×
سیاسی
شناسه خبر : 305653
تاریخ انتشار : شنبه 1405/01/08 ساعت 10:14
دیگی که برای ایران نجوشد...

نصرت الله تاجیک

دیگی که برای ایران نجوشد...

نه تنها آینده خلیج فارس از تنگه هرمز گرفته تا روابط درون و برون منطقه ای بلکه شرایط حضور و اداره منطقه منبعد و پس از جنگ دیگر به روش مالوف و گذشته نخواهد بود.

نورنیوز-گروه سیاسی: در سال گذشته سه جنگ توسط آمریکا و اسرائیل به ایران تحمیل شد. در جنگ اول ۱۲ روز به طول انجامید و آسیب زیادی به زیر ساختهای هسته ای وارد شد، در جنگ دوم آمریکا و اسرائیل تلاش کردند با سوء استفاده از اعتراض به حق مردم نسبت به مشکلات اقتصادی کشور و کشاندن خشونت آمیز مردم به خیابان‌ها با ایجاد وعده‌ و امیدهای کاذب، آن را به جنگ شهری تبدیل کنند و باعث داغدار شدن خانواده های بیشمار و غم، اندوه ، کینه و نقار جدیدی در کشور گردید. و الان در میانه جنگ سوم هستیم که به هر نحوی که تمام شود، بازنگری اساسی در روابط ایرانی-عربی و مخصوصا با کشورهای حاشیه جنوبی آبراه خلیج فارس از ضروریات امنیت ملی ایرانیان و از واجبات کشور است.

اگر قراره رعایت اصل اساسی حسن همجواری از روابط بین کشورهای شمال و جنوب آبراه حذف و از زمین و یا فضای این کشور به هر نحوی به ایران و جزایرش، به ایران و سرزمینش و به ایران و فرشته هایش در مدرسه دخترانه شجره طیبه میناب و برای سرنگونی حکومت و ایجاد شورش مردمی به زیرساخت‌های انرژی‌اش حمله شود.

در این صورت چرا باید ایران دست خود را با تلقی غلط از سیاست همسایگی و خویشتنداری ببندد؟

منبعد همانگونه که عربستان خواهان حضور در مذاکرات ایران و آمریکا در قالب برجام و یا عمان بود، ایران هم دیگر نمیتواند فقط نظاره‌گر تعاملات دو جانبه بین آمریکا و این کشورها باشد.

هم اکنون هم کشورهای عربی به خیلی نتیجه بخش نبودن هزینه‌های خرید امنیت واقف شده‌اند و کارایی این پیمانکار که خودش را کارفرما هم میداند در میدان دیده‌اند و هم ایران دیگر جدای از اینکه با کشوری درگیری فعال دارد یا نه. که کم و بیش یکی از خصوصیات دوران تضاد منافع و نظام آنارشیک بین‌الملل است و یا اینکه رویکرد سیاست خارجی توسعه‌ای اتخاذ کند و به سمت استراتژی تنش صفر با آمریکا جلو رود یا نه. به واقع از همسایگان جنوبی خودش احساس امنیت نمی‌کند.

فعلا" مردم که در این جنگ بار اصلی را بردوش داشته و خسارات مادی و معنوی سنگینی متحمل شدند و حکومت ایران، در کنار خسارات فراوان زیر ساختی اما حمله آمریکا به مدرسه دخترانه شجره طیبه میناب و مسئولیت کشتار دسته جمعی بیش از۱۷۵ فرشته معصومش را از جهت عاطفی اگر بیش از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ ندانند کمتر نمیدانند. و این، دیوار بی اعتمادی بین دو کشور را بلندتر کرده! و انتظار دارند آمریکا مانند ناو وینسنس عذرخواهی و غرامت پرداخت کند!   ولی جدای از این موضوع و خیلی از مسائل برای گفتن..

در اینجا ایران و کشورهای منطقه بر سر یک دو راهی هستند: یا رفتن به راه نیل به یک ترتیبات امنیتی نظم درون منطقه ای با تجدید نظر در کلیه ترتیبات امنیتی جداگانه کشورها و یا ایران حسن همجواری و سیاست همسایگی را فراموش کند و خودش به تنهائی به تجدید نظر در روابط سیاسی امنیتی خود با کشورهای منطقه بیندیشد.

زیرا نه تنها آینده خلیج فارس از تنگه هرمز گرفته تا روابط درون و برون منطقه ای بلکه شرایط حضور و اداره منطقه منبعد و پس از جنگ دیگر به روش مالوف و گذشته نخواهد بود. پارامترها و عوامل ثابت و متغیرهای فراوانی به معادله ثبات و امنیت در منطقه اضافه شده اند. این سه جنگ چشم ایران را به بسیاری از حقایق و واقعیات در روابط خارجی اش باز کرده و اگر حتی، خود باوری ناشی از این شرایط و نحوه اتمام این جنگ تا حدی کاذب هم باشد، اما ایران بعید است رفتاری همچون گذشته داشته باشد. یعنی این دیگر یک انتخاب نیست بلکه ضرورت امنیت ملی و بلکه وحدت سرزمینی است.

زیرا ایران و ایرانیان به وضوح مشاهده کرده اند آنچه توانسته آنها را از این مهلکه نجات دهد ایستادن روی پای خودشان برای تولید صنایع دفاعی و و اتخاذ استراتژی مقاومت حداکثری در جذب حملات و استراتزی مرد دیوانه در ضد حملات با رویکردی بیش از چشم در برابر چشم! در جنگ سوم آمریکا و اسرائیل با ایران بعد از شوک اولیه بود! و در این راه نه تنها هیچ کمک و حمایتی از همسایگان خود در روند مقاومت و ایستادگی مردم و حکومت برابر کسانیکه نه از انسانیت بوئی برده اند و نه حتی به هیچیک از قواعد جنگ و حقوق بین المللی قائل و احترام میگذارند، دریافت نکرده بلکه کشورهای آنها عموما پایگاه نظامی نیروهای آمریکائی برای حمله به ایران بوده است.

گزارش نتایج حملات موشکی ایران در رسانه های غربی تا کنون نشان میدهد، فن آوری تهاجمی ایران بر فن آوری آمریکائی و اسرائیلی که برای اولین بار موشکهای ایران در نزدیکی رآکتور دیمونا هم فرود آمده ، پیشی گرفته و گنبد آهنین، پیکان ۳، تاد و پاتریوت را پشت سر گذاشته است.

موضوع سایت هسته‌ای دیمونا و حمله به آن برای اسرائیل حیثیتی و تا حدی موجودیتی است و این آمریکا را هم ترسانده است.

اگر در دیپلماسی که با ۱- طراحی سیاسی، ۲-اهرم سازی ، ۳- تعریف منافع مشترک با هر یک از بازیگران به فراخور منافعش که لزوما با دیگران یکی هم نیست و ۴-یارگیری آغاز می‌شود، هم همین میزان پیشرفت کرده بودیم. الان این دو باهم اثرات هم افزائی بیشتری داشتند.

فقط تکرار حرف نظامیان از سوی سیاستمداران کافی نیست. حتی اگر ضروری هم باشد. زیرا خوش درخشیدن نظامیها در این جنگ یک طرف، اما پهنه ژئوپلیتیکی ایران رویکردی در سیاست خارجی نیاز دارد که بتواند با آمادگیهای قبلی این دستاوردهای نظامی استراتژیک را به مابه ازای سیاسی و امتیاز تاکتیکی هم تبدیل کند.

* دیپلمات بازنشسته و استاندار پیشین هرمزگان


نظرات

آخرین اخبار
ایروانی: ایران حق مقابله با اقدامات گستاخانه ودزدی دریابی آن را دارد
سنا تلاش دموکرات‌ها برای جلوگیری از ماجراجویی ترامپ در کوبا را ناکام گذاشت
کارشناس آمریکایی: واشنگتن به‌دنبال هر راهی برای فرار از شکست در ایران است
بدن افراد به پروتئین چقدر نیاز دارد
محاصره دریایی ایران بی نتیجه است
یمن: حل مساله تنگه هرمز به پایان تجاوزات علیه ایران بستگی دارد
کارشناس حوزه انرژی: تولید بنزین در کشور با مشکل مواجه نمی‌شود
ایروانی: شورای امنیت باید اسرائیل را وادار به رعایت کامل آتش‌بس در لبنان کند
زاخارووا: آماده کمک به حل وضعیت وخیم در خاورمیانه هستیم
9 گل در 90 دقیقه! پاریسی ها مونیخی ها را میخکوب کردند
ذخایر راهبردی کالاهای اساسی در سطح بی‌سابقه
دلنوشته قالیباف برای رهبر شهید
جهش 24 درصدی قیمت انرژی در سال جاری
چارلز سوم: پیوند آمریکا و بریتانیا ناگسستنی است
رحمانی فضلی: ایران تسلیم خواسته‌های غیرقانونی نمی‌شود
پوتین درباره پیامدهای حمله پهپادی به پالایشگاه توآپس هشدار داد
مهار فشارهای تورمی در اولویت کار ملونی
دیدارهای دوستانه تیم ملی فوتبال لغو شد
حزب‌الله: مذاکرات مستقیم با اسرائیل به نفع مردم نیست
واکنش ترامپ به اظهارات مرتس درباره ایران: «او نمی‌داند چه می‌گوید»
ترکیه خواستار تضمین ادامه مذاکرات اسلام‌آباد شد
کریستی: ویتکاف و کوشنر به درد مذاکره با ایران نمی خورند
طرح مجدد دموکرات‌ها در سنا برای مهار جنگ ‌افروزی ترامپ علیه ایران
پدافند سفارت آمریکا در بغداد در پی رصد پهپاد فعال شد
خدمت اجباری سربازی، حریدی‌ها را باز به‌خیابان‌های تل‌آویو کشاند
ادعای مأمور سابق سی‌آی‌ای درباره ساختگی بودن سوءقصد به ترامپ
سقوط کم‌سابقه ذخایر گاز اروپا
هشدار سازمان ملل: وضعیت غزه و کرانه باختری در حال وخامت است
نورویدئو | محاصره ای که قبل از ایران جهان را هدف می گیرد !
ادعای مقام‌های غربی درباره همکاری روسیه در جنگ اخیر به ایران
توییت عراقچی نفت آمریکا را 3 رقمی کرد
اعلام تحریم‌های خصمانه جدید آمریکا علیه ایران
راه‌اندازی مسیرهای جدید ترانزیتی برای تجارت
توضیحات وزارت بهداشت درخصوص افزایش قیمت دارو
خبرنگار سی‌بی‌اس: ایران در وضعیت فروپاشی نیست
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید/6 نفر راهی بیمارستان شدند
تخفیف 30 درصدی در انتظار مشترکان کم مصرف برق
برقراری پرواز مستقیم تهران- شانگهای
روایت خبرنگاران خارجی از تنگه هرمز
حماس: دشمن به گسترش خط زرد به سمت غرب ادامه می‌دهد
اصلاح قانون حمل سلاح به زودی به صحن مجلس می‌رود
رئیسی: اجرای طرح پزشک خانواده وارد فاز سوم شد
دانشگاه شریف بازگشایی می‌شود
افسر بازنشسته آمریکایی: فروپاشی ایران توهم ترامپ است
صدها مقام و نظامی آمریکایی هدف حملات سایبری ایران
سناتور دموکرات: نحوه رهبری هگست خیانت پشت خیانت است
ازسرگیری پروازهای روسیه و چین به ایران پس از 2 ماه
وزارت بهداشت لبنان: شمار زخمی‌های حملات اخیر به 7863 نفر رسید
ترامپ: آمریکایی‌ها هیچ دوست نزدیک‌تری از بریتانیایی‌ها ندارند
پولیتیکو: ناتو در برابر ایران و روسیه آسیب‌پذیر است