×
بین الملل
شناسه خبر : 305533
تاریخ انتشار : جمعه 1405/01/07 ساعت 21:20
فرجام خطرناک امنیت فروشی آمریکا در خلیج فارس

نورنیوز بررسی می کند؛

فرجام خطرناک امنیت فروشی آمریکا در خلیج فارس

افشاگری مشاور ترامپ درباره مطالبه هزینه‌های جنگ از کشورهای عربی، بار دیگر ماهیت واقعی سیاست امنیت‌فروشی آمریکا را آشکار ساخت؛ رویکردی که نه‌تنها امنیت‌ساز نبوده بلکه زنجیره‌ای از وابستگی، تحقیر و ناامنی را برای دولت‌های منطقه رقم زده است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: اظهارات گابریل صوما، مشاور تیم ترامپ، مبنی بر ضرورت پرداخت هزینه‌های جنگ از سوی کشورهای حوزه خلیج فارس، پرده از یک واقعیت مهم در سیاست خارجی آمریکا برمی‌دارد: امنیت در قاموس واشنگتن نه یک تعهد، بلکه کالایی قابل فروش است. این رویکرد در حالی مطرح می‌شود که مقامات آمریکایی صراحتاً اذعان کرده‌اند این جنگ‌ها نه برای دفاع از خود، بلکه برای حمایت از متحدان خاص، به‌ویژه رژیم صهیونیستی، صورت گرفته است.

این تناقض آشکار، نشان‌دهنده ساختاری است که در آن، کشورهای عربی به‌عنوان «پرداخت‌کنندگان هزینه» تعریف شده‌اند، نه «بازیگران مستقل امنیتی». در چنین چارچوبی، امنیت به‌جای آنکه محصول همکاری منطقه‌ای باشد، به ابزاری برای وابستگی و تداوم سلطه تبدیل می‌شود. نتیجه این روند، شکل‌گیری نوعی توهم امنیت است که هزینه‌های آن به‌مراتب بیشتر از دستاوردهایش بوده است.

اولویت اسرائیل و حذف امنیت منطقه

شواهد میدانی و اظهارات رسمی مقامات آمریکایی نشان می‌دهد که اولویت اصلی واشنگتن در منطقه، نه ثبات کشورهای عربی، بلکه تأمین امنیت رژیم صهیونیستی است. از ترامپ تا مقامات ارشد نظامی و دیپلماتیک آمریکا، همگی بر این اولویت تأکید کرده‌اند. حتی برخی مسئولان سابق آمریکایی نیز اذعان داشته‌اند که ایران تهدیدی برای آمریکا نبوده و ورود به جنگ، صرفاً در راستای حمایت از اسرائیل انجام شده است.

در این میان، کشورهای عربی با صرف میلیاردها دلار برای خرید تسلیحات، عملاً در چرخه‌ای گرفتار شده‌اند که خروجی آن نه امنیت، بلکه افزایش آسیب‌پذیری بوده است. وابستگی به چتر امنیتی آمریکا، موجب شده تا این کشورها از توسعه ظرفیت‌های بومی امنیتی باز بمانند و در بزنگاه‌های حساس، فاقد توان تصمیم‌گیری مستقل باشند. این وضعیت، عملاً امنیت منطقه را به یک پروژه بیرونی گره زده که اولویت‌های آن با منافع واقعی ملت‌های منطقه همخوانی ندارد.

فاکتور نویسی آمریکایی و اقتصاد جنگ

کارنامه آمریکا در مناطق مختلف جهان نشان می‌دهد که این کشور همواره پس از مداخلات نظامی، به‌دنبال دریافت هزینه‌ها از دیگران بوده است. از افغانستان و عراق گرفته تا اوکراین و حتی اروپا، الگوی رفتاری واشنگتن مبتنی بر «فاکتور نویسی» است؛ الگویی که در آن، جنگ به یک تجارت تبدیل می‌شود.

در این چارچوب، مطالبه هزینه‌های جنگ از کشورهای عربی، نه یک استثنا، بلکه ادامه یک روند ساختاری است. آمریکا با فروش تسلیحات، ایجاد پایگاه‌های نظامی و تحمیل هزینه‌های امنیتی، عملاً اقتصاد جنگ را بر منطقه تحمیل کرده است. این در حالی است که همین کشورها، در مواقع بحران، حتی از تأمین امنیت مسیرهای حیاتی مانند تنگه هرمز نیز ناتوان بوده‌اند.

در مقابل، تجربه ایران نشان می‌دهد که اتکا به توان داخلی، می‌تواند به شکل‌گیری اقتداری منجر شود که نه‌تنها بازدارنده است، بلکه توان تغییر معادلات منطقه‌ای را نیز دارد. این تفاوت، به‌خوبی نشان می‌دهد که امنیت خریدنی نیست، بلکه ساختنی است.

خطای راهبردی و ضرورت بازگشت به منطقه

تداوم وابستگی کشورهای عربی به آمریکا، مصداق بارز یک خطای محاسباتی است که در طول سال‌ها تکرار شده است. این کشورها، با تبدیل شدن به پایگاه‌های نظامی و تأمین‌کنندگان مالی سیاست‌های آمریکا، نه‌تنها امنیت خود را تضمین نکرده‌اند، بلکه در معرض تهدیدات بیشتری قرار گرفته‌اند.

راه برون‌رفت از این وضعیت، بازگشت به یک الگوی بومی امنیتی است؛ الگویی که بر همکاری منطقه‌ای، حذف مداخلات خارجی و تقویت همگرایی میان کشورهای منطقه استوار باشد. اخراج نیروهای آمریکایی و تعطیلی پایگاه‌های نظامی، می‌تواند نخستین گام در این مسیر باشد.

همچنین، وحدت در برابر تهدیدات مشترک، به‌ویژه رژیم صهیونیستی، می‌تواند زمینه‌ساز شکل‌گیری نظمی جدید در منطقه باشد؛ نظمی که در آن، امنیت نه از بیرون، بلکه از درون منطقه تأمین می‌شود. در غیر این صورت، تداوم وضعیت فعلی، به‌ویژه در شرایط حساس انرژی و تنگه هرمز، می‌تواند هزینه‌های سنگین‌تری را بر کشورهای عربی تحمیل کند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
اختصاص وام خرید خودرو داخلی به خانواده ایثارگران+ جزئیات
گفت وگوی تلفنی وزیران خارجه قطر و مصر و بررسی آخرین تحولات منطقه
شهید لاریجانی در دایره فضایل، در نقطه مرکزی آن قرار داشتند
سرانجام رونالدو النصر را قهرمان کرد
اطلاعات سپاه: فرضیات کاخ سفید درباره عملیات سریع علیه ایران غلط از آب درآمد
استاندار هرمزگان: حادثه میناب را به عنوان سومین جنایت جنگی آمریکا در جهان ثبت می‌کنیم
وقوع 14 تصادف در یک آزادراه؛ 38 خودرو درگیر شدند
رئیس آژانس بین‌المللی انرژی: بازار نفت ممکن است تابستان بحرانی شود
یمن: رژیم صهیونیستی، باوجود قدرت نظامی‌اش، نیرویی شکست‌ناپذیر نیست
ولایتی: جمهوری اسلامی ایران به تنهایی از عهده آمریکا برمی‌آید
واشنگتن سفیر ایران در لبنان را در فهرست تحریم‌ها قرار داد
کلاس‌های درس کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه‌ها حضوری شد
حزب‌الله: اهداف نظامی اسرائیل با پهپاد «ابابیل» هدف قرار گرفت
الحوثی: دشمنان به‌شدت در زمینه نفوذ امنیتی علیه جوامع اسلامی در حال فعالیت هستند
غرق‌شدگی 2 نفر در سد مهاباد
واشنگتن پست: آمریکا برای دفاع از اسرائیل نیمی از موشک‌های تاد خود را مصرف کرد
قضاوت در نظامی جمهوری اسلامی یک شغل نیست، مسئولیتی الهی است
معاون رئیس‌جمهور: مقاومت مردم نقشه‌های آمریکا و متحدانش را ناکام گذاشت
احضار مدیر مسئول خبرگزاری ایرنا به دادسرای فرهنگ و رسانه
رکورد مشترک مسی و پله در جام جهانی
آغاز ثبت‌نام بیمه تکمیلی بازنشستگان کشوری + جزئیات و نحوه ثبت نام
اعتراف مقام آمریکایی به ناتوانی در اسکورت کشتی‌ها در تنگه هرمز
گفت‌وگوی پوتین و شی درباره اورانیوم ایران در پکن
معرفی رهبر شهید انقلاب به عنوان «شهید شاخص سال»
جدال آمریکا، چین و روسیه بر سر غزه در شورای امنیت
بغداد با هرگونه اقدام تهدیدکننده امنیت منطقه برخورد خواهد کرد
وعده پرداخت وام ازدواج به همه متقاضیان تا پایان سال
ارسال 96 تن کمک‌های بشردوستانه به ایران
اعلام تعرفه گمرکی واردات تلفن همراه
ترامپ با تکرار ادعاها درباره ایران و تنگه هرمز: مذاکرات ادامه دارد
رد گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای راجع به جزئیات مذاکرات مرتبط با خاتمه جنگ
عبور 31 کشتی از تنگه هرمز با تأمین امنیت نیروی دریایی سپاه
هند اعزام کشتی‌های سوخت را به بازگشت کشتی‌های گرفتار در هرمز مشروط کرد
هشدار چین به اروپا: اعمال محدودیت تازه، پاسخ تلافی‌جویانه به‌همراه دارد
تأکید مقام‌های پاکستان بر تداوم شراکت راهبردی با چین
آیت‌الله نوری همدانی: در اجتماعات خیابانی نباید ذره‌ای بوی اختلاف وجود داشته باشد
تلاش آلمان برای کاهش تنش در خاورمیانه با فعال‌سازی دیپلماسی منطقه‌ای
روبیو: نشانه‌های مثبتی در مذاکرات با ایران دیده می‌شود
اعزام آخرین گروه زائران ایرانی به عربستان
روسیه از پرتاب آزمایشی موشک‌های بالستیک، هایپرسونیک و کروز در رزمایش هسته‌ای خبر داد
افزایش مخالفت دموکرات‌ها با کمک نظامی به اسرائیل
تصویب قطعنامه‌ ضد ایرانی در پارلمان اروپا
پذیره‌نویسی نخستین صندوق پروژه نیروگاه خورشیدی در بورس انرژی
احضار رئیس سازمان سینمایی در پی اکران یک فیلم غیر اخلاقی
مخالفت فرانسه با نقش‌آفرینی ناتو در تنگه هرمز
مشارکت 28 هزار امدادگر هلال‌احمر در جنگ اخیر
حریق گسترده در انبار لوازم یدکی تهران
طلای ایزدی در پاراوزنه‌برداری الجزایر
صدور مجوز حرفه‌ای برای قرمزهای پایتخت
تخلیه و بارگیری 23 میلیون تن کالا در بنادر کشور