×
سیاسی
شناسه خبر : 306640
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/01/11 ساعت 21:19
تکرار تجربه 12 فروردین در میدان جدید جنگ

نورنیوز در سالگرد همه‌پرسی تاریخی آری به جمهوری اسلامی بررسی می‌کند؛

تکرار تجربه 12 فروردین در میدان جدید جنگ

دوازدهم فروردین، یادآور این حقیقت عمیق است که قدرت واقعی در نظام جمهوری اسلامی، در دستان مردمی است که به آن هویت بخشیده‌اند. حفظ این قدرت و مشروعیت، مستلزم توجه دائمی به خواست، نیاز و کرامت انسانی شهروندان، و همچنین تلاش بی‌وقفه برای دفاع از دستاوردهای ملی و انقلابی است.

نورنیوز- گروه سیاسی: دوازدهم فروردین ماه ۱۳۵۸، در تاریخ سیاسی جمهوری اسلامی ایران، صرفاً یک مناسبت تاریخی نیست بلکه جلوه‌ای روشن از یک اصل بنیادین در هویت نظام مستقر است: اصل تبلور اراده مستقیم و بی‌واسطه ملت در تعیین سرنوشت سیاسی کشور. در این روز، مردم ایران با اتخاذ تصمیمی تاریخی در یک همه‌پرسی آزاد و فراگیر، نظام جدیدی را برگزیدند و بر تعلق این سرزمین به خواست و رأی آنان صحه گذاشتند. این انتخاب را نباید یک رویداد عادی و گذرا به شمار آورد. واقعیت این است که همه‌پرسی ۱۲ فروردین، بنیانی شد برای نوع نوینی از مشروعیت نظام جدید و سندی بر این مدعا که قدرت واقعی در این سرزمین، از آن ملت است.

اکنون با گذشت ۴۷ سال از رخداد بزرگ، و در شرایطی که ایران درگیر یک جنگ تحمیلی ظالمانه و نابرابر است، بازخوانی این روز و تأکید بر ضرورت مردمی ماندن نظام و بلکه تقویت روزافزون این وجه تعیین‌کننده، اهمیتی دوچندان می‌یابد. بر این اساس لازم است با رویکردی راهبردی، به بازاندیشی درباب چیستی این پیوند، چگونگی حفظ آن، و ضرورت ترمیم سازوکارهای مرتبط، به‌ویژه در بستر چالش‌های امروزی پرداخت. در سالگرد ۱۲ فروردین، نگاه به مختصات موجود صحنه داخلی و منطقه‌ای، ما را با واقعیتی تلخ اما پرافتخار مواجه می‌کند: ایران درگیر یک جنگ تحمیلی جدید  است. این جنگ، نه تنها جغرافیای کشور، بلکه روح و روان ملت را نیز تحت تأثیر قرار داده اما به دلیل حضور و تداوم صف مردمی نظام، پایداری در برابر تهاجم دشمن را به یک افتخار ملی تبدیل کرده است. در چنین شرایطی، برجسته کردن "ذات مردمی" جنگ، بیش از هر زمان دیگری اهمیت می‌یابد. دفاع مقدس، هم در فاز هشت‌ساله‌اش، هم در جنگ ۱۲ روزه و هم در جنگ رمضان، در ماهیت خود، تبلور اراده جمعی ملتی بوده است  که برای حفظ کیان، استقلال و هویت خود به پا خاسته است.

جنگ، عرصه اراده ملی است و پیروزی در این تجربه، جز از مسیر اتکا به همین اراده ملی و همراهی مردمی حاصل نمی‌شود. ۱۲ فروردین، نماد همین اراده است که می‌تواند در دفاع از کشور نیز متجلی شود. این پیوند، بزرگترین سرمایه دفاعی یک ملت است. در دوران جنگ، انسجام ملی و روحیه‌بخشی به مردم، نقشی حیاتی در مقاومت و بقا ایفا می‌کند. تجلیل از ایثارگری‌ها، تبیین چرایی دفاع و نشان دادن چهره واقعی دشمن، می‌تواند این روحیه را تقویت کرده و مردم را در برابر فشارهای روانی و تبلیغاتی دشمن مقاوم کند. جنگ های سه گانه، منافع ملی را در بالاترین سطح خود، یعنی حفظ تمامیت ارضی و استقلال، تعریف کرده است. هرگونه تلاش برای پیوند دادن نظام با امر ملی، باید بر این محور استوار باشد که دفاع از کشور، در حقیقت دفاع از منافع و آرمان‌های عمیق مردم است.

برای آنکه نظام جمهوری اسلامی، در گذر از چالش‌های جنگ، در مسیر تقویت وجه مردمی باقی بماند و پیوند خود را با ملت حفظ کند باید راهبردهایی عملیاتی و غیرشعاری را مد نظر قرار داد. ایجاد سازوکارهای مشارکت در امر دفاع  یک ضرورت است. باید فضاهایی برای مشارکت فعال مردم در امور پشتیبانی، امدادرسانی، و حتی مشارکت در تصمیم‌گیری‌های مرتبط با جنگ (در سطوح مشورتی)، ایجاد شود. این امر، حس تعلق و مسئولیت‌پذیری را در مردم تقویت می‌کند. در عین حال با وجود محدودیت‌های ناشی از جنگ، دولت و نظام باید تلاش مضاعفی برای حفظ ثبات اقتصادی، کنترل تورم، و تأمین نیازمندی‌های اساسی مردم به کار گیرند. این توجه، نشان‌دهنده درک عمیق نظام از دشواری‌های مردم است. در ضمن اطمینان از اینکه بار جنگ، به صورت عادلانه بر دوش اقشار مختلف جامعه قرار می گیرد و منابع به درستی و با اولویت‌بندی صحیح تخصیص می یابند یک ضرورت است.

  مشروعیت برخاسته از رأی ملت

ساختار سیاسی انقلاب و جمهوری اسلامی، در تار و پود خود، با اراده ملت پیوند داشته است. هم تکوین و پیروزی انقلاب، سرشتی مردمی داشت و هم شکل‌گیری نظام سیاسی جدید پس از الغای سلطنت، مبنای مستحکم مردمی پیدا کرد. ۱۲ فروردین، نماد تجلی این اراده است؛ روزی که ملت با "آری" قاطع خود، مسیر آینده سیاسی کشور را تعیین کرد. این انتخاب، به نظام، مشروعیت ‌مدنی بخشید و در مقابل، مسئولیت خدمتگزاری بی‌وقفه و پاسخگویی دائمی به مردم را بر دوش حاکمان ‌نهاد. نظامی که با رأی مردم شکل گرفته، اگر بخواهد پایدار بماند و در مسیر خود موفق باشد، باید همواره خود را وامدار و پاسخگوی همان ملتی بداند که به آن حیات بخشیده است.

هرگونه انحراف از این مسیر، هرگونه فاصله گرفتن از خواست و نیاز مردم، به معنای تضعیف بنیان‌های مشروعیت و در نهایت به خطر انداختن پایداری نظام است. نگاهی به رخدادهای بزرگی همچون دفاع مقدس، ثابت می‌کند که این وجه مردمی در مقام عمل چه پیروزی‌های چشمگیری به همراه داشت.

با اینهمه نمی‌توان از این واقعیت غافل بود که این سرشت مردمی در پاره‌ای ادوار با نوسان‌ها و تنزل‌هایی مواجه بوده است. ماندگاری و بازیابی قدرت ملی در ایران مستلزم شناخت آن نوسان‌ها و ریشه‌یابی علل و عوامل آن است. یکی از کلیدی‌ترین سازوکارهایی که می‌تواند پیوند نظام با مردم را تقویت و تضمین کند، نظام انتخاباتی کشور است. در دنیای امروز، دموکراسی صرفاً به برگزاری انتخابات در فواصل زمانی معین محدود نمی‌شود، بلکه نیازمند سازوکارهایی پویا، شفاف و فراگیر است. برای آنکه نظام جمهوری اسلامی، در تراز همان انتخاب ۱۲ فروردین، "مردمی" باقی بماند، تقویت نظام انتخاباتی امری اجتناب‌ناپذیر است.

اتخاذ ساز و کارهای اثرگذارترین برای فراهم آوردن زمینه رقابت واقعی، در سطح انتخاب‌شوندگان و انتخاب‌کنندگان یکی از اصول اساسی در این مسیر است. نتیجه مهم این مولفه، توسعه دایره مشارکت سیاسی شهروندان است که به نوبه خود ضامن مردمی بودن یک نظام سیاسی است. باید با تقویت نهادهای مدنی، احزاب، سندیکاها، انجمن‌ها و مردم‌نهادها و با سازوکارهای مشورتی، دامنه مشارکت مردم در تصمیم‌گیری‌ها را گسترش داد تا حس "خودمختاری" و "سهیم بودن" در اداره امور، در سطوح مختلف جامعه نهادینه و تقویت شود.

دوازدهم فروردین، یادآور این حقیقت عمیق است که قدرت واقعی در نظام جمهوری اسلامی، در دستان مردمی است که به آن هویت بخشیده‌اند. حفظ این قدرت و مشروعیت، مستلزم توجه دائمی به خواست، نیاز و کرامت انسانی شهروندان، و همچنین تلاش بی‌وقفه برای دفاع از دستاوردهای ملی و انقلابی است. نظام باید هوشیار باشد که فاصله گرفتن از مردم، نه تنها به معنای تضعیف جایگاه خود، بلکه به معنای سست شدن پایه‌های دفاع ملی و در نهایت، به خطر انداختن دستاوردهای تاریخی ملت است. پیوند ناگسستنی ۱۲ فروردین، باید همواره چراغ راهی باشد برای ماندگاری نظام در قلب مردم و در سایه سرفرازانه اقتدار ملی.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
عراقچی شعار «اول آمریکا» را به سخره گرفت
سفارت ایران اقدام اتحادیه اروپا را «ریاکاری» خواند
سی‌ویکمین موج تجمعات شبانه مردمی ایران
درآمد نفتی ایران دو برابر شد
نورنما| 12 فروردین روز جمهوری اسلامی گرامی باد
حمله هوایی به یک خودرو در جنوب لبنان
چه میزان تسهیلات تکلیفی اشتغال پرداخت شد؟
هرگونه اقدام علیه زیرساخت‌های ایران، پاسخ متقابل خواهد داشت
صدها هزار غیرنظامی در لبنان در معرض خطر هستند
هفت شهید و زخمی در حمله هوایی به نیروهای حشدالشعبی
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حمله به 6 شهر
بقائی: حمله آمریکا و اسرائیل به کارخانه‌های داروسازی جنایت ضد بشریت است
کشف سلاح و مهمات در دلیجان
عراقچی: آنچه در جریان است مذاکره نیست/شروط ایران برای «توقف کامل جنگ
جزئیات سی و دومین روز عملیات وعده صادق 4
مرحله دوم موج 88/ حمله به محل جلسه فرماندهان جبهه داخلی صهیون
اهمیت تنگه‌ هرمز و احتمال عملیات نظامی آمریکا
خداقوت سردار موسوی به بچه‌های پای لانچر/ حمله به محل اقامت خلبانان و کادر پروازی امریکا
اعلام آمادگی روسیه برای کاهش تنش و یافتن راه‌حل درخصوص ایران
نیروی دریایی سپاه: جلسه فرماندهان ناوگان پنجم آمریکا مورد اصابت پهپاد قرار گرفت
اعلام آخرین وضعیت جاده چالوس؛ هراز زیر بار ترافیک نیمه‌سنگین
تکرار تجربه 12 فروردین در میدان جدید جنگ
اتحادیه اروپا بر لزوم توقف درگیری‌ها در لبنان تاکید کرد
آتلانتیک: جنگ علیه ایران آمریکا را تبدیل به یک قدرت منفور در جهان کرد
آیت‌الله جوادی آملی: مردم در صحنه جزو فرشتگان زمینی‌اند +فیلم
استیو بنن خواستار اخراج پسر نتانیاهو را از آمریکا شد
جنگ علیه ایران شرکت هواپیمایی لوفت‌هانزای آلمان زمینگیر کرد
امیریل ارجمند: من خاک می‌خورم اما خاک نمی‌دهم
پیکر مطهر دریابان شهید علیرضا تنگسیری در آبادان به خاک سپرده می‌شود
حمایت مفتی عمان از محور مقاومت به رهبری ایران
اعلام تمهیدات ترافیکی مراسم تشییع پیکر شهید تنگسیری در میدان انقلاب
نور‌ویدئو| هذیان گویی جدید ترامپ درباره تصرف جزایر ایران
قالیباف: نتیجه سیاست‌های آمریکا حذف وعده‌های غذایی مردمش است
ترامپ تصویر رهبری آمریکا را تضعیف کرده است
دستیابی قلعه‌نویی به رکورد 40 پیروزی
تقلای نتانیاهو برای تفکیک آتش بس احتمالی با ایران از پرونده حزب الله لبنان
نحوه فعالیت ادارات استان تهران از شنبه هفته آینده اعلام شد
اروپا در تله تناقض؛ ادامه بازی دوگانه در میدان لبنان
دستگیری 7 عامل مرتبط با شبکه‌های معاند در اسلامشهر و بابلسر
یک منبع آگاه: بندر فجیره هدف قرار خواهد گرفت
حزب‌الله: اتهام‌زنی حکومت آل خلیفه به مقاومت بی‌اساس است
احتمال پایان جنگ بدون باز شدن تنگه هرمز
حمله سایبری به شرکت نفتی «الصافی» سعودی
اعلام جزئیات درگیری نبرد تن به تن حزب الله با ارتش اسرائیل
ناراحتی بن‌سلمان از ترامپ
تحویل «رضا پهلوی» را در شروط پایان جنگ بگنجانید
انهدام باند قاچاق سلاح و مهمات جنگی در خوزستان
اسپانیا قانون اعدام اسرای فلسطینی را گامی به سوی آپارتاید خواند
فرانسه مانع استفاده از حریم هوایی‌اش برای انتقال سلاح به اسرائیل شد
گسترش سریع سویه‌ای از کووید-19 در آمریکا