×
سیاسی
شناسه خبر : 303713
تاریخ انتشار : جمعه 1404/12/29 ساعت 15:06
چرا حمله به زیر ساختهای انرژی معادلات جنگ را تغییر داد؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

چرا حمله به زیر ساختهای انرژی معادلات جنگ را تغییر داد؟

تحولات 48 ساعت اخیر نشان می‌دهد جنگ از چارچوب‌های کلاسیک خارج شده و به عرصه‌ای چندلایه از تقابل نظامی، اقتصادی و ادراکی وارد شده است؛ جایی که شکاف آمریکا و اسرائیل، ابتکار عمل ایران و تلاطم بازار انرژی، آینده بحران را پیچیده و پیش‌بینی‌ناپذیر کرده است.

نورنیوز-گروه سیاسی: تحولات ۴۸ ساعت گذشته در میدان جنگ را نمی‌توان صرفاً در چارچوب یک تصاعد مقطعی بحران تحلیل کرد؛ آنچه در حال وقوع است، نشانه‌هایی از تغییر فاز در منطق راهبری جنگ و جابه‌جایی تدریجی مرکز ثقل تصمیمات راهبردی است. مجموعه‌ای از رخدادها شامل حملات هماهنگ به زیرساخت‌های انرژی در خلیج فارس تا پاسخ‌های چندلایه ، اثرگذار و مستمر ایران حاکی از آن است که جنگ وارد مرحله‌ای شده که دیگر با الگوهای کلاسیک «کنترل از بالا» قابل مدیریت نیست.

بین‌المللی شدن بحران و تغییر میدان نبرد

در این میان، حمله رژیم صهیونیستی به میدان گازی پارس جنوبی و حواشی سیاسی و امنیتی آن پیامی چندوجهی در سطح ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیک داشت. این اقدام رژیم صهیونیستی که ترامپ مدعی شد بدون هماهنگی با آمریکا بوده و البته دیگر تکرار نمی شود، عملاً سطح بحران را به سرعت بین المللی کرد و بازیگران ثالث را نیز ناخواسته به دایره تنش کشاند. از منظر راهبردی، چنین اقدامی نه‌تنها هزینه‌های منطقه‌ای جنگ را افزایش می‌دهد، بلکه ریسک بی‌ثباتی در بازارهای جهانی انرژی را به‌طور تصاعدی بالا می‌برد. رخدادی که به صورت طبیعی نباید برای آمریکا مطلوبیت داشته باشددر مقابل، پاسخ ایران که دامنه آن فراتر از یک واکنش نمادین بود،نشان داد که تهران از فاز پاسخگویی صرف عبور کرده و گام در مسیر «قاطعیت هشدار دهنده» گذاشته است. هدف‌گیری زیرساخت‌های انرژی در منطقه، بیش از آنکه صرفاً یک اقدام تلافی‌جویانه باشد، تلاشی برای بازتعریف معادله هزینه-فایده در ذهن تصمیم‌گیران طرف مقابل است. افزایش ناگهانی قیمت نفت نیز مؤید این واقعیت است که میدان اصلی این جنگ، دیگر صرفاً جغرافیای نظامی نیست، بلکه بازارهای جهانی و ادراکات اقتصادی نیز به میدان اصلی نبرد تبدیل شده‌اند.

اختلال در انسجام آمریکا و شکاف با اسرائیل

در چنین شرایطی، نشانه‌های فزاینده‌ای از اختلال در انسجام راهبردی آمریکا قابل مشاهده است. واشنگتن که با یک «طرح اولیه» و تصویر سازی از چشم انداز جنگ سریع،محدود و تمیز وارد این بحران شد، اکنون و با شگفتی های نظامی، امنیتی و اجتماعی که ایران پیش روی او قرار داده با فقدان سناریوهای جایگزین مواجه شده و این کشور را که با فریب رژیم صهیونیستی وارد جنگ شد در برابر تحولات غیرقابل پیش‌بینی آچمز کرده است. فروپاشی فرضیات اولیه از جمله تصور تأثیرگذاری اقدامات شوک‌آور بر ساختار تصمیم‌گیری ایران باعث شده که ایالات متحده به‌تدریج ابتکار عمل را به بازیگری واگذار کند که اهدافش الزاماً همسو با منافع بلندمدت واشنگتن نیست.در این چارچوب، رفتار اسرائیل بیش از آنکه در خدمت پایان سریع بحران باشد، به سمت پیچیده سازی، فرسایشی‌سازی جنگ و تخریب زیرساخت‌های حیاتی ایران متمایل است. این رویکرد، اگرچه ممکن است در کوتاه‌مدت مزیت‌های تاکتیکی ایجاد کند، اما در سطح راهبردی، ریسک‌های قابل‌توجهی برای ثبات منطقه، جایگاه آمریکا در میان همپیمانان و حتی موقعیت داخلی ترامپ به همراه دارد. شکاف پنهان میان اهداف دو متحد، اکنون به یکی از متغیرهای تعیین‌کننده در مسیر آینده بحران تبدیل شده است.

دیپلماسی تحریمی، زمان و بازی امتیازات

از سوی دیگر، تحرکات اخیر در حوزه سیاست تحریمی، نشانه‌ای از تغییر تدریجی در محاسبات واشنگتن است. طرح احتمال کاهش یا تعلیق برخی محدودیت‌های نفتی ولو به‌صورت محدود و هدفمند بیش از آنکه یک چرخش راهبردی کامل باشد، بیانگر تلاش برای مدیریت پیامدهای ناخواسته جنگ، به‌ویژه در بازار انرژی و آن هم از سر ناچاری و استیصال است. این اقدام را که نوعی «تنفس تاکتیکی» است در حقیقت تلاشی منفعلانه برای خرید زمان و کاهش فشارهای اقتصادی برای عدم پذیرش رسمی شکست در اهداف اولیه است. در سوی مقابل، ایران به‌وضوح نشان داده که بازگشت به وضعیت پیش از جنگ را نمی‌پذیرد. از منظر تهران، هرگونه توقف درگیری بدون تغییر ملموس در ساختار تحریم‌ها، تنبیه متجاوزان و پرداخت غرامت به معنای تثبیت یک وضعیت شکننده و مستعد بحران‌های آتی خواهد بود. به همین دلیل، ایران تلاش دارد از اهرم‌های به‌دست‌آمده به‌ویژه تأثیرگذاری بر امنیت انرژی برای دستیابی به امتیازات پایدار استفاده کند. با این حال، پیچیدگی اصلی در اینجاست که آمریکا و رژیم صهیونیستی آشکارا به مرحله شکاف در اهداف رسیده اند.
ترامپ با محدودیت‌های زمانی ، سیاسی و اقتصادی جدی مواجه‌است و نتانیاهو بدون توجه به این وضعیت در تلاش است تا حتی به قیمت نابودی آینده سیاسی رییس جمهور متوهم آمریکا حداکثر ضربه را به دشمن دیرینه خود وارد کند.
در ایالات متحده، تصمیم‌گیری درباره ادامه یا پایان جنگ، به‌شدت تحت تأثیر ملاحظات داخلی و ضرورت حفظ تصویر «پیروزی» قرار دارد. هرگونه عقب‌نشینی آشکار، بدون روایت‌سازی مناسب، می‌تواند هزینه‌های سیاسی قابل‌توجهی به همراه داشته باشد. در مقابل، ایران با اراده جدی به دنبال تداوم فشار برای کسب امتیازات بیشتر و پرهیز از ورود به یک چرخه فرسایشی است .در این میان، عامل زمان به یک متغیر راهبردی تعیین‌کننده تبدیل شده است. فرآیندهای احتمالی برای مدیریت بحران از میانجی گری یا اقدامات بین المللی نیازمند بازه‌ای هستند که لزوماً با تقویم سیاسی بازیگران هم‌خوانی ندارد. ترامپ همانگونه که با خطای محاسباتی وارد جنگ شد و در تله نتانیاهو گرفتار آمد اگر در تنظیم زمان‌بندی خروج از بحران نیز به مسیر قبلی ادامه دهد، فرصت‌های خروج را از بین برده و در مسیر تشدید تنش قرار می گیرد. عقب نشینی معنا دار ترامپ نسبت به هدف قراردادن زیر ساخت های انرژی ایران نشانه مهمی است که باید برای مدل سازی شرایط آینده از آن بهره برداری شود، برای واشنگتن، تداوم مسیرهای تهاجمی نه‌تنها مزیت راهبردی تولید نمی‌کند، بلکه آن را در یک وضعیت «دو سر باخت» عمیق‌تر فرو می‌برد. هر گام در جهت تشدید، یا هزینه‌های اقتصادی و امنیتی را افزایش می‌دهد، یا در صورت عقب‌نشینی، به فرسایش اعتبار بازدارندگی منجر می‌شود. در چنین شرایطی، اتکای بیش از حد به محاسبات و توصیه‌های بازیگرانی با دستورکار متفاوت، خود به یک خطای ساختاری تبدیل شده است. عدم تفکیک میان هم‌راستایی تاکتیکی و واگرایی راهبردی، اکنون پیامدهای خود را نشان می‌دهد جایی که تصمیمات اولیه، بیش از آنکه بر مبنای ارزیابی دقیق منافع بلندمدت اتخاذ شده باشد، متأثر از شتاب بحران و اعتماد به راهبردهای بیرونی بوده است. این همان نقطه‌ای است که اگر به آن توجه نشود، هزینه‌های انتخاب‌های گذشته را در کوتاه مدت و به صورت تصاعدی بر فضای تصمیم‌سازی امروز که باید به سرعت انجام شود حاکم کرده و امکان خروج از بحران را برای ترامپ بشدت محدود خواهد کرد.
 


اخبار مرتبط
عادی شدن جریان انرژی از خلیج‌فارس 6 ماه زمان می برد
جمعه 1404/12/29 ساعت 19:09
رئیس آژانس بین‌المللی انرژی:
عادی شدن جریان انرژی از خلیج‌فارس 6 ماه زمان می برد
رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد عادی شدن جریان انرژی از خلیج‌فارس، ممکن است حداقل 6 ماه طول بکشد.
حمله به جزیره خارک نوعی خودکشی است
جمعه 1404/12/29 ساعت 15:40
هریسون مان
حمله به جزیره خارک نوعی خودکشی است
براساس گزارش‌ها دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده در حال بررسی تصرف جزیره خارک ایران است، جزیره‌ای که او آن را «جواهر تاج» ایران می‌نامد؛ زیرا پایانه‌ای در آن قرار دارد که حدود 90 درصد صادرات نفت ایران از طریق آن انجام می‌شود.
آینده بازار انرژی در گرو مدت و شدت درگیری در غرب آسیا
جمعه 1404/12/29 ساعت 09:14
آینده بازار انرژی در گرو مدت و شدت درگیری در غرب آسیا
یک تحلیلگر بازار انرژی با اشاره به اینکه بازار جهانی نفت و گاز در مرحله بی ثباتی ناشی از تحولات ژئوپلیتیکی شده است، معتقد است: آینده بازار انرژی در بلندمدت به این 2 عامل مدت و شدت درگیری نظامی در منطقه غرب آسیا و بازگشت امنیت به مسیرهای حمل‌ونقل انرژی بستگی دارد.
پارس جنوبی، نقطه آغاز یا پایان بحران؟
پنج‌شنبه 1404/12/28 ساعت 17:35
نورنیوز بررسی می‌کند
پارس جنوبی، نقطه آغاز یا پایان بحران؟
جنگ تحمیلی نهم اسفند 1404 علیه ایران، با حمله هماهنگ آمریکا و رژیم صهیونیستی به زیرساخت‌های حیاتی انرژی، از جمله میدان راهبردی پارس جنوبی، وارد فاز تازه‌ای شد. این اقدامات بخشی از تاکتیک «تشدید - تنش‌زدایی» دشمن برای کنترل رفتار ایران و کاهش بازدارندگی است؛ اقدامی که بدون پاسخ هوشمندانه، می‌توانست به فروپاشی موازنه قدرت و خسارات گسترده اقتصادی منجر شود.
نظرات

آخرین اخبار
دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا خواستار توقف فوری درگیری‌ها در لبنان شد
تعلیق فعالیت‌های فرودگاه بن گوریون
تأکید معاون حقوقی رئیس‌جمهور بر انسجام ملی و بهره‌گیری حقوقی از مستندات جنگ رمضان
دیده‌بان حقوق بشر خواستار ممنوعیت فروش سلاح به رژیم صهیونیستی شد
پلاک سپهبد شهید سید عبدالرحیم موسوی همراه دست نوشته‌ای از جنس عرفان
آغاز به کار مجدد مسیر ریلی تهران - مشهد با راه اندازی مسیر بهرام – ری
اوکراین با آتش‌بس موقت موافقت کرد
تلگراف: کاخ سفید می‌خواهد هر چه زودتر به درگیری با ایران پایان دهد
سپاه: در ساعات آتش‌بس تا این لحظه مطلقا هیچ پرتابی به سوی هیچ یک از کشورها صورت نگرفته است
ورود تیم مذاکره‌کننده ایرانی به اسلام‌آباد پاکستان کذب است
پیام تسلیت معاون اول رئیس‌جمهور در پی شهادت دکتر کمال خرازی
فرماندهی نیروی دریایی سپاه: مدیریت تنگه هرمز وارد مرحله‌ی جدیدی شده‌ است
پوتین اعلام آتش‌بس کرد
دکتر سید کمال خرازی به شهادت رسید
تماس تلفنی وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و آلمان
آخرین وضعیت حجم آب سدهای تهران و البرز
هشدار قالیباف: زمان رو به اتمام است
اجرای عملیات بازسازی خط آهن بهرام- ری
استارمر: حمله اسرائیل به لبنان اشتباه است و باید متوقف شود
دستگیری عامل ارسال اطلاعات حساس نظامی به شبکه معاند
سازمان ملل: اکنون زمان دیپلماسی است
پویش «جان‌فدا» 17 میلیونی شد
اردوغان: نباید اجازه داد روند مذاکرات تضعیف شود
نوری قزلجه: ذخایر راهبردی دست‌نخورده باقی مانده است
داوران عربی در جام جهانی فوتبال قضاوت می کنند
محکومیت اقدام غیرقانونی کاستاریکا در برچسب‌زنی به نیروهای مسلح ایران
تمرین استقلال با حضور هواداران و خبرنگاران
در جنایت تازه صهیونیست ها چند نفر در لبنان شهید شدند؟
نورنما | به مناسبت چهلمین روز فراق رهبر شهید
برگزاری جلسه پارلمان عراق برای انتخاب رئیس‌جمهور
تکمیل پل دوم میلک با همکاری سیستان‌ و بلوچستان و افغانستان
آرتمیس 2 رکورد سریع‌ترین سفر فضایی را می شکند
فیلم‌های راه‌یافته به جشنواره کن 2026 اعلام شد
بازتاب جنگ علیه ایران در رسانه‌های جهان
قدردانی عراقچی از مواضع اسپانیا در مخالفت با تجاوز نظامی به ایران
زیرساخت‌های نظامی ارتش صهیونیستی هدف حزب الله قرار گرفت
رقابت های لیگ برتر از اردیبهشت در تهران برگزار می‌شود
شاعران در غم چهلمین شب شهادت مقام معظم رهبری سرودند
غریب‌آبادی: ایران با هرگونه حل‌وفصل مقطعی جنگ مخالف است
قطر از پاکستان برای آتش‌بس بین آمریکا و ایران قدردانی کرد
رهبر معظم انقلاب: اسفند 1404 سرآغاز فصل نوین قدرت‌گیری و برآمدن نام ایران اسلامی شد
توقف حملات به لبنان بخش لاینفک تفاهم آتش‌بس است
«زهرای من» سروده «غلامعلی حدادعادل» در فراق دختر شهیدش
هشدار عراقچی به آمریکا درباره نابودی دیپلماسی توسط نتانیاهو
تصمیم توافق آتش‌ با اتفاق‌نظر ارکان نظام و تحت تایید رهبری اتخاذ شد
قالیباف: فقط یک میدان داریم و آن هم دفاع از حقوق مردم ایران است
گزارش تصویری اختصاصی نورنیوز از چهلمین روز شهادت رهبر شهید انقلاب در تهران
جابه‌جایی کالا در کشور از مرز 46 میلیون تُن عبور کرد
نتانیاهو از موضعش عقب نشینی کرد
دیپلمات ایرانی: تضمین‌ها باید واقعی باشد؛ آتش‌بس به تنهایی کافی نیست