×
فرهنگی
شناسه خبر : 305477
تاریخ انتشار : جمعه 1405/01/07 ساعت 17:53
کدام آثار تاریخی تهران در حملات اخیر آسیب دید؟

کدام آثار تاریخی تهران در حملات اخیر آسیب دید؟

دست‌کم 120 موزه و بنای تاریخی در حملات اخیر آسیب‌ دیدند و استان تهران با بیش از 50 اثر آسیب‌دیده در صدر فهرست این خسارات قرار دارد.

نورنیوز_ گروه فرهنگی : رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران از آسیب‌ دیدن دست‌کم ۱۲۰ موزه و بنای تاریخی در حملات اخیر خبر داد و گفت: استان تهران با بیش از ۵۰ اثر آسیب‌دیده در صدر فهرست این خسارات قرار دارد.

سید احمد علوی با اشاره به حملات اخیر دشمنان به کشور، از وارد آمدن خسارت‌های گسترده به میراث تاریخی و فرهنگی ایران و به‌ویژه شهر تهران خبر داد و گفت: در پی اقدامات ضدفرهنگی ائتلاف آمریکایی ـ صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران، دست‌کم ۱۲۰ موزه، بنای تاریخی و محوطه فرهنگی در استان‌های مختلف کشور هدف حملات مستقیم قرار گرفته و دچار آسیب‌های ساختاری و جدی شده‌اند.

وی با تأکید بر اینکه این اقدامات صرفاً یک حمله نظامی نیست بلکه تجاوز به هویت تاریخی و فرهنگی یک ملت محسوب می‌شود، اظهار کرد: تخریب و آسیب به این بناها جنایتی آشکار علیه حافظه تاریخی و میراث تمدنی ایران است و آثار آن تنها محدود به یک دوره زمانی نخواهد بود.

علوی با بیان اینکه استان تهران با بیش از ۵۰ اثر آسیب‌دیده در صدر فهرست این خسارات قرار دارد، افزود: در میان این آثار، بناهای شاخصی همچون کاخ گلستان، موزه دانشگاه جنگ (خانه تیمورتاش)، ساختمان سابق ژاندارمری، ساختمان کلانتری بهارستان، ساختمان سابق مجلس شورای ملی (کاخ سنا)، سینما شکوفه، کاخ مرمر و مجموعه کاخ سعدآباد قرار دارند.

وی ادامه داد: بخش‌هایی از جداره ارگ تاریخی تهران، جداره بازار تاریخی تهران، ساختمان ارگ آزادی، ساختمان سابق موزه ملی قرآن کریم (فرهنگسرای نگارستان)، دفتر مجلس خبرگان رهبری (موزه سابق نگارستان/کاخ ملکه مادر شاه)، ساختمان رادیو تهران، انستیتو پاستور، ساختمان نهاد ریاست جمهوری (کاخ اختصاصی محل زندگی محمدرضا پهلوی)، عمارت منظریه، برج آزادی و استادیوم ۱۲ هزار نفری آزادی نیز در این حملات دچار آسیب شده‌اند.

رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران گفت: در ادامه این فهرست می‌توان به خانه تاریخی وثوق‌الدوله، کاخ فرح‌آباد، کاخ عشرت‌آباد، کاخ سلطنت‌آباد، کاخ سرخه‌حصار، خانه احمد مصدق، باغ‌موزه قصر (بنای مارکوف)، مسجد اردبیلی‌ها (چال حصار)، کلانتری بازار، ساختمان دانشگاه جنگ (روبروی داروخانه ۱۳ آبان) و ساختمان دادگستری تهران اشاره کرد.

وی افزود: گزارش‌ها از آسیب دیدن موزه صنعت برق ایران، موزه تاریخ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، عمارت نظامیه، خانه پروفسور عدل (پژوهشکده هنر)، کتابخانه سابق مجلس سنا، ساختمان دانشگاه افسری امام علی (ع)، سردر سنگی کاخ مرمر، ساختمان قوه قضائیه (کاخ شاهپور عبدالرضا پهلوی) و مسجد و مدرسه شهید مطهری (سپهسالار) حکایت دارد.

علوی تاکید کرد: فرودگاه مهرآباد، موزه هوافضا، آسیاب کهک، بانک ملی شعبه بازار، مجموعه چوگان و سوارکاری فرح‌آباد، میدان شهدا، محور فرهنگی خیابان ولیعصر، تالار حوزه هنری، خانه دولو، میدان بهارستان، مسجد و مدرسه حکیم‌باشی و پادگان ۰۶ نیز از جمله فضاها و بناهایی هستند که در این حملات دچار آسیب شده‌اند.

وی ادامه داد: بر اساس گزارش‌های اولیه و بر پایه منابع خبری، مشاهدات میدانی و بررسی‌های اولیه تهیه شده، در میان آثار آسیب‌دیده حدود ۲۰ اثر ثبت ملی در محدوده‌های مورد تهاجم قرار گرفته‌اند و ۱۹ بنای واجد ارزش تاریخی نیز با آسیب‌های جزئی تا احتمالاً سازه‌ای مواجه شده‌اند.

رئیس کمیته گردشگری و میراث فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران تصریح کرد: در میان بناهای آسیب‌دیده، سه اثر از معماری معاصر تهران به طور کامل تخریب شده‌اند که از جمله آن‌ها می‌توان به ساختمان سابق ژاندارمری، کلانتری بازار و ساختمان کلانتری بهارستان اشاره کرد.

علوی با اشاره به گستردگی میراث تاریخی پایتخت گفت: تهران شهری با ظرفیت‌های گسترده و در عین حال کمتر شناخته‌شده در حوزه میراث فرهنگی است. برآوردهای اولیه نشان می‌دهد بین 3000 تا 5000 بنای دارای ارزش تاریخی و معماری در سطح شهر تهران وجود دارد که بخش قابل توجهی از آن‌ها هنوز در زمره آثار کمتر معرفی‌شده قرار می‌گیرند.

رئیس کمیته گردشگری و میراث فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران تأکید کرد: در همین راستا کمیته اضطرار میراث فرهنگی شهر تهران با هدف کاهش خسارات و مدیریت شرایط تشکیل شده و شناسایی، مستندنگاری و ارزیابی دقیق آسیب‌های وارد شده به بناهای تاریخی در دستور کار قرار گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: تمامی موزه‌ها و خانه‌موزه‌های تحت مدیریت شهرداری تهران موظف شده‌اند مطابق دستورالعمل‌های ابلاغی، اقدامات پیشگیرانه لازم را برای حفاظت از آثار و کاهش آسیب‌های احتمالی انجام دهند.

رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقض آشکار قوانین بین‌المللی در این حملات گفت: تخریب آثار فرهنگی و تاریخی در جریان درگیری‌ها، نقض صریح کنوانسیون لاهه در حفاظت از میراث فرهنگی در زمان مخاصمات مسلحانه است. از این رو از مجامع و نهادهای جهانی از جمله یونسکو، ایکوموس و ایکوم انتظار می‌رود در برابر این اقدامات واکنش جدی و مؤثر نشان دهند.

علوی در پایان تأکید کرد: حفظ و احیای میراث تاریخی تهران تنها یک وظیفه اداری نیست بلکه مسئولیتی فرهنگی و اجتماعی در قبال هویت شهری و نسل‌های آینده است و مدیریت شهری تهران با تمام ظرفیت‌های خود برای حفاظت از این میراث ارزشمند تلاش خواهد کرد.

 


نظرات

آخرین اخبار
آخرین جزییات حمله دشمن آمریکایی-صهیونی/حمله دشمن به فولاد خوزستان، مبارکه اصفهان و خنداب
اشک شوق سیروس همتی از دیدن نجات افراد از زیر آوار
رئیس جمهور عراق به پزشکیان: جنگ را رد می‌کنیم و خواستار توقف فوری آن هستیم
علمای شیعه پاکستان با سومین رهبر انقلاب اسلامی ایران بیعت کردند
مولوی عبدالحمید: متجاوزان به فکر منافع خودشان هستند
نزاع در کابینه ترامپ بر سر تصویب بودجه هنگفت جنگ با ایران
نگرانی مقامات آمریکا از تورم افسار گسیخته در جنگ با ایران
تاکنون آمریکا و رژیم صهیونسیتی به چند واحد مسکونی و غیرنظامی حمله کرده است؟
تظاهرات گسترده فیلیپینی‌ها علیه جهش بی‌سابقه قیمت سوخت
آیا حمله به سفارت پاکستان در ایران صحت دارد ؟
تردد بیش از 247 میلیون طی 11 روز / آغاز موج بازگشت مسافران نوروزی
چرا محور ایلام - مهران مسدود شد؟
زخمی شدن 5492 اسرائیلی از آغاز جنگ علیه ایران
نبرد تن به تن حزب‌الله در جنوب لبنان/زخمی شدن شدید یک افسر و یک سرباز صهیونیست
میلیون‌ها یمنی به حمایت ایران و فلسطین برخاستند
کمبود موشک های دوربرد آمریکا «نگران کننده» است
آغاز موج 84 عملیات وعده صادق 4 بارمز مبارک " یاخیرالرازقین"
49 پایگاه اورژانس هدف حملات آمریکایی صهیونی قرار گرفت
شکست تیم ملی فوتبال ایران برابر نیجریه
شهروندان نگران قطعی برق نباشند
افزایش 3000 مگاواتی ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی
واکنش هنرپیشه های مشهور به جنگ علیه ایران
هزینه 300 میلیون دلاری سوخت رو دست آمریکایی‌ها
سپاه: تعدادی از سوخت رسان‌های ارتش آمریکا منهدم شدند
دستگیری اراذل و اوباش قمه به دست در قروه
باخت حریف تیم ملی فوتبال ایران در بازی‌های فیفا
کدام آثار تاریخی تهران در حملات اخیر آسیب دید؟
تلاش اتحادیه اروپا برای پایان دادن به جنگ از راه دیپلماسی
هم‌پیمانی همه اقوام ایرانی برای حفظ تمامیت ارضی ایران
کشتی تایلندی پهلو گرفته در قشم خالی از خدمه است
هیچ کشتی به مقصد آمریکا یا اروپا از تنگه هرمز عبور نکرد
سوخت در فیلیپین وضع اضطراری پیدا کرد
بیانیه وزارت خارجه در محکومیت ترور دیپلمات‌های ایرانی در لبنان
طالبان: ادعای تصرف بخشی از پکتیکا توسط پاکستان بی‌اساس است
وزارت دفاع چین: آمریکا باید زرادخانه هسته‌ای خود را کاهش دهد
جاده چالوس یکطرفه شد
نمایان شدن نقص در ساختار نظامی آمریکا در جنگ با ایران
یونیسف درباره وضعیت انسانی لبنان هشدار داد
مدودف: اقدام آمریکا در ایران یک اشتباه راهبردی بزرگ بود
قالیباف: آمریکا چگونه می‌تواند از سربازان خود در خاک ما محافظت کند؟
میزبانی از آسیب دیدگان جنگ به سبک مازنی‌ها
سفر رئیس شورای اطلاع رسانی دولت به قزوین
اکانت‌های تلگرام پس از یک ماه حذف می‌شود؟
تخلیه بیش‌ از یک میلیون و 100 هزار تن کالا از بنادر هرمزگان
خرید بلیت جام‌جهانی بدون اطمینان از اجازه ورود
عملیات موشکی همزمان ایران و حزب الله علیه مواضع صهیونیستی
موضع محمود دولت‌آبادی درباره جنگ
ارتش: بزرگترین مرکز حمل‌ونقل ارتش‌ رژیم‌ صهیونی مورد حملات پهپادی قرار گرفت
رایزنی وزیر خارجه قطر با معاون رئیس‌جمهور و وزیر خزانه‌داری آمریکا
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: ناو هواپیمابر جرالد فورد از مدار خارج شد