×
اقتصادی
شناسه خبر : 306855
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/01/12 ساعت 18:52
بازارهای جهانی زیر فشار تنش‌ها؛ جهش کم‌سابقه در قیمت انرژی و کالاهای اساسی

بازارهای جهانی زیر فشار تنش‌ها؛ جهش کم‌سابقه در قیمت انرژی و کالاهای اساسی

اختلال در مسیرهای اصلی انتقال انرژی به‌ویژه در منطقه خلیج فارس، موجی از افزایش قیمت‌ها را در بازارهای جهانی به‌دنبال داشته و بهای نفت، گاز و برخی کالاهای اساسی را به بالاترین سطوح در سال‌های اخیر رسانده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: با گذشت حدود یک ماه از حمله آمریکا و رژیم صهیونیستی به کشورمان، به خصوص بعد از مدیریت مطلق تنگه هرمز بدست ایران، بررسی بازارهای جهانی نشان می‌دهد شوک ناشی از این تحولات ژئوپلیتیکی، موجی از افزایش قیمت‌ها را در حوزه انرژی و کالاهای اساسی به همراه داشته و بر شاخص‌های بین‌المللی اثر قابل توجهی گذاشته است. حالا به زعم بسیاری از کارشناسان حوزه انرژی در حال تغییر معادلات به نفع ایران است.

بر اساس داده‌های موجود، بیشترین افزایش قیمت در این بازه زمانی مربوط به سوخت جت بوده که با رشد 78 درصدی مواجه شده است؛ موضوعی که بیانگر افزایش ریسک در حمل‌ونقل هوایی و رشد هزینه‌های عملیاتی ایرلاین‌ها در سطح جهانی است.

در همین حال، قیمت گاز طبیعی در بازار اروپا نیز 72 درصد افزایش یافته که نشان‌دهنده تشدید نگرانی‌ها نسبت به امنیت انرژی در این قاره است. نفت نیز از این تحولات بی‌تأثیر نبوده و قیمت آن با رشد قابل توجهی همراه شده؛ به‌طوری‌که شاخص نفت گرمایشی 68 درصد افزایش یافته و نفت خام WTI نیز رشد 54 درصدی را ثبت کرده است.

افزون بر این، شاخص نوسانات بازارهای جهانی نیز با افزایش 54 درصدی مواجه شده که نشان‌دهنده بالا رفتن سطح نااطمینانی و ریسک در بازارهای مالی بین‌المللی است.

در سایر فرآورده‌های انرژی، بنزین با رشد 47 درصدی و گازوئیل با افزایش 44 درصدی قیمت روبه‌رو شده‌اند. همچنین زغال‌سنگ 22 درصد و کک نیز 4 درصد افزایش قیمت را تجربه کرده‌اند که بیانگر فشار گسترده بر زنجیره تأمین انرژی در سطح جهان است.

این روند افزایشی تنها به حوزه انرژی محدود نبوده و بازار کالاهای اساسی و صنعتی نیز تحت تأثیر قرار گرفته است. در این میان، محصولات پتروشیمی با رشد 29 درصدی، روغن پالم با 14 درصد، برنج با 10 درصد و سنگ‌آهن با 7 درصد افزایش قیمت مواجه شده‌اند؛ روندی که می‌تواند به افزایش هزینه‌های تولید و تشدید فشارهای تورمی در اقتصادهای مختلف منجر شود.

کارشناسان معتقدند این افزایش گسترده قیمت‌ها، ناشی از نگرانی نسبت به اختلال در عرضه انرژی، محدودیت در مسیرهای تجاری و افزایش هزینه‌های بیمه و حمل‌ونقل در پی تنش‌های منطقه‌ای است.


بررسی روند بازارها نشان می‌دهد واکنش قیمت‌ها بیش از آنکه ناشی از کمبود واقعی عرضه باشد، تحت تأثیر «ریسک انتظاری» و نااطمینانی‌های ژئوپلیتیکی شکل گرفته است. به بیان دیگر، بازارهای جهانی در حال قیمت‌گذاری سناریوهای بدبینانه‌تری از آینده هستند؛ از جمله احتمال اختلال در مسیرهای کلیدی انرژی یا گسترش دامنه درگیری‌ها. در چنین شرایطی، دارایی‌های مرتبط با انرژی و کالاهای پایه به‌عنوان پناهگاه‌های نسبی سرمایه مورد توجه قرار گرفته‌اند. تداوم این روند می‌تواند به موج جدیدی از تورم جهانی دامن بزند و سیاست‌گذاران اقتصادی را با چالش‌های جدی‌تری در کنترل قیمت‌ها و حفظ رشد اقتصادی مواجه کند.

 مجموع تحولات اخیر در بازارهای جهانی انرژی و کالا نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی ایران، در شرایط بروز تنش‌های ژئوپلیتیکی، به‌واسطه موقعیت راهبردی خود در حوزه انرژی، از ظرفیت اثرگذاری بالاتری برخوردار شده است. افزایش قابل توجه قیمت حامل‌های انرژی و کالاهای پایه، عملاً اهمیت نقش ایران در تأمین و امنیت عرضه را پررنگ‌تر کرده و دست کشور را در معادلات منطقه‌ای و حتی جهانی تا حدی تقویت کرده است.


اخبار مرتبط
جهش 24 درصدی قیمت انرژی در سال جاری
چهارشنبه 1405/02/09 ساعت 00:00
جهش 24 درصدی قیمت انرژی در سال جاری
گروه بانک جهانی در گزارش جدید چشم‌انداز بازارهای کالا پیش‌بینی کرد قیمت انرژی در سال جاری 24 درصد افزایش یابد و به بالاترین سطح خود از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین برسد.
‌رویترز: کلید قفل بازارهای جهانی انرژی در دست ایران است نه آمریکا
دوشنبه 1404/12/25 ساعت 07:27
‌رویترز: کلید قفل بازارهای جهانی انرژی در دست ایران است نه آمریکا
خبرگزاری رویترز نوشت: وقتی عربستان سعودی این هفته در نامه‌ای به خریداران نفت خود اعلام کرد که هیچ ایده روشنی ندارد از کدام بندر برای صادرات ماه آوریل استفاده خواهد کرد، واقعیت جدیدی را آشکار کرد: این ایران است که کلید بازگشایی بازار انرژی جهان را در دست دارد، نه آمریکا.
ماجرای فراز و فرود طلا در بازارهای جهانی و داخلی
پنج‌شنبه 1404/11/23 ساعت 10:58
ماجرای فراز و فرود طلا در بازارهای جهانی و داخلی
عضو کمیسیون تخصصی طلا از ثبت رکورد تاریخی قیمت اونس جهانی خبر داد و گفت: طی هفته‌های اخیر طلا فراز و فرودهای شدید داشت و حتی به حدود 5600 دلار رسید. پس از ثبات نسبی سیاست‌های فدرال رزرو و کاهش تنش‌های جهانی، معاملات داخلی نیز به روال عادی بازگشت.
این همه یارانه می دهید، باز هم قیمت گوشت همسطح بازارهای جهانی است
یکشنبه 1404/06/16 ساعت 14:32
روزنامه اطلاعات نوشت:
این همه یارانه می دهید، باز هم قیمت گوشت همسطح بازارهای جهانی است
با وجود تخصیص میلیاردها دلار ارز ترجیحی و ارائه یارانه‌های گسترده در بخش کشاورزی، قیمت گوشت و مرغ در ایران همچنان همسطح بازار جهانی است. کارشناسان و فعالان صنعت کشاورزی می‌گویند سرکوب قیمت‌ها، ناترازی آب و انرژی و ناکارآمدی زنجیره تولید، مانع تحقق هدف اصلی یارانه یعنی کاهش هزینه سفره مردم شده است.
نظرات

آخرین اخبار
چگونه در روزهای آلوده راحت نفس بکشیم؟
علت خارش پیشانی چیست؟ + راه درمان
روغن زیتون فوق بکر؛ غذای طلایی برای سلامت مغز
هوش مصنوعی دستورالعمل ساخت باتری‌های لیتیوم-فلزی را نوشت
ژاپنی‌ها تراشه وای‌فای مقاوم در برابر تشعشعات شدید ساختند
زنبور باستانی 98 میلیون ساله به نام راننده مک‌لارن ثبت شد
اعتراف آمریکا به زخمی شدن نظامیانش در پاسخ ایران به نقض آتش‌بس
وعده سرپرست وزارت دفاع از شگفتانه ای که در راه است
هشدار مقام آمریکایی درباره پیامدهای ادامه درگیری با ایران
تاج: فیفا را مسئول صدور ویزا می‌دانیم
قلعه‌نویی ملی‌پوشان را آماده معرفی فهرست نهایی جام جهانی کرد
سهمیه آب زمزم به حجاج نرسید
قدردانی فرماندهی کل سپاه از افتخارآفرینی ورزشکاران کشور در میانه جنگ
مبینا نعمت زاده: بازی‌های آسیایی را از دست دادم
کواراتسخلیا، بهترین بازیکن فصل لیگ قهرمانان اروپا 26-2025 شد
پسر زیدان مسافر آمریکا شد، گندوز خط خورد
شنیده شدن صدای انفجار در کنارک
زهرا کیانی و امیرحسین زارع، بانو و آقای ورزش ایران شدند
ثبت یک موفقیت درمانی جدید با جراحی پیشرفته «هایتوک»در مشهد
مکرون خواستار توافق فوری میان ایران و آمریکا شد
طباطبایی: رئیس‌جمهور ‎از خدمت به مردم عقب نخواهد نشست/حضرتی: شایعه استعفا کذب است
انتقاد رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی از انتقال کمپ تیم ملی به مکزیک
عکس های منتخب ایران، یکشنبه 10 خرداد 1405
نبیه بری: مقاومت به مفاد آتش‌بس پایبند است
حمله پهپادی حزب‌الله به شمال اراضی اشغالی 6 زخمی برجای گذاشت
تمرینات سخت تیم ملی فوتبال برگزار شد
طلسم 15 ساله شکست؛ تالاب سولدوز دوباره لبریز شد
پاداش ویژه رئیس‌جمهور در انتظار صعود تیم ملی از گروه جام جهانی
دولت جنگ ، حکومت نظامیان نیست
هشدار معاون سابق ترامپ: آمریکا از اصول محافظه‌کاری فاصله گرفته است
گمانه‌زنی درباره سفر رئیس‌جمهور آمریکا به تل‌آویو
رخدادهای 90 شب گذشته یک «جنبش اجتماعی و ملی» است
جلسه کابینه ترامپ چیزی جز یک نمایش آشفته نبود
انفجار در شمال شرقی میانمار 46 قربانی گرفت+فیلم
اعتراف مقام سابق آمریکایی به «شکست راهبردی» در برابر ایران
عبدالله‌خانی: رخدادهای 90 شب گذشته یک «جنبش اجتماعی و ملی» است
سپاهان از دریافت مجوز حرفه‌ای AFC بازماند
بازگشت سه سکوی پارس جنوبی به مدار تولید
گروسی: حمله به نیروگاه‌ هسته‌ای غیرقابل قبول است
بازگشت حجاج از فردا
عامل دود سیاه حوالی اتوبان ستاری تهران چه بود؟
وکلا و سردفتران در لیست قرمز مبارزه با پولشویی
نورنما | خجسته میلاد با سعادت امام هادی (ع) مبارک
نگرانی بازنشستگان از تأخیر سه‌ماهه در دریافت حقوق/ وعده‌ پایان مهلت تا 15 خرداد
تهدید عمان از سوی رئیس‌جمهور آمریکا ماهیت جنگی دارد
ترامپ «هنر معامله‌گر» در بن‌بست جنگی گرفتار شد
عضو کمیسیون امنیت ملی: هدف مذاکرات، توقف کامل درگیری‌هاست
سپاه از شناسایی محموله نظامی در منطقه مرزی ارومیه خبر داد
معاملات آنلاین مسکن مجوز قانونی گرفتند
تام باراک نماینده ویژه آمریکا در سوریه و عراق شد