×
اقتصادی
شناسه خبر : 303267
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/12/27 ساعت 19:16
بحران در بازار پروتئین و لبنیات کشورهای عربی

با بسته شدن تنگه هرمز؛

بحران در بازار پروتئین و لبنیات کشورهای عربی

با بسته ماندن تنگه هرمز و تشدید تنش‌ها، زنگ خطر امنیت غذایی در کشورهای عربی به صدا درآمده است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: در پی وقوع حملات آمریکا و اسرائیل علیه ایران و بسته شدن تنگه هرمز، بازار جهانی مواد غذایی با چالش‌های بی‌سابقه‌ای روبرو شده است. بالا رفتن هزینه‌های انرژی، مشکلات حمل‌ونقل و گران‌شدن نهاده‌های مورد نیاز در کشاورزی، وضعیت را به گونه‌ای تغییر داده که صنایع غذایی، به‌ویژه بخش‌های لبنیات و پروتئین به ویژه مرغ، بیشترین آسیب را دیده‌اند.

این شرایط باعث شده است که قیمت‌ها به‌طور ناگهانی افزایش یابد، کشتیرانی متوقف شود و نگرانی‌هایی درباره امنیت غذایی و تغییر الگوهای سنتی تجارت در سطح جهان و به ویژه در کشورهای عربی خلیج فارس ایجاد شود.

با توجه به تشدید تنش‌ها، قیمت نفت خام برنت تا روز سه شنبه حدود 40 دلار در هر بشکه افزایش یافت. این جهش قیمت مستقیماً هزینه‌های حمل‌ونقل و تولید را بالا برده و شرکت‌ها را بر آن داشته تا به جای برنامه‌ریزی‌های طولانی‌مدت، روی تأمین فوری کالاها و حفظ امنیت عرضه متمرکز شوند.

در صنعت لبنیات، طبق گزارش‌های منتشر شده توسط وب‌سایت پژوهشی وسپر (Vesper)، تأثیرات جنگ بیشتر ناشی از اختلال در زنجیره تجارت و رفتار محتاطانه خریداران بوده است تا کاهش تولید فیزیکی. در حراج جهانی لبنیات (Global Dairy Trade) که در تاریخ 4 مارس برگزار شد، شاخص کلی قیمت لبنیات با رشد 5.7 درصدی به میانگین 4301 دلار برای هر تن رسید که پنجمین افزایش متوالی این شاخص را رقم زد. در بین محصولات مختلف، پودر شیر بدون چربی با جهش 9.1 درصدی و رسیدن به قیمت 3243 دلار در هر تن، بیشترین افزایش را داشت.

سایر محصولات از جمله کره 6.1 درصد، چربی شیر بدون آب 5.7 درصد، پودر شیر کامل 4.5 درصد، پنیر موزارلا 7.9 درصد و پنیر چدار 4.3 درصد گران شدند.

کارشناسان این روند صعودی را نشانه‌ای از خریدهای احتیاطی و انباشت موجودی در شرایط ابهام سیاسی و ژئوپلیتیکی می‌دانند.

از سوی دیگر، در بخش خوراک دام، افزایش 10 درصدی قیمت کنجاله سویا هزینه‌های تغذیه دام را بین 4 تا 6 درصد بالا برده است. با توجه به اینکه خوراک دام حدود 70 درصد از هزینه‌های جاری مزارع را تشکیل می‌دهد، تداوم افزایش قیمت غلات تهدیدی جدی برای سودآوری تولیدکنندگان محسوب می‌شود.

در منطقه خلیج فارس که وابستگی بالایی به واردات غلات، ذرت و یونجه دارد، این فشارها بیشتر حس می‌شود؛ به‌طوری‌که امارات 80 تا 90 درصد از مصرف غذایی خود و عربستان سالانه بیش از 4 تا 5 میلیون تن غلات را از طریق واردات تأمین می‌کنند.

افزایش حق بیمه‌های دریایی به همراه هزینه‌های سنگین حمل‌ونقل و انرژی، فشار زیادی بر دوش تولیدکنندگان این منطقه گذاشته است.بازار مرغ نیز تحت تأثیر مستقیم این تحولات قرار گرفته است. از تاریخ 4 مارس 2026، پنج شرکت اصلی کشتیرانی جهان ارسال کانتینرهای یخچالی به کشورهای خلیج فارس، شامل عربستان، امارات، عمان، قطر، کویت، عراق و بحرین را متوقف کردند.

این اقدام عملاً دسترسی برزیل که بزرگترین صادرکننده مرغ در جهان است، به دو بازار بزرگ صادراتی خود در این منطقه را قطع کرده است.

در سال 2025، عربستان 259٬523 تن و امارات 248٬497 تن مرغ از برزیل وارد کرده بودند. اکنون با توقف صادرات به این منطقه، محموله‌های برزیلی به سمت بازارهای جایگزین مانند ژاپن، آفریقای جنوبی و فیلیپین تغییر مسیر داده‌اند که فرصت‌های جدیدی را برای واردکنندگان اروپایی نیز فراهم کرده است.

همزمان با این مسائل، افزایش قیمت جهانی ذرت، گندم و سویا فشار مضاعفی بر تولیدکنندگان طیور وارد کرده و حاشیه سود آن‌ها را کاهش داده است.

تحلیلگران بر این باورند که اگر این وضعیت طولانی‌مدت شود، ذخایر استراتژیک خوراک دام در کشورهای واردکننده مانند امارات و عربستان با آزمونی سخت روبرو خواهند شد و ممکن است ساختار تأمین و تجارت جهانی در دو بخش حیاتی لبنیات و مرغ برای مدت طولانی دستخوش تغییرات اساسی شود.


اخبار مرتبط
سخنگوی انجمن صنایع لبنی: بازار در وضعیت عادی و پایدار است
دوشنبه 1405/01/17 ساعت 10:55
سخنگوی انجمن صنایع لبنی: بازار در وضعیت عادی و پایدار است
سخنگوی انجمن صنایع لبنی اعلام کرد در حال حاضر روند تولید و عرضه محصولات لبنی عادی است و مشکلی در تأمین بازار وجود ندارد.
عصبانیت تحلیلگر بلومبرگ از آمریکا: در بازار مداخله نکن
چهارشنبه 1404/12/27 ساعت 22:51
عصبانیت تحلیلگر بلومبرگ از آمریکا: در بازار مداخله نکن
خاویر بلاس معتقد است که مداخله مستقیم در بازارهای مالی از سوی آمریکا ایده بسیار بدی برای آینده جهان است.
ایران کریدور امن دریایی در تنگه هرمز ایجاد کرد
چهارشنبه 1404/12/27 ساعت 14:47
ایران کریدور امن دریایی در تنگه هرمز ایجاد کرد
ایران پس از تجاوز آمریکا و رژیم صهیونیستی، کریدور امنی در تنگه هرمز ایجاد کرده که تاکنون 89 کشتی از جمله 16 نفتکش از آن عبور کرده‌اند.
مکرون: فرانسه در عملیات گشایش تنگه هرمز مشارکت نمی‌کند
چهارشنبه 1404/12/27 ساعت 12:35
مکرون: فرانسه در عملیات گشایش تنگه هرمز مشارکت نمی‌کند
رئیس‌جمهوری فرانسه اعلام کرد پاریس در شرایط کنونی در هیچ عملیات نظامی برای گشایش تنگه هرمز شرکت نخواهد کرد و تنها در صورت آرام‌تر شدن اوضاع، احتمال اسکورت کشتی‌ها را بررسی می‌کند.
تنگه هرمز همچنان شریان حیاتی صادرات نفت ایران در دوران درگیری‌هاست
چهارشنبه 1404/12/27 ساعت 12:15
فایننشال تایمز:
تنگه هرمز همچنان شریان حیاتی صادرات نفت ایران در دوران درگیری‌هاست
فایننشال تایمز گزارش داد ایران با تداوم صادرات نفت از مسیر تنگه هرمز، در شرایط جنگی روزانه حدود 140 میلیون دلار درآمد کسب کرده و بارگیری نفتکش‌ها در خارک ادامه دارد.
نظرات

آخرین اخبار
محدودیت‌های جدید علیه مسلمانان در تگزاس
بخش دوم گزارشِ دولت به مردم امشب پخش می‌شود
اجماع قوای سه گانه بر لزوم اصلاح احکام برنامه هفتم پیشرفت
تاکید وزیر میراث فرهنگی بر آغاز فصل جدید همکاری‌های گردشگری ایران و ازبکستان
محسن کمالیان چشم از جهان فروبست
به خانه برگشتم
پاسخ بریتانیا به ادعای نتانیاهو درباره «جمهوری اسلامی انگلیس»
زیر چکمه‌های سربازان ایرانی دفن خواهید شد
تهران در چهلم «آقای شهید ایران»؛ آغاز مراسم بزرگداشت در مصلای امام خمینی(ره)
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا چهارشنبه 28 مرداد
بالاخره صدای اعتراض از دمشق شنیده شد!
پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه 28 مرداد
برنامه قطعی برق تهران فردا چهارشنبه 28 مرداد+ لینک
از محاکمه مصدق تا عملیات آژاکس
پسکوف: درگیری‌های اخیر با ایران، تمرکز آمریکا بر پرونده اوکراین را کاهش داده است
نشریه آلمانی اشپیگل؛ ایران در جنگ پیروز شد
فریب در خوداظهاری!
رکورد در رکود؛ کرایه نفتکش‌ها در هرمز 17 برابر شد
شناسایی مزرعه غیرمجاز ماینر به گروگان‌گیری دادستان و آتش‌سوزی ختم شد
حکم شلاق پژمان جمشیدی اجرا شد؟جزئیات تازه از پرونده
استرداد 198 هزار میلیارد تومان به بیت‌المال
مسئولان برگ زرینی از استقامت و خدمت به مردم را در جنگ رقم زدند
دستور سازمان غذا و دارو برای جمع‌آوری داروی ضدسرطان تقلبی
روایت حدادعادل از نگاه «آقای شهید» به زنان و نقش اجتماعی بانوان
مسیر هوایی عسلویه به مشهد روزانه شد
محکومیت حمله به فرودگاه «ابو الظهور» سوریه از سوی حماس
سایه واشنگتن بر ادعای پهپادی بارزانی سنگینی می‌کند
نورویدئو | پشت پرده منامه؛ وقتی تفاهم تهران و واشنگتن به تهدید هرمز گره خورد
خبر مهم درباره پاداش پایان خدمت بازنشستگان + جزئیات
پیش بینی بورس فردا چهارشنبه 28 مرداد
حداقل و حداکثر حقوق بازنشستگان صندوق کشوری چقدر است؟+ جدول پرداختی
جزئیات برنامه جدید ایمنی ساختمان‌های بلندمرتبه تهران
ترامپ در تله هرمز؛ جنگی برای بمب اتم یا نفت ارزان؟
بسکتبال نوجوانان ایران به پلی‌آف کاپ آسیا صعود کرد
پلاک موقت خودروهای خارجی تا چند سال قابل تمدید است؟
واکنش غریب‌آبادی به ادعای مالکیت آمریکا بر تنگه هرمز
پادشاه اردن: کلید صلح خاورمیانه در حل مسئله فلسطین است
نورنما | خورشید گرفتگی از فضا
کشف 3400 لیتر گازوئیل قاچاق در آب‌های سیریک
نشست محرمانه منامه؛ گزارش وال‌استریت ژورنال، هدف جلسه را در گزارش نورنیوز تأیید کرد
پرونده جاسوسی چینی‌ها در کره‌جنوبی؛ ضعف‌های امنیتی سئول آشکار شد
جزئیات طرح جدید ساماندهی اتباع؛ بیش از 200 هزار نفر طرد شدند
پیشنهاد نامگذاری فرودگاه مهرآباد به نام رهبر شهید
حریفان استقلال و تراکتور در قرعه کشی لیگ نخبگان آسیا مشخص شدند
جانشین سپاه: مردم عامل اصلی پیروزی در جنگ‌ها بودند
جزئیات دستگیری یک جاسوس در تهران
برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین وجود ندارد
تأکید پزشکیان بر مدیریت جهادی برای حل چالش‌های کشور
بی‌بی در برزخ انتخابات و دخالت‌های ترامپ!
نتایج نهایی آزمون دکتری 1405 اعلام شد