×
اقتصادی
شناسه خبر : 307530
تاریخ انتشار : شنبه 1405/01/15 ساعت 14:32
بازار انرژی زیر سایه جنگ؛ قیمت سوخت جت 2 برابر شد

بازار انرژی زیر سایه جنگ؛ قیمت سوخت جت 2 برابر شد

قیمت سوخت جت در پی جنگ آمریکا و رژیم صهیونسیتی طی 5 هفته 2 برابر شد و فشار بر صنعت هوانوردی افزایش یافته است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: در پی جنگ آمریکا و رژیم صهیونسیتی علیه ایران، قیمت سوخت جت طی حدود پنج هفته بیش از 100 درصد افزایش یافته و صنعت هوانوردی جهانی را با چالشی جدی مواجه کرده است؛ افزایشی که به‌طور مستقیم هزینه‌های سفر هوایی و اقتصاد کشورها را تحت تأثیر قرار داده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد بازار جهانی انرژی بار دیگر تحت تأثیر تصمیمات سیاسی دچار نوسان شدید شده است. این بار اما دامنه تغییرات فراتر از نوسانات محدود بوده و آثار آن به‌طور مستقیم در هزینه‌های زندگی مردم و عملکرد یکی از مهم‌ترین صنایع جهان نمایان شده است.

بر اساس داده‌های موجود، قیمت سوخت جت (ATF) پیش از حمله به ایران در محدوده 90 تا 100 دلار به ازای هر بشکه در نوسان بود، اما اکنون به مرز 200 دلار نزدیک شده است.

رقمی که نشان‌ دهنده رشد حدود دو برابری است و بر اساس برآوردهای نهادهای بین‌المللی از جمله انجمن بین‌المللی حمل‌ونقل هوایی (IATA) نیز مورد تأکید قرار گرفته است.

تنگه هرمز؛ گلوگاه بحران انرژی

تحولات اخیر از تنگه هرمز، یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های انرژی جهان، آغاز شد. مسیری که حدود 20 درصد نفت جهان از آن عبور می‌کند.

در پی تشدید تنش‌ها، تردد نفتکش‌ها در این مسیر با کاهش قابل توجه تا 98 درصد مواجه شد و صادرات روزانه سوخت جت به شدت کاهش کاهش یافته است.

این اختلال نه تنها عرضه نفت خام، بلکه فرآیند تبدیل آن به سوخت جت را نیز با مشکل مواجه کرد و در نتیجه، حاشیه سود پالایش (crack spread) به‌ شدت افزایش یافت؛ به‌گونه‌ای که قیمت سوخت جت با سرعتی بیشتر از نفت خام رشد کرد.

افزایش قیمت در بازارهای جهانی

این روند افزایشی به‌ طور گسترده در بازارهای جهانی نیز منعکس شده است. در ایالات متحده، قیمت سوخت طی هفته گذشته از 2.17 دلار به 4.5 دلار در هر گالن رسیده که نشان‌دهنده رشدی بیش از 110 درصد است.

در هند نیز قیمت‌ها به سطوح بی‌سابقه‌ای افزایش یافته و در برخی مناطق تا دو برابر رشد داشته است. در برزیل نیز افزایش رسمی 55 درصدی گزارش شده، هرچند در بازار آزاد این میزان بیشتر برآورد می‌شود.در این میان، برخی دولت‌ها تلاش کرده‌اند برای کاهش شوک قیمتی، افزایش نرخ‌ها را به‌صورت تدریجی اعمال کنند، اما کارشناسان این اقدام را راهکاری موقت و نه یک راه‌حل اساسی می‌دانند.

فشار مضاعف بر ایرلاین‌ها و مسافران

به گزارش تسنیم، سوخت جت حدود 40 درصد از هزینه‌های عملیاتی شرکت‌های هواپیمایی را تشکیل می‌دهد و همین موضوع، ایرلاین‌ها را در موقعیتی دشوار قرار داده است؛ انتخابی میان تحمل زیان یا انتقال هزینه‌ها به مسافران.

در همین راستا مدیران ارشد صنعت هوانوردی نسبت به شرایط موجود هشدار داده‌اند. اسکات کربی رییس اجرایی یونایتد ایرلاینز اعلام کرده است: وضعیت بسیار دشوار است. تنها در سال جاری با 11 میلیارد دلار هزینه اضافی سوخت مواجه شده‌ایم. ناچار به لغو صدها پرواز و افزایش 15 تا 20 درصدی قیمت بلیت‌ها شده‌ایم.

همچنین مدیرعامل امارات ایرلاینز هشدار داده در صورت تداوم محدودیت‌ها در تنگه هرمز، پروازها به اروپا و آمریکا به‌شدت کاهش خواهد یافت. تاکنون حدود 20 درصد از پروازها کاهش یافته و احتمال تشدید این روند وجود دارد.

سایر شرکت‌های هواپیمایی نیز از کاهش پروازها، بازنگری در مسیرهای پروازی و افزایش قیمت بلیت‌ها خبر داده‌اند؛ روندی که نشان‌دهنده تعمیم بحران به کل صنعت هوانوردی است.

فعالان صنفی نیز نسبت به پیامدهای این وضعیت ابراز نگرانی کرده‌اند. بیل مکی، رئیس انجمن خلبانان خطوط هوایی آمریکا (ALPA) اعلام کرده است: کاهش پروازها، حذف اضافه‌کاری‌ها و افزایش نگرانی‌ها درباره بیکاری، شرایط دشواری را برای کارکنان صنعت هوانوردی رقم زده است.

اثر دومینویی بر اقتصاد جهانی

افزایش قیمت بلیت هواپیما تنها یکی از پیامدهای این بحران است. کارشناسان معتقدند این روند به کاهش سفرهای گردشگری، کند شدن تجارت جهانی، اختلال در زنجیره تأمین و افزایش قیمت کالاهای وارداتی منجر خواهد شد.

همچنین پیش‌بینی می‌شود حتی در صورت کاهش تنش‌ها بازگشت قیمت‌ها به سطوح پیشین، ماهها زمان ببرد.

افزایش قیمت سوخت جت فراتر از یک نوسان مقطعی بوده و به انتقال مستقیم هزینه‌های ناشی از تنش‌های ژئوپلیتیک به مصرف‌کنندگان منجر شده است.


اخبار مرتبط
بحران بی‌سابقه در هوانوردی جهان پس از بسته شدن تنگه هرمز
چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 21:48
بحران بی‌سابقه در هوانوردی جهان پس از بسته شدن تنگه هرمز
بسته شدن تنگه هرمز و افزایش شدید قیمت سوخت، صنعت هوانوردی جهان به‌ویژه شرکت‌های هواپیمایی اروپایی را در آستانه بحرانی عمیق قرار داده است.
ماندگاری قیمت بالای سوخت در صورت توقف درگیری‌ها در ایران
دوشنبه 1405/02/07 ساعت 19:31
ماندگاری قیمت بالای سوخت در صورت توقف درگیری‌ها در ایران
مدیرعامل شرکت هواپیمایی «ویز ایر»، اعلام کرد که با وجود احتمال توقف درگیری‌ها در ایران، انتظار می‌رود قیمت سوخت برای مدتی بالا بماند.
با افزایش قیمت سوخت جت رزرو پرواز ها اوج گرفت
یکشنبه 1405/02/06 ساعت 18:20
با افزایش قیمت سوخت جت رزرو پرواز ها اوج گرفت
مدیران ارشد یونایتد، امریکن و ساوث‌وست اعلام کردند هزینه پرداختی مسافران نسبت به سال گذشته حدود 20 درصد افزایش یافته و با تداوم تقاضای بالا، احتمال افزایش بیشتر قیمت‌ها نیز وجود دارد.
افزایش قیمت سوخت، تورم 3.3 درصدی در انگلیس رقم زد
یکشنبه 1405/02/06 ساعت 18:06
افزایش قیمت سوخت، تورم 3.3 درصدی در انگلیس رقم زد
گزارش‌های اقتصادی نشان می‌دهد تورم انگلیس در ماه مارس به 3.3 درصد رسیده و رشد 8.7 درصدی قیمت سوخت از عوامل اصلی این افزایش بوده است. صندوق بین‌المللی پول نیز پیش‌بینی رشد اقتصادی این کشور را کاهش داده است.
عارف: ثبات قیمت جهانی سوخت به پایان تضمینی فشار علیه ایران بستگی دارد
دوشنبه 1405/01/31 ساعت 02:48
عارف: ثبات قیمت جهانی سوخت به پایان تضمینی فشار علیه ایران بستگی دارد
معاون اول رئیس‌جمهور نوشت: ثبات قیمت جهانی سوخت به پایان تضمین‌شده و پایدار فشار اقتصادی و نظامی علیه ایران و متحدانش بستگی دارد.
افزایش شدید قیمت سوخت در ایرلند
یکشنبه 1405/01/30 ساعت 21:46
افزایش شدید قیمت سوخت در ایرلند
وزیر نیروی ایرلند به نهاد تنظیم‌گر مصرف‌کنندگان نامه نوشت تا افزایش سرسام‌آور هزینه سوخت ناشی از تجاوز آمریکایی صهیونیستی علیه ایران را پیگیری کند.
موج گسترده لغو پروازها درپی افزایش شدید هزینه‌ها
شنبه 1405/01/29 ساعت 17:09
بلومبرگ گزارش داد؛
موج گسترده لغو پروازها درپی افزایش شدید هزینه‌ها
بلومبرگ در گزارشی گفت که جهش بی‌سابقه قیمت سوخت، سفرهای تابستانی را با موج گسترده لغو پروازها و افزایش شدید هزینه‌ها (حتی بیشتر از جهش قیمت طلا) مواجه کرد.
بازگشت به وضعیت عادی سوخت زمان‌تر است/ برخی کشورها در حال احتکار انرژی هستند
یکشنبه 1405/01/16 ساعت 23:29
فایننشال تایمز:
بازگشت به وضعیت عادی سوخت زمان‌تر است/ برخی کشورها در حال احتکار انرژی هستند
رئیس آژانس بین‌المللی انرژی هشدار داد، حتی پس از پایان درگیری، بازگشت به وضعیت عادی زمان زیادی طول خواهد کشید؛ ما تمام دارایی‌های کلیدی انرژی در منطقه را روزانه یا ساعتی رصد می‌کنیم. در حال حاضر 72 دارایی انرژی آسیب دیده و یک‌سوم آنها به شدت یا بسیار شدید آسیب دیده‌اند.
اروپا درپی تامین انرژی خود از آفریقا
یکشنبه 1405/01/16 ساعت 18:09
اروپا درپی تامین انرژی خود از آفریقا
اتحادیه اروپا با تشدید تنش در روابط فراآتلانتیک و اختلال در مسیرهای انرژی خاورمیانه به دلیل جنگ ایران، تأمین انرژی و مشارکت‌های راهبردی خود را به آفریقا معطوف کرده است.
بحران در تامین سوخت؛ گازوئیل 150 درصد رشد کرد
شنبه 1405/01/15 ساعت 16:44
بحران در تامین سوخت؛ گازوئیل 150 درصد رشد کرد
بررسی داده‌های جدید نشان می‌دهد قیمت سوخت در جهان جهش کرده، اما بحران گازوئیل شدیدتر از بنزین است.
شرکت لوفت‌هانزا برای کمبود سوخت جت در خارج از اروپا آماده می‌شود
پنج‌شنبه 1405/01/13 ساعت 01:00
شرکت لوفت‌هانزا برای کمبود سوخت جت در خارج از اروپا آماده می‌شود
مدیرعامل شرکت هواپیمایی لوفت‌هانزا اعلام کرد که این شرکت به دلیل جنگ (تجاوز) آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران و اختلالات ناشی از این جنگ برای تامین سوخت، در حال آماده شدن برای کمبود احتمالی سوخت جت در خارج از اروپا است.
نظرات

آخرین اخبار
زنگ خطر آلزایمر در ایران؛ 1.5 میلیون مبتلا و تغییر سن ابتلا پس از کرونا
کسب‌وکارهای آمریکا در شوک زنجیره تأمین؛ بحرانی پیچیده‌تر از دوران کرونا
منشأ اضطراب کودکان در شروع سال تحصیلی چیست و چگونه آن را مدیریت کنیم؟
عراقچی به نیویورک رسید؛ آغاز برنامه‌های ایران در مجمع عمومی سازمان ملل
رایزنی وزیران خارجه مصر و پاکستان درباره ایران، منطقه و همکاری‌های دوجانبه
حماس: به توافق آتش‌بس پایبندیم؛ نقض‌ها همچنان ادامه دارد
وزارت خارجه یمن: اقدامات عربستان امنیت و ثبات یمن را هدف گرفته است
افغانستان، کاردار پاکستان را احضار کرد
جدول خاموشی برق کرمانشاه برای سه‌شنبه 31 شهریور اعلام شد؛ برنامه جوانرود و اسلام‌آباد
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 30 شهریور 1405؛ سکه امامی 3.6 میلیون تومان ارزان شد
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز دوشنبه 30 شهریور ؛ جدول قیمت بازار و نمایندگی
سرلشکر ایزدی: توان موشکی، پهپادی و پدافندی ایران در حال تقویت است
ضرورت عبور از توافق چارچوب
حزب‌الله عراق در سوگ آیت‌الله شبیری زنجانی؛ میراث علمی او ماندگار است
شورش رسانه‌های آمریکا علیه ترامپ؛ پوشش رئیس‌جمهور متوقف شد
ارتحال آیت الله شبیری زنجانی ضایعه اسفبار دینی و فرهنگی است
توصیه‌های آزمون و رضاییان به نوجوانان؛ از خواب و تغذیه تا آینده‌نگری
جنایت جنگی علیه جنوب لبنان؛ حمله با بمب‌های فسفری
جزییات جدید از وضعیت شیوع کرونا وآنفولانزا در ایران/ وزارت بهداشت هشدار داد
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا ؛ هشدار درباره هرمز، نفت 100 دلاری و سفر مقام پاکستانی
کمبود گازوئیل اقتصاد جهان را تحت فشار می‌گذارد؛ چشم‌انداز بازار تا 2027
بازار طلا آماده نوسان شد؛ دلار 230 هزار تومانی سرنوشت‌ساز می‌شود؟
وزیر اقتصاد: آغاز اصلاح ساختار 30 بانک
10 غایب بزرگ تیم ملی؛ آیا زنگ تغییر نسل در فوتبال ایران به صدا درآمده است؟
پیش‌بینی قیمت دلار سه‌شنبه 31 شهریور 1405؛ دلار در کمین شکست مرز 230 هزار تومان
دیپلماسی چین در قبال ایران و اوکراین
رایزنی وزیران خارجه پاکستان و فرانسه در نیویورک؛ محوریت ایران و فلسطین
دو مصدوم در واژگونی آمبولانس در محور ایلام-مهران
«کووید 19» چگونه فعال شد؟
نگرانی شدید سازمان ملل درباره یمن؛ احتمال گسترش دوباره درگیری‌ها
درخواست ترکیه از آمریکا برای پایان سیاست‌های بی‌ثبات‌کننده اسرائیل
سقوط مرگبار بالگرد در آمریکا؛ دو نفر کشته شدند
سپاه: وحدت و ایستادگی میراث راهبردی دفاع مقدس است
شکست حزب دموکرات مسیحی به رهبری مرتس
تمرین تیم ملی با حضور لژیونرها داغ شد؛ آزمون و طارمی آمدند + فیلم
دولت چهاردهم علیه مقررات زائد؛ 90 هزار مقرره در کشور شناسایی شد
شروع عصر زیدان در فرانسه با یک خاطره ویژه از امباپه
مسکو: روسیه نه اروپا را تهدید می‌کند و نه از کسی باج می‌گیرد
سخنگوی قوه قضائیه: برای تنگه هرمز باید یک نظام حقوقی شکل بگیرد
جزئیات متفاوت از شیوه فیلم‌سازی اصغر فرهادی؛ اهمیت صدا در سینمای ایران
پزشکیان: اقدامات آمریکا زمینه‌ساز افزایش همگرایی میان کشورهای اسلامی شده است
جزییات و زمان افزایش یارانه حکمت بازنشستگان نیروهای مسلح اعلام شد
بازسازی 100 مدرسه در سیستان‌وبلوچستان و هرمزگان توسط ارتش
اطلاعیه مهم درباره آخرین وضعیت تأمین واکسن آنفلوانزا
راه‌اندازی تیم‌های واکنش سریع برای حفاظت اضطراری از زیگورات چغازنبیل
آیت الله مکارم‌شیرازی: فقدان آیت الله شبیری زنجانی ضایعه‌ای سنگین برای جامعه مؤمنان است
فهرست شایعات و اخبار تکذیب‌شده 24 ساعت گذشته
فراخوان تکفیری‌ها از سوی عربستان برای جنگ با یمن
گرفتاری واشنگتن در پرده‌ آهنین
بسیج: حضور آگاهانه مردم، ضامن عزت و امنیت کشور است