×
بین الملل
شناسه خبر : 305057
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1405/01/06 ساعت 00:10
تنگه هرمز،  ابزار ایران در جنگ

تایم؛

تنگه هرمز، ابزار ایران در جنگ

تنگه هرمز بار دیگر به یکی از مهم‌ترین ابزارهای ایران در جنگ تبدیل شده است؛ ابزاری که می‌تواند بدون نیاز به برتری نظامی، فشار عظیمی بر اقتصاد جهانی و دشمنان ایران وارد کند. این گذرگاه باریک دریایی که خلیج فارس را به دریای عمان متصل می‌کند، یکی از حیاتی‌ترین مسیرهای انرژی در جهان است و حدود یک‌پنجم نفت جهان از آن عبور می‌کند.

نورنیوز-گروه بین الملل: تنگه هرمز بار دیگر به یکی از مهم‌ترین ابزارهای ایران در جنگ تبدیل شده است؛ ابزاری که می‌تواند بدون نیاز به برتری نظامی، فشار عظیمی بر اقتصاد جهانی و دشمنان ایران وارد کند. این گذرگاه باریک دریایی که خلیج فارس را به دریای عمان متصل می‌کند، یکی از حیاتی‌ترین مسیرهای انرژی در جهان است و حدود یک‌پنجم نفت جهان از آن عبور می‌کند.

بسته شدن یا ناامن شدن این مسیر می‌تواند اثراتی فوری بر قیمت انرژی، تجارت جهانی و ثبات سیاسی بسیاری از کشورها داشته باشد.

در جریان جنگ اخیر میان ایران از یک سو و ایالات متحده و اسرائیل از سوی دیگر، تهران نشان داده است که کنترل یا تهدید به کنترل تنگه هرمز می‌تواند به اندازه حملات نظامی مستقیم مؤثر باشد. ایران با استفاده از مین‌های دریایی، موشک‌های ساحل به دریا، پهپادها و حملات محدود به کشتی‌ها، توانسته است عبور و مرور در این مسیر را مختل کند.

کارشناسان نظامی می‌گویند که بستن کامل تنگه هرمز برای ایران لزوماً به معنای نابودی ناوگان دشمن نیست، بلکه ایجاد ناامنی و افزایش خطر برای کشتی‌ها کافی است تا شرکت‌های بیمه، شرکت‌های کشتیرانی و دولت‌ها از عبور در این مسیر خودداری کنند. همین مسئله می‌تواند عملاً تنگه را بدون درگیری مستقیم ببندد.

ایالات متحده و متحدانش از نظر نظامی برتری قابل توجهی نسبت به ایران دارند، اما باز نگه داشتن تنگه هرمز در شرایط جنگی کار ساده‌ای نیست. پاکسازی مین‌ها، محافظت از کشتی‌ها و مقابله با موشک‌ها و پهپادها نیازمند حضور دائمی و گسترده نیروهای دریایی است و حتی در این صورت نیز خطر حملات غافلگیرانه باقی می‌ماند.

به همین دلیل برخی تحلیلگران معتقدند که تنگه هرمز برای ایران نوعی «سلاح نامتقارن» است؛ سلاحی که به کشوری با توان نظامی کمتر اجازه می‌دهد هزینه‌های بسیار بزرگی به دشمن قوی‌تر تحمیل کند.

اختلال در تنگه هرمز فقط بر ایالات متحده اثر نمی‌گذارد، بلکه اقتصاد جهانی را هدف قرار می‌دهد. کشورهای اروپایی، چین، هند، ژاپن و بسیاری از اقتصادهای بزرگ جهان به نفت و گاز خلیج فارس وابسته‌اند. هرگونه توقف در این مسیر می‌تواند باعث افزایش شدید قیمت انرژی، تورم و بحران اقتصادی در سطح جهانی شود.

همین وابستگی جهانی باعث می‌شود که ایران بتواند با تهدید به بستن تنگه، فشار سیاسی بر دولت‌های مختلف وارد کند تا برای پایان دادن به جنگ یا کاهش تنش‌ها تلاش کنند. به گفته برخی کارشناسان، این اهرم فشار حتی می‌تواند مؤثرتر از حملات نظامی مستقیم باشد، زیرا هزینه‌های آن میان همه کشورها توزیع می‌شود.

با این حال، استفاده از تنگه هرمز به عنوان سلاح خطرات بزرگی نیز برای ایران دارد. هرگونه تلاش برای بستن کامل این مسیر می‌تواند واکنش شدید نظامی ایالات متحده و متحدانش را به دنبال داشته باشد. همچنین کشورهای منطقه که اقتصادشان به صادرات نفت وابسته است، ممکن است در صورت ادامه اختلال، به طور مستقیم وارد درگیری شوند.

در نهایت، جنگ در خلیج فارس نشان داده است که درگیری‌های مدرن فقط در میدان نبرد تعیین نمی‌شوند، بلکه کنترل مسیرهای اقتصادی و تجاری نیز می‌تواند سرنوشت جنگ را تغییر دهد. تنگه هرمز نمونه‌ای از این واقعیت است؛ جایی که جغرافیا می‌تواند به اندازه موشک و بمب تعیین‌کننده باشد.


اخبار مرتبط
مدیریت تنگه هرمز، ترامپ را غافلگیر کرد
جمعه 1405/01/07 ساعت 09:33
عضو هیأت‌رئیسه اتاق بازرگانی ایران:
مدیریت تنگه هرمز، ترامپ را غافلگیر کرد
عضو هیأت‌رئیسه اتاق بازرگانی ایران با اشاره به تحولات اخیر در تنگه هرمز می‌گوید؛ جنگ اخیر دو واقعیت مهم را درباره این آبراه راهبردی آشکار کرد؛ نخست اهمیت بی‌بدیل آن در بازار جهانی انرژی و اقتصاد و دوم توانایی ایران در مدیریت و کنترل تردد در این مسیر.
سناتور آمریکایی: ما عامل بحران هرمز هستیم
پنج‌شنبه 1405/01/06 ساعت 21:48
سناتور آمریکایی: ما عامل بحران هرمز هستیم
سناتور آمریکایی با اشاره به بحران کنونی در خلیج فارس گفت که جنگ ایران روزی بیش از 2 میلیارد دلار برای آمریکا هزینه دارد.
مزیت استراتژیک تنگه هرمز؛ آمریکا در عدم قطعیت، ایران در آرامش
پنج‌شنبه 1405/01/06 ساعت 16:40
مزیت استراتژیک تنگه هرمز؛ آمریکا در عدم قطعیت، ایران در آرامش
هفته نامه اکونومیست در تازه ترین شماره خود به بررسی یک ماه جنگ میان آمریکا و اسراییل با ایران پرداخته و معتقد است امریکا در یک عدم قطعیت به سر می برد اما ایران آرام به نظر می‌رسد و اکنون نسبت به مخالفان خود از مزیت استراتژیک هم برخوردار است.
خرید یک محموله گاز مایع از ایران توسط هند
پنج‌شنبه 1405/01/06 ساعت 10:35
خرید یک محموله گاز مایع از ایران توسط هند
هند اولین محموله گاز نفتی مایع‌ شده (ال‌پی‌جی) را پس از سال‌ها از ایران خریداری کرده است.
تردد در تنگه هرمز با کد عبور  ویژه و اسکورت
پنج‌شنبه 1405/01/06 ساعت 02:10
نشریه تخصصی دریانوردی لویدز لیست خبر داد،
تردد در تنگه هرمز با کد عبور ویژه و اسکورت
نشریه تخصصی دریانوردی لویدز لیست نوشت که جریان محدود ترافیک عبوری از تنگه هرمز اکنون منحصراً از طریق یک کریدور تحت کنترل سپاه پاسداران انجام می‌شود که نیازمند «کدهای عبور خاص» و «خدمات اسکورت ایرانی» است.
نظرات

آخرین اخبار
زنبور باستانی 98 میلیون ساله به نام راننده مک‌لارن ثبت شد
اعتراف آمریکا به زخمی شدن نظامیانش در پاسخ ایران به نقض آتش‌بس
وعده سرپرست وزارت دفاع از شگفتانه ای که در راه است
هشدار مقام آمریکایی درباره پیامدهای ادامه درگیری با ایران
تاج: فیفا را مسئول صدور ویزا می‌دانیم
قلعه‌نویی ملی‌پوشان را آماده معرفی فهرست نهایی جام جهانی کرد
سهمیه آب زمزم به حجاج نرسید
قدردانی فرماندهی کل سپاه از افتخارآفرینی ورزشکاران کشور در میانه جنگ
مبینا نعمت زاده: بازی‌های آسیایی را از دست دادم
کواراتسخلیا، بهترین بازیکن فصل لیگ قهرمانان اروپا 26-2025 شد
پسر زیدان مسافر آمریکا شد، گندوز خط خورد
شنیده شدن صدای انفجار در کنارک
زهرا کیانی و امیرحسین زارع، بانو و آقای ورزش ایران شدند
ثبت یک موفقیت درمانی جدید با جراحی پیشرفته «هایتوک»در مشهد
مکرون خواستار توافق فوری میان ایران و آمریکا شد
طباطبایی: رئیس‌جمهور ‎از خدمت به مردم عقب نخواهد نشست/حضرتی: شایعه استعفا کذب است
انتقاد رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی از انتقال کمپ تیم ملی به مکزیک
عکس های منتخب ایران، یکشنبه 10 خرداد 1405
نبیه بری: مقاومت به مفاد آتش‌بس پایبند است
حمله پهپادی حزب‌الله به شمال اراضی اشغالی 6 زخمی برجای گذاشت
تمرینات سخت تیم ملی فوتبال برگزار شد
طلسم 15 ساله شکست؛ تالاب سولدوز دوباره لبریز شد
پاداش ویژه رئیس‌جمهور در انتظار صعود تیم ملی از گروه جام جهانی
دولت جنگ ، حکومت نظامیان نیست
هشدار معاون سابق ترامپ: آمریکا از اصول محافظه‌کاری فاصله گرفته است
گمانه‌زنی درباره سفر رئیس‌جمهور آمریکا به تل‌آویو
رخدادهای 90 شب گذشته یک «جنبش اجتماعی و ملی» است
جلسه کابینه ترامپ چیزی جز یک نمایش آشفته نبود
انفجار در شمال شرقی میانمار 46 قربانی گرفت+فیلم
اعتراف مقام سابق آمریکایی به «شکست راهبردی» در برابر ایران
عبدالله‌خانی: رخدادهای 90 شب گذشته یک «جنبش اجتماعی و ملی» است
سپاهان از دریافت مجوز حرفه‌ای AFC بازماند
بازگشت سه سکوی پارس جنوبی به مدار تولید
گروسی: حمله به نیروگاه‌ هسته‌ای غیرقابل قبول است
بازگشت حجاج از فردا
عامل دود سیاه حوالی اتوبان ستاری تهران چه بود؟
وکلا و سردفتران در لیست قرمز مبارزه با پولشویی
نورنما | خجسته میلاد با سعادت امام هادی (ع) مبارک
نگرانی بازنشستگان از تأخیر سه‌ماهه در دریافت حقوق/ وعده‌ پایان مهلت تا 15 خرداد
تهدید عمان از سوی رئیس‌جمهور آمریکا ماهیت جنگی دارد
ترامپ «هنر معامله‌گر» در بن‌بست جنگی گرفتار شد
عضو کمیسیون امنیت ملی: هدف مذاکرات، توقف کامل درگیری‌هاست
سپاه از شناسایی محموله نظامی در منطقه مرزی ارومیه خبر داد
معاملات آنلاین مسکن مجوز قانونی گرفتند
تام باراک نماینده ویژه آمریکا در سوریه و عراق شد
پزشکیان: بدون همبستگی و تحمل سختی نمی‌توان از چالش‌های بزرگ عبور کرد
سازمان ملل ورشکست شد!
ویزا ندادند! سفر تیم ملی آفریقای جنوبی متوقف شد
مشکلات آزادراه تهران–شمال ظرف دو هفته تعیین‌تکلیف شود
رکورد بالاترین سرعت ثبت‌شده در تاریخ رقابت‌های موتو جی‌پی شکسته شد