×
اجتماعی
شناسه خبر : 307713
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/01/16 ساعت 10:57
بررسی علمی فشارهای پنهان بر مراقبان خانوادگی بیماران سکته مغزی

بررسی علمی فشارهای پنهان بر مراقبان خانوادگی بیماران سکته مغزی

پژوهشگران ایرانی با مرور مطالعات جهانی نشان دادند مراقبان بیماران سکته مغزی با فشارهای روانی و جسمی قابل‌توجهی روبه‌رو هستند و نیاز به حمایت‌های ساختاری و آموزشی دارند.

نورنیوز-گروه اجتماعی: سکته مغزی یکی از مهم‌ترین و شایع‌ترین بیماری‌های عصبی در بزرگسالان است و سومین علت مرگ‌ومیر در جهان محسوب می‌شود. این بیماری به سبب اختلال ناگهانی در عملکرد بخشی از مغز، می‌تواند تاثیری شدید بر حیات فرد و خانواده او داشته باشد. هرچه وسعت و محل آسیب مغزی گسترده‌تر باشد، عوارض جسمی و روانی آن نظیر کاهش توان حرکتی، اختلال در حافظه، گفتار و تفکر، و در مواردی تغییرات شدید در رفتار فرد بیشتر می‌شود. در ایران نیز طبق مطالعات اپیدمیولوژیک، آمار بروز سکته مغزی بالاتر از میانگین جهانی است و سبک زندگی ناسالم، کم‌تحرکی و رژیم غذایی نامناسب از عوامل تشدیدکننده آن شناخته می‌شوند. پس از وقوع سکته، نه تنها بیمار بلکه خانواده او نیز با چالش‌های پیچیده مواجه می‌شوند که جنبه‌های مختلف زندگی‌شان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

اهمیت بررسی این موضوع از آنجا ناشی می‌شود که بخش بزرگی از مراقبت پس از ترخیص بیماران سکته مغزی به خانواده‌ها واگذار می‌شود. کمبود مراکز توان‌بخشی و مراقبتی در کشور باعث شده است بیشتر بیماران پس از خروج از بیمارستان توسط اعضای خانواده مراقبت شوند. این وضعیت مسئولیتی سنگین را بر دوش مراقبین خانگی می‌گذارد؛ افرادی که اغلب بدون آموزش حرفه‌ای، مجبور به مدیریت شرایطی پیچیده و طولانی‌مدت هستند. از سوی دیگر، فشارهای روانی و جسمی ناشی از مراقبت می‌تواند سلامت مراقب را نیز تهدید کند. در نتیجه، توجه به خودمراقبتی مراقبین و آموزش آنان برای سازگاری با این مسئولیت، از ضرورت‌های مهم در نظام سلامت به شمار می‌رود.

در رابطه با این موضوع، احمد نورالدینی، استادیار گروه پرستاری دانشگاه علوم پزشکی گلستان، به همراه یکی از همکاران خود از همان دانشگاه، پژوهشی را با محوریت خودمراقبتی و پیامدهای مراقبت خانوادگی بیماران سکته مغزی انجام داده‌اند. هدف آنان از این مطالعه، گردآوری و تحلیل یافته‌های علمی موجود درباره بار مراقبتی، فشار روانی و اثرات جسمی مراقبت از این بیماران در سطح خانوادگی بوده است تا راهکارهای مناسب برای حمایت از این مراقبین معرفی شود.

روش کار این پژوهش به صورت مرور سیستماتیک و بر پایه الگوی بین‌المللی گزارش‌دهی مطالعات سیستماتیک انجام شده است. محققان برای گردآوری داده‌ها از پایگاه‌های علمی معتبر چون Scopus، PubMed، ISI Web of Science، SID و Magiran استفاده کرده‌اند.

نتایج این بررسی‌ها نشان دادند که در بخش عمده‌ای از مطالعات، مراقبین خانوادگی بیماران سکته مغزی با بار زیادی از مسئولیت مواجه هستند که سلامت روحی و جسمی آنان را تحت فشار قرار می‌دهد.

برخی پژوهش‌ها بر جنبه‌های روانی مانند اضطراب، افسردگی، خستگی و کاهش انگیزه در مراقبین تمرکز داشته‌اند. دیگر مطالعات، نقش خودمراقبتی را به عنوان یک راهکار مهم برای حفظ سلامت مراقبین بررسی کرده‌اند و تأکید داشتند که آموزش و مداخلات روانشناختی می‌تواند به بهبود عملکرد، تاب‌آوری و کیفیت زندگی آنان کمک کند.

محققان به این نتیجه رسیده‌اند که نبود درمان قطعی برای بیماران سکته مغزی، دوره طولانی بیماری و وابستگی شدید بیماران به مراقبین خانوادگی، سطح فشار و فرسودگی این افراد را چندین برابر می‌کند. بنابراین، خودمراقبتی مراقبین باید به عنوان یک موضوع مستقل در برنامه‌های سلامت مورد توجه قرار گیرد تا از بروز اختلالات روانی و جسمی در آنان پیشگیری شود.

بر اساس یافته‌های این پژوهش، مراقبین خانوادگی می‌توانند خود در خطر ابتلا به مشکلات جسمی و روحی قرار گیرند، تا حدی که از آنان با تعبیر «بیماران پنهان» یا «کوه یخ سلامت» یاد می‌شود؛ افرادی که بی‌هیچ حمایت اقتصادی، اجتماعی یا روانی، بار سنگین مراقبت را به دوش می‌کشند.

نتایج مطالعه فوق نشان می‌دهند با اجرای برنامه‌های حمایتی و آموزش مهارت‌های خودمراقبتی، نشانه‌های افسردگی و اضطراب در مراقبین کاهش یافته و روابط میان مراقب و بیمار بهبود پیدا کرده است. این یافته‌ها گویای آن است که حمایت از مراقبین خانوادگی، نه تنها به نفع آنان است، بلکه به بهبود وضعیت بیماران نیز کمک می‌کند.

قابل ذکر است نتایج این پژوهش در نشریه «آموزش پرستاری» وابسته به انجمن علمی پرستاری ایران منتشر شده است؛ نشریه‌ای تخصصی که با هدف ارتقای دانش پژوهشگران و ارائه راهکارهای علمی در زمینه خدمات پرستاری و مراقبت‌های خانگی فعالیت می‌کند.

این مطالعه از جمله پژوهش‌هایی است که با تاکید بر اهمیت آموزش و حمایت پایدار از آنان می‌تواند مسیر توجه نظام سلامت به نقش حیاتی مراقبین خانگی در بیماری‌های مزمن را روشن‌تر سازد.


اخبار مرتبط
7 عادت خطرناک که باعث افزایش خطر سکته مغزی می شوند
سه‌شنبه 1405/02/15 ساعت 11:15
7 عادت خطرناک که باعث افزایش خطر سکته مغزی می شوند
متخصصان مغز و اعصاب تأکید می‌کنند که با اصلاح سبک زندگی می‌توان از 80 درصد سکته‌های مغزی پیشگیری کرد. آن‌ها 7 عادت خطرناک را معرفی کرده‌اند که حذف آن‌ها نقش مهمی در حفظ سلامت مغز و کاهش خطر سکته دارد.
5 علائم سکته مغزی که باید جدی گرفته شوند
دوشنبه 1404/12/04 ساعت 11:43
5 علائم سکته مغزی که باید جدی گرفته شوند
متخصصان هشدار می‌دهند «سکته کوچک» یا حمله ایسکمیک گذرا (TIA) که تنها چند دقیقه یا ساعت طول می‌کشد، می‌تواند پیش‌درآمد یک سکته مغزی بزرگ باشد. خطر وقوع سکته اصلی در 48 ساعت نخست و حتی تا 90 روز بعد از آن به‌طور جدی افزایش می‌یابد. با 5 علائم سکته مغزی که باید جدی گرفته شوند آشنا شوید.
بیماران دچار سکته مغزی می‌توانند دوباره حرف بزنند
چهارشنبه 1404/11/01 ساعت 07:00
با ابداع محققان؛
بیماران دچار سکته مغزی می‌توانند دوباره حرف بزنند
بیماران دچار سکته مغزی می‌توانند با کمک یک گجت قابل شستشو که روی گردن قرار می گیرد، دوباره حرف بزنند.
چرا بروز سکته مغزی در مردان بیش از زنان است؟
جمعه 1404/10/26 ساعت 11:26
چرا بروز سکته مغزی در مردان بیش از زنان است؟
پزشک متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه بروز سکته مغزی در مردان بیش از زنان است، گفت: بیمار مبتلا به سکته مغزی را کمتر از 4.5 ساعت فرصت دارید به مراکز درمانی برسانید تا آسیب‌های مغزی او به حداقل برسد. و ی ادامه داد: در مردان بروز سکته مغزی بیش از زنان است و بسیاری از سکته‌ها در زمان خواب اتفاق می‌افتد..
نظرات

آخرین اخبار
دولت هزینه برخی عوارض ملکی را کاهش داد
تبریک عراقچی به پاشینیان
عکس های منتخب جهان، 8 ژوئن 2026
دیدار اردوغان و رئیس‌جمهور موقت ونزوئلا در استانبول
واکنش ایران به تحریم‌های اروپا
پایان کابوس دختران سنندجی؛ نامادری سنگدل راهی زندان شد
بازنشستگان حکم حقوقی خود را چگونه دریافت کنند؟
نتانیاهو به توقف تبادل آتش با ایران اعتراف کرد
بقایی: نیرویی که برای تسلط بر دیگران آفریده بودند، دیگر از فرمانشان خارج شده است
آتش‌سوزی در نفتکش نزدیک سواحل عمان
نوراینفو | چگونه از روان کودک مراقبت کنیم؟
آسمان کشور به شرایط عادی بازگشت
رحمان بی رحم با کامبکی دیدنی در فینال
اعلام نحوه قیمت‌گذاری بر لوازم خانگی
آمریکا بیش از 100 مقام نیکاراگوئه را تحریم کرد
رئیس سابق اطلاعات اسرائیل: رهبر ایران پیام قدرت و اعتماد به نفس به مردمش داد
لبنان: اسرائیل 3491 بار آتش‌بس را نقض کرد
انصارالله: اجازه قلدری نتانیاهو در منطقه را نمی‌دهیم
صالحی: کنار هم بودن ایران و لبنان فقط همدردی نیست، یک ضرورت دفاعی است
پزشکیان پیروزی حزب پاشینیان در انتخابات ارمنستان را تبریک گفت
ادامه حملات پهپادی حزب‌الله؛ خودروهای لجستیکی ارتش اسرائیل یکی‌یکی شکار می‌شوند
قالیباف: پاسخ ایران به نقض آتش‌بس، قاطع و میدانی است
اسلامی: ایران در تولید رادیودارو در جمع کشورهای پیشرو جهان قرار دارد
لاوروف: روسیه آماده مذاکره صادقانه با اوکراین است
شهباز شریف: غرب آسیا در آستانه خطر؛ فقط دیپلماسی راه نجات است
هشدار صریح به تل‌آویو و واشنگتن؛ اگر خطا کنید، جهنم در انتظار شماست
حماس: پاسخ ایران و یمن به جنایات اسرائیل در لبنان ارزشمند است
محسن رضایی: آتش‌بس باید در کل لبنان اجرا شود
تأکید قوه قضاییه بر حل اختلاف آرای پرونده رامک‌خودرو
هند: تنش‌های منطقه‌ای فشار منفی بر اقتصاد جهانی و انرژی دارد
عربستان حمله به پایگاه «شاهزاده سلطان» را تکذیب کرد
تغییر مهم در پیش‌نویس قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام
وزیر خارجه ترکیه: آنکارا برای توافق تهران–واشنگتن تلاش می‌کند
پیش ‌بینی قیمت دلار سه‌ شنبه 19 خرداد 1405 / دلار به کریدور 180 هزار تومانی می‌رسد؟
ریزش قیمت طلا در بازار تهران
پیش بینی قیمت طلا و سکه سه شنبه 19 خرداد 1405 / فرمان بازار طلا در دست اونس جهانی
سه سناریو برای تحلیل تجاوزات اخیر اسراییل در منطقه
تل آویو مدعی شد: اسرائیل حملاتش به ایران را به خواست ترامپ متوقف کرد
مسکو کنار تهران در آژانس اتمی؛ هشدار درباره «وارونه‌سازی واقعیت»
15 نفر در پی حملات اخیر رژیم صهیونیستی مجروح شدند/ تا کنون هیچ شهیدی گزارش نشده است
پیام صریح نیکزاد به دشمنان؛ جبهه مقاومت را از ایران جدا نمی‌دانیم
ماجرای عجیب در جاده قم–کاشان؛ کودک 9 ساله پشت فرمان کامیون خاور
نواف سلام: اسرائیل در طول آتش‌بس 3500 بار لبنان را بمباران کرده است
لغو تمامی پروازهای کشور تا اطلاع ثانوی
لغو بیش از 5 هزار بلیت قطار در جنگ رمضان
بارش موشک های حزب الله بر شمال فلسطین اشغالی
قفل ترافیکی در جاده‌های شمال؛ چالوس و هراز زیر بار سنگین خودروها
آماده باش آتش‌نشانی تهران؛ سامانه 125 شبانه‌روزی فعال است
اعتراف گروسی درباره وضعیت مواد هسته‌ای ایران
بازگشایی حریم هوایی عراق به روی همه پروازها