×
بین الملل
شناسه خبر : 308369
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/01/18 ساعت 19:40
روسیه و چین قطعنامه ضدایرانی بحرین درباره تنگه هرمز را وتو کردند

ناکامی شورای امنیت در پیشبرد اهداف سیاسی علیه ایران؛

روسیه و چین قطعنامه ضدایرانی بحرین درباره تنگه هرمز را وتو کردند

روسیه و چین، دو عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه پیشنهادی بحرین - به عنوان رئیس دوره‌ای شورای امنیت در ماه جاری میلادی (آوریل 2026) - را درباره تنگه هرمز وتو کردند.

نورنیوز-گروه بین الملل: پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی بحرین در نشست امروز (سه‌شنبه) به وقت محلی (هفتم آوریل ۲۰۲۶ برابر با ۱۸ فروردین ۱۴۰۵) شورای امنیت سازمان ملل متحد به رای گذاشته شد و روسیه و چین با رای مخالف خود، آن را وتو کردند.

پیش نویس قطعنامه پیشنهادی بحرین ۱۱ رای موافق، دو رای مخالف روسیه و چین و دو رای ممتنع پاکستان و کلمبیا را به دست آورد.

بحرین که همزمان با برخی دیگر از کشورهای عربی قلمرو و خاک خود را در اختیار آمریکا و اسرائیل برای تجاوز به ایران قرار داده است، در پیشبرد اهداف سیاسی خود با سوء استفاده از موقعیت ریاست شورای امنیت سازمان ملل برغم حمایت واشنگتن ناکام ماند.

قطعنامه پیشنهادی بحرین به نمایندگی از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس (به جز عمان) و نیز کشور اردن درباره تنگه هرمز در پی تجاوز آمریکا و اسرائیل به ایران، ارائه شده بود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، در پی رایزنی‌های فشرده و مخالفت شدید روسیه و چین، در متن نهایی قطعنامه پیشنهادی بحرین، عبارت بحث برانگیز «تمامی ابزارهای لازم» که مجوز توسل به زور را می داد، حذف شده بود و تنها بر هماهنگی دفاعی برای اسکورت کشتی‌های تجاری در تنگه هرمز تاکید داشت اما باز هم به تصویب نرسید و آمریکا و متحدان عربی و اروپایی او در شورای امنیت ناکام ماندند.

نماینده بحرین در سازمان ملل در سخنانی پیش از رای گیری مدعی شد: پیش‌نویس قطعنامه‌ای را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کردیم تا امنیت دریانوردی در خلیج فارس را تامین کنیم.

منابع دیپلماتیک پیش از برگزاری این نشست به خبرنگار ایرنا در سازمان ملل گفتند که رایزنی‌های بسیار فشرده‌ای در سطوح مختلف دیپلماتیک تا آخرین لحظات در حال انجام بود.

نشست شورای امنیت سازمان ملل برای این قطعنامه ابتدا قرار بود روز جمعه (سوم آوریل ۲۰۲۶ /۱۴ فروردین ۱۴۰۵ ) برگزار شود که به روز شنبه (چهارم آوریل ۲۰۲۶ / ۱۵ فرردین ۱۴۰۵) موکول شد تا رایزنی‌های بیشتری صورت گیرد اما نشست روز شنبه نیز بار دیگر به تعویق افتاد و سرانجام امروز به وقت محلی (هفتم آوریل ۲۰۲۶ برابر با ۱۸ فروردین ۱۴۰۵) برگزار شد.

هر قطعنامه برای تصویب در شورای امنیت سازمان ملل نیاز به ۹ رای موافق بدون وتوی پنج عضو دائم این شورا دارد اما قطعنامه بحرین با وجود کسب ۱۱ رای موافق بدلیل وتوی دو عضو دائم شورای امنیت به تصویب نرسید.

شورای امنیت سازمان ملل دارای پنج عضو دائم (آمریکا، انگلیس، روسیه، چین و فرانسه) و ۱۰ عضو غیر دائم است که برای تصویب هر قطعنامه پنج عضو دائم نباید به آن رای منفی بدهند.

در پی تجاوز آمریکا و اسرائیل به ایران از نهم اسفند ۱۴۰۴ (۲۸ فوریه ۲۰۲۶) و عدم محاسبه پیامدهای اقتصادی این جنگ بر تنگه هرمز و بخش نفت و انرژی در جهان و آمریکا، قیمت جهانی نفت و نیز بنزین در دنیا و به ویژه آمریکا رو به افزایش است.

تنگه هرمز یکی از راهبردی‌ترین گذرگاه‌های دریایی جهان است که امنیت انرژی و ثبات اقتصاد جهانی به آن وابسته است. روزانه حدود ۲۰ تا ۲۱ میلیون بشکه نفت از این مسیر باریک عبور می‌کند و بخش قابل توجهی از گاز طبیعی و فرآورده‌های پتروشیمی جهان نیز از همین مسیر صادر می‌شود.

کشورهای عضو ناتو، درخواست دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای مشارکت در تجاوز به ایران به منظور بازگشایی این آبراه جهانی را که ۲۰ درصد نفت جهان از آن عبور می‌کند، رد کرده اند.

بازگرداندن تنگه‌ای که تا پیش از آغاز تجاوز آمریکا و اسرائیل به روی همه شناورها و کشتی‌ها باز بود، در حالی به کابوس اول ترامپ تبدیل شده است که در پی اختلال پیش آمده در اقتصاد جهانی ناشی از مدیریت ایران بر تنگه هرمز و جستجوی مسیری، به هذیان گویی ترامپ دامن زده است.

تنگه هرمز، کانالی حیاتی است که ۲۰ درصد نفت جهان از آن عبور می‌کند و کشورها عضو ناتو، درخواست آمریکا برای مشارکت در تجاوز به ایران به منظور بازگشایی این آبراه جهانی را رد کرده‌اند.

آنچه در شورای امنیت سازمان ملل گذشت

در جریان جلسه شورای امنیت سازمان ملل که قطعنامه ضدایرانی از تصویب بازماند، نماینده‌های اعضای این شورا اظهاراتی درباره جنگ آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران عنوان کردند.

  شورای امنیت سازمان ملل متحد پس از وتوی روسیه و چین، نتوانست پیش‌نویس قطعنامه بحرین در مورد بازگشایی تنگه هرمز را تصویب کند. از ۱۵ عضو شورای امنیت، ۱۱ عضو به آن رای مثبت و دو عضو دیگر یعنی پاکستان و کلمبیا، رای ممتنع دادند. بنابراین، با ۱۱ رای، این قطعنامه دست‌کم ۹ رای لازم برای تصویب را کسب می‌کرد.  با این حال، چین و روسیه که دو عضو دائم شورای امنیت هستند، حق وتو دارند و تصمیم گرفتند از آن استفاده کنند که اساسا قطعنامه را از بین برد.

«عبداللطیف الزیانی» وزیر امور خارجه بحرین در این جلسه، گفت: «این کشورها (امارات متحده عربی، عربستان سعودی، قطر، کویت و اردن) تاسف خود را از عدم تصویب قطعنامه ارائه شده به شما ابراز می‌کنند.»

وی افزود: «شورا در انجام مسئولیت خود درباره یک رفتار غیرقانونی که مستلزم اقدام قاطع و بدون تاخیر است، کوتاهی کرده است.»

وزیر خارجه بحرین ادعا کرد: «ما امیدوار بودیم که پیش‌نویس قطعنامه گامی به سوی یک راه‌حل دائمی باشد که آزادی دریانوردی در تنگه هرمز را به عنوان یک آبراه ملی که هیچ کشوری حق ندارد آن را مسدود کند، تضمین کند؛ طبق قوانین بین‌المللی.»

«واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در شورای امنیت سازمان ملل اظهار کرد: «روسیه نمی‌تواند از قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که می‌تواند رویه خطرناکی برای حقوق بین‌الملل دریاها ایجاد کند، حمایت کند.»

وی افزود: «روسیه خاطرنشان می‌کند که قطعنامه شکست‌خورده شورای امنیت سازمان ملل به دست کسانی افتاده که می‌خواهند امنیت خاورمیانه را بیشتر تضعیف کنند.»

نماینده روسیه تاکید کرد: «فدراسیون روسیه به این پیش‌نویس رای منفی داد. موضع کشور ما در قبال بحران کنونی خاورمیانه، اصولی، منسجم و بی‌طرفانه است. ما تجاوز ایالات متحده و اسرائیل علیه ایران را محکوم می‌کنیم، به حاکمیت و تمامیت ارضی همه کشورهای منطقه، چه جمهوری اسلامی ایران و چه سایر کشورهای خلیج فارس احترام می‌گذاریم، حملاتی را که غیرنظامیان و زیرساخت‌های غیرنظامی آنها را هدف قرار می‌دهد، رد می‌کنیم و این را غیرقابل قبول می‌دانیم.»

نبنزیا در شورای امنیت سازمان ملل متحد اظهار کرد: «ما در تلاش برای دستیابی به استقرار سریع صلح در خلیج فارس و خاورمیانه هستیم. با این حال، فدراسیون روسیه نتوانست از متنی حمایت کند که سابقه خطرناکی برای حقوق بین‌الملل، حقوق بین‌الملل دریاها، هرگونه تلاش بین‌المللی برای صلح و همچنین برای اقتدار شورای امنیت سازمان ملل متحد ایجاد می‌کند.»

او همچنین خاطر نشان کرد: «شرکای ما از بحرین و شرکای همفکر آنها رویکردی اساسا نادرست و خطرناک به این وضعیت ارائه داده‌اند. تقریباً هر پاراگراف از پیش‌نویس پیشنهادی آنها مملو از عناصر نامتعادل، نادرست و تقابلی بود. روسیه نتوانست از متنی که سابقه خطرناکی برای حقوق بین‌الملل ایجاد می‌کند، حمایت کند. بی‌توجهی به ریشه‌های بحران در ایران، یعنی اقدامات غیرقانونی و بی‌ملاحظه آمریکا و اسرائیل علیه ایران، امکان‌پذیر و قابل قبول نیست.»

«فو کونگ» نماینده دائمی چین در شورای امینت نیز گفت: «پیش‌نویس قطعنامه بحرین درباره تنگه هرمز شامل محکومیت یک‌جانبه و اعمال فشار بود.»

وی افزود: «تصویب قطعنامه‌ای درباره تنگه هرمز در حالی‌که واشنگتن تهدید به نابودی یک تمدن می‌کند، پیام نادرستی ارسال خواهد کرد.»

«مایک والتز» سفیر آمریکا در سازمان ملل ضمن تایید جنایات خود در ایران، گفت: «وتوی روسیه و چین در مورد قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد که توسط بحرین در مورد تنگه هرمز تهیه شده بود، ایالات متحده را در عملیات نظامی خود علیه ایران محدود نخواهد کرد.»

والتز پس از رای‌گیری در شورای امنیت سازمان ملل متحد مدعی شد: «نتیجه امروز، ایالات متحده را برای ادامه اقدام در دفاع از خود و دفاع جمعی از متحدان و شرکای خود محدود نمی‌کند. رئیس‌جمهور دونالد ترامپ به اقدامات لازم برای دفاع از مردم ما و جهان آزاد ادامه خواهد داد.»

در نتیجه آتش‌افروزی آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه با تکرار حملات غیرقانونی علیه حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران از ۹ اسفند ۱۴۰۴، مقامات جمهوری اسلامی ایران اعلام کردند کلیه تردد کشتی‌ها از این آبراه مهم بین‌المللی که در مجاورت آب‌های سرزمینی و خط ساحلی قلمرو ایران واقع شده است، باید با هماهنگی ایران انجام شود و کشتی‌های مرتبط با آمریکا و رژیم صهیونیستی و متحدان آن‌ها اجازه عبور نخواهند داشت.

این امر شوک‌ بی‌سابقه‌ای به بازارهای جهانی انرژی و بورس وارد کرده و هزینه خانوار را در بسیاری از نقاط جهان، از جمله کشورهای اروپایی افزایش داده است.


ایرنا
اخبار مرتبط
شکست ادعای «اجماع علیه ایران» در رأی‌گیری سازمان بین‌المللی دریانوردی
شنبه 1405/02/12 ساعت 15:19
شکست ادعای «اجماع علیه ایران» در رأی‌گیری سازمان بین‌المللی دریانوردی
رأی‌گیری درباره قطعنامه پیشنهادی امارات در آیمو نشان داد برخلاف ادعاها، اجماعی علیه ایران وجود ندارد و بخش قابل‌توجهی از اعضا در رأی‌گیری شرکت نکرده یا رأی مثبت نداده‌اند.
بحرین کاردار عراق را احضار کرد
دوشنبه 1405/01/24 ساعت 20:25
بحرین کاردار عراق را احضار کرد
وزارت امور خارجه بحرین در اعتراض به حملات پهپادی به این کشور، کاردار سفارت عراق در منامه را احضار کرد.
خرید نفت ایران با قیمت بیش از برنت از سوی پالایشگاه های چینی
جمعه 1405/01/21 ساعت 11:13
خرید نفت ایران با قیمت بیش از برنت از سوی پالایشگاه های چینی
برخی منابع آگاه از خریداری نفت ایران با قیمتی بالاتر از نفت برنت از سوی تی‌پات‌ها (پالایشگاه‌های مستقل چینی ) خبر دادند؛ رویدادی که برای اولین بار از سال 2022 اتفاق می افتد.
روسیه: نادیده گرفتن دلیل اصلی بحران در خاورمیانه، غیرقابل قبول است
چهارشنبه 1405/01/19 ساعت 08:36
روسیه: نادیده گرفتن دلیل اصلی بحران در خاورمیانه، غیرقابل قبول است
نماینده روسیه در شورای امنیت سازمان ملل گفت: نادیده گرفتن دلیل اصلی بحران در خاورمیانه یعنی اقدامات خصمانه اسرائیل و آمریکا علیه ایران، غیرقابل قبول است.
چین: علت اختلال در تنگه هرمز اقدامات غیرقانونی آمریکا علیه ایران است
سه‌شنبه 1405/01/18 ساعت 23:15
چین: علت اختلال در تنگه هرمز اقدامات غیرقانونی آمریکا علیه ایران است
نماینده چین گفت: علت اختلال در کشتیرانی در تنگه هرمز اقدامات غیرقانونی آمریکا و اسرائیل است.
تلاش بحرین برای وادار کردن شورای امنیت به اقدام علیه ایران
دوشنبه 1405/01/17 ساعت 03:10
تلاش بحرین برای وادار کردن شورای امنیت به اقدام علیه ایران
نمایندگی بحرین در سازمان ملل تلاش می‌کند از ریاست دوره‌ای خود بر شورای امنیت، برای صدور قطعنامه‌ای در جهت استفاده زور در تنگه هرمز، سوءاستفاده کند.
نظرات

آخرین اخبار
نابودی تومورهای روده بزرک با پروبیوتیک مهندسی‌شده
ایران چگونه آمریکا را در تله تشدید انداخت؟
زنگ خطر آلزایمر در ایران؛ 1.5 میلیون مبتلا و تغییر سن ابتلا پس از کرونا
کسب‌وکارهای آمریکا در شوک زنجیره تأمین؛ بحرانی پیچیده‌تر از دوران کرونا
منشأ اضطراب کودکان در شروع سال تحصیلی چیست و چگونه آن را مدیریت کنیم؟
عراقچی به نیویورک رسید؛ آغاز برنامه‌های ایران در مجمع عمومی سازمان ملل
رایزنی وزیران خارجه مصر و پاکستان درباره ایران، منطقه و همکاری‌های دوجانبه
حماس: به توافق آتش‌بس پایبندیم؛ نقض‌ها همچنان ادامه دارد
وزارت خارجه یمن: اقدامات عربستان امنیت و ثبات یمن را هدف گرفته است
افغانستان، کاردار پاکستان را احضار کرد
جدول خاموشی برق کرمانشاه برای سه‌شنبه 31 شهریور اعلام شد؛ برنامه جوانرود و اسلام‌آباد
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 30 شهریور 1405؛ سکه امامی 3.6 میلیون تومان ارزان شد
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز دوشنبه 30 شهریور ؛ جدول قیمت بازار و نمایندگی
سرلشکر ایزدی: توان موشکی، پهپادی و پدافندی ایران در حال تقویت است
ضرورت عبور از توافق چارچوب
حزب‌الله عراق در سوگ آیت‌الله شبیری زنجانی؛ میراث علمی او ماندگار است
شورش رسانه‌های آمریکا علیه ترامپ؛ پوشش رئیس‌جمهور متوقف شد
ارتحال آیت الله شبیری زنجانی ضایعه اسفبار دینی و فرهنگی است
توصیه‌های آزمون و رضاییان به نوجوانان؛ از خواب و تغذیه تا آینده‌نگری
جنایت جنگی علیه جنوب لبنان؛ حمله با بمب‌های فسفری
جزییات جدید از وضعیت شیوع کرونا وآنفولانزا در ایران/ وزارت بهداشت هشدار داد
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا ؛ هشدار درباره هرمز، نفت 100 دلاری و سفر مقام پاکستانی
کمبود گازوئیل اقتصاد جهان را تحت فشار می‌گذارد؛ چشم‌انداز بازار تا 2027
بازار طلا آماده نوسان شد؛ دلار 230 هزار تومانی سرنوشت‌ساز می‌شود؟
وزیر اقتصاد: آغاز اصلاح ساختار 30 بانک
10 غایب بزرگ تیم ملی؛ آیا زنگ تغییر نسل در فوتبال ایران به صدا درآمده است؟
پیش‌بینی قیمت دلار سه‌شنبه 31 شهریور 1405؛ دلار در کمین شکست مرز 230 هزار تومان
دیپلماسی چین در قبال ایران و اوکراین
رایزنی وزیران خارجه پاکستان و فرانسه در نیویورک؛ محوریت ایران و فلسطین
دو مصدوم در واژگونی آمبولانس در محور ایلام-مهران
«کووید 19» چگونه فعال شد؟
نگرانی شدید سازمان ملل درباره یمن؛ احتمال گسترش دوباره درگیری‌ها
درخواست ترکیه از آمریکا برای پایان سیاست‌های بی‌ثبات‌کننده اسرائیل
سقوط مرگبار بالگرد در آمریکا؛ دو نفر کشته شدند
سپاه: وحدت و ایستادگی میراث راهبردی دفاع مقدس است
شکست حزب دموکرات مسیحی به رهبری مرتس
تمرین تیم ملی با حضور لژیونرها داغ شد؛ آزمون و طارمی آمدند + فیلم
دولت چهاردهم علیه مقررات زائد؛ 90 هزار مقرره در کشور شناسایی شد
شروع عصر زیدان در فرانسه با یک خاطره ویژه از امباپه
مسکو: روسیه نه اروپا را تهدید می‌کند و نه از کسی باج می‌گیرد
سخنگوی قوه قضائیه: برای تنگه هرمز باید یک نظام حقوقی شکل بگیرد
جزئیات متفاوت از شیوه فیلم‌سازی اصغر فرهادی؛ اهمیت صدا در سینمای ایران
پزشکیان: اقدامات آمریکا زمینه‌ساز افزایش همگرایی میان کشورهای اسلامی شده است
جزییات و زمان افزایش یارانه حکمت بازنشستگان نیروهای مسلح اعلام شد
بازسازی 100 مدرسه در سیستان‌وبلوچستان و هرمزگان توسط ارتش
اطلاعیه مهم درباره آخرین وضعیت تأمین واکسن آنفلوانزا
راه‌اندازی تیم‌های واکنش سریع برای حفاظت اضطراری از زیگورات چغازنبیل
آیت الله مکارم‌شیرازی: فقدان آیت الله شبیری زنجانی ضایعه‌ای سنگین برای جامعه مؤمنان است
فهرست شایعات و اخبار تکذیب‌شده 24 ساعت گذشته
فراخوان تکفیری‌ها از سوی عربستان برای جنگ با یمن