از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند و حدود ۵۰ درصد جمعیت کشور هستند. اگر زنان به موضوع اهدای خون ورود کنند، می‌توانند بر ظرفیت این حوزه بسیار اثرگذار باشند. 

وضعیت کم‌خونی در ایران

او با بیان اینکه مشکلاتی در زمینه اهدای خون زنان وجود دارد، اظهار کرد: به طور مثال زنان نگران ابتلا به کم‌خونی هستند. میانگین شاخص کم‌خونی کشور حدود ۲۵ درصد است یعنی یک زن از هر ۴ زن به کم‌خونی مبتلا است. همچنین وضعیت ابتلا به کم‌خونی در کلان‌شهرها مانند تهران ۲۰ تا ۲۳ درصد و در استان سیستان‌وبلوچستان نیز حدود ۴۵ درصد است. براساس میانگین کشور، یک زن از هر ۴ زن ایرانی به کم‌خونی مبتلا است و ۳ نفر دیگر توانایی اهدای خون دارند؛ بنابراین تصور ابتلا به کم‌خونی یک باور غلط است که در جامعه رواج دارد.

سهم زنان از اهدای خون در سال‌های گذشته

معاون اجتماعی سازمان انتقال خون درباره سهم زنان از اهدای خون در سال‌های گذشته توضیح داد: زنان، ۳۵ درصد اهداکنندگان خون را در زمان جنگ تحمیلی ۸ ساله تشکیل می‌دانند؛ مردان به عنوان رزمنده در جبهه‌های جنگ حضور داشتند و زنان نیز نسبت به اهدای خون اقدام می‌کردند. اما پس از آن، اهدای ۳۵ درصدی در زمان جنگ ۸ ساله به ۵ درصد رسیده است. 

پایش سلامت داوطلبان اهدای خون

او با تاکید بر اینکه زنان درباره کم‌خونی ترس و واهمه نداشته باشند، اظهار کرد: تمام افراد برای اهدای خون به پایگاه‌های اهدای خون مراجعه می‌کنند؛ تست کم‌خونی و مشاوره پزشکی را سپری می‌کنند و هیچ تفاوتی میان جنسیت داوطلبان اهدای خون قائل نمی‌شویم. اگر داوطلبان اهدای خون هرگونه مشکلی مانند کم‌خونی داشته‌باشند که سلامت آنها را تحت تاثیر قرار دهد ،از روند اهدای خون خارج می‌شوند. حفظ سلامت اهداکنندگان، اولین و مهم‌ترین آیتم سازمان انتقال خون به حساب می‌آید؛ چرا که اهداکنندگان، بزرگترین سرمایه انسانی سازمان انتقال خون هستند. افراد نسبت به کم‌خونی احساس نگرانی نکنند، چرا که در صورت ابتلا به کم‌خونی یا هر مشکل دیگری از چرخه اهدا خارج می‌شوند. 

نقش زنان در ترویج فرهنگ اهدای خون

یکتاپرست درباره نقش زنان در افزایش اهدای خون گفت: نتایج مطالعات سازمان انتقال خون نشان می‌دهد، هنگامی که مادر خانواده اهداکننده خون است فرزندان نیز به جمع اهدانندگان می‌پیوندند. بر این اساس، اهدای خون زنان جزو نکات کلیدی به حساب می‌آید؛ چرا که نه تنها در زمینه فرهنگسازی اهدای خون نقش دارند و می‌توانند آمار اهدای خون را تحت تاثیر قرار دهند، بلکه ضریب سلامت خون آنها نیز بیشتر است. به عبار ت دیگر، زنان می‌توانند در زمیه اهدا، فرهنگسازی و افزایش ضریب سلامت خون، تغییرات چشمگیر ایجاد کنند.  

میانگین سنی اهداکنندگان خون 

او با بیان اینکه اهدای خون اهداکنندگان بار اولی‌ نیز حائز اهمیت است، گفت: آمار و ارقام نشان می‌دهد میانگین سنی اهداکنندگان ۳۷ تا ۵۰ سال است؛ به عبارت دیگر، اغلب افرادی که طی سال گذشته برای اهدای خون مراجعه‌ کرده‌اند ۳۷ تا ۵۰ سال سن داشته‌اند. ۱۸ سالگی، آغاز فرایند اهدای خون است اما با توجه به میانگین سنی اهداکنندگان می‌توان گفت که نتوانسته‌ایم در زمینه اهدای خون با جوانان ارتباط برقرا کنیم. 

معاون اجتماعی سازمان انتقال خون ادامه داد: یکی از سیاست‌های مهم سازمان انتقال خون، اهدای خون بار اولی‌ها و ارتباط با جوانان به ویژه افراد کمتر از ۲۵ سال است. برنامه‌های فرهنگی ویژه‌ای برای جوانان در نظر گرفته‌ایم و تلاش کرده‌ایم که طرح‌های جوان‌پسند باشد. ذائقه و نوع ارتباط با جوانان نسبت به سایر گروه‌های بزرگسال متفاوت است و به همین دلیل می‌بایست از ابزار ارتباطی جذاب‌تر و محتوای منطبق با ذائقه این گروه استفاده کنیم. 

افزایش اهدای خون زنان و اهداکنندگان بار اولی‌ طی ۴۰ روز گذشته

یکتاپرست درباره وضعیت اهدای خون زنان و جوانان در جنگ رمضان توضیح داد: ما در سازمان انتقال خون در نظر داشتیم برنامه‌های مرتبط با افزایش اهدای خون زنان و جوانان را از سال ۱۴۰۵ آغاز کنیم، این در حالی است که در این دو مولفه از آغاز جنگ رمضان تا به امروز به طور چشمگیری رشد کرده‌ایم. آمار و ارقام نشان می‌دهد که اهدای خون زنان و اهداکنندگان بار اولی‌ به ترتیب ۷۹.۵ و  ۶۳.۹ درصد طی ۴۰ روز گذشته رشد کرده‌، حس همدلی برای تامین خون بیماران و مصدومان جنگ سبب افزایش اهدای خون زنان و بار اولی‌ها شد. 

معاون اجتماعی سازمان انتقال خون گفت: افزایش ۷۹.۵ درصدی اهدای خون زنان طی ۴۰ روز گذشته، مهر تاییدی بر این است که اهدای خون برای زنان مشکلی ایجاد نمی‌کند. اگر پیام سازمان انتقال خون به جامعه هدف به درستی منتقل شود، می‌تواند سبب جذب زنان و به ویژه جوانان برای اهدای خون شود. افزایش اهدای خون زنان و جوانان به برنامه‌های فرهنگی و کارهای زیرساختی بیشتری نیاز دارد.

حفظ سلامت خون، خط قرمز سازمان

او با بیان اینکه «حفظ سلامت خون» خط قرمز سازمان انتقال خون است، گفت: «تامین خون سالم و کافی»، شعار اصلی سازمان انتقال خون است؛ تامین خون کافی و سالم را در کانون توجه قرار داده‌ایم و امیدوارم در این زمینه رشد چشمگیری داشته باشیم. 


نظرات

آخرین اخبار
حضور عراقچی در برنامه گفتگوی ویژه خبری امشب
سی‌ان‌ان: عقب‌نشینی و ترس ترامپ از نقشه سرقت اورانیوم ایران
پرسپولیس به روند صدور مجوز حرفه‌ای معترض شد
مرتضی نعمت اللهی پیشکسوت مجسمه‌سازی اصفهان درگذشت
قدرت‌نمایی ایران در خلیج فارس نماد اقتدار نیروهای مسلح است
تیراندازی در وست وال استریت با یک کشته و 11 زخمی/ فرد مهاجم کشته شد
منبع آگاه : وزیر خارجه پاکستان عازم ژنو می شود
هشدار سی‌ان‌ان درباره بحران سوخت در آمریکا
گروسی: اولویت راستی‌آزمایی است!
بقایی:جلسه نهادهای ذی‌ربط برای بررسی متن پیش نویس تفاهم اولیه در حال برگزاری است
بازنشر پیام عراقچی از سوی ترامپ/ترامپ: پیام وزیر خارجه ایران درباره توافق مثبت بود
بارش‌های سیل‌آسا در راه شمال کشور
دوازده روز جنگ، یکسال مقاومت ملی
مهار آتش‌سوزی در ارتفاعات دشتی بوشهر
کریس رایت ادعا کرد: خروج روزانه حدود 7 میلیون بشکه نفت از خلیج فارس
خوزستان روی خط آتش؛ کدام شهرها امروز رکورد گرما را شکستند؟
پیام تند پوتین به غرب: هرگز با روسیه وارد جنگ نشوید
پاسخ عضو تیم رسانه‌ای مذاکرات به ادعای نبویان درباره تنگه هرمز
پاکستان از پایان نگارش توافق صلح ایران و آمریکا خبر داد
پیام پزشکیان به پوتین به مناسبت روز ملی روسیه
حمله حزب الله به نظامیان اسرائیلی
نورویدئو | ایران یک سال پس از آن دوازده روز
خط‌ونشان رونالدو برای مدعیان جام جهانی
فرمانده‌ای که دنبال «کار» بود نه «نام»+فیلم
وزیر جنگ اسرائیل: از لبنان، سوریه و غزه عقب نشینی نمی کنیم!
دریادار سیاری: دستمان روی ماشه است/هرگز به دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم
ونس: خبری از پول نقد بابت امضای توافق با ایران نیست!
استارمر: استعفا نمی‌دهم، می‌جنگم!
خنثی‌سازی مهمات در ملارد/ شهروندان نگران نباشند
تنیسور میزبان هم حریف ملی‌پوش ایران نشد
واکنش تند سرمربی نروژ به رفتار توهین‌آمیز مقامات آمریکایی
عراقچی: جزئیات تفاهم‌نامه اسلام‌آباد در زمان مناسب منتشر می‌شود
خبر خوش از بازگشت 30 میلیون مترمکعب گاز به شبکه
پزشکیان: مصرف بهینه را به گفتمان تبدیل کنیم
سه نشانه بازی روانی ترامپ با ایران و آمریکا
عراق از شکست طرح ترور چند مقام ارشد امنیتی خبر داد
گام جدید برای نیروهای شرکتی؛ طرح تبدیل وضعیت به دولت رسید
کارشکنی آمریکا در عدم صدور ویزای بازیکنان فلسطین
اردوغان: منطقه بهای سنگینی بابت جنگ علیه ایران می‌پردازد
تقویم آزمون‌های نهایی منتشر شد/ یازدهمی‌ها و دوازدهمی‌ها آماده شوند+جدول
شوک ترامپ به مذاکرات؛ چرا رئیس‌جمهور آمریکا توافق را «دروغ» خواند؟
چک سفید امضای آمریکا برای لهستان
عضو کمیسیون امنیت ملی: حتی متحدان ترامپ هم به او اعتماد ندارند
اوکراین در پی دریافت کمک نظامی میلیارد دلاری جدید از متحدانش
نخست‌وزیر عراق: سلاح فقط در دست دولت است
هشدار جدی اسرائیل به ساکنان مناطق جنوب لبنان؛ هرچه زودتر تخلیه کنید!
ایتالیا: جنگ ایران جنگ ما نیست
پشت‌پرده محموله خیالی 3 میلیارد دلاری امارات به ایران
منبع آگاه: ادعای امضای توافق در روز یکشنبه در ژنو کذب محض است
یوزها زیر ذره‌بین سزار راموس