×
سیاسی
شناسه خبر : 306219
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/01/10 ساعت 12:06
شگفتانه‌های جنگ رمضان

مسعود اکبری؛

شگفتانه‌های جنگ رمضان

جهان همواره شاهد نبردهایی بوده است که معادلات قدرت را جابه‌جا کرده‌اند. جنگ رمضان و به عبارتی عملیات وعده صادق 4 نیز یکی از مصادیق این‌گونه نبردها است.

1- آنچه تاکنون در جریان «جنگ رمضان» رخ داد، فراتر از یک جنگ نظامی، به مثابه تکانی سخت بر پیکره نظم جهانی مدنظر آمریکا است. در حالی که طراحان غربی و صهیونیستی بر پایه محاسبات کلاسیک، پیش‌بینی فروپاشی سریع ساختارهای دفاعی و سیاسی ایران را در سر می‌پروراندند، میدان نبرد روایتی متفاوت را رقم زد. این جنگ نه تنها تاب‌آوری اجتماعی مردم ایران را به رخ کشید، بلکه با رو کردن شگفتانه‌هایی در حوزه‌های ژئوپولیتیک، اقتصاد انرژی و نبرد تکنولوژیک، اعتبار نظامی آمریکا را با چالشی بی‌سابقه مواجه کرد.

2- یکی از بزرگ‌ترین شگفتانه‌های این نبرد، ضربه کاری به شبکه پایگاه‌های نظامی دولت تروریست آمریکا در منطقه غرب آسیا است. برخلاف ادعاهای سیاسی مبنی بر نابودی توان دفاعی ایران، واقعیت‌های میدانی حکایت از موفقیت چشمگیر در هدف قرار دادن ۱۳ پایگاه استراتژیک دارد. «دیوید پاین» از افسران ارشد سابق ستاد فرماندهی ارتش آمریکا، این حملات را سنگین‌ترین ضربه به‌پرستیژ نظامی این کشور پس از جنگ جهانی دوم توصیف کرد. این سطح از دقت و همزمانی در حملات، نشان داد که راهبرد بازدارندگی بر پایه حضور فیزیکی پایگاه‌ها، در برابر تسلیحات نقطه‌زن نسل جدید کارایی خود را از دست داده است.
3- شگفتانه بزرگ دیگر، بستن تنگه هرمز توسط ایران است. تنگه هرمز همواره به عنوان «شریان حیاتی انرژی جهان» شناخته شده است، اما در جنگ رمضان، ایران از این جغرافیا به عنوان یک ابزار راهبردی فعال استفاده کرد. تسلط بر این گلوگاه نه تنها جریان روزانه ۲۰ میلیون بشکه نفت را تحت کنترل درآورد، بلکه مدل جدیدی از درآمدزایی حاکمیتی را از طریق وضع عوارض عبور معرفی کرد.
تحلیل‌های اقتصادی نشان می‌دهد که ایران با مدیریت این آبراه، پتانسیل کسب درآمدی بالغ بر ۸۰۰ میلیون دلار در ماه (و طبق برخی برآوردهای مؤسسات آمریکایی تا ۴ میلیارد دلار) را به دست آورد. 
این تازه در شرایطی است که ایران و محور مقاومت هنوز از برگه بستن باب‌المندب استفاده نکرده است. اگر دشمن به اقدامات خصمانه خود ادامه دهد، با بستن تنگه باب‌المندب، دولت‌های غربی در دوگانه کمبود سوخت و گرانی اساسی کالا محصور خواهند شد. 
4- در حوزه نبرد هوائی و موشکی نیز شاهد یکی از شگفتانه‌های بزرگ هستیم. نکته قابل توجه در این خصوص، نرخ مصرف بالای موشک‌های رهگیر دشمن است. گزارش‌ها حاکی از آن است که حجم و استمرار حملات موشکی ایران باعث شده تا ذخایر استراتژیک سامانه‌هایی نظیر «تاد» به شدت کاهش یابد. 
این وضعیت تا جایی پیش رفت که ارتش‌های متخاصم مجبور شده‌اند تا به جیره‌بندی موشک‌های پدافندی و انتقال شتاب‌زده تجهیزات راداری از شرق آسیا به منطقه اقدام کنند. 
در همین رابطه، الجزیره در گزارشی نوشت: استراتژی موشکی ایران تشکیلات پدافندی اسرائیل را فلج کرده است. روزنامه واشنگتن‌پست گزارش داد؛ حملات موشکی اخیر ایران توانسته است از سامانه‌های دفاعی آمریکا و اسرائیل عبور کند و تردیدهایی جدی درباره کارایی رهگیرها ایجاد کرده است.
«اسکات ریتر» افسر و بازرس سابق تسلیحات سازمان ملل نیز در این رابطه گفت: همان‌طور که می‌دانید، ایران یکی از پیشرفته‌ترین برنامه‌های موشکی بالستیک را در دنیا دارد و ما از نظر سامانه ضدبالستیک بسیار عقب‌تر هستیم.
در روزهای گذشته رسانه‌های غربی اعتراف کردند که توان موشکی ایران موجب ته کشیدن ذخایر موشکهای رهگیر آمریکا شده است.
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی نوشت: اسرائیل با ادامه جنگ و کاهش ذخایر، با چالش حیاتی در دفاع هوائی روبه‌روست و شروع به جیره‌بندی استفاده از موشک‌های خود کرده است.
5- علی‌رغم حملات دشمن، توان موشکی ایران به دلیل بهره‌گیری از مجتمع‌های مستحکم زیرزمینی، آسیب‌ناپذیر باقی مانده است. 
بر همین اساس رسانه‌های غربی نظیر فایننشال تایمز تأکید کردند که ساختار «شهرهای موشکی» مانع از تعیین دقیق توان رزمی ایران شده است. این پایداری در شلیک و حفظ توان آفندی در درازمدت، محاسبات دشمن را که بر پایه «ضربات برق‌آسا و تمام‌کننده» بنا شده بود، به بن‌بست کشانده است. 
6- شاید غیرمنتظره‌ترین بخش برای تحلیلگران غربی، واکنش جامعه ایران بود. برخلاف تصور آن‌ها مبنی بر بروز شکاف داخلی، خیابان‌های شهرهای ایران تاکنون به مدت ۲۹ شب متوالی شاهد تجمعات مردمی در حمایت از رویکرد دفاعی کشور بوده است. حضور مردم در شرایط سخت آب‌وهوایی و حتی در ایام نوروز، پیامی روشن از همبستگی ملی را مخابره کرد که به عنوان پشتوانه معنوی رزمندگان، تأثیر مستقیمی بر محاسبات سیاسی دشمن و عقب‌نشینی‌های پی‌درپی آنان داشت.
7- جنگ رمضان تنها در مرزهای جغرافیایی ایران محصور نماند. موج تظاهرات در شهرهای بزرگ جهان از جمله نیویورک، لندن، پاریس، رُم و برلین نشان‌دهنده بیداری روزافزون افکار عمومی علیه سیاست‌های جنگ‌طلبانه آمریکا و رژیم صهیونیستی است. 
علاوه‌بر این، در داخل آمریکا نیز شعار «نه به پادشاه» و تظاهرات گسترده و میلیونی علیه ترامپ، نشان‌دهنده شکاف عمیق اجتماعی است. فشار اقتصادی ناشی از افزایش قیمت بنزین و تورم، بحران را به قلب واشنگتن برده و شعار «تغییر رژیم از آمریکا آغاز می‌شود» را به سرخط اخبار تبدیل کرده است. 
8- یکی دیگر از شگفتانه‌های جنگ رمضان، انهدام جنگنده‌های پیشرفته نسل پنجم و هواگردهای استراتژیک دشمن است. این رویداد، آخرین ضربه بر پیکره دکترین نظامی غرب است. سرنگونی ۶ فروند جنگنده از انواع اف-۱۵ تا اف-۳۵ و هدف قرار گرفتن هواپیماهای سوخت‌رسان و آواکس در پایگاه‌های آمریکا در منطقه، نشان داد که منطقه غرب آسیا دیگر برای پرنده‌های دشمن امن نیست. انهدام هواپیمای آواکس با ارزشی بالغ بر ۶۰۰ میلیون دلار، نه یک خسارت مالی، که یک شکست اطلاعاتی فاحش محسوب می‌شود که توان مدیریت نبرد را از آمریکا و رژیم صهیونیستی سلب کرده است. 
9- در مجموع، جنگ رمضان ثابت کرد که قدرت نظامی صرفاً در تجهیزات گران‌قیمت خلاصه نمی‌شود. ایران با تکیه بر استراتژی‌های نوآورانه، بهره‌گیری از جغرافیای سیاسی، حفظ انسجام اجتماعی و پیشرفت‌های خیره‌کننده در صنعت موشکی و پهپادی، توانست در برابر یک تهاجم همه‌جانبه نه تنها ایستادگی کند، بلکه ساختار قدرت در منطقه را بازتعریف نماید. این نبرد نشان داد که دوران «بزن دررو» به پایان رسیده و هرگونه تعرض به خاک ایران، هزینه‌هایی فراتر از تصور در ابعاد جهانی به همراه خواهد داشت. اکنون ایران به عنوان قدرتی ظهور کرده که قوی‌تر از گذشته، معادلات نظم جدید جهانی را با سرپنجه ایمان و شجاعت رقم خواهد زد.
10- جنگ رمضان یک‌بار دیگر نشان داد که محاسبات دشمن در برابر ایمان و دانش ایرانی، سرابی بیش نبوده است. این در شرایطی است که دلاورمردان نیروهای مسلح ایران هنوز شگفتانه‌های اصلی خود را رو نکرده‌اند و قدرت واقعی‌شان همچنان در نیام است. خطاب به این قامت‌های استوار باید گفت: «تو رستم تهمتنی، بزن که خوب می‌زنی»؛ چرا که ضربات شما نه فقط دفاع از خاک، که لرزه بر پیکره استکبار و نویدبخش سحر پیروزی است. 


روزنامه کیهان
نظرات

آخرین اخبار
رایزنی دیپلماتیک ایران و جمهوری آذربایجان
دبیر کل حزب‌الله لبنان: با وجود شهادت رزمندگان، دفاع از فلسطین ادامه دارد
واکنش القسام به تحولات منطقه؛ دشمن دچار سوءمحاسبه شده است
چرا طرح رایگان شدن مترو در شورای شهر تهران به تعویق افتاد؟
معاون اول رئیس‌جمهور: شرایط ایران پس از جنگ کاملاً تغییر کرده است
دستور رئیس جمهور برای پرداخت فوری مطالبات گندمکاران
کرملین شرط پایان جنگ اوکراین را اعلام کرد
ما مسیرمان شهادت است هیچگاه این باور از ما سلب نشد
ادعای وزیر خارجه آمریکا از نهایی شدن توافق با ایران
وزیر آموزش و پرورش: تأثیر سوابق تحصیلی در کنکور قطعی است
رویترز: با وجود هجوم نفت خام آمریکا به آسیا، جای خالی هرمز هرگز پُر نمی‌شود
احتمال استقرار سلاح‌های هسته‌ای آمریکا در نقاط جدید اروپا
نورویدیو | لبنان ؛ آزمون واقعی آتش بس یا آغاز یک معادله جدید ؟
مراسم «آن‌ها فرشته بودند» در تهران برگزار می‌شود
رئیس دفتر رئیس جمهور: حضور مردم در دفاع از کشور ستودنی است
علت تاخیر در پرواز تهران - نجف مشخص شد
ارتش اسرائیل هشدار تخلیه شهر النبطیه در جنوب لبنان را صادر کرد
نوراینفو | چگونه هنگام قطع برق، از سوختن لوازم منزل مان جلوگیری کنیم ؟
کاهش چشمگیر گردشگران در دبی
صدابردار پیشکسوت سینمای ایران درگذشت
افتتاح مسابقه بین‌المللی نقاشی کودکان در آستراخان با محور صلح و شادی
جزئیات کشف جسد دانشمند آزمایشگاه هسته‌ای آمریکا فاش شد
جزئیات مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب و محل خاکسپاری اعلام شد
مایکروسافت در آستانه رونمایی از نسل جدید ابزارهای هوش مصنوعی
عرضه مستقیم 40 درصد جوجه یک‌روزه در سامانه بازارگاه
سپاهان برای گرفتن مجوز حرفه‌ای دست به دامن AFC شد
افزایش سقف کارت‌به‌کارت بین‌ بانکی
تشکیل پرونده قضایی برای فساد مالی 22 نفر در شهرداری مشهد
کدام خانواده‌ها یارانه نقدی آنها سه برابر خواهد شد؟
قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 12 خرداد 1405
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 12 خرداد 1405 + جدول
تصمیم‌گیری درباره حمل‌ونقل رایگان تهران به تعویق افتاد
5 فیلمنامه مجوز ساخت گرفتند
شکایت پرسپولیس از رئیس کمیته صدور مجوز حرفه‌ای
یحیی گل‌محمدی راهی عراق شد
ترافیک سنگین در خروجی‌های تهران
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 12 خرداد 1405 + جدول
فشار جنگ با ایران اروپا را به تغییر قوانین مالی وادار کرد
اعلام زمان پایان حضور نظامیان آمریکایی در عراق
حمله رژیم اسرائیل به جنوب لبنان/پاسخ حزب الله /حزب‌الله:ایران لبنان راشامل هرتوافقی میکند
جزئیات مراسم سالگرد امام خمینی(ره) اعلام شد
عبور 24 کشتی از تنگه هرمز با مجوز سپاه
هشدار درباره ادعاهای دروغین در تبلیغات/مراقب خرید محصولات بهداشتی باشید
اعلام جزئیات ممنوعیت‌های ترافیکی در محورهای چالوس، هراز و فیروزکوه
جزئیات جدید واردات کشنده/ شرط اصلی ثبت سفارش اعلام شد
حزب‌الله اهرم فشار اسرائیل را خنثی کرد
شوک به دنیای هوش مصنوعی/ سم آلتمن و چت‌جی‌پی‌تی متهم به همدستی در قتل
چرا موبایل گران شد؟ افشای 4 عامل اصلی جهش قیمت‌ها
6 فرنگی‌کار ایران راهی مغولستان می‌شوند
دور جدید عرضه خودروهای وارداتی ویژه خرداد 1405 آغاز شد + جدول