×
سیاسی
شناسه خبر : 303900
تاریخ انتشار : شنبه 1405/01/01 ساعت 10:06
این عقب نشینی تاکتیکی است یا اعتراف به شکست زود هنگام

نورنیوز بررسی می‌کند

این عقب نشینی تاکتیکی است یا اعتراف به شکست زود هنگام

تحولات اخیر در بازار انرژی و تصمیم کم‌سابقه واشینگتن برای تعلیق تحریم نفتی ایران، نشانه‌ای روشن از تغییر موازنه قدرت به نفع تهران است؛ جایی که ابزارهای نظامی و ژئوپلیتیکی ایران، آمریکا را به عقب‌نشینی واداشته و روایت «فشار حداکثری» را عملاً بی‌اعتبار کرده است.

نورنیوز-گروه سیاسی: اعلام رسمی تعلیق تحریم‌های نفتی ایران از سوی وزیر خزانه‌داری آمریکا، بیش از آنکه یک تصمیم تاکتیکی باشد، یک اعتراف راهبردی به ناکامی سیاست‌های واشینگتن است. این اقدام، در شرایطی صورت گرفته که آمریکا نه‌تنها در میدان نتوانسته اهداف خود را محقق کند، بلکه ابزار تحریم را نیز از کارآمدی انداخته است.

نکته کلیدی آن است که این عقب‌نشینی در پوشش ادبیات کنترل بازار و مدیریت قیمت نفت بیان می‌شود، اما واقعیت، شکست در تحمیل اراده سیاسی به ایران است. وقتی کشوری پس از دهه‌ها تحریم، ناگزیر به تعلیق همان ابزار می‌شود، این نه «تنظیم بازار»، بلکه عقب‌نشینی از یک راهبرد شکست‌خورده است.

ناکامی در هرمز؛ فروپاشی اجماع منطقه‌ای

یکی از اهداف مهم آمریکا، بازگشایی و کنترل تنگه هرمز با همراهی کشورهای وابسته به نفت خلیج فارس بود؛ هدفی که به‌طور کامل محقق نشد. واشینگتن حتی نتوانست حداقل اجماع منطقه‌ای برای پیشبرد این پروژه ایجاد کند.

این شکست، نتیجه مستقیم قدرت ژئوپلیتیکی ایران در این گلوگاه حیاتی انرژی است. ایران با اتکا به موقعیت راهبردی خود و توان بازدارندگی، عملاً هزینه هرگونه اقدام یک‌جانبه را برای آمریکا و متحدانش افزایش داد.

در چنین شرایطی، آمریکا نه‌تنها از اقدام نظامی مؤثر بازماند، بلکه در حوزه دیپلماتیک نیز نتوانست ائتلافی پایدار شکل دهد؛ امری که نشان‌دهنده فرسایش نفوذ این کشور در معادلات انرژی منطقه است.

بازار انرژی؛ میدان پیروزی بدون مازاد نفت

اظهارات رسمی مقامات ایرانی مبنی بر نبود نفت مازاد برای عرضه، یک واقعیت مهم را آشکار می‌کند: ایران بدون نیاز به امتیاز جدید، پیشاپیش فروش نفت خود را تثبیت کرده است.

این بدان معناست که اقدام آمریکا در تعلیق تحریم‌ها، نه برای تسهیل فروش نفت ایران، بلکه صرفاً برای مدیریت روانی بازار و مهار افزایش قیمت‌ها انجام شده است. به بیان دیگر، واشینگتن در موقعیتی قرار گرفته که حتی بدون وجود مازاد عرضه از سوی ایران، ناچار به ارسال سیگنال کاهش فشار شده است.

این وضعیت نشان می‌دهد که راهبرد ایران در استفاده از ابزارهای ژئوپلیتیکی و اثرگذاری بر بازار انرژی، به‌گونه‌ای بوده که آمریکا را به واکنش انفعالی وادار کرده است.

از فشار حداکثری تا امتیاز اجباری

راهبرد «فشار حداکثری» که قرار بود ایران را به عقب‌نشینی وادارد، اکنون به نقطه‌ای رسیده که خود آمریکا مجبور به اعطای امتیاز شده است. اجازه فروش آزادانه نفت‌های موجود و ایجاد امکان درآمد میلیاردی برای ایران، مصداق روشن این تغییر معادله است.

این امتیاز نه از مسیر مذاکره، بلکه در نتیجه مقاومت و تغییر موازنه در میدان حاصل شده است. آمریکا که تصور می‌کرد ابزار نظامی مکمل تحریم خواهد بود، اکنون با واقعیتی معکوس مواجه شده: شکست در میدان، به تضعیف ابزار تحریم انجامیده است.

در چنین شرایطی، حتی تأکید مقامات آمریکایی بر «موقتی بودن» این تصمیم نیز نمی‌تواند اصل واقعیت را پنهان کند؛ اینکه واشینگتن برای مهار پیامدهای شکست خود، به اقدامات حداقلی و روانی روی آورده است.

تحولات اخیر نشان می‌دهد که ایران توانسته با ترکیب هوشمندانه ابزارهای نظامی، ژئوپلیتیکی و اقتصادی، موازنه‌ای جدید در بازار انرژی ایجاد کند. این موازنه، آمریکا را از موقعیت تهاجمی به موقعیت تدافعی سوق داده است.

تعلیق تحریم‌ها، در این چارچوب، نه یک انتخاب بلکه یک اجبار برای مدیریت بحران ناشی از افزایش قیمت انرژی و ناکامی در میدان است. به بیان دقیق‌تر، این اقدام نماد انتقال ابتکار عمل از واشینگتن به تهران است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
نیکزاد: 1405 سال رشد و رونق کشور است
قیمت طلای جهانی امروز شنبه 1 فروردین 1405 / سقوط بی‌سابقه اونس طلا
تأکید بر حفظ جریان پروازی کشور در شرایط ویژه
حملات مقاومت عراق علیه پایگاههای آمریکا در این کشور و منطقه
هند به دنبال نفت ایران است
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم شهادت سخنگوی سپاه را تسلیت گفت
فعالیت شبانه‌روزی گشت‌های ویژه پلیس در محلات
تقویت توان امدادی شهرها در جنگ رمضان
چتر باران بر سر استان‌ها
پیگیری مجلس برای تصویب قانون حمایت از ایثارگران جنگ رمضان
سریلانکا: اجازه استقرار جنگنده‌های آمریکا را در خاکمان ندادیم
تشییع پیکر سردار شهید علی‌محمد نائینی در مصلای امام خمینی(ره)
تبریک عید فطر کریستیانو رونالدو به مسلمانان + عکس
ادامه حملات هوایی امریکایی -صهیونی در تهران، اصفهان، کرج و شهرری
عمار حکیم: تجاوز به ایران توجیه‌ناپذیر است
موج 70 ام عملیات وعده صادق 4/ پرتاب دو موشک بالستیک به سمت پایگاه نظامی دیگو گارسیا
ترافیک سنگین در محورهای شمالی
ادعای رسانه کره جنوبی درباره مذاکره با ایران بر سر تنگه هرمز
برای شهید حاج علی شمخانی(ره) / پا برای چه می خواهم؟ من در مبارزه با دشمن سر دارم
جنگ با ایران نتیجه محاسبه غلط ترامپ بود
این عقب نشینی تاکتیکی است یا اعتراف به شکست زود هنگام
نابودی بودجه 200 میلیاردی آمریکا در جنگ با ایران
زمین‌لرزه 4 ریشتری فیروزان نهاوند را لرزاند
27 حمله موشکی و پهپادی مقاومت عراق به پایگاه‌های دشمن
تشییع پیکر وزیر اطلاعات و خانواده‌اش در قم برگزار شد
در ماه رمضان، جلوه‌های بزرگی از نصرت الهی را دیدیم
اعلام برنامه فعالیت متروی تهران در نوروز 1405
ولایتی: جهان پس از بحران به سمت نظم چندقطبی می‌رود
به نوروز بگویید بیاید
فراخوان جذب داوطلبان برای کمک به آسیب‌دیدگان «جنگ رمضان»
انتظارات تورمی در آمریکا به 5.2 درصد رسید
دیدار فرستاده ویژه چین در امور خاورمیانه با سفیر ایران در پکن
تاکید وزیر اقتصاد بر تقویت بنیان‌های اقتصاد مقاومتی در سال 1405
آمریکا؛ گروگان جنگ‌های سفارشی اسرائیل
نظم آنگلوساکسونی، کانون اضطراب ژئوپلیتیکی تاریخی ایران (قسمت دوم)
اقامه نماز عید سعید فطر در مصلای تهران
برد موشک‌های ایران نسبت به قبل بیشتر شده است
گوترش: هیات صلح آمریکا راهکار موثری برای مدیریت بحران‌ها نیست
آمریکا مجوز 30 روزه برای معافیت فروش نفت ایران صادر کرد
ذخایر موشک‌های پاتریوت در اروپا تخلیه شد
تحقق وعده دولت به مادران؛ توزیع «کارت امید مادر» وارد فاز اجرایی شد
خدمات‌رسانی شرکت اتوبوسرانی تهران در عید سعید فطر از 15 نقطه پایتخت
درب‌های مصلی تهران از ساعت 6:30 به روی نمازگران باز می‌شود
عراقچی: ایران به دنبال «آتش‌بس» نیست
مقاومت اسلامی لبنان از حمله موشکی به پایگاه نظامی رژیم صهیونیستی خبر داد
مصر درباره افراط گرایی رژیم اسرائیل هشدار داد
پایگاه «دیه‌گو گارسیا» در اقیانوس هند هدف حملات موشکی ایران قرار گرفت
خسارت 800 میلیون دلاری حملات ایران به پایگاه‌های مورد استفاده آمریکا
قالیباف: سال جدید سال پیروزی ملت ایران و شکست دشمنان است
احتمال استیضاح ترامپ پیش از پایان دوره دومش