×
اقتصادی
شناسه خبر : 307730
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/01/16 ساعت 10:25
تنگه هرمز، دست برتر ایران و منافع ملی

دکتر موسی غنی‌نژاد

تنگه هرمز، دست برتر ایران و منافع ملی

پس از گذشت بیش از یک ماه از تجاوز نظامی مشترک دولت‌های اسرائیل و ایالات متحده آمریکا به ایران به روشنی معلوم شده است که دولت آمریکا هیچ استراتژی مشخص و منسجمی برای این ماجراجویی نظامی نداشته و صرفا اسیر این تصور احتمالا القاشده از سوی دولت اسرائیل بوده که با نخستین ضربه کاری به سران نظام در همان روزهای اول، کار یکسره خواهد شد.

نورنیوز-گروه اقتصادی:  اما این خیال خام با مقاومت جانانه ایرانیان و نیروهای نظامی آن باطل شد و نه تنها متجاوزان در اهداف اصلی اولیه شکست خوردند، بلکه به تدریج روشن شد ایران با استفاده هوشمندانه از موقعیت استراتژیک تنگه هرمز دست برتری در جنگ و طبیعتا صلح آینده پیدا کرده است. بهره‌گیری عاقلانه از این دست برتر در جهت منافع ملی ایران آینده این جنگ و راه برون‌رفت از آن را رقم خواهد زد.

فشار اقتصادی ناشی از معضل عبور از تنگه هرمز بر اقتصاد جهانی بخش اعظم کشورهای دنیا را عملا در موضع مخالفت با ماجراجویی نظامی اسرائیل و آمریکا قرار داده است. علاوه بر موضع کشورهای بزرگی مانند چین و روسیه در محکومیت تجاوز نظامی به ایران، امروز رئیس‌جمهور فرانسه به‌عنوان یکی از کشورهای مهم اروپایی صراحتا می‌گوید باز کردن تنگه هرمز راه‌حل نظامی ندارد و این کار باید با توافق با ایران صورت بگیرد. بررسی پیشنهاد بحرین برای بازگشایی تنگه هرمز که عملا راه‌حل نظامی را مدنظر دارد، در شورای امنیت سازمان ملل متحد تاکنون دو بار به تعویق افتاده است. سیاست‌های امپریالیستی دولت ایالات متحده آمریکا بیش از پیش مورد انتقاد جدی بخش اعظم کشورهای جهان از جمله متحدان اروپایی و اعضای ناتو قرار گرفته است و از آن سیاست‌ها تبری می‌جویند. از این موقعیت ممتازی که در سایه مقاومت ملی به دست آمده باید به درستی و در جهت منافع ملی ایران استفاده کرد.

نیاز به تضمین آزادی عبور کشتی‌ها از تنگه هرمز که امروز تبدیل به یک مساله مهم جهانی شده است، می‌تواند موضوع اصلی مذاکرات دیپلماتیک ایران برای رسیدن به صلح باشد. اما هیچ نیازی نیست که این مذاکرات در حال حاضر الزاما و مستقیما با طرف‌های متخاصم ایران یعنی دولت‌های اسرائیل و آمریکا صورت گیرد. ایران می‌تواند پیشنهادها و شرایط خود را برای تضمین عبور ایمن از تنگه هرمز به همه کشورهایی که خواهان حل مساله با مذاکرات دیپلماتیک هستند، مطرح سازد و با آنها به طرق مختلف به گفت‌وگوی سازنده، جدی و عملی بنشیند. این تدبیر تاثیر مهمی بر افکار عمومی جهانیان و شاید از آن مهم‌تر بر آمریکاییان مخالف جنگ خواهد گذاشت و به دولت متوهم و سردرگم آمریکا فشار وارد خواهد کرد که جنگ را متوقف سازد و به جای تکرار گزافه‌ای به‌عنوان تسلیم به راه‌حل‌های دیپلماتیک حقیقی روی بیاورد. البته برای رسیدن به نتیجه، پیشنهادهای ایران نباید حداکثری و غیر واقع‌بینانه باشد. برای این منظور لازم است که طرف ایرانی مذاکره از اهل علم، فن و تجربه باشند و مقهور شعارپردازی‌های افراطی مغایر با منافع ملی نشوند. موضع رئیس‌جمهور فرانسه و در نمونه دیگر واکنش اخیر وزیر خارجه اسبق قطر به سخنان دکتر محمدجواد ظریف در فارن‌افرز نشان می‌دهد که آمادگی جدی در سطح جهانی و منطقه‌ای برای وارد شدن به مذاکره با ایران برای حل معضل تنگه هرمز و پایان دادن به جنگ وجود دارد.

البته اینجا لازم است به پیچیدگی روابط میان دولت‌های اسرائیل و آمریکا و نقش و هدف آنها از ماجراجویی نظامی‌شان اشاره کرد. به احتمال قریب به یقین این اسرائیل بود که پای آمریکا را به جنگ ۱۲ روزه و در ادامه آن به جنگ فعلی کشاند. پیش از این اشاره شد که آمریکا استراتژی منسجم و مشخصی برای این جنگ و خروج از آن ندارد. اما باید اضافه کنیم که این سردرگمی شامل اسرائیل نمی‌شود. اسرائیل استراتژی مشخص و منسجمی را دنبال می‌کند و آن تضعیف هر چه بیشتر نه تنها نیروهای نظامی، بلکه توان اقتصادیِ نه فقط حکومت فعلی کشور، بلکه واقعیت مهمی به نام ایران است. جاه‌طلبی‌های منطقه‌ای اسرائیل از سال‌های دور تضعیف و احیانا تجزیه کشورهای بزرگ منطقه از جمله ترکیه و ایران است. نادیده گرفتن تفاوت‌های مهم میان سیاست‌های اسرائیل و آمریکا ممکن است برای منافع ملی ایران بسیار زیان‌بخش باشد. منافع دولت فعلی آمریکا ایجاب می‌کند که جنگ هرچه زودتر خاتمه یابد، اما منافع و مقاصد دولت فعلی اسرائیل درست در جهت مخالف یعنی در ادامه جنگ است.

منافع ملی ایران در پایان هرچه سریع‌تر جنگ است تا زیرساخت‌های اقتصادی و نظامی ایران بیش از این آسیب نبینند. متاسفانه برخی افراطیون ساده‌لوح که از جنایت‌های صورت‌گرفته در این جنگ به شدت و بحق عصبانی‌اند با تسلیم شدن بر احساسات و دور شدن از عقل بر طبل ادامه جنگ می‌کوبند و با طرح شعارهای غیر واقع‌بینانه و بعضا آخرالزمانی عملا پایان جنگ را تعلیق به محال می‌کنند. خوشبختانه متولیان نظامی کشورمان هوشمندانه به شیطنت‌های خطرناک اسرائیل در دو به هم‌زنی و حمله به اهداف غیر نظامی در کشورهای خلیج‌فارس و گذاشتن آن به حساب ایران پی برده و آشکارا این توطئه را افشا کرده و از آن تبری جسته‌اند. هدف از این شیطنت‌ها وارد کردن عملی این کشورها به جنگ با ایران و گسترده‌تر کردن دامنه بحران منطقه‌ای و تداوم بخشیدن به مخاصمات نظامی است. بنابراین لازم است ایران روابط دیپلماتیک با کشورهای حوزه خلیج‌فارس را تعمیق دهد و حتی‌الامکان آنها را در جریان توطئه‌های نظامی رژیم اسرائیل قرار دهد.

در پایان باید تاکید کرد که از این موقعیت ممتاز استراتژیک ایران در تنگه هرمز باید هرچه سریع‌تر و بهتر در جهت تامین منافع ملی ایران بهره جست؛ چراکه طولانی شدن جنگ و اقدام محتمل دولت‌های متخاصم برای راه حل‌های نظامیِ هر چند بسیار پر هزینه‌ برای آنها، برای طرف ایرانی هم بسیار مخاطره‌انگیز و سنگین خواهد بود. عقل حکم می‌کند که از این دست برتر ایران در قضیه تنگه هرمز مدبرانه در جهت تامین منافع ملی استفاده کنیم و ناخواسته و از روی احساسات و جزم‌اندیشی خام در دام توطئه‌های شیطانی دولت اسرائیل نیفتیم.


دنیای اقتصاد
اخبار مرتبط
منافع ملی و حق مسلم
چهارشنبه 1405/01/26 ساعت 09:49
دکتر موسی غنی‌نژاد:
منافع ملی و حق مسلم
منفعت و حق دو مفهوم کاملا متفاوتند؛ هرچند در مواردی همپوشانی‌های مهمی هم دارند و شاید مهم‌تر اینکه وقتی سخن از منافع ملی است، موضوع بسیار پیچیده‌تر هم می‌شود. برای روشن شدن موضوع باید تاکید کرد که مفهوم حق برای عینیت یافتن، مستلزم نظام حقوقی دارای ضمانت اجراست و گرنه مفهومی ‌توخالی و معلق در هوا خواهد بود. اما مفهوم منافع ملی از جنس و جایگاه متفاوتی است.
نقشه انرژی جهان در تنگه هرمز بازنویسی شد
یکشنبه 1405/01/16 ساعت 11:55
نورنیوز سفر نخست‌وزیر ایتالیا به منطقه را بررسی می کند
نقشه انرژی جهان در تنگه هرمز بازنویسی شد
سفر جورجیا ملونی به عربستان، قطر و امارات تلاشی برای تامین انرژی است، اما در عمق خود بازتابی از بحران‌سازی ایالات متحده آمریکا، تغییر موازنه در تنگه هرمز و ضرورت پذیرش نقش ایران در نظم جدید منطقه‌ای است.
عبور دومین کشتی باری ترکیه با مجوز ایران از تنگه هرمز
شنبه 1405/01/15 ساعت 20:22
عبور دومین کشتی باری ترکیه با مجوز ایران از تنگه هرمز
وزیر حمل‌ونقل ترکیه از عبور دومین کشتی باری با پرچم این کشور از تنگه هرمز با مجوز ایران خبر داد.
تسریع در اجرای طرح تأمین بخشی از خسارت‌های جنگ از محل عوارض تامین امنیت در تنگه هرمز
شنبه 1405/01/15 ساعت 15:24
اختصاصی/یک مقام مطلع:
تسریع در اجرای طرح تأمین بخشی از خسارت‌های جنگ از محل عوارض تامین امنیت در تنگه هرمز
یک مقام مطلع به نور نیوز گفت:اقدامات دشمن در ضربه زدن به زیرساختهای ایران موجب افزایش شدید هزینه های بین المللی برای پرداخت مستقیم خسارتهای وارده به ایران خواهد شد.
نظرات

آخرین اخبار
آماده‌باش امنیتی پس از اعلام ربایش هواپیمای عازم تل‌آویو
هالند در آخرین فرصت درخشید؛ نروژ حریف برزیل شد
پاکستان: قطع آب از سوی هند، اعلام جنگ است
ثابت کردید شایستگی میزبانی یک تورنمنت بین‌المللی را ندارید
لایحه امنیتی انگلیس، آزادی رسانه‌ها را نشانه گرفت
مصر و قطر بر تداوم مذاکرات تهران و واشنگتن تأکید کردند
رئیس‌جمهور گرجستان در مراسم تشییع رهبر شهید ایران حضور می‌یابد
اعلام آمادگی کامل نیروی زمینی سپاه برای مراسم تشییع رهبر شهید
سفر هیئت حماس به قاهره برای ادامه مذاکرات آتش‌بس
بودجه ویژه برای مقابله با قاچاق سوخت
آمار شوکه‌کننده وزیر آموزش و پرورش از مدارس آسیب‌دیده
فراخوانی که همه را غافلگیر کرد
تأکید وزارت راه بر هم‌افزایی دستگاه‌ها برای حل بحران مسکن
آشورماتوف به‌زودی به تمرینات آبی‌ها اضافه می‌شود
ثبت‌نام وام بازنشستگان تأمین اجتماعی آغاز شد؛ جزئیات نحوه نام‌نویسی
ادعای دفن امانتی پیکر رهبر شهید در قم تکذیب شد
ادعای کاخ سفید درباره هزینه 30 میلیارد دلاری جنگ با ایران
قالیباف جزئیات تفاهم اسلام‌آباد و مذاکرات سوئیس را تشریح کرد
لغو ممنوعیت صادرات محصولات پتروشیمی و پلیمری
مرتس پس از حذف آلمان، سوژه رسانه‌ها شد
عیادت حجت‌الاسلام مروی به نمایندگی از رهبر انقلاب از حجت‌الاسلام راشد یزدی
طرح 4 میلیارد دلاری آمریکا برای پایگاه‌های نظامی خود در انگلیس
آغاز پرداخت تسهیلات کم‌بهره برای نصب پنل‌های خورشیدی خانگی
رئیس‌جمهور ترکیه: اتهام‌زنی اسرائیل علیه آنکارا بی‌ارزش است
عموزاد و سهرابی برترین کشتی‌گیران جهان در ماه ژوئن شدند
دروغ مذاکراتی ترامپ برای کاهش قیمت نفت
آمریکا تحریم‌های جدید علیه حزب‌الله اعمال کرد
پزشکیان: با همکاری کشورهای مسئولیت‌پذیر، تلاش‌های مخرب برخی بازیگران ناکام می‌مانَد
الشرع: سوریه میدان اجرای توطئه‌های خارجی نخواهد شد
وزیر علوم: فناوری روز، ستون فقرات قدرت دفاعی و توسعه اقتصادی کشور است
ثبت‌نام خودرو چانگان آغاز می‌شود+ شرایط
ایران دوباره در مسیر رشد علمی قرار گرفت
جزئیات آتش‌سوزی انبار نفت ری؛ 3 نفر مصدوم شدند
اصلاح قانون استفاده از سلاح محیط‌بانان چه زمانی نهایی می‌شود؟
تقدیر دادگستری البرز از اطلاعات سپاه برای شناسایی و بازداشت جاسوس رژیم صهیونیستی
عکس های منتخب جام جهانی 2026 - روز نوزدهم
تقدیر سخنگوی دولت از نقش نیروی دریایی ارتش
راز اصرار ترامپ بر مذاکرات قطر چیست؟
ریزش قیمت طلا و سکه در بازار؛ همه قطعات وارد مدار نزولی شدند
بورس 3 روز نخست هفته آینده تعطیل شد
جلسه ویژه دولت و قوه قضائیه؛ از مقابله با گرانی تا تشدید نظارت بر داروخانه‌ها
حجت الاسلام زارع فومنی درگذشت
استاندار: البرز شنبه و یکشنبه تعطیل نیست
هشدار حزب‌الله؛ «هیچ‌کس حق چشم‌پوشی از خاک لبنان را ندارد»
ادعای تازه واشنگتن درباره فروش نفت ایران
شوک به بوکس ایران؛ اعزام تیم‌های جوانان و امید در هاله‌ای از ابهام
پیام عارف درباره مراسم تشییع؛ «ایران مقتدر تمام‌قد به میدان خواهد آمد»
وزیر خارجه چین خواستار حفظ روند مذاکرات بین آمریکا و ایران شد
پوشش بیمه‌ای ویژه مراسم بدرقه رهبر شهید
رئیس سازمان اداری و استخدامی: پاسخگویی بانک‌ها به کمتر از 2 دقیقه رسید