×
بین الملل
شناسه خبر : 305524
تاریخ انتشار : جمعه 1405/01/07 ساعت 20:53
بادهای هرمز، قطار تسلیحات را منحرف کرد

نورنیوز بررسی می‌کند؛

بادهای هرمز، قطار تسلیحات را منحرف کرد

تصمیم پنتاگون برای انتقال احتمالی تسلیحات از اوکراین به غرب آسیا، تنها یک جابه‌جایی لجستیکی نیست، بلکه نشانه‌ای از تغییر در اولویت‌های راهبردی آمریکا و اعترافی تلویحی به ناکامی‌های میدانی است؛ تحولی که پیامدهای عمیقی برای معادلات امنیتی منطقه و نظام بین‌الملل خواهد داشت.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: گزارش اخیر واشنگتن پست درباره بررسی انتقال سلاح‌های اختصاص‌یافته به اوکراین به غرب آسیا، پرده از واقعیتی مهم در سیاست خارجی آمریکا برمی‌دارد: تغییر اولویت از «حمایت از متحدان» به «حفظ منافع حیاتی». این تسلیحات که شامل موشک‌های رهگیر دفاع هوایی و بخشی از ابتکار ناتو برای حمایت از کی‌یف بوده‌اند، اکنون در مسیر منطقه‌ای قرار گرفته‌اند که واشنگتن آن را حیاتی‌تر می‌داند.

این تحول در شرایطی رخ می‌دهد که آمریکا تلاش دارد همزمان با افزایش فشارهای میدانی ناشی از پاسخ‌های قاطع ایران، فضای روانی و نظامی منطقه را مدیریت کند. با این حال، تغییر مسیر تسلیحات بیش از آنکه نشانه قدرت باشد، بیانگر نوعی بازتنظیم اضطراری در مواجهه با واقعیت‌های جدید است؛ واقعیت‌هایی که در آن، راهبردهای پیشین آمریکا کارایی خود را از دست داده‌اند.

اوکراین؛ نخستین قربانی «اول اسرائیل»

یکی از مهم‌ترین پیامدهای این تصمیم، آشکار شدن شکاف میان شعار «اول آمریکا» و واقعیت «اول اسرائیل» است. در حالی که مقامات کاخ سفید همواره بر تقدم منافع ملی آمریکا تأکید داشته‌اند، عملکرد یک‌ساله اخیر نشان می‌دهد که سیاست‌های واشنگتن عملاً در راستای تأمین امنیت اسرائیل تنظیم شده است.

در این چارچوب، اوکراین به‌عنوان نخستین قربانی این اولویت‌بندی جدید معرفی می‌شود. ادامه عملیات نظامی روسیه و همزمان کاهش تعهدات تسلیحاتی آمریکا به کی‌یف، نشان می‌دهد که حتی متحدانی مانند اوکراین نیز در صورت تعارض با اولویت‌های راهبردی واشنگتن، به‌راحتی کنار گذاشته می‌شوند.

اظهارات ولودیمیر زلنسکی درباره فشارهای آمریکا برای واگذاری بخش‌هایی از خاک اوکراین، این واقعیت را تقویت می‌کند که حمایت‌های آمریکا مشروط و موقتی است. حتی تلاش‌های دیپلماتیک زلنسکی، از جمله سفر به عربستان، نیز نتوانسته این وضعیت را تغییر دهد. در نتیجه، اوکراین اکنون در موقعیتی قرار گرفته که نه‌تنها از حمایت کامل برخوردار نیست، بلکه باید هزینه اعتماد به وعده‌های واشنگتن را نیز بپردازد.

اروپا و تکرار خطای راهبردی

در سوی دیگر این معادله، اروپا قرار دارد که با یک اشتباه محاسباتی بزرگ مواجه شده است. کشورهای اروپایی تصور می‌کردند درگیری آمریکا در غرب آسیا می‌تواند فرصتی برای تقویت موقعیت آنها در جنگ اوکراین باشد. اما این تحلیل نادرست، آنها را به سمت سکوت یا حتی همراهی با اقدامات آمریکا و متحدانش سوق داد.

اکنون، با تغییر مسیر تسلیحات و همزمان افزایش قیمت انرژی، اروپا با پیامدهای سنگینی روبه‌رو شده است. افزایش قیمت نفت، که به گفته مقامات اتحادیه اروپا به تقویت توان مالی روسیه منجر می‌شود، مستقیماً توان نظامی مسکو را افزایش داده و موقعیت اوکراین را تضعیف کرده است.

از سوی دیگر، اروپا باید هزینه‌های مضاعفی برای تأمین امنیت خود و حمایت از اوکراین بپردازد، در حالی که اعتماد به آمریکا نیز با چالش جدی مواجه شده است. این وضعیت، اروپا را در موقعیتی پیچیده قرار داده که خروج از آن نیازمند بازنگری اساسی در رویکردهای راهبردی است.

اقتدار ایران و تغییر معادلات منطقه‌ای

در این میان، نقش ایران به‌عنوان یک بازیگر تعیین‌کننده در حال برجسته‌تر شدن است. پاسخ‌های قاطع و راهبردی ایران به اقدامات آمریکا و متحدانش، نه‌تنها معادلات میدانی را تغییر داده، بلکه نشان داده است که دوره یک‌جانبه‌گرایی در منطقه به پایان رسیده است.

انتقال تسلیحات به غرب آسیا، در حالی که پیش‌تر نیز نمونه‌هایی مانند جابه‌جایی سامانه‌های دفاعی مطرح شده بود، بیش از آنکه نشانه قدرت باشد، بیانگر نگرانی از افزایش نفوذ و اقتدار ایران است. تجربه جنگ اوکراین نیز نشان داده که برتری تسلیحاتی به‌تنهایی تضمین‌کننده پیروزی نیست و عوامل دیگری مانند اراده ملی و اشراف راهبردی نقش تعیین‌کننده دارند.

در این چارچوب، هرگونه افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه، نه‌تنها به تغییر معادلات به نفع واشنگتن منجر نمی‌شود، بلکه می‌تواند هزینه‌های بیشتری برای آن ایجاد کند. همچنین، کشورهایی که میزبان این تسلیحات می‌شوند، در معرض مخاطرات امنیتی بیشتری قرار خواهند گرفت.

سراب قدرت و واقعیت‌های نوین ژئوپلیتیک

 سیاست انتقال تسلیحات را می‌توان تلاشی برای بازسازی تصویر قدرت آمریکا دانست؛ تلاشی که با واقعیت‌های میدانی همخوانی ندارد. کارنامه چندساله جنگ اوکراین و ناتوانی در تحقق اهداف اعلامی، نشان داده که قدرت نظامی آمریکا با محدودیت‌های جدی مواجه است.

همزمان، تحولات منطقه‌ای، به‌ویژه در حوزه‌هایی مانند تنگه هرمز، نشان می‌دهد که معادلات ژئوپلیتیک در حال تغییر است. دیگر نمی‌توان با ابزارهای سنتی، نظم مطلوب را تحمیل کرد. در این شرایط، اصرار بر راهبردهای گذشته، تنها به تعمیق بحران‌ها منجر خواهد شد.

واقعیت آن است که جهان در حال ورود به مرحله‌ای جدید است؛ مرحله‌ای که در آن، بازیگران منطقه‌ای نقش پررنگ‌تری دارند و قدرت‌های بزرگ ناگزیر از پذیرش محدودیت‌های خود هستند. انتقال تسلیحات، نه نشانه اقتدار، بلکه اعترافی به این تغییر بنیادین است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
قدردانی سخنگوی دولت از هنرمندان هنرهای نمایشی
آخرین آمار شهدا و مجروحان جنگ آمریکا علیه ایران
ابراز امیدواری صدراعظم آلمان برای پایان یافتن جنگ
سوسن پرور و میرطاهر مظلومی داور مسابقه استعدادیابی بازیگران شدند
آخرین جزییات حمله دشمن آمریکایی-صهیونی/حمله دشمن به فولاد خوزستان، مبارکه اصفهان و خنداب
عراقچی: ایران هزینه‌ای سنگین برای جنایات اسرائیل رقم خواهد زد
جزئیات دیدار معاون هنری با رضا بابک بمناسبت روز جهانی تئاتر
آلمان خواستار پایان جنگ میان ایران و آمریکا شد
اعتراف روبیو به توانمندی ایران در تنگه هرمز
ایران عبور محموله‌های بشردوستانه از تنگه هرمز را تسهیل می‌کند
جزئیات دیدار دیپلمات ایرانی با یک مقام ارمنستان
بازگشایی دوطرفه جاده چالوس و آزادراه تهران–شمال از ساعت 22 امشب
عراقچی : ممانعت از تردد شناورهای متجاوزان در تنگه هرمز حق قانونی ما است
سپاه: تهاجم علیه سربازان تروریست آمریکایی تا خروج کامل آنها از سرزمین مسلمانان ادامه دارد
تعداد تلفات نیروهای آمریکایی در جنگ ایران فاش شد
واکنش عنایتی به محکومیت حمله آمریکا به مدرسه میناب توسط شورای حقوق بشر
بازگشت آلمان به عصر زغال سنگ پس از بستن تنگه هرمز
واکنش سناتور روس به درخواست ترامپ درباره تنگه هرمز
هشدار درباره شیوع بیماری‌های گوارشی در میان مسافران
فرجام خطرناک امنیت فروشی آمریکا در خلیج فارس
حجازی‌فر: من در وحشتِ چشم‌های معصوم کودکان میناب قفل‌شده‌ام
امضای ترامپ خودشیفته روی دلار
شاهکار جدید حنظله: هک همه اطلاعات شخصی رئیس FBI
دستگیری 51 مزدور در ایلام
سیل 170 میلیارد به کشاورزی سوادکوه خسارت زد/ 20 سردهنه تخریب شد
قیمت نفت به بشکه‌ای 200 دلار می‌رسد
حمایت مصر از پایان جنگ با ایران از مسیر دیپلماتیک
بادهای هرمز، قطار تسلیحات را منحرف کرد
گروه هفت خواستار شد: آمریکا درباره حمله به ایران توضیح دهد
نبیه بری خواستار لغو تصمیم لبنان درباره سفیر ایران شد
مدیر تیم ملی: بازیکنان درباره خاک وطن با هیچ‌کس شوخی ندارند
انهدام یک فروند موشک کروز دشمن توسط نیروی پدافند هوایی ارتش
فرمانده هوافضای سپاه: ادب‌تان‌ می‌کنیم
فرانسه: حضور نظامی ما در خاورمیانه ماهیت دفاعی دارد
نورویدئو | چگونه ایران معادله جنگ را بازنویسی کرد؟
سپاه: تهاجم بر کانون‌های شرارت دشمن در منطقه را ادامه دارد
بحرین محمدالموسوی را تحت شکنجه شدید به شهادت رساند
هشدار سپاه به صنایع آمریکایی منطقه در پی مورد حمله قرار گرفتن برخی مراکز صنعتی ایرانی
هشدار ایران برای حمله به 6 کارخانه فولاد در اسرائیل و 5 کشور منطقه + نقشه اهداف
واکنش دستیار پوتین به قتل‌عام کودکان ایرانی توسط امریکا و اسرائیل
قطعی برق، زندگی 100 هزار مشترک کالیفرنیایی را مختل کرد
مخبر: انسداد هوشمندانه هرمز معادلات آمریکا را برهم زد
جو کنت: آمریکا، القاعده و داعش را برای حفاظت از اسرائیل ایجاد کرد
عراقچی: مالیات و جان امریکایی ها هزینه قمار نتانیاهو شد
مازیار ناظمی استعفا داد
دامنه بحران انرژی امروز از شوک‌های نفتی دهه 70 فراتر رفته است
دستگیری 2 عامل مرتبط با شبکه اینترنشنال در اردستان
چرا طلا 25 درصد سقوط کرد؟
اشک شوق سیروس همتی از دیدن نجات افراد از زیر آوار
رئیس جمهور عراق به پزشکیان: جنگ را رد می‌کنیم و خواستار توقف فوری آن هستیم