×
اقتصادی
شناسه خبر : 306855
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/01/12 ساعت 18:52
بازارهای جهانی زیر فشار تنش‌ها؛ جهش کم‌سابقه در قیمت انرژی و کالاهای اساسی

بازارهای جهانی زیر فشار تنش‌ها؛ جهش کم‌سابقه در قیمت انرژی و کالاهای اساسی

اختلال در مسیرهای اصلی انتقال انرژی به‌ویژه در منطقه خلیج فارس، موجی از افزایش قیمت‌ها را در بازارهای جهانی به‌دنبال داشته و بهای نفت، گاز و برخی کالاهای اساسی را به بالاترین سطوح در سال‌های اخیر رسانده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: با گذشت حدود یک ماه از حمله آمریکا و رژیم صهیونیستی به کشورمان، به خصوص بعد از مدیریت مطلق تنگه هرمز بدست ایران، بررسی بازارهای جهانی نشان می‌دهد شوک ناشی از این تحولات ژئوپلیتیکی، موجی از افزایش قیمت‌ها را در حوزه انرژی و کالاهای اساسی به همراه داشته و بر شاخص‌های بین‌المللی اثر قابل توجهی گذاشته است. حالا به زعم بسیاری از کارشناسان حوزه انرژی در حال تغییر معادلات به نفع ایران است.

بر اساس داده‌های موجود، بیشترین افزایش قیمت در این بازه زمانی مربوط به سوخت جت بوده که با رشد 78 درصدی مواجه شده است؛ موضوعی که بیانگر افزایش ریسک در حمل‌ونقل هوایی و رشد هزینه‌های عملیاتی ایرلاین‌ها در سطح جهانی است.

در همین حال، قیمت گاز طبیعی در بازار اروپا نیز 72 درصد افزایش یافته که نشان‌دهنده تشدید نگرانی‌ها نسبت به امنیت انرژی در این قاره است. نفت نیز از این تحولات بی‌تأثیر نبوده و قیمت آن با رشد قابل توجهی همراه شده؛ به‌طوری‌که شاخص نفت گرمایشی 68 درصد افزایش یافته و نفت خام WTI نیز رشد 54 درصدی را ثبت کرده است.

افزون بر این، شاخص نوسانات بازارهای جهانی نیز با افزایش 54 درصدی مواجه شده که نشان‌دهنده بالا رفتن سطح نااطمینانی و ریسک در بازارهای مالی بین‌المللی است.

در سایر فرآورده‌های انرژی، بنزین با رشد 47 درصدی و گازوئیل با افزایش 44 درصدی قیمت روبه‌رو شده‌اند. همچنین زغال‌سنگ 22 درصد و کک نیز 4 درصد افزایش قیمت را تجربه کرده‌اند که بیانگر فشار گسترده بر زنجیره تأمین انرژی در سطح جهان است.

این روند افزایشی تنها به حوزه انرژی محدود نبوده و بازار کالاهای اساسی و صنعتی نیز تحت تأثیر قرار گرفته است. در این میان، محصولات پتروشیمی با رشد 29 درصدی، روغن پالم با 14 درصد، برنج با 10 درصد و سنگ‌آهن با 7 درصد افزایش قیمت مواجه شده‌اند؛ روندی که می‌تواند به افزایش هزینه‌های تولید و تشدید فشارهای تورمی در اقتصادهای مختلف منجر شود.

کارشناسان معتقدند این افزایش گسترده قیمت‌ها، ناشی از نگرانی نسبت به اختلال در عرضه انرژی، محدودیت در مسیرهای تجاری و افزایش هزینه‌های بیمه و حمل‌ونقل در پی تنش‌های منطقه‌ای است.


بررسی روند بازارها نشان می‌دهد واکنش قیمت‌ها بیش از آنکه ناشی از کمبود واقعی عرضه باشد، تحت تأثیر «ریسک انتظاری» و نااطمینانی‌های ژئوپلیتیکی شکل گرفته است. به بیان دیگر، بازارهای جهانی در حال قیمت‌گذاری سناریوهای بدبینانه‌تری از آینده هستند؛ از جمله احتمال اختلال در مسیرهای کلیدی انرژی یا گسترش دامنه درگیری‌ها. در چنین شرایطی، دارایی‌های مرتبط با انرژی و کالاهای پایه به‌عنوان پناهگاه‌های نسبی سرمایه مورد توجه قرار گرفته‌اند. تداوم این روند می‌تواند به موج جدیدی از تورم جهانی دامن بزند و سیاست‌گذاران اقتصادی را با چالش‌های جدی‌تری در کنترل قیمت‌ها و حفظ رشد اقتصادی مواجه کند.

 مجموع تحولات اخیر در بازارهای جهانی انرژی و کالا نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی ایران، در شرایط بروز تنش‌های ژئوپلیتیکی، به‌واسطه موقعیت راهبردی خود در حوزه انرژی، از ظرفیت اثرگذاری بالاتری برخوردار شده است. افزایش قابل توجه قیمت حامل‌های انرژی و کالاهای پایه، عملاً اهمیت نقش ایران در تأمین و امنیت عرضه را پررنگ‌تر کرده و دست کشور را در معادلات منطقه‌ای و حتی جهانی تا حدی تقویت کرده است.


اخبار مرتبط
جهش 24 درصدی قیمت انرژی در سال جاری
چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 00:00
جهش 24 درصدی قیمت انرژی در سال جاری
گروه بانک جهانی در گزارش جدید چشم‌انداز بازارهای کالا پیش‌بینی کرد قیمت انرژی در سال جاری 24 درصد افزایش یابد و به بالاترین سطح خود از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین برسد.
‌رویترز: کلید قفل بازارهای جهانی انرژی در دست ایران است نه آمریکا
دوشنبه 1404/12/25 ساعت 07:27
‌رویترز: کلید قفل بازارهای جهانی انرژی در دست ایران است نه آمریکا
خبرگزاری رویترز نوشت: وقتی عربستان سعودی این هفته در نامه‌ای به خریداران نفت خود اعلام کرد که هیچ ایده روشنی ندارد از کدام بندر برای صادرات ماه آوریل استفاده خواهد کرد، واقعیت جدیدی را آشکار کرد: این ایران است که کلید بازگشایی بازار انرژی جهان را در دست دارد، نه آمریکا.
ماجرای فراز و فرود طلا در بازارهای جهانی و داخلی
پنج‌شنبه 1404/11/23 ساعت 10:58
ماجرای فراز و فرود طلا در بازارهای جهانی و داخلی
عضو کمیسیون تخصصی طلا از ثبت رکورد تاریخی قیمت اونس جهانی خبر داد و گفت: طی هفته‌های اخیر طلا فراز و فرودهای شدید داشت و حتی به حدود 5600 دلار رسید. پس از ثبات نسبی سیاست‌های فدرال رزرو و کاهش تنش‌های جهانی، معاملات داخلی نیز به روال عادی بازگشت.
این همه یارانه می دهید، باز هم قیمت گوشت همسطح بازارهای جهانی است
یکشنبه 1404/06/16 ساعت 14:32
روزنامه اطلاعات نوشت:
این همه یارانه می دهید، باز هم قیمت گوشت همسطح بازارهای جهانی است
با وجود تخصیص میلیاردها دلار ارز ترجیحی و ارائه یارانه‌های گسترده در بخش کشاورزی، قیمت گوشت و مرغ در ایران همچنان همسطح بازار جهانی است. کارشناسان و فعالان صنعت کشاورزی می‌گویند سرکوب قیمت‌ها، ناترازی آب و انرژی و ناکارآمدی زنجیره تولید، مانع تحقق هدف اصلی یارانه یعنی کاهش هزینه سفره مردم شده است.
نظرات

آخرین اخبار
کشف 8000 فشنگ جنگی در شهرستان شوش
دلافوئنته: یامال را برای مراحل حذفی نگه می‌داریم
ناوشکن آمریکایی در اقیانوس آرام آتش گرفت
تحریم سه صرافی ایرانی از سوی آمریکا
معلمان و کارگران ستون فقرات عرصه فرهنگ و اقتصاد هستند
تعرفه واردات خودرو از اتحادیه اروپا 25 درصد شد
دستگیری قاتل در پیشوا در کمتر از یک ساعت
حمله به مدرسه میناب، یک جنایت جنگی از پیش طراحی شده
حملات بی سابقه حزب‌الله به اهداف نظامی رژیم صهیونیستی
نگرانی سازمان جهانی بهداشت از فروپاشی نظام سلامت در غزه
معاون صدراعظم آلمان: به توصیه‌های ترامپ نیازی نداریم
صعود فوتسالیست های دائم‌پناه مشهد به لیگ برتر
رونمایی چین از جدیدترین ابررایانه خود
فلسطین، اینفانتینو را سنگ روی یخ کرد
محکومیت حمله به راهبه در قدس از سوی رهبران مسیحی
زمین؛ عجیب‌ترین سیاره منظومه شمسی!
پایان مرگبار یک درگیری ملکی در لنگرود
پاسخ برلین به تهدید نظامی ترامپ
پایان دور رفت فینال سوپرلیگ گلف با برد ملی‌حفاری اهواز
نورنما | میم مثل معلم مثل میهن
تمرینات ریکاوری ملی‌پوشان برگزار شد
پزشکیان: شرکت‌های پیمانکاری جمع شوند
بازسازی فوری صنایع آسیب‌دیده کلید خورد
عارف: موحد نماد روحیه پهلوانی بود
رئیس فدراسیون فوتبال ایران:فیفا از امریکا هراس دارد
آبادانی ایران بدون تلاش کارگران میسر نیست
بارش باران و وزش باد در ارتفاعات تهران
بیانیه حماس درباره تداوم بحران انسانی در غزه
پافشاری فرانسه بر از سرگیری مذاکرات بازگشایی تنگه هرمز
وقوع انفجار در حرم حضرت زینب(س) در دمشق
جنگ ایران صادرات نظامی آمریکا را متوقف کرد
لندن، صحنه بزرگ‌ترین حراج مدرن
افزایش تعداد موافقان برکناری نتانیاهو
گفت‌وگوی عراقچی و فیدان درباره مذاکرات
تالاب های عراق زنده شدند
تصادف مرگبار قطار در اندونزی
تحویل پیشنهاد تازه ایران به آمریکا توسط پاکستان
تمدید قرارداد فلیک با بارسلونا تا 2028
ائتلافی که وجود ندارد؛ اعتراف تلخ واشنگتن به ناتوانی
رای دهندگان آمریکایی به شدت از ترامپ ناامید هستند
رشد بی‌سابقه قیمت بنزین در آمریکا
فرمانده ارتش: با پشتوانه ملت مقابل تهدیدات دشمن می‌ایستیم
تشدید حملات پهپادی و موشکی حزب‌الله به مواضع صهیونیست‌ها
سپاه پاسداران :بمب پیشرفته امریکایی در پیشوا خنثی شد
رایزنی دنیامالی با وزرای ورزش ازبکستان و قرقیزستان
محسنی اژه ای: به همت کارگران ،دشمن آرزوی فروپاشی اقتصادی کشور را به گور می برد
ارائه متن تازه‌ترین طرح مذاکراتی ایران به میانجی پاکستانی
گفت‌وگوی تلفنی عراقچی با همتایان منطقه‌ای
بیکاری در فلسطین رکورد زد
شهردار نیویورک توقیف «ناوگان مقاومت جهانی» را محکوم کرد