×
اقتصادی
شناسه خبر : 305767
تاریخ انتشار : شنبه 1405/01/08 ساعت 18:38
خطر ورود اقتصاد آمریکا به رکود شدت گرفت

درپی آغاز جنگ با ایران

خطر ورود اقتصاد آمریکا به رکود شدت گرفت

اقتصاددانان و تحلیلگران وال‌استریت هشدار داده‌اند که جنگ با ایران، خطر ورود اقتصاد ایالات متحده به رکود را در 12 ماه آینده افزایش داده است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: مطابق ارزیابی هفته اخیر تحلیلگران گلدمن ساکس، افزایش قیمت جهانی انرژی، نرخ تورم آمریکا را تا پایان سال ۰.۲ واحد درصد بالا برده و آن را به ۳.۱ درصد می‌رساند؛ موضوعی که به کاهش هزینه‌کرد مصرف‌کنندگان و کُند شدن رشد اقتصادی منجر می‌شود. این بانک سرمایه‌گذاری احتمال وقوع رکود در سال آینده را به ۳۰ درصد افزایش داده است.

اقتصاددانان شرکت مشاوره و تحقیقات «EY-Parthenon» نیز احتمال وقوع رکود شدید در ۱۲ ماه آینده را ۴۰ درصد می‌دانند؛ رقمی که در مقایسه با ۳۵ درصد قبل از حمله آمریکا و اسرائیل به ایران در ۲۸ فوریه (نهم اسفند ۱۴۰۴) افزایش یافته است و دلیل این موضوع را تداوم تورم به علت اختلال در عرضه جهانی نفت متاثر از این درگیری عنوان می‌کنند. به‌طور معمول حدود ۲۰ درصد نفت خام و گاز طبیعی جهان از تنگه هرمز عبور می‌کند؛ مسیری که به‌دلیل جنگ تقریبا به روی نفتکش‌ها و سایر کشتی‌ها بسته شده است.

گِرگوری داکو، اقتصاددان ارشد EY-Parthenon به سی‌بی‌اس نیوز گفت: تلفیق شرایط مالی محدودتر، ابهام بیشتر و تورم بالاتر، به تضعیف رشد اقتصادی منجر می‌شود. ما پیش‌بینی رشد را کاهش و احتمال رکود را افزایش داده‌ایم، چرا که در صورت تشدید یا طولانی‌تر شدن این درگیری، خطر رکود اقتصادی بیش از پیش قابل رویت خواهد شد.

همچنین به گفته وی، «در عین حال شاهد افزایش قابل‌توجه قیمت بنزین بوده‌ایم که فشار بیشتری بر بسیاری از خانوارها وارد می‌کند؛ کسانی که همچنان در حال احیا پس از تورم شدید و سایر اختلالات اقتصادی ناشی از همه‌گیری کووید-۱۹ هستند.»

طبق اعلام انجمن اتومبیل آمریکا (AAA)، متوسط قیمت بنزین در آمریکا دیروز به ۳.۹۸ دلار در هر گالن رسید که نسبت به یک ماه قبل یک دلار افزایش داشته است. قیمت گازوئیل که در بخش‌هایی مانند کشاورزی، حمل‌ونقل و ساخت‌وساز کاربرد گسترده دارد، حتی بیشتر افزایش یافته و به ۵.۳۷ دلار در هر گالن رسیده است، در حالی که یک ماه قبل ۳.۷۵ دلار بود.

سایر قیمت‌ها در آستانه افزایش

به نوشته سی‌بی‌اس‌نیوز، جنگ با ایران همچنین بر سایر بخش‌های مهم اقتصاد نیز اثر منفی گذاشته است.

اقتصاددانان گلدمن ساکس انتظار دارند که اختلال در عرضه کودهای شیمیایی به‌دلیل هرج‌ومرج در خاورمیانه، قیمت مواد غذایی در آمریکا را امسال حدود ۱.۵ درصد افزایش دهد. قیمت کودهای مهمی همچون اوره و آمونیاک از زمان آغاز جنگ افزایش یافته و این به معنای افزایش هزینه‌های تولید برای کشاورزان آمریکایی و در نتیجه افزایش قیمت مواد غذایی برای مصرف‌کنندگان است.

صنعت حمل‌ونقل نیز از این آسیب بی‌نصیب نمانده است. شرکت‌های هواپیمایی برای جبران افزایش هزینه سوخت، قیمت بلیت‌ها را بالا برده و هزینه‌های اضافی اعمال کرده‌اند. اداره پست آمریکا چهارشنبه هفته گذشته اعلام کرد که به‌طور موقت هشت درصد به هزینه ارسال مرسولات اضافه خواهد کرد تا هزینه‌های رو به رشد حمل‌ونقل را جبران کند.

داکو دراین‌باره افزود: این افزایش تورم، فعالیت اقتصادی را محدود می‌کند، بنابراین شاهد رشد اقتصادی کمتر از حد انتظار خواهیم بود.

گاس فوشر، اقتصاددان ارشد شرکت خدمات مالی و بانکداری آمریکایی پی‌ان‌سی/PNC نیز به سی‌بی‌اس گفت که اگر قیمت نفت به بشکه‌ای ۱۵۰ دلار برسد، احتمال وقوع رکود از ۵۰ درصد تجاوز خواهد کرد.

وی در توضیح اضافه کرد: افزایش قیمت انرژی یعنی شرکت‌ها و مصرف‌کنندگان پول کمتری برای خرید سایر کالاها و خدمات دارند و این موضوع به فعالیت اقتصادی لطمه می‌زند.

البته در حال حاضر، قیمت نفت هنوز به این سطوح نرسیده است. قیمت هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال پنجشنبه هفته گذشته با افزایش ۱.۴ درصدی به ۱۰۱.۸۹ دلار رسید. نفت خام وست تگزاس اینترمیدیت آمریکا نیز با رشد ۴.۵ درصدی به ۹۴.۴۳ دلار در هر بشکه افزایش یافت. بر این اساس، قیمت نفت از زمان آغاز درگیری‌ها در ۲۸ فوریه حدود ۴۰ درصد افزایش یافته است.

به نوشته سی‌بی‌اس، شاید بزرگ‌ترین خطر برای اقتصاد آمریکا این باشد که افزایش ابهام، هزینه‌کرد مصرف‌کنندگان را کاهش دهد؛ عاملی که حدود دو سوم فعالیت اقتصادی آمریکا را تشکیل می‌دهد و همچنین بازارهای مالی را تحت فشار قرار دهد و به سرمایه‌گذاران آسیب وارد کند.

فوشر تاکید کرد: اگر مصرف‌کننده باشید، ممکن است خریدهای بزرگ را به تعویق بیندازید، چون مطمئن نیستید که اقتصاد در چند ماه آینده چه وضعیتی خواهد داشت. موتور محرکه اقتصاد تا حد زیادی با افراد پردرآمد تقویت می‌شود و اگر آنها هم هزینه‌کرد خود را کاهش دهند، ورود اقتصاد به رکود محتمل است.

به باور وی، «همچنین در صورت تداوم بالا بودن بهای انرژی، کسب‌وکارها نیز ممکن است سرمایه‌گذاری‌های برنامه‌ریزی‌شده خود را به تعویق بیندازند. برای برنامه‌ریزی، تفاوت زیادی وجود دارد که قیمت نفت ۶۰ دلار باشد یا ۱۲۰ دلار؛ بنابراین شرکت‌ها ممکن است تصمیم‌گیری درباره سرمایه‌گذاری را تا روشن شدن چشم‌انداز به تعویق بیندازند.»

آیا احتمال ممانعت آمریکا از رکود وجود دارد؟

با وجود این نگرانی‌ها، کارشناسان بر این باورند که رکود اقتصادی قریب‌الوقوع نیست. به ادعای آنها، از یک سو، اقتصاد آمریکا تا حد زیادی توانسته شوک‌های اقتصادی اخیر را پشت سر بگذارد، از جمله تعرفه‌های سنگینی که دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری این گشور بر عمده شرکای تجاری خود اعمال کرد.

به گفته داکو، آمریکا نسبت به سایر مناطق کمتر در معرض پیامدهای اقتصادی این درگیری قرار دارد زیرا بیشتر نفت خاورمیانه به آسیا و اروپا صادر می‌شود، در حالی که آمریکا اکنون بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت جهان است و این موضوع تا حدی از آمریکا در برابر شوک‌های خاورمیانه محافظت می‌کند.


اخبار مرتبط
تورم در آمریکا رکورد زد
شنبه 1405/01/22 ساعت 17:45
تورم در آمریکا رکورد زد
تورم سالانه آمریکا رکورد 22 ماه گذشته و تورم ماهانه رکورد 45 ماه گذشته خود را زد.
رویت نشانه‌های اولیه تاثیر جنگ بر اقتصاد آمریکا
شنبه 1405/01/15 ساعت 21:22
واشنگتن پست:
رویت نشانه‌های اولیه تاثیر جنگ بر اقتصاد آمریکا
روزنامه واشنگتن پست در گزارشی تاکید کرد که تاثیر اقتصادی جنگ می‌تواند برای آمریکایی‌ها بدتر شود و حتی اگر این درگیری در چند هفته آینده حل شود، برخی از مشکلات اقتصادی ماه‌ها ادامه خواهد داشت.
استاد تمام آمریکایی: ریال ایران در برابر دلار آمریکا رشد کرد
یکشنبه 1405/01/09 ساعت 22:06
استاد تمام آمریکایی: ریال ایران در برابر دلار آمریکا رشد کرد
استاد تمام اقتصاد دانشگاه جان هاپکینز از افزایش 11 درصدی ریال ایران در برابر دلار آمریکا طی مدت جنگ خبر داد.
نماینده کنگره: همه‌چیز در آمریکا مدام گران‌تر می‌شود
یکشنبه 1405/01/09 ساعت 16:47
نماینده کنگره: همه‌چیز در آمریکا مدام گران‌تر می‌شود
بنزین، مواد غذایی، قبوض خدماتی و مراقبت‌های بهداشتی؛ همه‌چیز در آمریکا مدام گران‌تر می‌شود.
ترامپ برای تنگه هرمز سناریویی نداشته است
شنبه 1405/01/08 ساعت 19:00
وزیر دفاع اوباما تاکید کرد؛
ترامپ برای تنگه هرمز سناریویی نداشته است
وزیر دفاع پیشین آمریکا با اشاره به جنگ آمریکا علیه ایران تأکید کرد هیچ پایان روشنی برای این درگیری نمی‌بیند و تاریخ نشان داده که اقدام نظامی نمی‌تواند مناقشات در خاورمیانه را حل کند.
تظاهرات گسترده فیلیپینی‌ها علیه جهش بی‌سابقه قیمت سوخت
جمعه 1405/01/07 ساعت 18:58
تظاهرات گسترده فیلیپینی‌ها علیه جهش بی‌سابقه قیمت سوخت
صدها تن از شهروندان فیلیپین در واکنش به افزایش کم‌سابقه بهای سوخت و بحران انرژی، با حضور در خیابان‌های مانیل و شهرهای دیگر، از دولت خواستند برای مهار فشار معیشتی و مالیات‌های سنگین بر فرآورده‌های نفتی اقدام فوری انجام دهد.
قیمت سوخت،پروازهای یونایتد ایرلاینز  را کاهش داد
شنبه 1405/01/01 ساعت 14:00
قیمت سوخت،پروازهای یونایتد ایرلاینز را کاهش داد
اسکات کِربی، مدیر اجرایی یونایتد ایرلاینز اعلام کرد در صورت افزایش قیمت نفت به 175 دلار و تداوم آن تا 2027، هزینه سوخت سالانه شرکت ممکن است تا 11 میلیارد دلار بیشتر شود.
کمک دولت فیلیپین به رانندگان با افزایش قیمت سوخت
چهارشنبه 1404/12/27 ساعت 19:19
کمک دولت فیلیپین به رانندگان با افزایش قیمت سوخت
دولت فیلیپین اقدامات مالی امدادی را برای کمک به اقشار آسیب پذیر به راه انداخته است.
نظرات

آخرین اخبار
بازار گوشت در مسیر افت قیمت با افزایش عرضه داخلی
مسجدجامعی: یک سند می‌تواند یک تمدن درخشان را نشان دهد
جزئیات اتهامات دو زن استرالیایی در پرونده داعش و برده‌داری
تاجگردون: درآمد نفتی اضافه صرف معیشت و دفاع می‌شود
افتتاح 36 کیلومتر جدید از آزادراه حرم تا حرم
2 هزار تماس مزاحم با اورژانس تهران در یک هفته گذشته
ادعای رسانه آمریکایی در نفوذ ایران به بدنه نظامی اسرائیل
موج جدید سلب تابعیت مهاجران در آمریکا
سیاست‌های ترامپ و سقوط اعتماد جهانی به آمریکا
چرا قیمت لبنیات مدام افزایش می‌یابد؟
تصمیم جدید دانشگاه تهران درباره سنوات و دفاع پایان‌نامه
قیمت روغن و برنج در صدر تورم خوراکی‌ها
رونمایی از تازه‌ترین آمار فروش سالن های تئاتر پایتخت
توضیحات جدید درباره مصوبه تأثیر سوابق تحصیلی در کنکور
بخشودگی جرایم دیرکرد تسهیلات خرد در شبکه بانکی کشور
امتحانات دانشگاه آزاد مجازی شد
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 19 اردیبهشت/ رشد لاک‌پشتی قیمت‌ها در بازار طلا + جدول
درخواست‌های جنجالی آقای خاص برای بازگشت به رئال مادرید
طعنه رئیس‌جمهور برزیل به ترامپ درباره جام جهانی 2026
بررسی تعرفه اروپا بر محصولات شهرک‌های اسرائیلی
زهکلوت و قلعه‌گنج گرم‌ترین نقاط کشور در 24 ساعت گذشته
قیمت دلار، یورو ‌و سایر ارزها امروز 19 اردیبهشت/ دلار 3 هزار تومان رشد کرد
علت التهاب بازار خودرو چیست؟
احتمال جابجایی 5 هزار نیروی آمریکایی از آلمان به لهستان
حملات گسترده حزب‌الله به مواضع نظامی اسرائیل
جزئیات واریز مرحله دوم کمک معیشتی به بانوان بازارچه جنت
شعبات بانک‌های عامل فروش ارز سهمیه‌ای به مسافران معرفی شدند + جزئیات سقف خرید
جهانگیر: 262 ملک مرتبط با وطن‌فروشان در کشور توقیف شد
اسامی نهایی نامزدهای انتخابات تکواندو اعلام شد
جایگاه ششم ایران در درآمد نفتی اوپک
جزئیات جدید از بازگشایی مدارس و امتحانات پایان سال
ورود کمیسیون اروپا به ماجرای عوارض سوخت ایرلاین‌ها
هشدار درباره کاهش ذخایر سوخت آمریکا و اروپا
تلاش اسرائیل برای کشاندن آمریکا به جنگ دوباره با ایران
کشف شگفت‌انگیز 27 سیاره فراخورشیدی جدید
احتمال وتوی چین و روسیه علیه قطعنامه جدید آمریکا درباره ایران
تشدید عملیات ضدقاچاق آمریکا در آب‌های آمریکای لاتین با 193 کشته
راز قتل دختر جوان در شرق تهران فاش شد
نوراینفو | چه شهرهایی در وضعیت بحرانی آب شرب قرار دارند؟
80 درصد گوشت کشور از تولید داخلی تأمین می‌شود
اژه‌ای: همراهی با دشمن، خیانت به وطن است
نخستین جلسه مجلس پس از جنگ فردا برگزار می شود
نورنما | هر کسی روش خودش را برای حل مشکلات دارد!
کاپیتان یونایتد بهترین بازیکن سال 2026 انگلیس شد
گفت‌وگوی عراقچی و فیدان درباره تحولات منطقه
عصر جدید بازی‌های موبایلی در خاورمیانه؛ خیز بلند عربستان و امارات برای تصاحب بازار
هشدار سازمان ملل درباره تنش در تنگه هرمز
قیمت گوشت قرمز امروز 19 اردیبهشت 1405 + جدول
دیپلماسی در فضای ابهام و چالش‌های امنیتی
هشدار سازمان غذا و دارو درباره مصرف غیرمنطقی دارو