×
بین الملل
شناسه خبر : 307602
تاریخ انتشار : شنبه 1405/01/15 ساعت 18:44
زیر سوال رفتن حضور پایگاه‌های آمریکا در منطقه

کویینسی؛

زیر سوال رفتن حضور پایگاه‌های آمریکا در منطقه

اندیشکده آمریکایی اذعان می‌کند که پایگاه‌های آمریکا نه تنها نتوانسته‌اند کشورهای حوزه خلیج فارس را در برابر فشارهای نظامی ایران محافظت کنند، بلکه در برخی موارد خود به عامل افزایش آسیب‌پذیری تبدیل شده‌اند.

نورنیوز- گروه بین الملل: اندیشکده آمریکایی «موسسه کشورداری مسئولانه کویینسی» در گزارشی استدلال می‌کند که حضور گسترده نظامی آمریکا در خلیج فارس که برای دهه‌ها به‌عنوان ستون اصلی سیاست امنیتی واشنگتن در خاورمیانه مطرح بوده، اکنون بیش از گذشته زیر سؤال رفته است.

به گزارش کویینسی، این سیاست بر این فرض استوار بود که استقرار پیش‌دستانه نیروهای آمریکایی در منطقه می‌تواند رقبای آمریکا، به‌ویژه ایران، را بازداشته و در صورت لزوم از کشورهای میزبان در برابر حمله دفاع کند. با این حال، تحولات اخیر نشان می‌دهد این فرضیه با چالش‌های جدی مواجه شده است.

به نوشته این گزارش، مجموعه‌ای از حملات و تهدیدهای متقابل ایران علیه زیرساخت‌های حیاتی منطقه شکاف میان وعده امنیتی آمریکا و واقعیت میدانی را آشکار کرده است. به‌جای آنکه حضور نظامی آمریکا کشورهای خلیج فارس را در برابر تهدیدها مصون کند، این حضور در برخی موارد به عاملی برای افزایش آسیب‌پذیری آنها تبدیل شده است. تداوم این الگوی امنیتی بیش از آنکه ناشی از کارآمدی راهبردی باشد، نتیجه نوعی انفعال نهادی و ادامه سیاست‌های قدیمی است.

ایالات متحده شبکه گسترده‌ای از پایگاه‌های نظامی در سراسر خلیج فارس دارد که هر یک نقش عملیاتی خاصی دارند اما همگی با هدف بازدارندگی و نمایش قدرت شکل گرفته‌اند. مقر ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین یکی از مهم‌ترین مراکز عملیات دریایی در خلیج فارس است. در قطر نیز پایگاه هوایی العدید بزرگ‌ترین تأسیسات نظامی آمریکا در منطقه به شمار می‌رود و به‌عنوان مقر پیشرفته فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا عمل می‌کند.

امارات میزبان پایگاه هوایی الظفره است که برای مأموریت‌های اطلاعاتی، شناسایی و استقرار جنگنده‌های پیشرفته استفاده می‌شود. کویت نیز چندین پایگاه مهم از جمله کمپ عریفجان، کمپ بوهرینگ، پایگاه هوایی علی السالم و پایگاه احمد الجابر را در خود جای داده و هزاران نیروی نظامی و پیمانکار آمریکایی در آن مستقر هستند. در عربستان سعودی نیز پایگاه‌هایی مانند شاهزاده سلطان برای پشتیبانی از عملیات دفاع هوایی و موشکی فعال شده‌اند.

در مجموع، این شبکه یکی از گسترده‌ترین سامانه‌های استقرار نظامی پیشرفته آمریکا در جهان محسوب می‌شود. روی کاغذ، چنین ساختاری باید بازدارندگی چندلایه ایجاد کند؛ به این معنا که نیروهای دریایی مسیرهای دریایی را امن نگه دارند، توان هوایی امکان واکنش سریع را فراهم کند و نیروهای زمینی ظرفیت تقویت عملیات را داشته باشند. این مدل بر برتری نظامی متعارف آمریکا و توان ضربه سریع استوار است.

اما در عمل، این ساختار با تغییر ماهیت تهدیدها بروزرسانی نشده است. مشکل اصلی ناهماهنگی میان ساختار نیروهای آمریکایی و شیوه‌ای است که ایران برای به چالش کشیدن آنها انتخاب کرده است. ایران در سال‌های اخیر با استفاده از ابزارهای نامتقارن مانند پهپادها، موشک‌های کروز و شبکه‌های نیابتی توانسته راه‌هایی برای دور زدن برتری نظامی آمریکا پیدا کند.

برای مثال، برتری دریایی آمریکا همچنان کنترل مسیرهای مهم دریایی را تضمین کرده است، اما نتوانسته مانع حملات به زیرساخت‌های انرژی در منطقه شود. حملات سال ۲۰۱۹ به تأسیسات نفتی عربستان که غرب آن را به ایران نسبت داد، نشان داد حتی تأسیسات بسیار محافظت‌شده نیز می‌توانند هدف قرار گیرند. این حملات با وجود حضور گسترده نیروهای آمریکایی و سامانه‌های دفاعی پیشرفته انجام شد و بخش قابل توجهی از عرضه جهانی نفت را برای مدتی مختل کرد. واکنش آمریکا نیز محدود و عمدتاً دفاعی بود و محدودیت‌های عملیاتی و سیاسی این مدل امنیتی را آشکار کرد.

توان هوایی آمریکا که سال‌ها به‌عنوان ستون اصلی برتری نظامی این کشور در منطقه شناخته می‌شد نیز نتوانسته حفاظت کاملی ایجاد کند. تأسیساتی که در برد پهپادها و موشک‌های ایران قرار دارند، از جمله پایگاه‌هایی مانند العدید در قطر و الظفره در امارات، همچنان در معرض حملات ارتفاع پایین و دشوار برای شناسایی قرار دارند. در چرخه‌های اخیر تنش، تهدیدها و حملات تلافی‌جویانه ایران علیه پایگاه‌های آمریکا و همچنین زیرساخت‌هایی مانند تأسیسات گاز طبیعی مایع، فرودگاه‌ها و تأسیسات آب‌شیرین‌کن ادامه یافته است؛ حتی در شرایطی که سامانه‌های پیشرفته دفاع هوایی در منطقه مستقر بوده‌اند.

پایگاه‌های زمینی نیز به‌جای آنکه نقش سپر امنیتی داشته باشند، به اهداف بالقوه تبدیل شده‌اند. پایگاه‌هایی مانند کمپ عریفجان و علی السالم در کویت یا شاهزاده سلطان در عربستان سعودی اکنون نقاطی حساس و پرخطر محسوب می‌شوند. تصاویر ماهواره‌ای منتشرشده نشان می‌دهد برخی از این تأسیسات در نتیجه حملات اخیر غیرقابل استفاده شده‌اند. نزدیکی این پایگاه‌ها به زیرساخت‌های حیاتی نیز خطر سرایت حملات به حوزه‌های اقتصادی و غیرنظامی را افزایش داده است.

در سطح مفهومی، این وضعیت نشان‌دهنده شکست بخشی از منطق بازدارندگی سنتی آمریکاست. این منطق بر این فرض استوار بود که تهدید به پاسخ نظامی می‌تواند دشمن را از حمله منصرف کند. حضور نیروهای آمریکایی نه تنها مانع حملات ایران نشده، بلکه در مواردی محاسبات ایران را نیز تغییر نداده است.

با وجود این شرایط، کشورهای خلیج فارس نیز به‌سادگی نمی‌توانند حضور نظامی آمریکا را محدود کنند. دلیل این امر وابستگی ساختاری و محدودیت‌های سیاسی است. بسیاری از ساختارهای دفاعی این کشورها با سامانه‌های آمریکایی ادغام شده و همکاری‌های نظامی، آموزشی و اطلاعاتی گسترده‌ای با واشنگتن دارند.

در عین حال، حضور نیروهای آمریکایی برای برخی دولت‌های منطقه نوعی پشتوانه سیاسی نیز به شمار می‌رود. برای کشورهای کوچک در منطقه‌ای پرتنش، این حمایت اهمیت زیادی دارد و به همین دلیل مخالفت با سیاست‌های آمریکا هزینه‌های بالایی دارد.

با این حال، اندیشکده آمریکایی معتقد است ادامه وضعیت کنونی دشوارتر خواهد بود. ترکیب آسیب‌پذیری فزاینده و خطرات رو به افزایش نشان می‌دهد زمان بازنگری راهبردی فرا رسیده است. بسته شدن پایگاه‌های آمریکا لزوماً همه چالش‌های امنیتی منطقه را حل نخواهد کرد، اما می‌تواند بخشی از خطرات را کاهش داده و زمینه رویکردی متوازن‌تر مبتنی بر کاهش تنش، تنوع در روابط امنیتی و اتکای بیشتر به ظرفیت‌های داخلی را فراهم کند.


نظرات

آخرین اخبار
پرداخت 65 درصد از بدهی‌های دارو
بنت و لاپید برای کنار زدن نتانیاهو متحد شدند
کدام مواد غذایی نباید در فریزر باشند؟
افشاگری هارتص از ربودن کودکان در غزه
مجروح شدن چند صهیونیست در پی تیراندازی از سوی نیروهای مقاومت فلسطین
گروهک‌های مسلح وابسته، به دنبال ایجاد ناامنی علیه غیرنظامیان در غزه است
حمله حزب الله لبنان به تجمع نظامیان صهیونیست
عراقچی: همسایگان ما اولویت ما هستند
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تساوی میلان و یوونتوس در بازی حساس
سخنان نتانیاهو درباره حملات شدید به لبنان بیشتر جنبه «نمایش قدرت» دارد
«دریچه آتش بس یازمینه جنگ»
قدردانی سفیر ایران از دولت و مردم پاکستان برای میزبانی مذاکرات با آمریکا
جهش بی‌سابقه «کرک‌اسپرد» بنزین
عزم اسلام‌آباد برای ادامه ترانزیت کالا به ایران
درس امروز قالیباف به ترامپ؛ چه کسی کارت‌هایش تمام شده!؟
برقراری سفر رسمی چارلز سوم به ایالات متحده پس از بررسی‌های امنیتی
معاون رئیس‌جمهور : به هراقدام جنگی پاسخی چهار برابری خواهیم داد
وزارت خارجه ایران: عراقچی به روسیه سفر کرد/دیدار با پوتین در سن‌پترزبورگ
البوسعیدی رایزنی با عراقچی را مُثمر ثمر خواند
اعلام جزئیات فروش ارز به زائران حج
اینتر یک قدم دیگر به قهرمانی نزدیک شد
نفتالی بنت: نتانیاهو باید کنار برود
شگفتی از معماری ذخیره‌سازی نفت از سوی ایران
هشدار صنعا درپی جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین و لبنان
انتشار بیانیه منتسب به مظنون تیراندازی مراسم شام خبرنگاران کاخ سفید
تشکیل حزبی جدید برای رقابت با نتانیاهو در انتخابات
انتقاد عضو شورای شهر از تبلیغ جوایز میلیاردی در پیامک‌های شهرداری
اسلام‌آباد: به تلاش‌های خود برای پیشبرد صلح در منطقه ادامه خواهیم داد
کشته و زخمی شدن چند نظامی اسرائیل در حمله پهپادی به جنوب لبنان
اولیانوف: آمریکا اخاذی در برابر ایران را کنار بگذارد
نورنما | یادآوری یک نوای خاطره‌برانگیز از زبان کودکان دهه هشتاد
انتشار دستخطی از شهید علی لاریجانی از روزهای پایانی عمرش + تصویر
افزایش منابع قرض الحسنه اشتغال در سال 1405/ سهم هر استان چقدر است؟
برگزاری اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها 9 اردیبهشت در تهران + جزئیات
برگزاری آزمون دکتری دانشگاه آزاد به‌صورت مجازی
نمایشگاه مجازی کتاب تهران چقدر تخفیف برای خریداران در نظر گرفته است؟
هاآرتص: موج خودکشی در نیروهای اسرائیلی؛ 11 مورد در کمتر از یک ماه
یورش پلیس به باند برادران قاچاقچی فروش سلاح
تجزیه‌طلبان با انتقاد از ترامپ به مزدوری و اختلاس اعتراف کردند
آمار شهدای لبنان از مرز 2 هزار و 500 نفر گذشت
صعود سخت چلسی به فینال جام‌ حذفی
عارف: آیین‌نامه جدید برای تعیین نرخ سوخت نیروگاه‌ها تصویب شد
تمام فرضیات ترامپ درباره ایران اشتباه از آب درآمد
مخبر: با کمک نخبگان می توان فرآیند بازسازی را کمتر کرد
سایت مصری از تیم ملی فوتبال ایران حریف تیم کشورش نوشت
ترامپ: جنگ با ایران به زودی پایان خواهد یافت
حزب‌الله: نه روی دیپلماسی شکست‌خورده حساب باز می‌کنیم و نه دولت
آغاز پرداخت حقوق کادر درمان بعد از چند روز وقفه
اعلام آخرین نرخ بیکاری؛ کاهش یا افزایش؟