×
سیاسی
شناسه خبر : 303432
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/12/28 ساعت 11:05
تحلیل نخبگانی از فرسایش حقوق بین‌الملل توسط آمریکا

بیانیه اساتید دانشگاه‌های آلمان در نقد رویکردهای یک‌جانبه‌گرایانه علیه ایران

تحلیل نخبگانی از فرسایش حقوق بین‌الملل توسط آمریکا

دانشگاهیان آلمان با صدور بیانیه‌ای با رد ادعاهای آمریکا و اسرائیل مبنی بر حمله به ایران براساس اصل «دفاع مشروع»، گفته اند با توجه به تداوم مذاکرات هسته‌ای و فقدان شواهد متقن دال بر حمله قریب‌الوقوع از سوی ایران، توسل به زور از سوی ایالات متحده مصداق بارز نقض «اصل منع توسل به زور» است.

نورنیوز - گروه سیاسی: در پی تحولات حملات تروریستی و تجاوزکارانه آمریکا و اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران، جمعی از برجسته‌ترین پژوهشگران و حقوق‌دانان بین‌المللی در دانشگاه‌های آلمان با صدور بیانیه‌ای تحلیلی، نسبت به «تضعیف ساختارهای حقوقی جهان» و «برداشت‌های سلیقه‌ای از قوانین بین‌المللی» هشدار دادند. این بیانیه که با نگاهی آکادمیک و به دور از هیجانات سیاسی تنظیم شده، نوک پیکان نقد خود را متوجه سکوت دولت فدرال آلمان و مشروعیت‌بخشی غیرمستقیم به اقداماتی دانسته است که بنیان‌های «منظم‌بودن روابط بین‌الملل» را تهدید می‌کند.

نقد استحاله «مداخله بشردوستانه» به ابزار قدرت

محوری‌ترین بخش این بیانیه، به واکاوی مفهوم «مداخله بشردوستانه» و دکترین «مسئولیت حمایت» (R2P) اختصاص دارد. امضاکنندگان تصریح کرده‌اند که استفاده از نیروی نظامی به بهانه وضعیت حقوق بشر در داخل یک کشور، بدون اخذ مجوز صریح از شورای امنیت سازمان ملل متحد، فاقد هرگونه وجاهت قانونی است. 
دانشگاهیان آلمان در این سند تأکید می‌کنند که مفهوم «مداخله بشردوستانه» نباید به پوششی برای پیشبرد اهداف ژئوپلیتیک بدل شود. از منظر این تحلیلگران، حملات آمریکا و اسرائیل به اهدافی نظامی و غیرنظامی در خاک ایران، نه با هدف بهبود وضعیت انسانی، بلکه بر مبنای محاسبات سیاسی صورت گرفته است. آن‌ها هشدار می‌دهند که «استفاده ابزاری» از مفاهیم والای حقوق بشری برای توجیه بمباران و عملیات نظامی، نه تنها کمکی به صلح نمی‌کند، بلکه این مفاهیم را در افکار عمومی جهانی از معنا تهی کرده و به ابزاری در دست قدرت‌های بزرگ برای دور زدن منشور سازمان ملل تبدیل می‌سازد.

نفی دکترین «دفاع پیش‌دستانه» و ضرورت چندجانبه‌گرایی

این بیانیه با رد ادعاهای ناظر بر «دفاع مشروع»، خاطرنشان می‌سازد که با توجه به تداوم مذاکرات هسته‌ای و فقدان شواهد متقن دال بر حمله قریب‌الوقوع از سوی ایران، توسل به زور از سوی ایالات متحده مصداق بارز نقض «اصل منع توسل به زور» است. 
اساتید آلمانی معتقدند دور زدن نهادهای بین‌المللی نظیر مجمع عمومی و شورای امنیت، حکایت از بازگشت به عصر یک‌جانبه‌گرایی دارد؛ رویه‌ای که در آن «قدرت» جایگزین «قاعده» می‌شود. این سند تأکید می‌کند که صلح جهانی محصول «اعتماد متقابل به حقوق بین‌الملل» است و هرگونه استثناگرایی در اجرای این قواعد، اعتبار اخلاقی غرب را در مطالبه امنیت برای سایر نقاط جهان (همچون اوکراین) به شدت مخدوش می‌سازد.

مسئولیت دولت آلمان و هنجارهای قانون اساسی

بخش پایانی بیانیه، دولت فدرال آلمان را به بازنگری در سیاست خارجی خود فرا می‌خواند. امضاکنندگان یادآور شده‌اند که طبق قانون اساسی آلمان (Grundgesetz)، سیاست خارجی این کشور باید در خدمت صلح جهانی و تقویت حقوق بین‌الملل باشد. از همین رو، اجازه استفاده از پایگاه‌های نظامی در قلمرو آلمان برای حملاتی که مشروعیت بین‌المللی ندارند، می‌تواند آلمان را در معرض خطر نقض هم‌زمان حقوق بین‌الملل و قوانین داخلی خود قرار دهد.
این بیانیه با رویکردی واقع‌بینانه هشدار می‌دهد که اتخاذ «استانداردهای دوگانه» در برخورد با حقوق بین‌الملل، نه تنها از منظر اخلاقی غیرقابل قبول است، بلکه در بلندمدت منافع ملی و اعتبار دیپلماتیک برلین را در نظم نوین جهانی متزلزل خواهد کرد. نخبگان آلمانی خواستار بازگشت فوری به «حقوقی‌سازی روابط بین‌الملل» و پرهیز از کنشگری‌های مبتنی بر نظامی‌گری برای حل چالش‌های سیاسی شده‌اند.


نظرات

آخرین اخبار
اخراج 2500 دانش‌آموز ایرانی از امارات
انفجارهای میناب کنترل‌شده است/ مردم نگران نباشند
سکوت در برابر حملات به ایران پذیرفتنی نیست
ایران مقاومت و ایستادگی خود را حفظ کرده است
ایران بیانیه شورای سازمان دریانوردی را مخدوش و یک‌جانبه خواند
بازگشت 346 ایرانی در راه‌مانده امارات از مسیر افغانستان به مشهد
شهادت 5 فلسطینی در غزه
تعطیلی نیمی از پروازهای فرودگاه بن‌گوریون
خطیب، نماد جهاد صادقانه برای امنیت ایران بود
کی‌روش و رؤیای تمام‌نشدنی جام جهانی
ایران، خانه امن بانوان ورزشکار میهن‌دوست است
نکاتی درباره تنگه هرمز که هر ایرانی باید بداند
فرانسه خواستار توقف چند روزه جنگ با هدف مذاکره شد
خبر خوش دولت برای شرکت‌های دانش بنیان
درخواست عمان از شورای امنیت برای توقف جنگ
موج‌ سفرهای نوروزی و ترافیک سنگین در جاده چالوس
تلاش کانادا برای تنش‌زدایی و جلوگیری از گسترش جنگ
بن بست کنگره درمقابل درخواست 200 میلیاردی پنتاگون برای جنگ با ایران
بازگشت مردان جنگ؛ نسل آتش و خون دوباره لباس رزم به تن کرد
پیام تبریک و تسلیت فرمانده‌کل سپاه به مناسبت شهادت سردار غلامرضا سلیمانی
موج‌ 64 عملیات وعده صادق 4 ادامه دارد/حمله موشکی به سرزمین‌های اشغالی وپالایشگاه های حیفا
البرادعی: علی لاریجانی سیاستمداری فیلسوف بود
ایلهان عمر : ترامپ مردی دیوانه است
تکلیف ساختمان‌های آسیب‌دیده در جنگ رمضان چه می‌شود؟
گفتگوی صریح قبرس بر سر آینده پایگاه‌های نظامی انگلیس
شعله‌ور شدن قیمت نفت / از نفت 101 دلاری ایران تا نفت 153 دلاری عمان
آمار رسانه صهیونیستی از موشک‌های خوشه‌ای ایران
آیا میادین میوه و تره‌بار در نوروز باز هستند؟
تلویزیون چه برنامه هایی برای نوروز 1405 دارد؟
قدردانی وزیر کشور از خانواده حافظان امنیت و امدادگران
هشدار قرارگاه خاتم : حمله دوباره به زیرساخت‌های انرژی پاسخ شدیدتری خواهد داشت
توییت ترامپ، نماد بن بست راهبردی آمریکا در جنگ
تحلیل زیدآبادی از تغییر موضع معترضان ایرانی با جنگ متوحشانه آمریکا
سرشبکه سلطنت‌طلب دستگیر شد
نا امیدی ترامپ از اروپایی‌ها در جنگ با ایران
تازه ترین آمار از میزان آسیب‌‌ها به خانه‌ها و ادارات در 18 استان
سقوط آزاد طلا / آینده طلا و هشدار فدرال رزرو درباره تاثیر جنگ ایران بر اقتصاد
تهدید پهپادهای ناشناس علیه مقامات دولت ترامپ
استعفای رئیس مرکز مبارزه با تروریسم آمریکا کار دستش داد
خبر خوش برای بازنشستگان تامین اجتماعی
قیمت خودرو امروز 28 اسفند 1404 / بازار خودروهای مونتاژی از نفس افتاد + جدول
آمار شهدا و مجروحان حمله موشکی شب گذشته به میناب
پایان سال با دلار 137 هزار تومانی
ادامه حملات آمریکا-اسرائیل به ایران/ جنایت جدید آمریکا و اسرائیل در تهران
دفاع علمای ترکمن‌صحرا از ایستادگی ایران علیه کفر
طرح تازه مجلس برای اخذ عوارض از کشتی‌های عبوری از تنگه هرمز
سامانه‌های پیامکی رژیم صهیونیستی هک شد
وزارت دفاع: به طور قطع دشمنان تقاص این جنایات تروریستی را پس خواهند داد
ساعات کاری میادین میوه و تره‌بار در نوروز
عراقچی: آمریکایی ها اسرائیل و همراهانش را مسئول وضع اقتصادی خود بدانند