×
اقتصادی
شناسه خبر : 308245
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/01/18 ساعت 11:24
جهش کم‌سابقه قیمت نفت در بازار جهانی

جهش کم‌سابقه قیمت نفت در بازار جهانی

همزمان با رشد چشمگیر شاخص WTI و نگرانی از بحران عرضه جهانی، قیمت نفت ایران نیز افزایش یافت و به سطح 108 دلار رسید.

نورنیوز-گروه اقتصادی: قیمت نفت در تمامی سبدهای جهانی افزایشی است. ناامیدی بازار انرژی از دستیابی ایران و آمریکا به توافق آتش‌بس موقت، بار دیگر نفت را در مسیر صعودی قرار داده است. به این ترتیب، قیمت نفت WTI به 115.22 دلار در هر بشکه رسیده و 2.50 درصد رشد داشته است. قیمت نفت برنت نیز با افزایش 1.26 درصدی روی رقم 111.15 دلار در هر بشکه قرار گرفته است.

قیمت نفت موربان ابوظبی با رشد 3.69 درصدی به 119.08 دلار در هر بشکه رسیده و قیمت نفت عمان با 14.34 درصد رشد، تا رقم 120.81 دلار بالا رفته است. قیمت نفت اوپک نیز 110.63 دلار است و نوسان افزایشی اندکی را تجربه می‌کند.

در این بین، قیمت نفت ایران بار دیگر افزایشی شده و با عبور از مرز 100 دلاری در ارقام بالا قرار گرفته است. نفت سبک ایران در بازه 106 تا 108.26 دلار در هر بشکه قیمت خورده و نفت سنگین ایران نیز در بازه قیمتی 104 تا 106.11 دلار در هر بشکه نوسان می‌کند.

رقابت آسیا و اروپا برای بشکه‌های آزاد

در حالی که بازار جهانی انرژی با اختلال جدی در عرضه مواجه شده، نفت خام آمریکا به یکی از کمیاب‌ترین و پرتقاضاترین گزینه‌ها تبدیل شده و اختلاف قیمت آن با شاخص‌های مرجع جهانی به سطوحی بی‌سابقه رسیده است؛ وضعیتی که نشان‌دهنده تغییر عمیق در معادلات سنتی قیمت‌گذاری نفت است.

با این حال اما همین رفتار در بازار انرژی هزینه بیمه نفت را نیز به شدت افزایش داده و دچار جهش بی‌سابقه‌ای کرده است. در این بین، اگرچه افزایش قیمت نفت WTI در ظاهر خبری ارزشمند برای صادرات آمریکاست اما در در پشت پرده، از بحران شدید عرضه و کمبود نفت در بازارهای جهانی طی ماه‌های آینده خبر می‌دهد.

اختلاف قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا در بازار نقدی به رکوردی تازه در بازه ۳۰ تا ۴۰ دلار در هر بشکه بالاتر از شاخص‌های کلیدی منطقه‌ای رسیده است. این جهش قیمتی در شرایطی رخ داده که کشورهای آسیایی و اروپایی، همزمان با بسته شدن عملی تنگه هرمز، برای تأمین نیاز انرژی خود با محدودیت شدید عرضه روبه‌رو شده‌اند.

منابع تجاری اعلام کرده‌اند نفت WTI برای تحویل ماه ژوئیه در شمال آسیا با چنین اختلاف قیمتی عرضه می‌شود؛ رقمی که بسته به شاخص مقایسه‌ای، در دامنه‌ای کم‌سابقه نوسان دارد. محبوس ماندن بخش عمده عرضه خاورمیانه در تنگه هرمز و کاهش تولید بالادستی از سوی تولیدکنندگان خلیج فارس، رقابت برای نفت سایر مناطق را تشدید کرده و به رشد سریع این اختلاف قیمت دامن زده است.

WTI؛ از نفت تخفیف‌دار تا کالای ممتاز

بر اساس اظهارات معامله‌گران، نفت WTI میدلند با اختلاف حدود ۳۴ دلار در هر بشکه نسبت به شاخص دبی به بازار شمال آسیا پیشنهاد شده و برخی پیشنهادها حتی از قیمت نفت برنت نیز ۳۰ تا ۴۰ دلار در هر بشکه بالاتر بوده است. این در حالی است که تنها چند هفته پیش، این اختلاف حدود ۲۰ دلار برای محموله‌های فروخته‌شده در پایان ماه مارس بود.

در نبود جریان آزاد نفت از خاورمیانه، نفت خام آمریکا به یک منبع ارزشمند و مطمئن تبدیل شده و همین موضوع باعث شده قیمت معاملات آتی WTI در پایان هفته گذشته از برنت پیشی بگیرد. این اتفاق در شرایط عادی نادر است، چرا که معمولاً برنت به‌عنوان شاخص نفت دریایی در زمان شوک‌های عرضه جهانی پیشتاز بوده و WTI اغلب با تخفیف معامله می‌شود. وارونگی کنونی، نشانه‌ای از برهم خوردن سیگنال‌های معمول قیمت‌گذاری و فشار شدید بر جریان‌های فیزیکی عرضه است.

پیام بازار آتی؛ کمبود فوری نفت

اختلاف قیمت ماهانه فوری در معاملات آتی WTI طی هفته‌های اخیر روندی نزولی را شکل داده بود، اما این روند در هفته گذشته به سطوحی بی‌سابقه رسید. چنین وضعیتی معمولاً به‌عنوان علامتی روشن از کمبود عرضه فوری تفسیر می‌شود و نشان می‌دهد بازار حاضر است برای دسترسی به بشکه‌های مطمئن و قابل تحویل، بهای بسیار بالاتری بپردازد. این پیام بازار، بیش از هر چیز از بحرانی عمیق در تعادل عرضه و تقاضای جهانی نفت حکایت دارد.


نظرات

آخرین اخبار
ترامپ علیه دیوان بین‌المللی کیفری!
تهدیدات اسرائیل فقط جنوب لبنان را هدف نگرفته است
رئیس شورای عالی سیاسی یمن: انقلاب 21 سپتامبر نقطه عطف تاریخ یمن است
عملیات 48 ساعته پلیس خوزستان؛ 153 سلاح غیرمجاز کشف شد
درخواست گوترش برای حضور دائمی آفریقا در شورای امنیت سازمان ملل
مراسم تشییع شهید صیاد، عبدالله ملاحی در میناب برگزار شد
آخرین خبر از افزابش مبلغ کالابرگ
احمدی شهردار ساری ماند؛ استیضاح شورای شهر تایید نشد
پدافند روسیه: 1951 پهپاد اوکراینی در 24 ساعت منهدم شد
قهرمانی حیاتی در مسابقات بدمینتون سنگال
محکومیت حضور نتانیاهو در مسجدالاقصی
ایستگاه دوحه در سفر عراقچی به نیویورک چقدر مهم است؟
کنگره ناتوان از حل معمای انتقال مرموز قطعات محرمانه اف-35 به هنگ‌ کنگ
مقام سابق ژاپنی: ژاپن نباید فقط به خواسته‌های آمریکا توجه کند
عارف درگذشت برادر عباس آخوندی را تسلیت گفت
قالیباف: آمریکا برخلاف ظاهرش، آسیب‌پذیر و در معرض خطر است
خسارت 294 خودروی آسیب‌دیده جنگ در هرمزگان پرداخت شد
حمله مسلحانه در پاکستان 6 نظامی را کشت
فرود اضطراری پرواز استانبول ـ تهران در تبریز
نبرد سخت دیانا رحیمی با نماینده چین در ووشوی بازی‌های آسیایی
سردار آزمون برای بازگشت به تیم ملی با تاج دیدار کرد
واکنش بن‌گویر به بازداشت عامل تیراندازی در رام‌الله
یمن: محاصره یمن ارتباطی با ایران ندارد
کشف طلای مسروقه و دستگیری نیم‌ساعته سارق در بابل
دستگیری فرد شرور مسلح و کشف آرد غیرمجاز در سمنان
پلیس هرمزگان محموله بزرگ کالای قاچاق را کشف کرد
سرکنسول جدید ایران در کربلا با عراقچی دیدار کرد
سفیر جدید ایران در قزاقستان با عراقچی دیدار کرد
انهدام پهپاد پیشرفته اوربیتر در تنگه هرمز توسط پدافند ارتش
ساعت قطعی برق مشهد و خراسان رضوی 30 شهریور + لینک ساعت خاموشی
تحلیل رسانه هندی از آینده قیمت طلا در بازار جهانی
پزشکیان: همه دستگاه‌ها برای تداوم تولید و اشتغال تلاش کنند
منچسترسیتی، برنده جشنواره گل در اتحاد
مردم برای سلامتی آیت‌الله شبیری زنجانی دعا کنند
پروژه جنجالی ترامپ؛ طاق نصرت واشنگتن رنگ‌وبوی نظامی گرفت
نخستین مدال ایران در ناگویا؛ چین در صدر جدول مدالی
جهش قیمت زعفران و شمش طلا در بورس کالا
برنامه خاموشی برق البرز فردا 30 شهریور + جدول قطعی کرج
اتلتیکومادرید 2-1رئال مادرید؛ دربی جذاب مادرید با طعم رکوردشکنی ستاره+فیلم گل‌ها
سخنگوی وزارت خارجه قطر: واشنگتن توافق می‌خواهد
عضویت یک ایرانی در شورای جهانی گردشگری پایدار
پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه دوشنبه 30 شهریور 1405+جدول قیمت ها
نوراینفو | 6 علت شایع چشم‌درد که باید بدانید + علائم هشدار
برنامه‌ریزی ایران برای حضور بی‌حاشیه در بازی‌های آسیایی ناگویا
دستیابی به توافق جامع با ایران؛ محور گفت‌وگوی السیسی و رئیس سیا؟
تلاش قطر برای ثبات منطقه از طریق دیپلماسی
برنامه قطعی برق گرگان و شهرهای گلستان فردا دوشنبه 30 شهریور+ لینک خاموشی
پیش‌ بینی قیمت دلار دوشنبه 30 شهریور 1405؛ مسیر صعود یا اصلاح؟
پزشکیان: به دشمن حسن ظن نداریم؛ بر عهد خود می‌ایستیم
سرمربی سابق پیکان، گزینه جدید نساجی برای لیگ برتر