×
سیاسی
شناسه خبر : 307342
تاریخ انتشار : جمعه 1405/01/14 ساعت 19:03
ایرانیان خارج نشین درباره جنگ چه نظری دارند؟

نورنیوز از محتوای یک پیمایش اجتماعی از ایرانیان ساکن آمریکا گزارش می دهد؛

ایرانیان خارج نشین درباره جنگ چه نظری دارند؟

آنچه از یک نظرسنجی جدید برمی‌آید، شکل‌گیری یک «صدای واحد» در میان ایرانیان است، صدایی که فراتر از مرزها امتداد دارد و بر یک اصل کلیدی تأکید می‌کند: جنگ راه‌حل نیست. این صدا، اگرچه ممکن است در هیاهوی رسانه‌ای کمتر شنیده شود، اما در واقعیت اجتماعی ریشه دارد.

نورنیوز - گروه سیاسی: در میانه‌ی هیاهوی رسانه‌ای و روایت‌های متعارض درباره نسبت ایرانیان با مسئله جنگ آمریکا و اسرائیل، آنچه بیش از هر چیز می‌تواند به روشن شدن واقعیت کمک کند، اتکا به داده‌های عینی و قابل‌سنجش است.

داده‌های یک نظرسنجی مهم

یکی از این داده‌ها پیمایش های آماری است. به تازگی نظرسنجی‌ای در فاصله ۲۴ تا ۲۷ مارس در ایالات متحده و با مشارکت تعداد قابل‌توجهی از ایرانیان مقیم این کشور انجام شده است که تصویری متفاوت و در عین حال راهبردی از افکار عمومی ایرانیان خارج از کشور ارائه می‌دهد؛ تصویری که بیش از هر چیز بر «همصدایی» این گروه با ایرانیان داخل در مخالفت با جنگ تأکید دارد.

بر اساس این داده‌ها، بیش از ۶۶ درصد از پاسخ‌دهندگان صراحتاً با جنگ علیه ایران مخالفت کرده‌اند. این عدد به‌تنهایی گویای آن است که گزینه نظامی، حتی در میان جامعه ایرانی که در خارج از مرزهای ایران زندگی می‌کند، از مقبولیت برخوردار نیست. اما وقتی این رقم در کنار سایر یافته‌ها قرار می‌گیرد، معنای عمیق‌تری پیدا می‌کند: بیش از ۷۰ درصد شرکت‌کنندگان خواهان پایان جنگ و جلوگیری از تداوم آن هستند؛ تقریباً ۶۹ درصد با اعزام نیروی زمینی آمریکا مخالفت می‌کنند؛ و ۶۴ درصد دیپلماسی را به‌عنوان راه‌حل ترجیحی برای ختم بحران برمی‌گزینند. دلایل این راه حل ترجیحی، به ترتیب عبارتند از کشته شدن غیرنظامیان ، بی ثبات تر شدن وضعیت کشور, بدتر شدن وضعیت حقوق بشر.

ایرانیان شرکت کننده در این نظرسنجی، بهترین راه حمایت از مردم داخل کشور را پایان دادن به جنگ دانسته اند و ۵۷ درصدشان گفته اند ادامه جنگ، وضعیت مردم عادی را در ایران بدتر می کند. جالب اینکه ۶۱ درصد از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی، با گزینه تغییر از بیرون مخالفت کرده و راه بهبود مشکلات را در درون ایران دانسته اند. در مجموع از داده‌های این پیمایش برمی آید که ایرانیان ساکن آمریکا اولا با نفس جنگ علیه ایران و ثانیا با ادامه آن مخالفند و از پایان جنگ حمایت می کنند.

تفسیر داده‌های یک پیمایش

این مجموعه از اعداد و آمار، یک الگوی روشن را نشان می‌دهد: ترجیح قاطع به کاهش تنش، پرهیز از درگیری نظامی و اتکا به راهکارهای سیاسی.

اهمیت این نتایج زمانی برجسته‌تر می‌شود که آن‌ها را در بستر یک روایت رایج اما محل تردید قرار دهیم؛ روایتی که توسط برخی رسانه‌های ضدایرانی ترویج می‌شود و مدعی است ایرانیان خارج از کشور عمدتاً حامی فشار حداکثری، تحریم‌های گسترده یا حتی اقدام نظامی علیه ایران هستند. این نظرسنجی، دست‌کم در این نمونه آماری، این ادعا را به چالش می‌کشد. برخلاف این تصویرسازی، اکثریت پاسخ‌دهندگان نه‌تنها از جنگ حمایت نمی‌کنند، بلکه به‌طور فعال با آن مخالف‌اند و گزینه‌های غیرنظامی را ترجیح می‌دهند.

از منظر راهبردی، نکته کلیدی در اینجا نه صرفاً «مخالفت با جنگ»، بلکه «همگرایی» میان ایرانیان داخل و خارج از کشور است. تجربه تاریخی ایران—به‌ویژه در مواجهه با جنگ و بی‌ثباتی—حساسیت عمیقی نسبت به پیامدهای درگیری نظامی ایجاد کرده است. این حساسیت، به‌وضوح در افکار عمومی داخل کشور قابل مشاهده است و اکنون داده‌های این نظرسنجی نشان می‌دهد که بخش قابل‌توجهی از ایرانیان خارج از کشور نیز در همین چارچوب فکری قرار دارند. به بیان دیگر، شکافی که برخی روایت‌ها میان داخل و خارج ترسیم می‌کنند، در این موضوع حیاتی چندان واقعی به نظر نمی‌رسد.

این همصدایی، پیامدهای مهمی در سطح سیاست‌گذاری و تعاملات بین‌المللی دارد. نخست آنکه نشان می‌دهد گزینه نظامی علیه ایران، فاقد پشتوانه اجتماعی گسترده در میان خود ایرانیان است، چه در داخل و چه در خارج. این موضوع می‌تواند برای تصمیم‌گیران خارجی که گاه سیاست‌های خود را با استناد به «حمایت ایرانیان خارج از کشور» توجیه می‌کنند، یک هشدار جدی باشد. دوم آنکه این همگرایی می‌تواند به‌عنوان یک سرمایه اجتماعی برای تقویت مسیرهای دیپلماتیک مورد استفاده قرار گیرد. وقتی اکثریت یک ملت، فارغ از جغرافیا بر سر یک اصل اساسی مانند پرهیز از جنگ توافق دارند. این توافق باید پیامی روشن برای جنگ افروزان و جنایتکارانی باشد که با بزرگنمایی صدای گروهی قلیل و خودفروخته که خود را ایرانی جا زده اند جنگی فراگیر و خسارت بار را به مردم اصیل و مقاوم ایران تحمیل کرده اند.

از سوی دیگر، این داده‌ها نشان می‌دهد که جامعه ایرانی خارج از کشور، برخلاف برخی کلیشه‌ها، نگاهی پیچیده و چندلایه به تحولات سیاسی دارد. مخالفت با جنگ، لزوماً به معنای تأیید همه سیاست‌ها نیست، بلکه بیشتر بیانگر درکی واقع‌گرایانه از هزینه‌های انسانی، اقتصادی و امنیتی درگیری نظامی است. ترجیح دیپلماسی از سوی ۶۴ درصد پاسخ‌دهندگان نیز دقیقاً در همین چارچوب قابل تحلیل است: انتخابی مبتنی بر عقلانیت سیاسی و تجربه‌های تاریخی، نه صرفاً یک موضع احساسی.

آنچه از دل این نظرسنجی برمی‌آید، شکل‌گیری یک «صدای واحد» در میان ایرانیان است، صدایی که فراتر از مرزها امتداد دارد و بر یک اصل کلیدی تأکید می‌کند: جنگ راه‌حل نیست. این صدا، اگرچه ممکن است در هیاهوی رسانه‌ای کمتر شنیده شود، اما در واقعیت اجتماعی ریشه دارد و می‌تواند نقش مهمی در جهت‌دهی به آینده ایفا کند. در جهانی که روایت‌ها گاه جای واقعیت را می‌گیرند، چنین داده‌هایی یادآور این نکته‌اند که برای فهم افکار عمومی، باید به خود مردم، و نه بازنمایی‌های گزینشی از آن‌ها رجوع کرد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
بازگشت فرگوسن به انظار عمومی بعد از بیماری ناگهانی
راز عجیب شباهت حشرات و چت‌جی‌پی‌تی
معجزه در اورست؛ کوهنورد نپالی پس از مراسم تدفینش زنده پیدا شد
سرطان پروستات شایع‌ترین سرطان در مردان شناخته شد
کاپیتان اسکاتلند با قراردادی آزاد اسپرزی شد
آژیرهای خطر در شمال فلسطین اشغالی به صدا درآمد
حمله به یک کشتی ترکیه‌ای در دریای سیاه
اوشاکوف: آمریکا تمرکز خود را از اوکراین به ایران منتقل کرده است
ترامپ: هنوز درباره ارسال بسته 14 میلیارد دلاری به تایوان تصمیم نگرفته‌ایم
جزئیات تصادف مرگبار در محور زنجان–میانه؛ 4 نفر جان باختند
واکنش مفتی جعفری لبنان به اظهارات جوزف عون درباره دبیرکل حزب‌الله
ارائه 188 هزار خدمت سلامت به زائران ایرانی حج
پیش‌بینی قیمت دلار، طلا و سکه در شنبه 16 خرداد 1405
آخرین تصمیم درباره سوابق تحصیلی و قوانین کنکور اعلام شد
آغاز روند کاهش قیمت محصولات پتروشیمی در بازار
ادعای ترامپ: درباره ایران به موفقیت بزرگی نزدیک شده‌ایم
تشدید حملات هوایی در جنوب لبنان
مومنی: چین و روسیه حمایت قاطع خود از ایران را اعلام کردند
پوتین: آتش‌بس باید به صلح پایدار در منطقه منجر شود
گره ویزا باز شد؛ ملی‌پوشان در مسیر جام جهانی 2026
بازگشت جناب‌خان به تلویزیون همزمان با جام جهانی
کشف و امحای بیش از یک تن مواد غذایی فاسد در غرب اهواز
هشدار اولمرت درباره تقلب در انتخابات سرزمین‌های اشغالی
محسن رضایی: توپ در زمین ترامپ است؛ آمریکا باید بن‌بست مذاکرات را بشکند
سفیر ایران در مکزیک: تیم ملی با آمادگی کامل راهی تیخوانا می‌شود
پزشکیان: طوفان به پایان می رسد
احتمال تنش تازه در شورای حکام؛ واشنگتن به دنبال قطعنامه علیه تهران
درخواست روسیه از آژانس اتمی برای برخورد قاطع با حملات به تأسیسات هسته‌ای
تأثیر جنگ ایران بر نرخ حمل‌ونقل دریایی
پوتین: تحریم‌ها علیه روسیه به‌طور برگشت‌ناپذیر به دلار و یورو آسیب زده است
هیأت حماس برای مذاکرات آتش‌بس وارد قاهره شد
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
تراژدی در صحرای بزرگ آفریقا ؛ جان باختن 50 مسافر بر اثر تشنگی
وزرای صنعت ایران و تاجیکستان به دنبال روان‌سازی تجارت دوجانبه
نوراینفو | روش های مقابله با اضطراب
چه کسی از آتش‌بس بدون توقف جنگ سود می‌برد؟
دو وزیر کابینه نتانیاهو در فهرست ممنوع‌الورودهای ایرلند قرار گرفتند
دیدار وزرای کشور ایران و روسیه در حاشیه اجلاس شانگهای
عذرخواهی صداوسیما بابت حذف سهوی بخشی از پیام رهبر انقلاب
هشدار رئیس سابق پنتاگون: جنگ ایران به «ویتنام ترامپ» تبدیل می‌شود
ترافیک سنگین در محورهای شمالی و آزادراه‌های منتهی به تهران
حمله نانسی پلوسی به ترامپ برای جنگ افروزی علیه ایران
ادعای تازه آمریکا درباره توقیف یک نفتکش ایرانی
مواضع منفعلانه رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر لبنان درباره مذاکرات با اسرائیل
ادعای جدید استارمر درباره حمله احتمالی روسیه به ناتو در 2030
چهارمین روز اعتراضات مردم آلبانی علیه پروژه مرتبط با کوشنر
پست اینستاگرامی عراقچی درباره دانش‌آموزان میناب که تاریخ‌ساز شدند
تحویل کاپ قهرمانی کشتی آزاد جهان پس از یک دهه به ایران
هشدار بارش‌های سیل‌آسا در 8 استان
قول پینگ‌پنگ باز 61 ساله ایرانی برای گرفتن طلا در بازی های پاراآسیایی