×
سیاسی
شناسه خبر : 308052
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/01/17 ساعت 15:48
همدستان متجاوز به‌اندازه‌ی خود او شریک جنایت هستند

نورنیوز مسئولیت حقوقی کشورهای کمک‌کننده به متجاوز را بررسی می‌کند

همدستان متجاوز به‌اندازه‌ی خود او شریک جنایت هستند

با توجه به اینکه متون حقوق بین الملل و حتی قواعد پذیرفته شده سازمان ملل، حمله به مکان هایی مثل پل و نیروگاه را از جنایات جنگی به شمار می‌آورند، کشورهای دور و نزدیک ایران که تسهیل‌کننده حمله احتمالی ترامپ به کشورمان باشند، به لحاظ حقوقی از همدستان و شرکای این جنایت به شمار می‌آیند و باید به اندازه شخص مهاجم، پاسخگوی حقوق بین الملل باشند.

نورنیوز- گروه سیاسی: رئیس جمهور آمریکا در ادامه زیاده‌خواهی‌های متکبرانه‌اش، شامگاه یکشنبه بار دیگر با زبانی تهدیدآمیز ضرب‌الاجل سابق خود را تکرار و تمدید کرد و مغرورانه به ایران هشدار داد که اگر توافق نکند و تنگه هرمز را بازگشایی نکند به پل‌ها و نیروگاه‌های کشورمان حمله خواهدد کرد و چنین و چنان خواهد شد. این البته بار اول نیست که ترامپ با چنین زبانی با ایران سخن می‌گوید؛ و البته هربار که حرفی از این قماش گفته، بلافاصله ضرب شستی مهم و زخمی کاری دریافت کرده است. تهدید اخیر او هم درست بعد از آن صورت گرفت که تعدادی از هواگردهای خود را در داخل خاک ایران از دست داد و با تحمل خسارات فراوان عقب نشست.
اما غیر از این موضوع، چیزی که از هر جهت مهم است این نکته است که ترامپ برای عملی کردن تهدید غیرانسانی‌اش علیه زیرساخت‌های پل و نیروگاه ایران، طبعا باید از فضا، امکانات، جغرافیا و احتمالا لجستیک کشورهای منطقه استفاده کند. آیا قواعد و قوانین مسلّم حقوق بین الملل، درباب مسئولیت کشورهای واسط در این مورد پیش‌بینی‌هایی داشته اند؟ این موضوعی بسیار حیاتی و مهم است تاجایی که می‌تواند وجاهت و مشروعیت مقابله کشور مورد حمله (ایران) با کشور متجاوز(آمریکا و اسراییل) و نیز کشورهای واسط و تسهیل‌کننده تجاوز( اروپا و کشورهای جنوب خلیج فارس) را تأمین کند. چیزی که از مفاد صریح حقوق و پیمان‌های بین الملل برمی آید این است که چنین کشورهای تسهیل‌کننده‌ای، قانوناً همدست و شریک متجاوز محسوب خواهد شد.   
به بیانی حقوقی‌تر، حاکمیت دولت‌ها، که یکی از بنیادی‌ترین اصول نظم بین‌المللی مدرن است، تنها به معنای اختیار اعمال قدرت بر سرزمین و جمعیت نیست؛ این مفهوم هم‌زمان تعهداتی ایجاد می‌کند که در گذر زمان بر اهمیت و دامنهٔ آن افزوده شده است. در دنیایی که روابط امنیتی، نظامی و فناوری‌های نوین مرزها را کم‌رنگ کرده‌اند، دولت‌ها با مسئولیت‌هایی روبه‌رو هستند که نه‌تنها در سطح ملی، بلکه در عرصهٔ بین‌المللی نیز پیامد دارد. یکی از برجسته‌ترین این مسئولیت‌ها جلوگیری از تبدیل شدن قلمرو کشور به بستری برای اقدامات نظامی خلاف حقوق بین‌الملل است.
در چارچوب حقوق بین‌الملل، اصل «عدم معاونت در عمل غیرقانونی» جایگاهی اساسی دارد. این اصل بیان می‌کند که هم دولت‌ها و اشخاص دولتمرد، نباید به نحوی در ارتکاب اقدامات ناقض قواعد بین‌المللی مشارکت داشته باشند؛ چه به شکل مستقیم، چه از طریق تسهیل، پشتیبانی، یا فراهم آوردن امکان انجام آن. این مفهوم که ریشه‌های آن در حقوق بین‌الملل بشردوستانه و قوانین کیفری بین‌المللی تثبیت شده، طی سال‌های اخیر به‌صورتی گسترده‌تر مطرح شده و در تحلیل‌های حقوقی معاصر نقشی محوری ایفا می‌کند.
حضور نیروهای خارجی یا پایگاه‌های مشترک در سرزمین یک کشور، فارغ از هویت طرفین، تعهدات حقوقی مهمی را برای دولت میزبان ایجاد می‌کند. چنین همکاری‌هایی تنها زمانی مطابق با اصول حقوق بین‌الملل تلقی می‌شوند که دولت میزبان سازوکارهایی مؤثر برای نظارت، کنترل و جلوگیری از هرگونه استفاده غیرقانونی اتخاذ کرده باشد. تعهد دولت‌ها محدود به واکنش پس از وقوع حادثه نیست؛ آن‌ها مکلف‌اند پیشاپیش خطر را شناسایی کنند و با اتخاذ اقدامات پیشگیرانه از بروز نقض‌ها جلوگیری نمایند.
این اقدامات می‌تواند شامل مجموعه‌ای از تدابیر باشد: اعلام رسمی و شفاف پایبندی به قوانین بین‌المللی ؛ الزام طرف‌های نظامی خارجی به رعایت چارچوب‌های حقوقی پذیرفته‌شده  ؛ تدوین توافق‌نامه‌های دقیق برای محدود کردن دامنه مأموریت‌ها  ؛تقویت سازوکارهای نظارتی داخلی؛ و البته پیش‌بینی سازوکارهای توقف همکاری در صورت بروز خطر نقض قوانین.  افزون بر مسئولیت دولت‌ها، رژیم حقوق کیفری بین‌المللی تأکید دارد که افراد نیز در قبال رفتارهایی که تسهیل‌کنندهٔ اقدامات غیرقانونی هستند، می‌توانند مورد تعقیب قرار گیرند. این اصل از آن جهت اهمیت دارد که روشن می‌سازد تصمیم‌گیران، فرماندهان و مقامات رسمی تنها به دلیل داشتن جایگاه حکومتی از پاسخگویی معاف نیستند. در چنین چهارچوبی، سمت یا مقام موجب مصونیت نمی‌شود و مسئولیت فردی در کنار مسئولیت دولت‌ها معنا پیدا می‌کند.
این مجموعه اصول نشان می‌دهد که در جهان امروز، وظیفه دولت‌ها فراتر از دفاع از مرزهای سرزمینی است؛ آن‌ها باید از تبدیل شدن قلمرو خود به بستری برای اقدامات ناقض معیارهای بشردوستانه یا امنیتی جلوگیری کنند. این رویکرد نه‌تنها یک وظیفهٔ حقوقی است، بلکه بخشی از مسئولیت اخلاقی و بین‌المللی کشورها برای حفظ ثبات، جلوگیری از آسیب‌های انسانی و تقویت اعتماد جهانی محسوب می‌شود. شفافیت، پایبندی به هنجارهای مشترک و اتخاذ سیاست‌های پیشگیرانه می‌تواند زمینه‌ساز محیطی شود که در آن تعاملات نظامی و امنیتی حتی در شرایط پیچیدهٔ ژئوپلیتیک در مسیر احترام به قانون، حفظ امنیت انسانی و پایداری روابط بین‌المللی قرار گیرد. این مسیر اگرچه چالش‌برانگیز است، اما تنها راه ایجاد ساختاری مسئولانه و متوازن در همکاری‌های فرامرزی به شمار می‌رود.
اکنون با توجه بر اینکه متون حقوق بین الملل و حتی قواعد پذیرفته شده سازمان ملل، حمله به مکان هایی مثل پل و نیروگاه را از جنایات جنگی به شمار می‌آورند، کشورهای دور و نزدیک ایران که تسهیل‌کننده حمله احتمالی ترامپ به کشورمان باشند، با لحاظ حقوقی از همدستان و شرکای این جنایت به شمار می‌آیند و باید به اندازه شخص مهاجم، پاسخگوی حقوق بین الملل باشند. رئیس‌جمهور متوهم و جنایت‌پیشه آمریکا اگر درصدد عملی کردن تهدید خود برآید قهراً باید از امکانات مختلف برخی کشورها در منطقه و فرامنطقه استفاده کند. قواعد حقوق بین الملل اقتضا می کند که این کشورهای واسط، به اندازه کشور مهاجم،‌همدست جنایت خواهند بود و طبعاً انتقام و دفاع کشور مورد تهاجم (ایران) می تواند علاوه بر دولت متجاوز( آمریکا) شامل آنها هم باشد.
 


اخبار مرتبط
مقام آگاه: شناورهای کشوری دوست هم ملزم به پرداخت عوارض تامین امنیت تنگه هرمز هستند
دوشنبه 1405/01/17 ساعت 14:40
مقام آگاه: شناورهای کشوری دوست هم ملزم به پرداخت عوارض تامین امنیت تنگه هرمز هستند
بدنبال اعلام خبر صدور مجوز از سوی ایران برای عبور شناورهای عراقی از تنگه هرمز برخی رسانه های آمریکایی با استناد به این خبر و جریان سازی جعلی تلاش کردند که بر رشد لجام گسیخته قیمت نفت تاثیر بگذارند .
تنگه هرمز؛ نبضی که نظم جهان را تنظیم می‌کند
دوشنبه 1405/01/17 ساعت 14:14
نورنیوز بررسی می‌کند،
تنگه هرمز؛ نبضی که نظم جهان را تنظیم می‌کند
تحولات اخیر در تنگه هرمز و بازار انرژی نشان می‌دهد فشارهای ژئوپلیتیکی علیه ایران به بازتعریف نظم جهانی منجر شده است. بازگشت هند به نفت ایران، چرخش اروپا و افزایش نقش روسیه نشانه افول راهبردهای آمریکا و شکل‌گیری معادلات جدید انرژی است.
مسیر تنبیه کامل متجاوزان را با تمام قوا ادامه می‌دهیم
دوشنبه 1405/01/10 ساعت 11:00
مسیر تنبیه کامل متجاوزان را با تمام قوا ادامه می‌دهیم
سرپرست وزارت دفاع ایران در گفت‌وگوی تلفنی با وزیر دفاع ترکیه با تأکید بر حق دفاع مشروع جمهوری اسلامی اعلام کرد ایران با تمام توان مسیر «تنبیه کامل متجاوزان» و ایجاد بازدارندگی مؤثر را ادامه خواهد داد تا از تکرار جنگ و تجاوز جلوگیری شود.
نظرات

آخرین اخبار
6 دلیل علمی برای اینکه همین امروز باغبانی را شروع کنید
پایان وابستگی پیل‌های سوختی به آب
دنیای VR چگونه درک مغز از «بدن» را دگرگون می‌کند؟
زنگ خطر برای جوانان/چرا ایست قلبی در بازه 25 تا 44 سال افزایش یافت؟
فریاد و تنبیه بدنی چه بلایی سر بچه‌ها می‌آورد؟
انتخاب پارچه مناسب برای بهار + معرفی بهترین الیاف و اشتباهات رایج
کشف 1785 «پروتئین تاریک» در ژنوم انسان/آیا آنها در سرطان نقش دارند؟
گزارش تصویری| جشن پیوند آسمانی زوج‌های جان‌فدای ایران
عنوان «بهترین خط‌زن آسیا» به ایران رسید
معاون سخنگوی سازمان ملل متحد: از مذاکرات ایران آمریکا حمایت می کنیم
ترفند جدید ترامپ برای جنجال‌آفرینی در «تروث سوشال» با تصاویر جعلی
شراکت نظامی جدید امارات و اسرائیل برای توسعه تسلیحاتی!
استارت جدی ملی‌پوشان در اردوی ترکیه با توپ‌های جام جهانی
درگیری پدافند با ریز پرنده‌های آمریکایی- صهیونی در قشم
برد نفت آبادان مقابل نفت زاگرس در انتخابی بسکتبال غرب آسیا
بمب خبری یاسر آسانی: از لالیگا پیشنهاد دارم اما عاشق استقلالم
گراهام: ایران پس از جنگ جسورتر شده است
پزشکیان: گفت‌ وگو به معنای تسلیم نیست
گلایه پزشکیان از رواج «پیام غلط»
ترامپ بار دیگر عقب‌نشینی از ادعاهای خود را گردن دیگران انداخت!
رابرت مالی: تنها راه خروج از جنگ علیه ایران، توافقی بااحترام به منافع دو طرف است
آمریکا مدعی شد منشأ محموله‌های ال‌پی‌جی آدانی ایران بوده است
انصارالله: مواضع تحریمی می‌تواند فشار قابل توجهی بر دشمنان وارد کند
خروج پول از صندوق‌های درآمد ثابت و املاک و ورود به طلا
جنگ علیه ایران، عامل گرانی سوخت و کالا در آمریکا
اعتراف گزارش صهیونیستی به تداوم قدرت و ظرفیت بازسازی ایران
فیلمبرداری «سونیک 4»، پرفروشترین فیلم دوره کرونا به پایان رسید
ترامپ تهدیدات خود علیه ایران را تکرار کرد
شوک تورمی گریبان‌گیر اتحادیه اروپا
اندیشکده واشنگتن: گزینه نظامی برای هرمز پرهزینه است
نوراینفو | هشت حقیقت مهم در مورد اثرات کمبود ویتامین B12
حمله گسترده حزب‌الله به مواضع ارتش اسرائیل در جنوب لبنان
وزرای جدید دفاع و اطلاعات بزودی به مجلس معرفی می‌شوند
مذاکرات محرمانه آمریکا درباره آینده گرینلند
جزئیات واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی از فردا + صدور احکام جدید تا پانزدهم خرداد
ترکیه: اختلافات اصلی در مذاکرات هسته‌ای ایران بر سر شروط و امتیازهاست
جزئیات تکان‌دهنده از قتل فجیع زن ایرانی در ترکیه ؛ راز جنایت در پیام واتساپ نهفته بود
معافیت خرید نفت روسیه دوباره تمدید شد
سازمان بورس از پشت‌پرده بسته ماندن 42 نماد بازار چه گفت؟
واکنش سخنگوی وزارت دفاع و مجلس به اظهارات ترامپ درباره توان دفاعی
قیمت سکه پارسیان امروز دوشنبه 28 اردیبهشت 1405
عراق ادعای عبور پهپادها به سمت عربستان را رد کرد
پاداش طلایی‌های بازی‌های آسیایی 2026 دو برابر می‌شود
مشارکت راهبردی مسکو و پکن/ امضای 40 سند همکاری در سفر پوتین به چین
ولی نصر: ترامپ یک شانس دیگر برای خروج از جنگ با ایران دارد
«کر استارمر» شایعه استعفا را رد کرد/ تا سال 2029 در قدرت می‌مانم
چراغ سبز آمریکا به اسرائیل برای حمله به ایران!
ضربه پاسداران گمنام به گروهک‌های تروریستی ضد انقلاب
آمار جدید اوپک از اثر تکان‌دهنده هرمز بر انرژی جهان
داستان باند بزرگ سرقت رمزارز؛ از هک تا سرقت حضوری