×
بین الملل
شناسه خبر : 303767
تاریخ انتشار : جمعه 1404/12/29 ساعت 19:06
تحلیلگر تونسی: جنگ ایران، معادلات قدرت جهانی را بازتعریف می‌کند

تحلیلگر تونسی: جنگ ایران، معادلات قدرت جهانی را بازتعریف می‌کند

یک تحلیلگر تونسی تاکید کرد: رویارویی با ایران، یک آزمون جدید برای حدود قدرت آمریکا و توانایی نظام بین‌المللی برای مهار درگیری‌ها در منطقه‌ای است که علی‌رغم همه تحولات، همچنان یکی از مهم‌ترین کلیدهای ثبات جهانی است.

نورنیوز- گروه بین الملل: «لطفی العبیدی» تحلیلگر تونسی در این باره نوشت: در تاریخ جنگ‌های بزرگ، قدرت‌های بزرگ اغلب پیروزی را اعلام می‌کنند، پیش از آنکه نتایج نبرد در عرصه واقعیت آشکار شود. برتری نظامی واضح به نظر می‌رسد و رهبری سیاسی به سرعت در صدد تصویرسازی درگیری به عنوان پایان‌یافته یا به طور قطعی تعیین‌شده برمی‌آید. اما واقعیت ثابت می‌کند که جنگ‌ها به ندرت تنها با نتایج مستقیم نظامی سنجیده می‌شوند و به ندرت به اعلامیه‌های سیاسی خلاصه می‌شوند.

العبیدی افزود: جنگ‌ها فراتر از هر انتظاری می‌روند و فصول خود را بر اساس منطق خاص خود، دور از برنامه واشنگتن یا تمایلات رئیس‌جمهور شتاب‌زده آن، می‌نویسند.

این تحلیلگر تونسی تاکید کرد: در جهانی که قدرت نظامی با رسانه، اقتصاد و ائتلاف‌های بین‌المللی در هم تنیده شده است، جنگ به یک درگیری پیچیده تبدیل می‌شود که هم در میدان نبرد و هم در ذهن‌ها، بازارها و تریبون‌های روایت سیاسی جریان دارد. از این منظر، رویارویی جاری میان آمریکا و اسرائیل از یک سو، و ایران از سوی دیگر، بیش از یک رویارویی نظامی در خاورمیانه است و این یک آزمون پیچیده از حدود قدرت آمریکا و توانایی نظام بین‌المللی برای مدیریت درگیری‌ها در مرحله‌ای است که توازن نفوذ جهانی در حال تغییر است.

العبیدی همچنین نوشت: در روزهای نخست تشدید تنش، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا تصویری واضح ارائه داد مبنی بر اینکه کشورش به پیروزی سریعی بر ایران دست یافته است. اما واقعیت‌های بعدی کمتر با این روایت همخوانی داشت و رئیس‌جمهوری که پایان جنگ را اعلام کرده بود، ناگزیر شد از متحدان اروپایی خود و حتی چین بخواهد که برای تأمین امنیت ناوبری در تنگه هرمز، یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های استراتژیک انرژی جهان، کمک کنند.

تحلیلگر تونسی تاکید کرد: این تناقض بین گفتمان پیروزی و نیاز به حمایت بین‌المللی، نمایانگر یک پارادوکس اساسی در جنگ‌های مدرن است: اعلام پیروزی لزوماً به معنای پایان جنگ نیست و تاریخ معاصر نمونه‌های فراوانی از این پارادوکس به دست می‌دهد. در عراق و افغانستان، عملیات نظامی با پیروزی‌های سریع آغاز شد، اما بعدها به درگیری‌های طولانی و پیچیده‌ای تبدیل شد که پرسش‌های اساسی را در مورد حدود قدرت نظامی دوباره مطرح کرد.

به گفته این تحلیلگر تونسی، پرسش‌های مطرح شده امروز در مورد جنگ آمریکا و اسرائیل با ایران، به ویژه با توجه به نشانه‌های متعدد مبنی بر اینکه درگیری ممکن است پیچیده‌تر از آنچه واشنگتن در ابتدا پیش‌بینی کرده بود باشد، مشروع به نظر می‌رسد. یکی از برجسته‌ترین این نشانه‌ها مربوط به تنگه هرمز است.

لطفی العبیدی خاطرنشان کرد: بسته شدن تنگه یا مختل شدن ناوبری در آن، حتی به طور جزئی، اقتصاد جهانی را با یک بحران واقعی انرژی روبرو می‌کند، زیرا بخش قابل توجهی از صادرات جهانی نفت از آن عبور می‌کند. افزایش قیمت نفت و نوسانات در بازارهای مالی در روزهای اخیر، حجم نگرانی جهانی از ادامه تشدید تنش را منعکس می‌کند و تأیید می‌کند که هرگونه رویارویی نظامی در خلیج فارس، مسأله‌ای صرفاً منطقه‌ای باقی نمی‌ماند، بلکه فوراً به یک مسأله اقتصادی جهانی تبدیل می‌شود.

این تحلیلگر تونسی خاطرنشان کرد: با این حال، جنگ تنها در میدان نظامی رخ نمی‌دهد. همزمان با عملیات نظامی، دولت آمریکا در حال جنگ دیگری است که اهمیت آن کمتر نیست: جنگ کنترل روایت رسانه‌ای. در این چارچوب، تهدیدات «برندان کار»، رئیس کمیسیون فدرال ارتباطات آمریکا، مبنی بر لغو مجوز شبکه‌های تلویزیونی که به گفته او «اخبار جعلی» را در مورد جنگ منتشر می‌کنند، بحث گسترده‌ای را در آمریکا برانگیخت و اگرچه کارشناسان حقوقی تأکید کردند که چنین اقداماتی از نظر عملی تقریباً غیرممکن است، اما پیام سیاسی روشن بود: دولت به دنبال کنترل روایت رسانه‌ای جنگ است.

لطفی العبیدی تاکید می‌کند: این تنش بین قدرت و رسانه نیز پارادوکس دیگری را آشکار می‌کند: پیروزی‌های نظامی قاطع معمولاً برای تثبیت آنها در آگاهی عمومی نیازی به نظارت رسانه‌ای ندارند. هنگامی که نتایج قاطع هستند، واقعیت‌های میدانی روایت خود را تحمیل می‌کنند. اما هنگامی که شکاف میان گفتمان سیاسی و واقعیت میدانی افزایش می‌یابد، کنترل روایت به بخشی از مدیریت جنگ تبدیل می‌شود. با این حال، درگیری جاری را نمی‌توان تنها از طریق رابطه بین رسانه و سیاست در واشنگتن درک کرد.

وی افزود: جنگ کنونی در منطقه‌ای در جریان است که دهه‌هاست یکی از مهم‌ترین صحنه‌های رقابت بین‌المللی محسوب می‌شود و خاورمیانه، با منابع انرژی و گذرگاه‌های استراتژیک خود، همواره نقطه تلاقی قدرت‌های بزرگ، از ایالات متحده گرفته تا روسیه و چین، بوده است. بنابراین، هرگونه رویارویی نظامی در آن، پیامدهایی فراتر از مرزهای منطقه دارد. در این چارچوب، ایران به دنبال تثبیت قواعد جدید بازدارندگی از طریق شبکه نفوذ منطقه‌ای خود در یمن، عراق و لبنان است، در حالی که اسرائیل تلاش می‌کند این نفوذ را کاهش دهد، بدون اینکه بخواهد درگیر یک جنگ تمام عیار با کل محور شود. اما آمریکا خود را در برابر یک معادله پیچیده می‌یابد: چگونه نفوذ سنتی خود را در منطقه حفظ کند، در حالی که نظام بین‌المللی به سمت تعدد بیشتر مراکز قدرت حرکت می‌کند.

لطفی العبیدی تاکید کرد: این تحول در نظام بین‌المللی، یک بُعد اضافی به درگیری می‌بخشد؛ چرا که روسیه و چین از نزدیک تحولات را زیر نظر دارند و در پی گسترش حضور اقتصادی و سیاسی خود در منطقه هستند و از هرگونه مشغولیت طولانی‌مدت آمریکا بهره می‌برند. بدین ترتیب، مناقشه منطقه‌ای به تدریج به آزمونی گسترده‌تر برای توانایی قدرت‌های بزرگ در مدیریت بحران‌ها در جهانی تبدیل می‌شود که در آن دیگر سلطه تک‌جانبه، مانند دوران پس از پایان جنگ سرد، واضح نیست.

نویسنده تونسی خاطرنشان کرد: می‌توان تردید اروپا در مشارکت کامل در ائتلاف دریایی پیشنهادی واشنگتن برای حفاظت از ناوبری در خلیج فارس را درک کرد. زیرا کشورهای اروپایی، علیرغم اتحاد سنتی خود با آمریکا، نسبت به جنگی که ممکن است به یک درگیری طولانی و پرهزینه از نظر سیاسی و اقتصادی تبدیل شود، محتاط‌تر به نظر می‌رسند و تمامی این عوامل، سخن گفتن از پایان سریع جنگ را دشوار می‌سازد.
العبیدی تصریح کرد: درگیری‌های مدرن تنها با تخریب اهداف نظامی یا دستیابی به برتری موقت میدانی تعیین نمی‌شوند، بلکه با توانایی طرفین در مدیریت شبکه‌ای پیچیده از توازن‌های سیاسی، اقتصادی و دیپلماتیک تعیین می‌شوند.

براساس این تحلیل، رویارویی کنونی یک حقیقت اساسی در سیاست بین‌الملل معاصر را آشکار می‌سازد: قدرت نظامی، با وجود اهمیتش، دیگر به تنهایی برای دستیابی به اهداف استراتژیک کافی نیست و جنگ‌های امروز به همان اندازه که در میدان نبرد تعیین می‌شوند، در بازارهای جهانی، در رسانه‌ها و در توانایی کشورها برای ایجاد اتحاد و مدیریت بحران‌ها نیز تعیین می‌شوند.

به همین دلیل، جنگ با ایران بیش از یک رویارویی نظامی گذرا به نظر می‌رسد و این یک آزمون جدید برای حدود قدرت آمریکا و توانایی نظام بین‌المللی برای مهار درگیری‌ها در منطقه‌ای است که علی‌رغم همه تحولات، همچنان یکی از مهم‌ترین کلیدهای ثبات جهانی است.

نویسنده تونسی در پایان خاطرنشان می‎کند: نتیجه نهایی این آزمون نه تنها آینده خاورمیانه را تعیین خواهد کرد، بلکه ممکن است به ترسیم مشخصات نظام بین‌المللی در سال‌های آینده نیز کمک کند.


اخبار مرتبط
تزلزل در تصور برتری نظامی آمریکا پس از تحولات اخیر منطقه
چهارشنبه 1405/02/23 ساعت 18:26
راشاتودی:
تزلزل در تصور برتری نظامی آمریکا پس از تحولات اخیر منطقه
شبکه خبری راشاتودی در تحلیلی نوشت حمله آمریکا و اسرائیل به ایران و پیامدهای آن، تنها یک بحران منطقه‌ای نیست، بلکه رویدادی است که آسیب‌پذیری اقتصاد جهانی، محدودیت‌های قدرت نظامی آمریکا و محاسبات راهبردی قدرت‌هایی مانند چین را آشکار کرده و پرسش‌های جدی درباره ساختار آینده نظام بین‌الملل ایجاد کرده است.
تونسی‌ها علیه رژیم صهیونیستی به پا خواستند
شنبه 1405/01/22 ساعت 19:24
تونسی‌ها علیه رژیم صهیونیستی به پا خواستند
مردم تونس امروز در محکومیت عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی دست به تظاهرات گسترده زدند.
جهان در سراشیبی جنگ جهانی انرژی قرار گرفت
جمعه 1404/12/29 ساعت 17:48
رسانه چینی نوشت:
جهان در سراشیبی جنگ جهانی انرژی قرار گرفت
رسانه چینی نوشت: با گذشت حدود 20 روز از آغاز حملات مشترک ایالات متحده آمریکا و اسرائیل علیه ایران، این درگیری‌ها وارد مرحله‌ای تازه و نگران‌کننده شده است؛ مرحله‌ای که با هدف قرار گرفتن زیرساخت‌های حیاتی انرژی، پیامدهایی فراتر از منطقه و در مقیاس جهانی به همراه دارد.
مخالفت سریلانکا با استقرار جنگنده‌های مسلح آمریکا برای حمله به ایران
جمعه 1404/12/29 ساعت 17:21
مخالفت سریلانکا با استقرار جنگنده‌های مسلح آمریکا برای حمله به ایران
دولت سریلانکا با فرود جنگنده‌های مسلح آمریکا در خاک خود برای حمله به منافع ایران مخالفت کرد.
نظرات

آخرین اخبار
راز طول عمر در وزنه‌ها؛ ورزش قدرتی عمر را افزایش می‌دهد
هشدار برای کلاهبرداری به نام سریال «وحشی»
مرگ 5 آمریکایی در هر ساعت به علت آلودگی خودروها
سفر در اروپا مختل شد!
شمار شهدای لبنان از 4250 نفر گذشت
پزشکیان: آمریکا به تفاهم نامه پایبند باشد، ما هم به تعهداتمان عمل می‌کنیم
حدادعادل: رابطه مردم و رهبری با معیارهای غربی قابل فهم نیست
گفت‌وگوی تلفنی اردوغان و مرتس
تیراندازی نظامیان اسرائیل به معترضان سوری در درعا
برخورد پهپاد با هواپیمای مسافربری در آسمان نیویورک
ادعای ترامپ: نشست دوحه شاید مهم باشد
ارتش جزئیات برنامه‌های مراسم بدرقه رهبر شهید را اعلام کرد
حمایت ویژه بنیاد ملی علم ایران از زنان و مادران پژوهشگر
روحانی: رهبر شهید در برابر بزرگ‌ترین فشارها ایستادگی کرد
شکست حقوقی ترامپ در پرونده رسوایی جنسی
سازمان ملل: اختلافات لبنان و اسرائیل باید پشت میز مذاکره حل شود
دایی فرزندان رهبر شهید: مردم برای دختر دوم رهبر شهید دعا کنند
معاون سیاسی نیروی دریایی سپاه در سانحه رانندگی جان باخت
پایان رؤیای سامورایی‌ها؛ برزیل با بازگشتی تماشایی صعود کرد
غریب‌آبادی: تنگه هرمز دیگر به وضعیت سابق بازنخواهد گشت
تنگه هرمز روی میز ناتو؛ رایزنی استارمر و دبیرکل ناتو در لندن
راز پیراهن 9 میلیون دلاری مارادونا فاش شد
پنالتی‌های سرنوشت‌ساز؛ گل‌گهر آخرین بلیت آسیا را گرفت
جزئیات فعالیت بانک‌ها در مراسم رهبر شهید
مخبر: شهید لاریجانی زبان گویای عقلانیت راهبردی جمهوری اسلامی بود
دیدار مکرون و سلطان عمان در کاخ الیزه
نور ویدئو | تحول قضایی ؛ از مطالبه تا واقعیت
برد نفس‌گیر ایران مقابل سوریه در انتخابی جام‌جهانی بسکتبال
بقائی: فعلاً هیچ مذاکره‌ای با آمریکا در کار نیست
130 هزار گواهینامه مهارتی فرهنگ و هنر صادر شد
چرا برقراری آتش بس، آغاز نبرد بر سر تنگه هرمز را کلید زده؟
لبنان زیر آتش؛ با وجود توافق، اسرائیل 10 نفر را به شهادت رساند
عارف: بحران بانک‌ها از ضعف امنیت سایبری شروع شد
پاسخ قاطع ایران به ادعای مکرون
پشت‌پرده خرید جنجالی اف-35 از آمریکا
ایران ادعای ترامپ درباره نشست دوحه را رد کرد
لگدکوب شدن غرور ملی در آمریکا
قتل مادربزرگ برای تأمین هزینه عروسی مجلل
نخبگان اجازه ندهند تفرقه جای همبستگی ملی را بگیرد
آمار آسیایی‌ها در جام جهانی؛ ایران بدشانس‌ترین
بازدید رئیس‌جمهور از پژوهشکده صنایع غذایی و فرآورده‌های کشاورزی سازمان ملی استاندارد
دیوان عالی آمریکا دست ترامپ را بازتر کرد
نورویدئو | تنگه هرمز ؛ کره‌ای که باز می شود یا محکم تر
آماده‌باش 1000 مدرسه تهران برای مراسم تشییع رهبر شهید
روسیه: «مسیر ترامپ» با مخالفت ایران و چین مواجه می‌شود
آمریکا بخشی از تحریم‌های مرتبط با روسیه را لغو کرد
واکنش مسکو به قانون هسته‌ای فنلاند
نخست‌وزیر عراق به اسلام‌آباد دعوت شد
دعوت از پزشکان داوطلب برای خدمت در مراسم تشییع قائد امت
کاتس: با سنتکام برای عدم عقب‌نشینی از غزه، لبنان و سوریه توافق کردیم