×
اقتصادی
شناسه خبر : 304081
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/01/02 ساعت 07:10
چرا شوک انرژی جنگ ایران متفاوت است؟

اندیشکده Atlantic Council ؛

چرا شوک انرژی جنگ ایران متفاوت است؟

اندیشکده Atlantic Council در این گزارش تحلیلی، تفاوت بنیادین شوک انرژی ناشی از جنگ ایران (عملیات Epic Fury / Roaring Lion) با تمام بحران‌های انرژی قبلی (1973، 1979، 1990، 2008 و حتی 2022) را بررسی کرده و تأکید دارد که این شوک «ساختاری و ماندگار» است، نه «گذرا و چرخه‌ای».

نورنیوز-گروه اقتصادی: جاناتان الکایند (مدیر سابق انرژی شورای امنیت ملی آمریکا) و مگان اُسالیوان (استاد هاروارد و کارشناس سابق انرژی کاخ سفید) در این تحلیل مشترک نشان می‌دهند که برنت در ۴۸ ساعت گذشته به ۱۱۵ دلار در بشکه رسیده (افزایش ۵۰ درصدی نسبت به پیش از جنگ) و این جهش به دلیل عوامل منحصربه‌فردی است که قبلاً دیده نشده بود.

تفاوت اصلی: حمله اسرائیل به میدان South Pars (بزرگ‌ترین میدان گازی مشترک ایران-قطر) و تلافی ایران علیه تأسیسات Ras Laffan قطر، همزمان ۲۰ درصد عرضه جهانی LNG را قطع کرده است. برخلاف بحران‌های قبلی که فقط نفت را هدف قرار می‌دادند، این بار هم نفت و هم گاز مایع (که ۴۰ درصد برق اروپا و آسیا را تأمین می‌کند) ضربه خورده‌اند.

 الکایند توضیح می‌دهد: «این شوک دوگانه (oil + LNG) است و چون LNG جایگزین سریع ندارد، زنجیره تأمین جهانی برای ماه‌ها مختل خواهد ماند.»

علاوه بر این، مسدودسازی عملی تنگه هرمز (که ۲۰ درصد نفت و ۲۵ درصد LNG جهان از آن عبور می‌کند) باعث شده بیمه کشتی‌ها ۴۰۰ درصد افزایش یابد و بسیاری از شرکت‌های حمل‌ونقل دریایی عملاً تردد را متوقف کنند. اُسالیوان هشدار می‌دهد: «برخلاف ۱۹۷۳ که اوپک تصمیم گرفت، اینجا یک بازیگر غیراوپک (ایران) با ابزار نظامی نامتقارن بازار را کنترل می‌کند و اوپک+ هم نمی‌تواند جبران کند چون ظرفیت مازاد واقعی ندارد.»

گزارش با استناد به مدل‌سازی EIA و Goldman Sachs پیش‌بینی می‌کند که اگر اختلال هرمز حتی دو ماه ادامه یابد، رشد اقتصادی جهانی ۰٫۸ تا ۱٫۲ درصد کاهش می‌یابد، تورم در اروپا به ۶٫۵ درصد و در آسیا به ۵٫۸ درصد می‌رسد و قیمت بنزین در آمریکا به بالای ۶ دلار در گالن خواهد رسید. تفاوت دیگر: ذخایر استراتژیک آمریکا و ژاپن (که قبلاً نجات‌دهنده بودند) اکنون کافی نیستند چون همزمان تقاضای چین برای ذخیره‌سازی افزایش یافته و عرضه LNG قطر صفر شده است.

نتیجه‌گیری Atlantic Council بسیار شفاف و هشداردهنده است: این شوک انرژی «متفاوت» است چون ساختاری است – نه فقط به دلیل حجم اختلال، بلکه به دلیل اینکه جنگ همزمان تأسیسات تولید (South Pars) و مسیر ترانزیت (هرمز) را زده و بازسازی آن‌ها سال‌ها طول می‌کشد. برخلاف گذشته که بازار با افزایش تولید عربستان یا روسیه جبران می‌کرد، امروز هیچ بازیگر واحدی ظرفیت جبران ندارد.

 نویسندگان پیشنهاد می‌کنند آمریکا و متحدانش فوراً به سمت آتش‌بس دریایی محدود حرکت کنند، وگرنه این شوک نه تنها اقتصاد جهانی را وارد رکود می‌کند، بلکه وابستگی بلندمدت به فسیل را افزایش می‌دهد و گذار به انرژی پاک را برای دهه‌ها به تأخیر می‌اندازد. این تحلیل بر پایه داده‌های زنده بازار، مدل‌سازی اقتصادی و ارزیابی‌های اطلاعاتی دقیق تهیه شده است.


نظرات

آخرین اخبار
پیشنهاد پرداخت عوارض برای عبور از تنگه هرمز توسط کره جنوبی
کوثری: ترامپ به دنبال خروج آبرومندانه از جنگ است
17 کشور اروپایی خواستار آتش‌بس در لبنان شدند
آغاز مذاکرات مستقیم لبنان و رژیم صهیونیستی در واشنگتن/شروط اسرائیل + فیلم
نمایندگی ایران در اتحادیه اروپا: اگر در حمایت از صلح صادق هستید، منصف باشید
اضافه شدن علیرضا کوشکی به شاگردان بختیاری‌زاده
سی‌ان‌ان: شناورهای ایرانی از تنگه عبور می‌کنند
مداحان امشب در کدام میادین تهران می‌خوانند؟
ادامه حملات پرشمار رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
توتال پرداخت عوارض به ایران را پذیرفت
ترامپ بار دیگر اروپایی‌ها را ببر کاغذی خواند
گوترش: هیچ راه حل نظامی برای بحران خاورمیانه وجود ندارد
سید محمد خاتمی: رسیدن به صلح پایدار دور از دسترس نیست
طلا به شدت ریخت + جدول قیمت طلا و سکه امروز 25 فروردین 1405
انتشار تصاویر هوایی از محل سکونت رهبران موساد و شین‌بت توسط حنظله
سندرز: ادامه تأمین مالی اقدامات نظامی اسرائیل غیرقابل قبول است
در طول جنگ چند مدرسه و مرکز فرهنگی آسیب دیدند؟
محکومیت سخنان ترامپ علیه پاپ توسط شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی
چین به دنبال ارتقای همکاری استراتژیک با روسیه
تکنیک نازیِ دروغ بزرگ با تکرار مداوم در عصر جدید کار نمی‌کند
تراکتور صفر - شباب الاهلی3 + فیلم
آیا ترامپ دیوانه‌ای حیله‌گر است یا صرفاً دیوانه؟
هشدار پاپ لئو درباره دموکراسی پس از انتقادات ترامپ
فشار شدید جنگ خاورمیانه بر اقتصاد جهانی
اسماعیل بقائی از حمایت آزادگان جهان از ایران تقدیر کرد
آوارگی بیش از یک میلیون لبنانی درپی حمله اسرائیل
مدال قهرمانی تکواندوی نوجوانان بر گردن حنا زرین کمر و بنیامین سلطانیان
ترامپ مدعی دیدار با ایران طی دو روز آینده شد
قدردانی آیت‌الله فاضل‌لنکرانی از موضع‌گیری پاپ چهاردهم
از سرگیری پروازهای امارات به رژیم اسرائیل
آژانس انرژی: شاهد بزرگ‌ترین اختلال نفتی در تاریخ معاصر هستیم
نورویدئو | شکست در جنگ، قمار در دریا؛ آیا آمریکا دوباره حمله می‌کند؟
اعلام زمان آغاز فرآیند بازسازی واحدهای مسکونی تخریب شده روستایی
تقدیر پزشکیان از مواضع 6 کشور در برابر جنایات رژیم صهیونسیتی
کمک مالی آیت‌الله سیستانی به 70 هزار خانواده آواره لبنانی
انزجار فزاینده افکار عمومی آمریکا علیه رژیم صهیونیستی
هشدار اتاق ایران به فعالان اقتصادی درباره اینترنت پرو
حمله حزب‌الله به یک جنگنده صهیونیستی در جنوب لبنان
محاصره دریایی با هدف کسب اعتبار انجام می‌شود
تل آویو: ما خواهان عادی سازی روابط با لبنان هستیم
«گل میناب»؛ اثر جدید رضا صادقی برای کودکان میناب
ملونی: سخنان ترامپ در مورد پدر مقدس را غیر قابل قبول می‌دانم
اعلام ترکیب تراکتور برای دیدار آسیایی+ اسامی
قدردانی آیت‌الله اعرافی از پاپ لئو/مواضع اخلاقی و انسانی شما را ارج می‌نهیم
ریاض در تلاش برای رفع محاصره تنگه هرمز از ترس یمنی‌ها
افزایش خطر رویارویی آمریکا و چین با محاصره تنگه هرمز
دعوت رئیس قوه قضاییه برای پیوستن به پویش «ایران همدل»
موسیقی وعده صادق ( اسپانیایی - مکزیکی )
حضور سرزده پزشکیان در ساختمان اورژانس استان تهران
اصلاح موقت برخی محدودیت‌های حقوقی درفرآیند ثبت واردات کالا