×
اقتصادی
شناسه خبر : 307530
تاریخ انتشار : شنبه 1405/01/15 ساعت 14:32
بازار انرژی زیر سایه جنگ؛ قیمت سوخت جت 2 برابر شد

بازار انرژی زیر سایه جنگ؛ قیمت سوخت جت 2 برابر شد

قیمت سوخت جت در پی جنگ آمریکا و رژیم صهیونسیتی طی 5 هفته 2 برابر شد و فشار بر صنعت هوانوردی افزایش یافته است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: در پی جنگ آمریکا و رژیم صهیونسیتی علیه ایران، قیمت سوخت جت طی حدود پنج هفته بیش از 100 درصد افزایش یافته و صنعت هوانوردی جهانی را با چالشی جدی مواجه کرده است؛ افزایشی که به‌طور مستقیم هزینه‌های سفر هوایی و اقتصاد کشورها را تحت تأثیر قرار داده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد بازار جهانی انرژی بار دیگر تحت تأثیر تصمیمات سیاسی دچار نوسان شدید شده است. این بار اما دامنه تغییرات فراتر از نوسانات محدود بوده و آثار آن به‌طور مستقیم در هزینه‌های زندگی مردم و عملکرد یکی از مهم‌ترین صنایع جهان نمایان شده است.

بر اساس داده‌های موجود، قیمت سوخت جت (ATF) پیش از حمله به ایران در محدوده 90 تا 100 دلار به ازای هر بشکه در نوسان بود، اما اکنون به مرز 200 دلار نزدیک شده است.

رقمی که نشان‌ دهنده رشد حدود دو برابری است و بر اساس برآوردهای نهادهای بین‌المللی از جمله انجمن بین‌المللی حمل‌ونقل هوایی (IATA) نیز مورد تأکید قرار گرفته است.

تنگه هرمز؛ گلوگاه بحران انرژی

تحولات اخیر از تنگه هرمز، یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های انرژی جهان، آغاز شد. مسیری که حدود 20 درصد نفت جهان از آن عبور می‌کند.

در پی تشدید تنش‌ها، تردد نفتکش‌ها در این مسیر با کاهش قابل توجه تا 98 درصد مواجه شد و صادرات روزانه سوخت جت به شدت کاهش کاهش یافته است.

این اختلال نه تنها عرضه نفت خام، بلکه فرآیند تبدیل آن به سوخت جت را نیز با مشکل مواجه کرد و در نتیجه، حاشیه سود پالایش (crack spread) به‌ شدت افزایش یافت؛ به‌گونه‌ای که قیمت سوخت جت با سرعتی بیشتر از نفت خام رشد کرد.

افزایش قیمت در بازارهای جهانی

این روند افزایشی به‌ طور گسترده در بازارهای جهانی نیز منعکس شده است. در ایالات متحده، قیمت سوخت طی هفته گذشته از 2.17 دلار به 4.5 دلار در هر گالن رسیده که نشان‌دهنده رشدی بیش از 110 درصد است.

در هند نیز قیمت‌ها به سطوح بی‌سابقه‌ای افزایش یافته و در برخی مناطق تا دو برابر رشد داشته است. در برزیل نیز افزایش رسمی 55 درصدی گزارش شده، هرچند در بازار آزاد این میزان بیشتر برآورد می‌شود.در این میان، برخی دولت‌ها تلاش کرده‌اند برای کاهش شوک قیمتی، افزایش نرخ‌ها را به‌صورت تدریجی اعمال کنند، اما کارشناسان این اقدام را راهکاری موقت و نه یک راه‌حل اساسی می‌دانند.

فشار مضاعف بر ایرلاین‌ها و مسافران

به گزارش تسنیم، سوخت جت حدود 40 درصد از هزینه‌های عملیاتی شرکت‌های هواپیمایی را تشکیل می‌دهد و همین موضوع، ایرلاین‌ها را در موقعیتی دشوار قرار داده است؛ انتخابی میان تحمل زیان یا انتقال هزینه‌ها به مسافران.

در همین راستا مدیران ارشد صنعت هوانوردی نسبت به شرایط موجود هشدار داده‌اند. اسکات کربی رییس اجرایی یونایتد ایرلاینز اعلام کرده است: وضعیت بسیار دشوار است. تنها در سال جاری با 11 میلیارد دلار هزینه اضافی سوخت مواجه شده‌ایم. ناچار به لغو صدها پرواز و افزایش 15 تا 20 درصدی قیمت بلیت‌ها شده‌ایم.

همچنین مدیرعامل امارات ایرلاینز هشدار داده در صورت تداوم محدودیت‌ها در تنگه هرمز، پروازها به اروپا و آمریکا به‌شدت کاهش خواهد یافت. تاکنون حدود 20 درصد از پروازها کاهش یافته و احتمال تشدید این روند وجود دارد.

سایر شرکت‌های هواپیمایی نیز از کاهش پروازها، بازنگری در مسیرهای پروازی و افزایش قیمت بلیت‌ها خبر داده‌اند؛ روندی که نشان‌دهنده تعمیم بحران به کل صنعت هوانوردی است.

فعالان صنفی نیز نسبت به پیامدهای این وضعیت ابراز نگرانی کرده‌اند. بیل مکی، رئیس انجمن خلبانان خطوط هوایی آمریکا (ALPA) اعلام کرده است: کاهش پروازها، حذف اضافه‌کاری‌ها و افزایش نگرانی‌ها درباره بیکاری، شرایط دشواری را برای کارکنان صنعت هوانوردی رقم زده است.

اثر دومینویی بر اقتصاد جهانی

افزایش قیمت بلیت هواپیما تنها یکی از پیامدهای این بحران است. کارشناسان معتقدند این روند به کاهش سفرهای گردشگری، کند شدن تجارت جهانی، اختلال در زنجیره تأمین و افزایش قیمت کالاهای وارداتی منجر خواهد شد.

همچنین پیش‌بینی می‌شود حتی در صورت کاهش تنش‌ها بازگشت قیمت‌ها به سطوح پیشین، ماهها زمان ببرد.

افزایش قیمت سوخت جت فراتر از یک نوسان مقطعی بوده و به انتقال مستقیم هزینه‌های ناشی از تنش‌های ژئوپلیتیک به مصرف‌کنندگان منجر شده است.


اخبار مرتبط
بحران بی‌سابقه در هوانوردی جهان پس از بسته شدن تنگه هرمز
چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 21:48
بحران بی‌سابقه در هوانوردی جهان پس از بسته شدن تنگه هرمز
بسته شدن تنگه هرمز و افزایش شدید قیمت سوخت، صنعت هوانوردی جهان به‌ویژه شرکت‌های هواپیمایی اروپایی را در آستانه بحرانی عمیق قرار داده است.
ماندگاری قیمت بالای سوخت در صورت توقف درگیری‌ها در ایران
دوشنبه 1405/02/07 ساعت 19:31
ماندگاری قیمت بالای سوخت در صورت توقف درگیری‌ها در ایران
مدیرعامل شرکت هواپیمایی «ویز ایر»، اعلام کرد که با وجود احتمال توقف درگیری‌ها در ایران، انتظار می‌رود قیمت سوخت برای مدتی بالا بماند.
با افزایش قیمت سوخت جت رزرو پرواز ها اوج گرفت
یکشنبه 1405/02/06 ساعت 18:20
با افزایش قیمت سوخت جت رزرو پرواز ها اوج گرفت
مدیران ارشد یونایتد، امریکن و ساوث‌وست اعلام کردند هزینه پرداختی مسافران نسبت به سال گذشته حدود 20 درصد افزایش یافته و با تداوم تقاضای بالا، احتمال افزایش بیشتر قیمت‌ها نیز وجود دارد.
افزایش قیمت سوخت، تورم 3.3 درصدی در انگلیس رقم زد
یکشنبه 1405/02/06 ساعت 18:06
افزایش قیمت سوخت، تورم 3.3 درصدی در انگلیس رقم زد
گزارش‌های اقتصادی نشان می‌دهد تورم انگلیس در ماه مارس به 3.3 درصد رسیده و رشد 8.7 درصدی قیمت سوخت از عوامل اصلی این افزایش بوده است. صندوق بین‌المللی پول نیز پیش‌بینی رشد اقتصادی این کشور را کاهش داده است.
عارف: ثبات قیمت جهانی سوخت به پایان تضمینی فشار علیه ایران بستگی دارد
دوشنبه 1405/01/31 ساعت 02:48
عارف: ثبات قیمت جهانی سوخت به پایان تضمینی فشار علیه ایران بستگی دارد
معاون اول رئیس‌جمهور نوشت: ثبات قیمت جهانی سوخت به پایان تضمین‌شده و پایدار فشار اقتصادی و نظامی علیه ایران و متحدانش بستگی دارد.
افزایش شدید قیمت سوخت در ایرلند
یکشنبه 1405/01/30 ساعت 21:46
افزایش شدید قیمت سوخت در ایرلند
وزیر نیروی ایرلند به نهاد تنظیم‌گر مصرف‌کنندگان نامه نوشت تا افزایش سرسام‌آور هزینه سوخت ناشی از تجاوز آمریکایی صهیونیستی علیه ایران را پیگیری کند.
موج گسترده لغو پروازها درپی افزایش شدید هزینه‌ها
شنبه 1405/01/29 ساعت 17:09
بلومبرگ گزارش داد؛
موج گسترده لغو پروازها درپی افزایش شدید هزینه‌ها
بلومبرگ در گزارشی گفت که جهش بی‌سابقه قیمت سوخت، سفرهای تابستانی را با موج گسترده لغو پروازها و افزایش شدید هزینه‌ها (حتی بیشتر از جهش قیمت طلا) مواجه کرد.
بازگشت به وضعیت عادی سوخت زمان‌تر است/ برخی کشورها در حال احتکار انرژی هستند
یکشنبه 1405/01/16 ساعت 23:29
فایننشال تایمز:
بازگشت به وضعیت عادی سوخت زمان‌تر است/ برخی کشورها در حال احتکار انرژی هستند
رئیس آژانس بین‌المللی انرژی هشدار داد، حتی پس از پایان درگیری، بازگشت به وضعیت عادی زمان زیادی طول خواهد کشید؛ ما تمام دارایی‌های کلیدی انرژی در منطقه را روزانه یا ساعتی رصد می‌کنیم. در حال حاضر 72 دارایی انرژی آسیب دیده و یک‌سوم آنها به شدت یا بسیار شدید آسیب دیده‌اند.
اروپا درپی تامین انرژی خود از آفریقا
یکشنبه 1405/01/16 ساعت 18:09
اروپا درپی تامین انرژی خود از آفریقا
اتحادیه اروپا با تشدید تنش در روابط فراآتلانتیک و اختلال در مسیرهای انرژی خاورمیانه به دلیل جنگ ایران، تأمین انرژی و مشارکت‌های راهبردی خود را به آفریقا معطوف کرده است.
بحران در تامین سوخت؛ گازوئیل 150 درصد رشد کرد
شنبه 1405/01/15 ساعت 16:44
بحران در تامین سوخت؛ گازوئیل 150 درصد رشد کرد
بررسی داده‌های جدید نشان می‌دهد قیمت سوخت در جهان جهش کرده، اما بحران گازوئیل شدیدتر از بنزین است.
شرکت لوفت‌هانزا برای کمبود سوخت جت در خارج از اروپا آماده می‌شود
پنج‌شنبه 1405/01/13 ساعت 01:00
شرکت لوفت‌هانزا برای کمبود سوخت جت در خارج از اروپا آماده می‌شود
مدیرعامل شرکت هواپیمایی لوفت‌هانزا اعلام کرد که این شرکت به دلیل جنگ (تجاوز) آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران و اختلالات ناشی از این جنگ برای تامین سوخت، در حال آماده شدن برای کمبود احتمالی سوخت جت در خارج از اروپا است.
نظرات

آخرین اخبار
تقدیر سخنگوی دولت از نقش نیروی دریایی ارتش
راز اصرار ترامپ بر مذاکرات قطر چیست؟
ریزش قیمت طلا و سکه در بازار؛ همه قطعات وارد مدار نزولی شدند
بورس 3 روز نخست هفته آینده تعطیل شد
جلسه ویژه دولت و قوه قضائیه؛ از مقابله با گرانی تا تشدید نظارت بر داروخانه‌ها
حجت الاسلام زارع فومنی درگذشت
استاندار: البرز شنبه و یکشنبه تعطیل نیست
هشدار حزب‌الله؛ «هیچ‌کس حق چشم‌پوشی از خاک لبنان را ندارد»
ادعای تازه واشنگتن درباره فروش نفت ایران
شوک به بوکس ایران؛ اعزام تیم‌های جوانان و امید در هاله‌ای از ابهام
پیام عارف درباره مراسم تشییع؛ «ایران مقتدر تمام‌قد به میدان خواهد آمد»
وزیر خارجه چین خواستار حفظ روند مذاکرات بین آمریکا و ایران شد
پوشش بیمه‌ای ویژه مراسم بدرقه رهبر شهید
رئیس سازمان اداری و استخدامی: پاسخگویی بانک‌ها به کمتر از 2 دقیقه رسید
مشهد آماده وداع؛ محل برگزاری مراسم رهبر شهید مشخص شد
ترافیک نیمه‌سنگین در جاده‌های شمال و ورودی‌های تهران
ناامن‌سازی؛ جبهه تازه جنگ علیه ایران
درخواست فوری صنعت شوینده برای جلوگیری از گرانی محصولات
پاداش حضور ایران در جام جهانی چقدر بود؟
نوراینفو | مسیرهای اصلی مراسم تشییع رهبر شهید در تهران
پیکر فرزاد جمشیدی فردا در قطعه هنرمندان به خاک سپرده می‌شود
استاندار خوزستان: ورود 36 قلم کالای همراه مسافر مجاز است
بدرقه آقای شهید ایران از تهران تا کربلا؛ حضور سران ادیان و مذاهب بیش از 90 کشور
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت بیست و دوم
هزار دلار؛ عددی که واشنگتن دوست ندارد دیده شود
«برای پدر»؛ نخستین هدیه شاعران به امام شهید رونمایی شد
از وضعیت مدارس دولتی و غیردولتی راضی نیستم
آتلانتیک: فساد در دولت ترامپ به یک «روال عادی» تبدیل شده است
خدائیان: 1998 همت به بیت‌المال بازگشت
آماده‌سازی 72 هزار جای پارک خودرو برای زائران مراسم بدرقه رهبر شهید
فاجعه سایبری در ژاپن؛ اطلاعات 14 میلیون کاربر لو رفت
هشدار وزارت صمت؛ محدودیت 85 درصدی برق، تولید را زمین‌گیر می‌کند
پزشکیان: قوانین مبارزه با اعتیاد باید اصلاح شود
آغاز ثبت‌نام زائران اربعین در سامانه «سماح»
نورنما | بیهوشی و تصادف راننده اتوبوس بخاطر گرمای شدید در فرانسه
محرم نویدکیا یک فصل دیگر در سپاهان ماند
بقایی: پیگیری حقوقی علیه دبیرکل ناتو و دولت‌های همدست برای تجاوز به ایران آغاز می‌شود
دارنده مدال برنز المپیک و نقره جهان درگذشت
بازیکن خارجی استقلال به نوبهار ازبکستان پیوست
قیمت نقره امروز سه شنبه 9 تیر 1405
بنکداران: قیمت کالاهای اساسی در بازار به ثبات رسید
معاون اجرایی رئیس‌جمهور: تفاهم ایران و آمریکا در «شعام» با رأی مثبت اعضا تصویب شد
بانک مرکزی ادعای هک بانک‌ها را تکذیب کرد
آمادگی 110 هزار نیروی هلال احمر برای پوشش مراسم تشییع رهبر شهید
تکرار سریال آتش‌سوزی در فارس و خوزستان
اطلاعیه قرارگاه برگزاری آیین وداع و تشییع قائد عظیم الشان شهید امت
اهدای اعضای جوان دشتستانی جان سه بیمار را نجات داد
نخست‌وزیر عراق: اجازه استفاده از خاک عراق برای حمله به همسایگان را نمی‌دهیم
شرکت ملی نفت ایران عضو اصلی بورس انرژی شد
گریم روزبه حصاری در سریال «رویای نیمه‌شب» رونمایی شد